28 °C Budapest

Címke: bányászat (27 cikk)

Biró Attila | 2021. március 6. 13:01

Gigafizetés várja a magyar melósokat: ezekben a szakmákban kereshetik rommá magukat

Akárcsak az Európai Unióban általában, úgy Magyarországon is brutálisan nagy kereseti különbségek mutatkoznak az egyes gazdasági ágazatokban. Igen ám, de mennyivel lehet valójában többet keresni például Nagy-Britanniában vagy Németországban azokban az ágazatokban, amikben Magyarországon a legtöbbet és a legkevesebbet? Többek között erre a kérdésre is kerestük a választ az Eurostat legfrissebb, tagállami összehasonlításokat lehetővé tevő kiadványa segítségével. És ami még fontosabb, nem csak a kereseteket hasonlítottuk össze, hanem azt is vizsgáltuk, mennyivel nagyobb jólétre számíthatnának azok a magyarok, akik a legjobban és legrosszabbul fizető hazai ágazatokból kilépve, ugyanezekben az ágazatokban helyezkednének el Nagy-Britanniában vagy éppen Németországban.

Pénzcentrum | 2021. január 27. 14:33

TOP fizetések Magyarországon: ők kerestek a legjobban 2020-ban

2020-ban is Budapesten lehetett a legjobban keresni Magyarországon, azonban a vidéki fizetések jelentősen felzárkóztak a fővároshoz a korábbi évekhez képest. A legmagasabb átlagfizetéssel Komárom-Esztergom megyében számolhattak, a legalacsonyabb bruttó béreket pedig a Csongrád megyében vihették haza a magyarok. Még mindig a pilóták keresnek a cégvezetőkön kívül a legjobban, a legrosszabbul pedig a munkavállalóként dolgozó varrónőket fizetik meg. Elemzés készült arról, hogy hogyan kerestünk 2020-ban.

Pénzcentrum | 2020. július 2. 11:09

Válság ide vagy oda: ezekben a szakmákban még mindig csúcsfizetés vár

Azt az első pillanattól kezdve lehetett látni, hogy mely szektorokat érintette legsúlyosabban a koronavírus-járvány, a KSH friss adataiból már azt is tudjuk, milyen mértékben. Az is kiderül azonban, kik azok, akiket egyáltalán nem viselt meg a válság, sőt, még emelkedett is a fizetésük tavalyhoz képest.

Pénzcentrum | 2020. június 24. 14:29

Ezekben a szakmákban lehetett a legjobban keresni az elmúlt 10 évben Magyarországon

Bizony igencsak rájárt a rúd 2009-2019 között a humán-egészségügyi, szociális ellátásban dolgozókra, nekik növekedett arányaiban ugyanis legkevésbé a bérük ezalatt a 10 év alatt, ami ráadásul forintban kifejezve is a legkevesebb volt. Egész máshogy alakult azonban a másik, arányait tekintve a legkisebb bérnövekedést felmutatni tudó pénzügyi, biztosítási tevékenységi szektor helyzete, mert bár itt alacsony volt arányaiban a bruttó átlagkeresetek mértékének a növekedése, akárcsak 2009-ben úgy 2019-ben ez az ágazat volt anyagilag a legkifizetődőbb. 10 év átlagkereseti adatait elemeztük, mutatjuk, mi minden változott a béreket illetően 10 év alatt Magyarországon.