20 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 20-án

2020. április 20. 07:06

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1984 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 idős krónikus beteg. Ezzel 199 főre emelkedett az elhunytak száma, 267-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 811 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 60-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.2020.04.21 06:47Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 21-énNe maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.

2020.04.20 22:13
Halasztások, újratervezések és intézkedések a sportvilágban

Hétfőn is újabb halasztásokat, újratervezéseket és intézkedéseket jelentettek be a sport világában a koronavírus-járvány miatt. Törölték a szervezők az idei Mare Nostrumot, az úszók nagy múltú versenysorozatát, amelyet június 6. és 14. között bonyolítottak volna le, ha nem szól közbe a világjárvány. A viadaloknak egymást követően három város, Monte-Carlo, Barcelona és a franciaországi Canet-en-Roussillon adott volna otthont. Az első Mare Nostrum-versenyt 1994-ben rendezték. 

A spanyol kormány megállapodott a helyi labdarúgó-szövetséggel, illetve a ligával arról, milyen feltételek szerint kezdhetik majd el az edzéseket a csapatok, illetve hogyan folytatódhat majd a La Liga. Azt nem közölték, mikor kezdődhetnek a közös gyakorlások, azt ugyanakkor leszögezték, szigorú egészségügyi feltételei lesznek a tréningek megtartásának. Hozzátették, május vége előtt biztosan nem indul újra a futballélet Spanyolországban, és az is biztos, hogy jó ideig csak zárt kapus mérkőzésekre kerülhet majd sor. 

A tartományi sportminiszterek álláspontja szerint a német Bundesliga és a másodosztály küzdelmei május közepén vagy végén folytatódhatnak zárt kapuk mögött. Anja Stahmann brémai szenátor hangsúlyozta, az újrakezdéshez a legszigorúbb higiéniai és egészségügyi feltételekre van szükség. Ha bizonyosodik, hogy megteremthetőek a megfelelő körülmények, folytatódhat a Német Kupa, a harmadosztály és a női bajnokság is. 

Az Arsenal labdarúgói és szakmai stábjának tagjai 12,5 százalékos fizetéscsökkentésről állapodtak meg a klubvezetőkkel. Amennyiben a csapat sikeres lesz, és ebben a szezonban eléri kitűzött céljait, egy részét mégis megkapják a játékosok annak az összegnek, amelyről most önként lemondtak. A megállapodás azon a feltételezésen alapul, hogy a 2019/20-as szezon a pályán fejeződik be, és a klub megkapja a televíziós közvetítési jogok értékesítéséből származó bevételek teljes összegét. 

Saúl Niguez, az Atlético Madrid labdarúgócsapatának középpályása elindított egy kampányt, amellyel a koronavírus-járvány következtében nehéz anyagi helyzetbe került spanyol kisvállalkozókat segítik. A "Saldremos Juntos", azaz "Együtt túljutunk ezen" szlogennel futó kezdeményezéshez eddig 44 híres sportoló, színész és véleményvezér, valamint 128 nagyobb vállalat csatlakozott. Az üzleti modell szerint a kampányban szerepet vállaló hírességek egy-egy felajánlására lehet licitálni - például egy teniszező ütőjére, vagy egy futballista mezére -, a befolyt összegből pedig a szerencsétlenül jártakat segítik. 

Peter-John Lee, a német élvonalbeli jégkorongbajnokságban (DEL) szereplő Eisbären Berlin ügyvezető igazgatója szerint csúszhat a 2020/21-es szezon szeptember 18-ra tervezett kezdése. Lee a Bild című német lapnak elmondta: a DEL-klubok vezetői heti rendszerességgel cserélnek egymással információt, és miután jelenleg legfeljebb csak bízhatnak a menetrend szerinti bajnoki rajtban, közben a folytatással kapcsolatban B-, illetve C-terveket is kidolgoznak. A német liga 2019/20-as idényét a legtöbb sorozathoz hasonlóan félbeszakították, és nem hirdettek bajnokot. 

Az ausztrál rögbisek heteken át tartó tárgyalásokat követően beleegyeztek a szeptember 30-ig tartó, átlagosan hatvan százalékos fizetéscsökkentésbe. A játékosokat képviselő szervezet vezetője, Justin Harrison kiemelte: a kialakult válsághelyzetben a hosszú távú fenntarthatóság érdekében hozták meg ezt a lépést, amellyel jelentősen hozzájárulhatnak a sportág szükséges szervezeti és szakmai reformjaihoz is. A megegyezésre azt követően került sor, hogy az ausztrál szövetség igazgatója, Raelene Castle hozzájárult fizetésének ötven százalékos csökkentésébe. 

Scott Parker, a Fulham labdarúgócsapatának vezetőedzője szerint a fiatal külföldi játékosok kérhetik a klub által megbízott pszichológus segítségét a járvány időszakában. A szakember kifejtette, a labdarúgóknak nehéz a bezártság időszaka, de ebben a törékeny szituációban is fontos a mentális egészségük, így ha szeretnének beszélni a problémáikról, megtehetik. 

A Magyar Teke Szövetség elnöke, Pintyőke Marcell kijelentette, tavasszal biztosan nem rendezik meg a sportág világbajnokságát, amelynek a lengyelországi Tarono adott volna otthont. A Bajnokok Ligája négyes döntője is elmaradt, és a friss értesülések szerint a 2020/21-es idényben nem rendeznek BL-t, viszont az elmaradt finálét jövőre pótolják. Az egyéni világbajnokságot várhatóan ősszel rendezik meg. 

A Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) idénre kiírt kongresszusát jövőre, május 31. és június 4. között rendezik a thaiföldi Phuketben. A halasztással a tagszövetségek nagy többsége egyetértett. A sürgős és alapvető kérdésekben - ilyen például a költségvetés - addig is postai úton küldhetik el szavazatukat a nemzeti szövetségek. 

A Nemzetközi Evezős Szövetség hétfői bejelentése szerint a júniusról elhalasztott felnőtt Európa-bajnokságot október 9-11-én rendezik Poznanban, a junior kontinensversenyre pedig szeptember 26-27-én kerül sor Belgrádban. A szlovéniai világbajnokságot a jövő évre halasztották.

2020.04.20 21:49
Szlovákiában az üzletek folyamatos újranyitását tervezi a kormány

Az új típusú koronavírus terjedése miatt bezárt üzletek és a szolgáltatások működésének folyamatos újraindítását tervezi a kormány Szlovákiában, ahol a kisebb alapterületen működő üzletek már szerdán megnyílhatnak - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján hétfőn. Az újranyitási szakaszok a miniszterelnök szerint "ideális esetben" kéthetes ciklusokban követhetnék egymást. Az egyes korlátozások feloldását azonban attól teszik függővé, hogy milyen ütemben nő majd a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. 

Az első szakaszban, amelynek kezdetét április 22-ére tervezik, a 300 négyzetméternél kisebb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kültéri piacok, az autószalonok, a termékeiket ablakon keresztül áruló éttermek, illetve a hosszú távú szállást nyújtó intézmények nyithatnának meg. A második szakaszban - amelynek kezdetét még nem szabták meg - a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások indíthatnák újra működésüket, illetve bizonyos körülmények mellett a taxiszolgáltatások működése is újraindulhatna, és az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák.

A harmadik fázisban egyebek mellett a nagyobb üzletek és múzeumok, illetve a kültéri vendéglátóhelyek, a negyedik fázisban pedig a mozik, az uszodák, bevásárlóközpontok, iskolák, óvodák és a sportlétesítmények megnyitásával számolnak. Szlovákiában hétfőn 12 újabb személynél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a korábbiakkal együtt már 1173 fertőzöttet tartanak nyilván - jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője hétfőn. A fertőzöttek számának növekedése az utóbbi napokban lassult. Hétfőn újabb egy esettel 13-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Eddig 251 embert nyilvánítottak hivatalosan gyógyultnak, az elvégzett vírustesztek száma meghaladta a 46 ezret.

Érettségi lesz, a kormány kijelölte a vizsgák időpontját, de ha a járványügyi szempontok indokolják, annak mozgatásáról a szükséges döntést meghozza a kabinet - erről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszélt a kormany.hu oldalon hétfőn közzétett videóban.

Az új koronavírus járványában a legrosszabb még hátravan - figyelmeztetett hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben, miközben több ország megkezdte a szigorítások lazítását. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ugyanakkor nem fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját, de szakértők szerint a járvány afrikai kontinensen való terjedésére utalhatott, ahol az egészségügyi ellátórendszerek fejletlenek.

2020.04.20 21:10
Európa több országában lassul a járvány

Miközben világszerte megközelítette a 2,5 milliót az új koronavírusos fertőzöttek száma, a haláleseteké meghaladta a 167 ezret, a gyógyultaké pedig a 639 ezret, Európa több országában lassul a járvány. Olaszországban hétfőn első nap csökkent a hivatalos adatok szerint az új igazolt fertőzések száma, a SARS-CoV-2 vírus által fertőzöttek - a meggyógyultakat és halálesetetek nem számítva - 108 237 volt, azaz 20-szal kevesebb, mint vasárnap.

A másik biztató jel, hogy az intenzív osztályon kezelt betegek száma szintén csökkenőben van, és egy hónap óta a legalacsonyabb: 2573. Olaszországban az elmúlt 24 órában 454-en haltak meg, így a halálesetek száma 24 114. A járvány február végi kezdete óta összesen 181 ezer ember fertőződött meg az új koronavírussal, közülük 48 877-en gyógyultak meg. 

Spanyolországban 200 210 ezerre emelkedett a vizsgálatokkal igazolt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a halálozások napi száma folyamatosan csökken. Az elmúlt egy nap során 399-en haltak meg, legutóbb egy hónappal ezelőtt volt 400 alatt a halálos áldozatok napi száma. A fertőzésbe eddig 20 852-en haltak bele. A koronavírussal kiszűrtek száma 4266-tal nőtt, amelyből 2881 számít új esetnek. 

Nagy-Britanniában jelentősen csökkent az új koronavírus okozta halálozások és az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma, az elmúlt 24 órában 449 halálesetet jelentettek. A járvány kezdete óta 16 509-en haltak meg a Covid 19-en betegségben, 124 743 fertőzöttet tartanak számon, ebből 4676 az új fertőzött. Hétfőn a brit uralkodó férje, a 99. életévében járó Fülöp edinburghi herceg személyes üzenetben köszönte meg a koronavírus-járvány megfékezésén dolgozóknak áldozatos helytállásukat. 

Franciaországban a halálesetek száma meghaladta a 20 ezret, vasárnap óta 447-en haltak meg, a kórházban ápolt és intenzív osztályon ápolt betegek száma továbbra is lassú csökkenést mutat. Németország még mindig csak a koronavírus-járvány elején tart, ezért továbbra is éberségre és fegyelmezettségre van szükség, és meg kell akadályozni az ország működésének újbóli leállítását követelő helyzet kialakulását - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben hétfőn, a járvány miatti korlátozások fokozatos lazításának első napján. 

Németországban a fertőzöttek száma 146 200, a haláleseteké 4669, a gyógyultaké 915 000. Belgiumban viszont töretlenül emelkedő tendenciát mutatva megközelítette hétfőn a negyvenezret az igazolt fertőzöttek száma, az elmúlt egy hónapban heti mintegy 10 ezer új esetről számoltak be az illetékes belga hatóságok. 

Hollandiában és Luxemburgban sem lassul jelentősen a járvány terjedése. Az osztrák kormány tagjai felajánlották egyhavi nettó jövedelmüket jótékonysági célra egy általuk meghatározott szervezetnek az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Közben Ausztriában folytatódott a kedvező tendencia: egyre nő azoknak a száma, akik meggyógyultak a koronavírus okozta Covid-19 betegségből, és ezzel párhuzamosan csökken az új fertőzöttek száma. 

Csehországban júniustól megemelik az egészségbiztosítóknak fizetett állami hozzájárulást - közölte Andrej Babis miniszterelnök, aki megerősítette, hogy emelni fogják az egészségügyben dolgozók béreit is. Csehországban az utóbbi időben javul a helyzet. Hétfő reggel az ismert fertőzöttek száma 6787 volt, nagyjából százzal több mint egy napja, a haláleseteké 188, a gyógyultaké 1311. 

Az új típusú koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett emberek tucatjai kezdtek éhségsztrájkba hétfőn Bosznia-Hercegovinában, azt követelve, hogy a kijelölt elkülönítő helyek helyett otthon tölthessék a karanténra kijelölt időt. Bosznia-Hercegovinában szerdáig 1309 SARS-CoV-2 fertőzöttet regisztráltak, 49-en belehaltak a Covid-19 betegségbe, 381-en pedig már felgyógyultak belőle. Sokan szegték meg a kijárási tilalmat az ortodox húsvét napján a nyugat-balkáni országokban, annak ellenére, hogy a politikusok és az egészségügyi szakemberek is otthonmaradásra szólítottak fel mindenkit. 

Több helyszínen kellett erőt alkalmazniuk a román belügyi szerveknek az ortodox húsvét idején a kijárási korlátozásokat megszegő randalírozók megfékezésére. Ezektől az elszigetelt esetektől eltekintve a lakosság túlnyomó része betartotta a járványügyi intézkedéseket. Nelu Tataru egészségügyi miniszter kifejezte reményét, hogy a járvány április végére várt romániai tetőzésekor sem lesz 10-12 ezernél több koronavírusos beteg Romániában, majd újabb egy-két hét után (május közepén) a betegek száma csökkeni fog. Romániában 8746 fertőzöttet és 451 halálesetet tartanak nyilván. 

Ukrajnában hétfőre, egy nap alatt 261 új esettel 5710-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal 151-re nőtt. Az új fertőzöttek száma ugyanakkor 82-vel kevesebb volt, mint előző nap. Oroszországban a helyzet súlyos, de a megelőző intézkedéseknek köszönhetően sikerült lefékezni a koronavírus-járvány terjedését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn. Oroszországban az ismertté vált fertőzések száma 4268-cal 47 121-re, a halálozásoké 44-gyel 405-re, a gyógyulásoké pedig 155-tel 3446-ra nőtt. 

A hétfőn 6264 fertőzöttet és 51 halálesetet nyilvántartó Fehéroroszországban a három heti meghosszabbított tavaszi szünet után hétfőn újra megnyíltak az iskolák, a szülők azonban otthon tarthatják a gyermekeiket. 

Folyamatosan ellenőrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idősotthonokat az országos tisztifőorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is. A közterületek fertőtlenítése hétfőn Szolnokon is megkezdődött.

2020.04.20 21:03
Először csökkent az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Először csökkent az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban a járvány terjedésének február 20-i kezdete óta - közölte a polgári védelmi hatóság hétfőn, hozzátéve, hogy 24 óra alatt 454 koronavírusos halálesetet jegyeztek fel, és ezzel 24 114-re nőtt az áldozatok száma. Vasárnap 433 volt a halálesetek napi száma. A gyógyultak száma a hétfő esti tájékoztatás szerint majdnem kétezerrel nőtt egy nap alatt, és meghaladta a 44 ezret. Az aktív fertőzöttek száma 108 ezer felett van, de 20 beteggel csökkent az egy nappal korábbihoz képest. 

Lombardiában, a járvány olaszországi gócában 90-nel emelkedett az aktív fertőzöttek száma, a szintén korábbi gócpont Venetóban viszont majdnem 150-nel csökkent. Az intenzívosztályokon kezeltek száma országosan 2573-ra csökkent, ami a legalacsonyabb adat egy hónapja. A gyógyultakat és fertőzötteket is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 181 228-t. Eddig több mint 943 ezer vírustesztet végeztek.

2020.04.20 20:51
Jelentősen csökkent a halálozások és az újonnan kiszűrt fertőzések száma Nagy-Britanniában

A hétfőn ismertetett legújabb statisztika szerint jelentősen csökkent az új koronavírus okozta halálozások és az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium hétfő délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 449 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Ez a halálozások számának legalacsonyabb napi növekedése az utóbbi két hétben. Egy nappal korábban a brit kórházak 596, két napja 888 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be. 

 A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt március 9-én mérték. A brit szaktárca hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 16 509-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben. Az ismertetés szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4676-tal emelkedett. Egy nappal korábban 5850, két napja 5526 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok. Nagy-Britanniában hétfőig 501 379 szűrővizsgálatot végeztek és 124 743 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Jelenleg 17 971 beteget ápolnak kórházban.

Az Ipsos friss kutatása szerint a magyar fogyasztók 47 százaléka a kijárási korlátozás óta gyakrabban használ online streaming vagy videós tartalomszolgáltató csatornákat, bár igaz, 13 százalék ritkábban jut oda. Viszont ez azt jelenti, hogy mivel sokkal több időt kénytelen most mindenki otthon tölteni, sokan film- és sorozatnézéssel kötik le magukat. Ha te is így vagy ezzel, nem kell tovább keresgélned, mit nézz a héten! Mutatjuk a legújabb tartalmakat az HBO GO-n.

Egy japán virológusprofesszor igencsak pesszimista a tokiói olimpia ügyében. Őszintén szólva nem valószínű, hogy jövőre meg lehet rendezni az olimpiát - közölte Ivata Kentaro a kobei egyetem virológusprofesszora. A március 24-én hozott döntés értelmében az idei tokiói nyári játékokat egy évvel elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. Elképzelhető azonban, hogy még az egyéves haladék is kevés lesz.

2020.04.20 19:49
Törökország ötezer lélegeztetőgépet akar gyártani május végéig

Törökország május végéig ötezer lélegeztetőgépet fog gyártani hazai és nemzetközi használatra az új típusú koronavírus okozta járvány elleni küzdelemben - jelentette be hétfőn Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter az NTV török hírtelevízió élő adásában. A készülékekből eddig 100 darab készült el. Varank hangsúlyozta: ezeket az eszközöket nem kizárólag Törökország számára, "hanem a járvánnyal küzdő egész emberiség számára gyártják". Hozzátette: amikor országuknak nincs szüksége ezekre a gépekre, "nyugodtan" lehet küldeni belőlük más országokba is. 

Törökországban vasárnap estig 86 306 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), így az esetszámok tekintetében a hétvégén megelőzte Iránt, a közel-keleti térség első számú gócpontját, valamint Kínát, a járvány kiindulópontját. A kórokozó által kiváltott Covid-19 betegség szövődményeiben eddig 2017-en vesztették életüket a kis-ázsiai országban, intenzív ellátásra jelenleg 1922 fertőzött szorul, lélegeztetőgépre 1031 beteg van kapcsolva.

2020.04.20 19:28
A halottak számának legmagasabb napi növekedését regisztrálták Japánban

A halottak számának legmagasabb napi növekedését regisztrálták hétfőn Japánban, miközben a fertőzöttek száma is folyamatosan növekszik. Az elmúlt 24 órában 25 haláleset történt eddig a legmagasabb napi halálozási szám. Az elhunytak száma így a legfrissebb összesítés szerint 276-ra nőtt a szigetországban, ahol már legkevesebb 11 137 fertőzöttet azonosítottak. A legtöbb fertőzést a fővárosból, Tokióból jelentették. Az elmúlt héten az ország teljes területére kiterjesztették a rendkívüli állapotot, hogy lassítsák új koronavírus-járvány terjedését.

2020.04.20 19:12
Éhségsztrájkba kezdett a karantén alá helyezettek egy csoportja Boszniában

Az új típusú koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett emberek tucatjai kezdtek éhségsztrájkba hétfőn Bosznia-Hercegovinában, azt követelve, hogy a kijelölt elkülönítő helyek helyett otthon tölthessék a karanténra kijelölt időt. A Nezavisne Novine című szarajevói napilap internetes oldalának beszámolója szerint a Szarajevóban, Zenicán és Dobojban elkülönítettek egyáltalán nem hagyhatják el a számukra lezárt szállodákban kijelölt szobákat, amit embertelen bánásmódnak tartanak. Bosznia-Hercegovinában szerdáig 1309 SARS-CoV-2 fertőzöttet regisztráltak, 49-en belehaltak a Covid-19 betegségbe, 381-en pedig már felgyógyultak belőle.

Orbán Viktor tegnapi bejelentése szerint a magyar szakértők május 3-ára várják az új koronavírus-járvány tetőzését Magyarországon. Erős kijelentés, főként, hogy az nem derült ki a miniszterelnöki tájékoztatóból, hogy mire is alapozták ezt a szakemberek. Nos, a Pénzcentrum kezébe akadt a washington-i Egészségügyi Mérési és Értékelési intézet becslése, amely alapján valóban lehet igazság a tegnap elhangzott forgatókönyvben.

Eddig már 223 igazolt koronavírus-fertőzött gondozott, 19 fertőzött dolgozó és 23 elhunyt a Pesti úti idősotthonban. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézmény gyakorlatilag gócponttá vált, tömeges a fertőzés a gondozottak között. Az országos tisztifőorvos utasítására az otthonban maradt 267 lakó és 40 dolgozó második körös mintavétele is megtörtént vasárnap, a laboreredmények várhatóan keddre lesznek véglegesek - írja a koronavirus.gov.hu.

Kilenc koronavírusos lakó került kórházba egy 13. kerületi hajléktalanszállóról, de a Magyar Vöröskereszt fenntartásában álló otthonban információink szerint további tizennégy lakó gyorstesztje lett pozitív - őket elkülönítették, a szállót pedig - a benne tartózkodó több mint 120 emberrel együtt - lezárták két hétre.

2020.04.20 18:17
Sokan megfertőződtek egy portugáliai menekültszálláson

Egy menekültszállás több mint száz lakója megfertőződött az új típusú koronavírussal Portugáliában - közölte egy helyi tisztségviselő. A tájékoztatás szerint a jelenleg menedékkérők ideiglenes elhelyezésére használt lisszaboni hostelnek egy gyanús eset miatt vasárnap letesztelték minden lakóját egy közeli mecsetben, és a 175 ember közül 138 esetében lett pozitív az eredmény. Carlos Catro városi tanácsos arról számolt be, hogy az érintetteket karanténba helyezték, a létesítményt fertőtlenítették, azokat pedig visszaszállították, akik nem fertőződtek meg.

Május 3-án Magyarország képes lesz arra, hogy - több ország tapasztalatát is figyelembe véve - legyen egy kilábalási, visszatérési terve - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Mária Rádiónak adott interjúban. A kormányfő a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban úgy számol: május 3-án eléri az ország a teljes önvédelmi képességet, és onnantól megengedheti magának, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális élet kerékvágásába.

Nem túlzás azt állítani, hogy a koronavírus-járvány hatására az általunk ismert világ fenekestül felfordult, vízválasztóhoz érkeztünk sok szempontból: minden jel arra mutat, jó időre kell berendezkednünk a jelenlegi korlátozások mentén, és a járvány lecsengése után sem lesz többet ugyanolyan az életünk, mint korábban. Mindez megdöbbentőnek tűnhet, ám ha alaposabban körbenézünk, radikális, meglepő és felforgató események gyakrabban következtek be a közelmúltban, mint gondolnánk. Elég csak a pusztító járványokra, egyre gyakoribbá váló környezeti katasztrófákra, gazdasági krízisekre gondolni, világunkat egyre inkább a kiszámíthatatlanság és a bizonytalanság jellemzi. Ez a VUCA-világ jelensége (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous, azaz gyorsan változó, kiszámíthatatlan, bonyolult, bizonytalan), ami új szemléletet, új megoldásokat és képességeket, azaz még hatékonyabb alkalmazkodást kíván meg a 21. századi homo sapienstől. A jelenlegi, koronavírus-járvány által generált helyzet mindezt élesben teszi próbára, globálisan, egy időben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az átszervezett esküvők eredeti napja rossz érzéseket kelt sok pár és szeretteik számára, hiszen hónapok óta készültek, hogy együtt ünnepelnek majd. A Ceremóniamester Szövetség azonban az Ökumenikus Egyházzal összefogva segít az esküvő eredeti napját megünnepelni online esketéssel.

2020.04.20 17:41
Merkel: meg kell akadályozni az újabb országos leállást követelő járványhelyzet kialakulását

Németország még mindig csak a koronavírus-járvány elején tart, ezért továbbra is éberségre és fegyelmezettségre van szükség, és meg kell akadályozni az ország működésének újbóli leállítását követelő helyzet kialakulását - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben, a járvány miatti korlátozások fokozatos lazításának első napján.

2020.04.20 17:32
Spanyolországban átlépte a 200 ezret az igazolt fertőzések száma, csökken a halálozási arány

Spanyolországban 200 210 ezerre emelkedett a vizsgálatokkal igazolt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a halálozások napi száma folyamatosan csökken. Az elmúlt egy nap során 399-en veszítették életüket, vasárnap 410-en, szombaton 585-en hunytak el. Utoljára egy hónappal ezelőtt volt 400 alatt a halálos áldozatok napi száma. A fertőzésbe eddig 20 852-en haltak bele. 

A gyógyultak száma 3230-cal növekedett, amelyből 1694 pácienst az elmúlt 24 órában nyilvánítottak egészségesnek, a többiek korábbi, a statisztikába csak most bekerülő esetek. Vasárnapra 2695-en, szombatra 3166-an épültek fel a koronavírus-fertőzésből, összesen pedig 80 587-en, ami a kiszűrt esetek több mint 40 százalékát jelenti.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztják az új debreceni nagyerdei strand május végére tervezett megnyitását, de több helyen a fenntartók azt remélik, hogy júniustól vagy legkésőbb júliustól - ha óvintézkedések mellett is - fogadhatnak majd fürdőzőket. A Balatonnál várhatóan májusban sem indulhat el a hajózási szezon.

Mintegy 2,2 millió autót, azaz a személygépkocsik 60-70%-át nem, vagy alig használják tulajdonosaik a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán. Ezek a járművek a szokásos havi futásteljesítményük alig 10-15%-át teszik meg, a kényszerű leállás ugyanakkor megviseli, sőt könnyen tönkre is teheti gumiabroncsaikat. A Bridgestone éppen ezért összeszedte a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy hogyan gondozzuk autóink értékes abroncsait, ha a kijárási korlátozások miatt nem használjuk kocsinkat, illetve mire figyeljünk akkor, ha munkánk miatt gumiszervizbe kell mennünk a téli abroncsot nyárira cserélni.

Miközben Magyarországon van hivatalosan az egyik legalacsonyabb koronavírus-esetszám Európában, és a halottak száma sem kimagasló, addig hatalmas készültség van a magyar kórházakban és a kormány a járvány miatt rendkívül rövid idő alatt, a fokozatosság elvét nagyrészt figyelmen kívül hagyva alapjaiban alakítja át az egészségügyi ellátórendszert. A két dolog látszólag nem fér meg egymás mellett, cikkünkben bemutatjuk, hogy mi lehet a magyarázata annak, hogy a kormány a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezésére készül a kórházakban, felvállalva annak beláthatatlan következményeit.

A kamarák, az érdekképviseletek és a kormány egyetért abban, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás kiterjesztése alkalmas a munkahelyek megőrzésére - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten György László a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Bár Magyarországon egy év leforgása alatt is dinamikusan fejlődött az online vásárló magyarok száma, 2019-ben még így is az EU-s összesített lista hátsó fertályán helyezkedtünk el. Honfitársaink közül tavaly majd minden második ember vásárolt így, miközben az unió északi államaiban több mint 80 százalék volt az online (is) vásárlók aránya.

A nyíregyházi Color Pack Zrt. 3000 db arcvédő pajzsot adományoz az egészségügyi alapellátás és az az önkormányzati szociális ellátórendszer dolgozói részére. Zsukk László, a Color Pack Zrt. vezérigazgatója személyesen adta át Dr. Kovács Ferenc polgármesternek és Csikós Péternek az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatójának annak az adomány arcvédő pajzsnak az első szállítmányát, amelyet a cég az egészségügyi alapellátás és az az önkormányzati szociális ellátórendszer dolgozói részére ajánlott fel. Most fotókon is látható, hogyan készülnek.

Javaslatcsomagot dolgozott ki a fürdőágazat koronavírus-járványt követő újraindításához a Magyar Fürdőszövetség, amelyet a gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódva eljuttattak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, és két minisztériumnak - mondta Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke. Felidézte, hogy a járvány miatt a magyarországi fürdők az elsők között és rendkívüli gyorsasággal kerültek válságba. Az országszerte jól induló évben a legtöbb fürdő már a nyári főszezonra készült, majd március közepén a vendégforgalom néhány nap alatt eltűnt. A munkatársak és a megmaradt vendégek megóvása érdekében egy hét alatt szinte minden fürdő bezárt, bevételeik megszűntek.

2020.04.20 14:58
Katonai tábori ágyakat kapott a PTE Akác utcai klinikai tömbje

Katonák tábori ágyakat pakolnak a Pécsi Tudományegyetem Akác utcai klinikai tömbjében 2020. április 20-án. A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred száz katonai ágyat adott a kórháznak.

2020.04.20 14:49
Akár 12 százalékkal is csökkenhet a spanyol GDP

A spanyol bruttó hazai termék az idén akár 12,4 százalékkal is visszaeshet a koronavírus-járvány miatt a spanyol jegybank hétfőn publikált prognózisa szerint. A 12,4 százalékos csökkenés a legpesszimistább prognózis, a kevésbé kedvezőtlen forgatókönyv alapján 6,8 százalékkal mérséklődhet a gazdaság teljesítménye a járvány miatti korlátozások miatt.

Az elmúlt héten 21 repülővel és 3 kamionnal szállítottak Magyarországra a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országgyűlésben. Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában elmondta: az elmúlt héten 22,5 millió maszkot - 20,65 millió sebészeti és 1,85 millió magasabb szintű védelmet nyújtó maszkot - szállítottak Magyarországra.

2020.04.20 14:23
Az albán kormány több száz szakmában engedi a munka újraindítását

Albániában a kormány hétfőtől mintegy hatszáz szakma dolgozói számára tette lehetővé, hogy újra munkába álljanak, könnyítve a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásokon. Hétfőtől újraindulhat a munka egyebek között a mezőgazdaságban, az állattenyésztésben, a halászatban, az élelmiszer-feldolgozásban, a bányászatban és a textiliparban a kormány honlapján közölt lista szerint. A szépségipari termékeket árusító üzletek is kinyithatnak hétfőtől, de a szépségszalonok, a fodrászatok, az éttermek és a bárok nem. Csak azok a szállodák tarthatnak nyitva, amelyek betartják a járványügyi óvintézkedéseket, ami azt jelenti, hogy gondoskodniuk kell az emberek távolságtartásáról, és az alkalmazottaknak szájmaszkot és kesztyűt kell viselniük. 

 Továbbra is érvényben marad Albániában az éjszakai kijárási tilalom este fél hattól reggel ötig. Személygépkocsik csak külön engedéllyel közlekedhetnek. Az új koronavírusnak hétfőig hivatalos adatok szerint 26 halálos áldozata volt Albániában, több mint 560 ember megfertőződött, de 314 már meggyógyult a Covid-19 betegségből. Az esetek száma nem túl magas ahhoz képest, hogy Albániának szoros gazdasági kapcsolata van a járvány által különösen sújtott Olaszországgal. A járvány előtt mintegy 400 ezer albán dolgozott ott. A járvány komoly csapás Európa egyik legszegényebb országának, amely nemrég indított lakásépítési programot 17 ezer olyan lakosa számára, akinek az otthona megsemmisült a 2019. november 26-i földrengésben.

A globális gazdasági leállás jelentős mértékben meg fogja tépázni az idei vállalati nyereségeket - erről tanúskodik a Fidelity International legfrissebb elemzői hangulatfelmérése. A legutóbbi információk arra utalnak, hogy a járvány hatását szélesebb körben és hosszabb időn át fogjuk érzékelni. Az egész évre vetített vállalati nyereségek akár 44%-kal is csökkenhetnek, ha a Covid-19 2020 hátralevő részében is rányomja a bélyegét a gazdasági tevékenységre.

2020.04.20 14:17
Nem lassul a járvány terjedése BENELUX-államokban

Töretlenül emelkedő tendenciát mutatva megközelítette a negyvenezret az igazolt fertőzöttek száma, a hétfőn bejelentett adatok szerint 39 983 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Belgiumban. Az elmúlt egy hónapban heti mintegy 10 ezer új esetről számoltak be az illetékes belga hatóságok. Hollandiában és Luxemburgban sem lassul jelentősen a járvány terjedése. A közegészségügyért felelős belga hatóság hétfőn közzétett adatai szerint az elmúlt egy nap alatt 1487 embernél mutatták ki a fertőzést, ami kismértékű emelkedést mutat a vasárnap közzétett 1313, valamint a szombaton jelentett 1045 új esethez képest. Pénteken 36 138, szombaton 37 183, vasárnap 38 496 volt a beazonosított fertőzöttek száma. Belgiumban a betegség március elejére datált ottani megjelenését követően alig másfél hét leforgása alatt, azaz öt héttel ezelőtt vasárnap 886-an voltak a fertőzöttek. Egy héttel később, március 22-én 3401 fertőzöttet tartottak nyilván az országban. Az azt követő vasárnap 10 836-ot, két héttel ezelőtt 19 691-et, egy hete pedig 30 589-at. 

Töretlen, de kisebb mértékű emelkedést mutat a haláleseteket mutató grafikon görbéje is. Az elmúlt 24 órában 168 új halálesetet jelentettek a járvánnyal összefüggésben. A halálos áldozatok napi száma a múlt hét elején 300 körül mozgott. A fertőzés következtében március közepe óta 5828-an hunytak el az országban, az elmúlt három napban pedig mintegy ezren. 

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) hétfőn közétett adatai szerint szombaton 1089, vasárnap újabb 1066 embernél lett pozitív a teszt eredménye, ezzel 32 655-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A kórházba szállítottak száma, valamint a járványban elhunytak aránya lényegében stabil maradt. A járvánnyal összefüggésben 3684-an haltak meg Hollandiában, 83-mal többen a vasárnap jelentett adatoknál. Kórházba 110 embert szállítottak, ezzel jelenleg 9704 az egészségügyi intézetekben ápoltak száma. Az elmúlt néhány nap adatai továbbra is azt mutatják, hogy a koronavírus okozta járvány lassabban terjed a rendkívüli intézkedések bevezetésének köszönhetően - tették hozzá. 

 Luxemburgban a járvány enyhe lassulásáról adtak hírt hétfőn, noha a múlt hét azonos időszakához képest valamelyest emelkedett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. A hétvégén 93 esetben jelentettek pozitív vírustesztet, az összesítés szerint jelenleg 3555 fertőzöttet tartanak nyilván. Számuk egy héttel ezelőtt 3281, két héttel ezelőtt hétfőn 2804, három hete, március 30-án 1950 volt. A járvány következtében a hétvégén négyen vesztették életüket, az elhunytak száma ezzel 73-ra emelkedett a nagyhercegségben. A tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben hétfőtől csak szájmaszkban lehet tartózkodni az országban.

2020.04.20 14:13
Törökország megkezdte újabb 25 ezer állampolgárának hazaszállítását a közelgő ramadán miatt

Törökország hétfőn megkezdte újabb 25 ezer, külföldön tartózkodó állampolgárának hazaszállítását, hogy az új típusú koronavírus-járvány ellenére családjaik körében tölthessék a pénteken induló muszlim böjti hónapot, a ramadánt. A nagyszabású művelet április 28-ig tart, 59 országra terjed ki, és elsősorban turistákat, diákokat, idénymunkások érint. 

 Németországból viszik haza a legtöbb embert, 3269-et. Majd Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kuvait és Algéria következik a sorban, amelyben Magyarország is szerepel. A kis-ázsiai országban vasárnap estig 86 306 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, így az esetszámok tekintetében a hétvégén megelőzte Iránt, a közel-keleti térség első gócpontját, valamint Kínát, a járvány kiindulópontját. A kórokozó által kiváltott betegség szövődményeiben eddig 2017-en vesztették életüket Törökországban.

2020.04.20 14:09
Több régióból nem érkeztek be adatok Ukrajnában, így is sok az új esetek száma

Ukrajnában hétfőre, egy nap alatt 261 új esettel 5710-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal 151-re nőtt. Az új fertőzöttek száma ugyanakkor 82-vel kevesebb volt, mint előző nap - közölte az egészségügyi minisztérium, amely szerint több megyéből nem érkeztek be a napi adatok. A betegségből eddig 359-en gyógyultak fel. 

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján ugyanakkor elmondta: az alacsonyabb fertőzöttségi adat egyik oka, hogy hét megyéből nem érkeztek be a napi adatok. Sztepanov közölte, hogy országosan már 1074 egészségügyi dolgozónál igazolták a fertőzöttséget, továbbá 374 gyermek betegedett meg eddig Covid-19-ben.

2020.04.20 14:00
Megfertőződött negyven tesztelő a Fülöp-szigetek legnagyobb laboratóriumában

Megfertőződött koronavírussal a Fülöp-szigetek legnagyobb tesztelőközpontjának negyven alkalmazottja - adta hírül hétfőn az intézmény vezetője, Celia Carlos. A fertőzötteket elkülönítették. A 40 dolgozó többsége tünetmentes, és szigorú megfigyelés alatt tartják őket. A központ naponta kétezer mintát tesztel március óta, míg az ország többi 16 laboratóriumának mindegyike csak 300-at képes kiértékelni. A Fülöp-szigetek kormánya napi 10 ezer tesztelést jelölt meg célként. A 106 millió lakosú országban hétfői adat szerint eddig 6459-en fertőződtek meg bizonyítottan a kórtól, és 428-an haltak bele. A gyógyultak száma 613.

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja és a teszteléseket, megfelelőségellenőrzéseket és tanúsítási szolgáltatásokat kínáló Bureau Veritas közösen fejlesztette ki azt a tanúsítványt, amely igazolja, hogy az adott turisztikai vállalkozás teljesíti az újranyitáshoz szükséges alapvető biztonsági, egészségügyi és tisztasági normákat.

Egy névtelen, de magát érintettnek nevező levélíró arról tájékoztatta a Pénzcentrum szerkesztőségét, hogy megszorításokat vezettek be a szentgotthárdi Opel motorgyárban. Az üzem sajtófőnöke a Pénzcentrumnak ennek kapcsán elmondta: mindeddig az összes juttatás, illetve bér ki lett fizetve, ettől a héttől ugyan valóban rövidítettek a munkaidőn, de elbocsátásokat nem terveznek. Kaszás Zoltán hozzátette, nagy lendülettel indult az év a magyarországi üzemben, és a járvány kirobbanása előtt is arra készültek, hogy bővítik az állományt. Most azon vannak, hogy minél kisebb érvágással vészeljék át a kritikus időszakot. Tájékoztatása szerint az Opelt tulajdonló PSA-csoport hetente felülvizsgálja a helyzetet, és egy hétre előre dönt a gyártási folyamatok mikéntjéről - Szentgotthárdon már felkészültek az újraindulásra.

Az AAA AUTO által értékesített gépkocsik 20 százalékát már online vásárolták meg az ügyfelek április első felében, miközben a személyes ügyintézés és értékesítés bizonyos korlátozásokkal továbbra is engedélyezett. A koronavírus-járvány alatt is van érdeklődés a használt gépkocsik vásárlása iránt, bár ez természetesen elmarad az ebben az időszakban megszokott szinttől. A cég ezt annak a ténynek tulajdonítja, hogy az emberek felismerték, hogy a fertőzés megelőzésének egyik leghatásosabb módja, ha gyakrabban használnak személygépkocsit tömegközeledés helyett.

2020.04.20 11:57
A járvány miatt súlyosbodik a temetkezési helyek hiánya a gyorsan terjeszkedő városokban a világban

Az új koronavírus járványa miatt súlyosabbá vált vagy válhat a temetkezési helyek hiánya a világ gyorsan terjeszkedő városaiban, még úgy is, hogy a fertőzésveszély és a szűkös anyagi helyzet sok családot a koporsós temetkezési módnál olcsóbb megoldásra kényszerít. A gyorsan terjeszkedő városokban az utóbbi évtizedekben sok temetőt felszámoltak, hogy házak vagy utak épülhessenek a helyükön. Új temetőket alakítottak ki távolabb a városközpontoktól, és egyre drágább lett a sírhelyek bérleti díja, valamint a koporsós temetés. Emiatt egyre többen inkább elhamvaszttatták elhunyt hozzátartozóikat. 

Ahol azonban most sokan halnak meg a koronavírus-betegségben, a krematóriumok kapacitáshiánya miatt a hamvasztás sem jelent gyors megoldást, ezért új helyeket keresnek a gyorsan és tömegesen elvégezhető temetések számára, akár koporsó nélkül is. A Dél-afrikai Köztársaságban például a hatóságok arra kérték a temetők fenntartóit, hogy jelöljenek ki területeket közösségi sírnak nevezett tömegsírok számára, amelyekben akár húsz holttestet is el lehet helyezni, ha hirtelen megnőne a járvány halálos áldozatainak száma - mondta Pepe Dass, az ország temetőfenntartói szövetségének elnöke. Dél-Afrikában olyan kevés a szabad földterület, hogy még vidéken is nehéz új temetőt kialakítani. Ráadásul a szabad földterületeken a lakásépítés előnyt élvez a nem nyereséges temetőkialakítással szemben, és vannak területek, amelyeket természetvédelmi okokból akarnak érintetlenül megőrizni.

2020.04.20 11:42
Orosz szakminiszter: Moszvában hatott a kijárási korlátozás

Eredménnyel jártak a kijárási korlátozások Moszkvában, a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése jelenleg egyenletes - jelentette ki Mihail Mursako orosz egészségügyi miniszter hétfőn a Rosszija 24 hírtelevíziónak arra utalva, hogy a fertőzöttek száma nem ugrásszerűen nő. A 12,5 milliós lakosságú orosz fővárosban - amely a koronavírus világjárványa által leginkább sújtott település az országban - az azonosított fertőzöttek száma hétfőre 2026-tal 26 350-re, a halálos áldozatoké 28-cal 204-re, a gyógyultaké pedig 75-tel 1838-ra nőtt. Az újonnan fertőzöttek csaknem fele 45 évnél fiatalabb.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert elmondta, 750 esetben rendeltek el hatósági házi karantént az elmúlt 24 órában, így 11240 fő van jelenleg karanténban. A tendencia tehát nem tört meg: egyre kevesebb azoknak a száma, akik hatósági házi karanténban vannak. Folytatódik az a trend is, hogy hétvégén kevésbé emelkedik a fertőzöttek száma. Az egészségügy május 3-ára készül fel, becslések szerint ekkor várható Magyarországon a tetőzés.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége a 116-123 segélyhívó vonal nagymértékű leterheltsége és a még hatékonyabb szolgáltatásnyújtás érdekében újabb telefonvonalat tesz elérhetővé a hívók számára. 2020.április 20-án 19.00 órától a 06-80-810600 vonalon is fogadják a hívásokat a LESZ önkéntesei.

Meglepő eredményre jutott az ICT Európa Holding, miután másfél hónapja otthoni munkavégzésre álltak át a járvány miatt. Az adótanácsadó cég már február 26-án eldöntötte, hogy a koronavírus-járvány nemzetközi terjedése miatt - Magyarországon már az elsők között - a kollégáik biztonsága érdekében bezárja az irodát és a több mint száz munkatársának lehetővé teszi az otthoni munkavégzést.

2020.04.20 10:51
A német kormány átvállalja az EU-s társállamoktól fogadott betegek kezelési költségét

Nem kell megtéríteni az új típusú koronavírus okozta betegségben (Covid-19) szenvedő külföldi EU-s állampolgárok németországi kezelésének költségét, a számlát a szövetségi kormány egyenlíti ki, és a tagállamok közötti szolidaritás jegyében további betegeket is fogadnak - közölte hétfőn a berlini egészségügyi minisztérium. A járvány kezdete óta már 200-nál is több beteget vettek át társállamoktól - főleg Franciaországból, Olaszországból és Hollandiából -, és a minisztériumhoz további mintegy 40 kezelési kérelem futott be. 

Ugyancsak hétfői adatok szerint havi mélypontra süllyedt az új regisztrált fertőzések száma, és tovább lassult a halálos áldozatok számának növekedése Németországban. Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) hétfőig 141 672 ember szervezetében mutatták ki, ami 1775 esettel több az egy nappal korábbinál. A napi új igazolt fertőzések száma havi mélypontra csökkent, és áprilisban először süllyedt 2000 alá. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 3500-zal 91 500-ra emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 4404 igazolt fertőzött halt meg, ez 110 esettel több az egy nappal korábbinál. A napi új halálos áldozatok száma április 16-án 315-ön tetőzött, azóta rendre csökken.

A nyelvtanulók körében a járványhelyzet ellenére változatlan igény mutatkozik a nyelvvizsgák iránt. Tízből kilencen szívesen kipróbálnák az otthonról letehető, online nyelvvizsgát, és ugyanilyen arányban rendelkeznek is az ehhez szükséges eszközökkel. A megkérdezettek kétharmada továbbra is komplex vizsgát tenne - ez derül ki az Euroexam International 3.140 nyelvtanulót elérő felméréséből.

Mától igényelhető az NHP Hajrá kedvezményes hitelkonstrukció a Takarékbanknál, a kis- és közepes vállalkozások összesen 1500 milliárd forint kölcsönt vehetnek fel beruházásra vagy működésre, nagyon kedvező kamattal. A pénzintézet a jelenlegi piaci súlyát meghaladó mértékben tervezi növelni vállalati hitelezését a következő hónapokban, a meglevő termékek mellett aktívan kínálja a piacon most megjelent és megjelenő valamennyi finanszírozási terméket. Már az elmúlt napokban megugrott az érdeklődés a kamattámogatott és intézményi kezeséggel fedezett standard termékek iránt.

New York-ban körülbelül 1 hónapja robbant be igazán a koronavírus-járvány, ami mára odáig fajult, hogy itt van a legtöbb beteg a világon, és naponta több százan halnak bele a koronavírus-fertőzésbe. A város utcái teljesen elnéptelenedtek, a legforgalmasabb helyek teljesen kiürültek, rengeteg étterem teljesen bezárta kapuit, az élelmiszerekből nincs hiány, de sok kereskedő korlátozza az egyszerre megvásárolható áruk mennyiséget. Az egészségügyi rendszer pedig annyira leterhelt, hogy az emberek voltaképpen attól rettegnek, hogy ha valami bajuk lesz, nem lesz aki majd elássa őket. A Pénzcentrum egy New Yorkban élő projektmenedzserrel beszélgetett a tengerentúli helyzetről.

2020.04.20 09:58
Az államfő szerint egy évig zárva kellene tartani az államhatárokat Csehországban

Egy évig zárva kellene tartani a cseh államhatárokat, hogy megakadályozzák a koronavírus-járvány esetleges visszatérését - vélte Milos Zeman cseh államfő egy vasárnap esti rádióbeszélgetésben. Tartósan az a véleményem, hogy a határokat egy évre, de nem kettőre, zárva kellene tartani. Erre azért van szükség, hogy a kiutazások ne okozzanak egy újabb járványhullámot, ami megtörténhet, főleg ha olyan országba utaznánk, ahol a járvány még nem ért véget - jelentette ki Zeman a Frekvence 1 kereskedelmi rádió Press klub című vitaműsorában.

2020.04.20 09:41
Sokan szegték meg a kijárási tilalmat az ortodox húsvéton a nyugat-balkáni országokban

Sokan szegték meg a kijárási tilalmat az ortodox húsvét napján a nyugat-balkáni országokban, annak ellenére, hogy a politikusok és az egészségügyi szakemberek is otthonmaradásra szólítottak fel mindenkit. A teljes kijárási tilalom ellenére Szerbiában több százan gyűltek össze egyes templomokban, hogy az ortodox húsvéti liturgián részt vegyenek. Noha az ország vezetése mindenkit arra kért, hogy az ünnep idején is tartsa be a kijárási tilalmat, a szerb elnök egy félmondata - miszerint a kijárási tilalom megsértése miatt a híveket nem fogják megbüntetni - sokakat arra sarkallt, hogy mégiscsak ellátogasson a ceremóniára. 

Az ünnepi szertartást az előírások szerint zárt ajtók mögött, hívek nélkül kellett volna megtartani, ám ezt a papok sem tartották be. A hívek közül sokan a 8 és 10 óra között engedélyezett kutyasétáltatási időt használták ki arra, hogy - kedvenceiket a templom mellett hagyva - részt vegyenek a liturgián. A különböző helyszíni beszámolók szerint az emberek nem viseltek sem kesztyűt, sem védőmaszkot, és az áldozati kenyeret is ugyanazzal a kanállal vették magukhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem