8 °C Budapest
A king and queen browsing in a supermarket

Elindult a bezárási hullám: eltűnhetnek a magyarok kedvenc helyei - luxus lesz a pizza, a süti

2022. október 16. 19:10

Ezen a héten sem volt hiány hírekből, érdekességekből. A Pénzcentrum heti hírösszefoglalója a 41. hétről is eseménydús képest mutat: hét elején kiderült, hogy 20,1 százalékkal drágultak szeptemberben a fogyasztói árak éves viszonylatban, az élelmiszerdrágulás 35,2 százalékos. A lottózás is tovább drágult. Mivel várhatóan jövőre is magas lesz az infláció, kiderült, hogy 10 százalék körüli nyugdíjemelés jöhet 2023-ban. A forintárfolyam többször is padlót fogott a héten, és tovább szedte áldozatait a rezsidémon is: egyre több vendéglátóhely helyzete válik kilátástalanná, drágult a jegy és rövidül a mozik nyitvatartása, 20 fok lehet a könyvtárakban. Csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely többek között a pedagógusbéremelést és a napelemstopot, amely sok tízezer magyar terveit érintheti. A pénteki Magyar Közlönyben pedig sok egyéb mellett a kamatstop meghosszabbításáról és vállalkozásoknak nyújtható átmeneti földgázellátásról olvasható a rendelet. Mindeközben néhány mosószer csúnyán elbukott egy teszten és ellepték az országot a meglepően nagy és ártalmatlan szongáriai cselőpókok.

Megjelentek a Nemzeti Konzultáció kérdései is, a Népszámlálás 2022 pedig a mai napon zárul online formában. A Pénzcentrum cikkeiből pedig az derült ki a héten, tényleg kifűthető-e a szoba minihősugárzóval, hogy a Pilóta keksz hiány csak a kezdet volt, rengeteg édesség tűnhet el a boltok polcairól, vagy hogy miért drágul ilyen őrülten a pizzarendelés. Egy 25 éves Tesco akciós újságból kiderült, hány forintért vesztegették akkor a kenyeret, zsemlét, trappista sajtot vagy a sört.

Már egy hónap sincs a nyugdíjemelésig

Az idén novemberben esedékes emelésről október 5-én jelent meg a rendelet, amelyből kiderült: a novemberi nyugdíj 4,5 százalékkal lesz magasabb és a nyugdíjprémium szorzója idén 0,5 lesz. Ahogy korábbi cikkeinkben részletesen végigvettük, ez egy átlagnyugdíjas számára 87 ezer forint plusz pénzt jelenthet - vannak azonban, akik semmit sem kapnak. A legtöbb jogosult pedig 10 ezer forint nyugdíjprémiumra számíthat. Aki bankszámlára kérte az utalást, már november 11-én hozzájut az összeghez, aki a postai kézbesítést választotta, az eddig megszokott naptári napon a postástól veheti át a járandóságot. Hogy pontosan mekkora összegről is van szó, könnyen kiszámítható a Pénzcentrum novemberi nyugdíjemelés kalkulátorával:

A héten történt, hogy Varga Mihály egy háttérbeszélgetésen elmondta: úgy számolnak, az idei 13-14 százalék körüli infláció 10 százalék feletti ütemre lassulhat 2023-ban. Ez fontos információ a nyugdíjasok számára, hiszen attól függően, milyen inflációval tervez a kormány a 2023-as évi költségvetésben, fogják emelni jövőre a nyugdíjakat! A nyáron elfogadott költségvetési tervezetben még 5,2 százalékos infláció szerepelt, ami alapján januárban a magyar nyugdíjasok ilyen mértékű emelésre számíthattak volna. A költségvetést azonban újra kell tervezni, a pontos számok decemberben derülhetnek ki. A pénzügyminiszter szavai alapján nem kizárt, hogy 10 százalék feletti nyugdíjemelés is jöhet 2023-ban.

Tombol az infláció, termékhiányok várhatók

Már szavak sincsenek rá, mennyire elszálltak az árak a magyar boltokban. A háztartások pénztárcáját jelentősen terheli az infláció, különösen a nyugdíjasokét. A Központi Statisztikai Hivatal 20 százalék felett fogyasztói ár növekedést mért, az élelmiszerdrágulás 35,2 százalékos volt szeptemberben egy év alatt. Viszont ez csak az átlag! Egyes alapélelmiszerek, mint pl. a kenyér, a zsemle a sajt, a vaj, és a tejföl 83-95 százalékkal lett drágább:

Sokan védekezhetnek úgy a kiszámíthatatlan áremelkedéssel szemben, hogy elkezdenek felhalmozni azokból az élelmiszerekből, vagy más termékekből, amelyek sokáig elállnak és várható a további drágulásuk. Csakhogy ezeket tárolni is kell, kis lakásban ez nagy kihívás lehet, ehhez adtunk tippeket a héten.

Mint kiderült, a Pilóta keksz csak az első áldozata volt a drágulásnak - további nagy kedvencek, édességek és nasik tűnhetnek el a boltok polcairól. A papír- és más csomagolóanyag-drágulás pedig jócskán rátesz az ételrendelés költségeire, mint amilyen például a pizzarendelés.

A szenvedélybetegségek is nagyon megterhelhetik most a pénztárcákat: a folyamatos áremelkedések ellenére is rengeteg cigaretta és alkohol fogy a magyar boltokban. A szerencsejátékozás is megdrágult, nemcsak az Eurojackpot ára nőtt - idén már ötödjére - a gyenge forint miatt, hanem a többi népszerű számsorsjátékra is drágábban lehet fogadni.

Itt a napelemstop

Az október 13-i Kormányinfó keretében jelentette be Gulyás Gergely, hogy kivezetik a szaldós elszámolási rendszert a napelemeknél. A döntés váratlanul ért több tízezer lakost, aki most tervezett telepíteni, ahogy a napelemes szakmát is. A részletszabályok egyelőre nem ismertek, így találgatni sem érdemes előre, azonban az már most tudható, hogy a változás nyomán drágulhat a napelemes beruházás, ezzel szűkülhet a telepítők köre, lassulhat az energiaszektor zöldülése. Eddigi friss megszólalások és hírek a napelemstoppal kapcsolatban:

Közeledik a rezsikrach

A lakosság és a vállalkozások is nehéz helyzetben vannak az emelkedő rezsiköltségek miatt jelenleg. Mindenki keresi a kiutat, utolsó pillanatos nyílászárócserével csökkentené a költségeket, minihősugárzóval fűtené be a szobát. Sokan újra fatüzelésre váltanak részben vagy teljesen idén télen, azonban a nem hatósági áras tüzelő ára jócskán emelkedett, így ezzel is egyre nehezebb spórolni. Minden évben sokan saját fűtetlen otthonukban halnak meg télen, mert nincs pénzük a rezsire - idén az emelt rezsi mégtöbb katasztrófát hozhat. Az idősotthonok segélykiáltására sem érkezett eddig válasz, pedig rengeteg magyar nyugdíjas él ezeken a helyeken, akik nem maradhatnak fűtés nélkül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bezárási hullám pedig a vállalkozások között is megkezdődött. A fővárosi sztáréttermektől kezdve a több évtizedes múltú, ismert vidéki vendéglátóhelyekig rengetegen zártak be, vagy fognak bezárni a jövőben. A rezsidémonnal úgy küzdenek a még talpon lévők, hogy a nyitvatartást csökkentik, letekerik a fűtést, olcsóbb alapanyagokból kevésbé energiaigényes ételeket készítenek. Sokan terveznek napelemtelepítést is. Az még kérdés, ez elég lesz-e a túléléshez.

A spórolás fél egészség?

Itt a járványszezon, a patikákban, háziorvosoknál már elérhető az influenza elleni oltás, az oltópontokon pedig már az új variáns ellen fejlesztett Pfizerrel oltanak. A magyarokat bizalmatlanná, szkeptikussá tette a pandémia az oltásokkal kapcsolatban, azonban a szakértők azt javasolják, hogy aki teheti, vegye fel mindkét oltást, mert idén rosszabb lehet az influenza járvány, mint az elmúlt két évben.

Sokan már elkezdték szedni megelőző, immunerősítő jelleggel a C-vitamint, mások pedig betegség miatt keresik a patikában a pirulákat. Azt viszont nem árt tudni, mi a különbség a filléres étrendkiegészítő kapszulák, és a gyógyszer minőségű tabletták között. Ősszel-télen sem az étrendkiegészítő lehet az egyetlen vitaminforrásunk, a sütőtök például kiváló csemege, és rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz:

Drágulnak az ingatlanok

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar dolgozók sem

 

Egyebek

Ezen a héten derült ki, hogy a mosószerek versenyében sok ismert termék alulmaradt, a Semmelweis Egyetem viszont a tavalyinál is előkelőbb helyen, a világ 250 legjobb egyeteme közé került. Az sem titok már, mennyiért lehet koktélozgatni a világ top10 bárjában - ez biztosan nem magyar pénztácához mért árazás. Kiderült az is, hogy mennyibe kerül egy "luxustelefonszám", amelyet könnyű megjegyezni.

Megérkezett a 2022-es Nagy Téligumi Teszt!

A magyar diákoknak van még hová fejlődniük robotika terén, azonban ehhez már kaphatnak segítséget. A felnőttek is mindig arra kényszerülnek, hogy új dolgokat tanuljanak, például azt, hogyan kell értelmezni a törlesztési kimutatásukat. Ezen rengeteg pénz múlhat. Ahogy azon is, hogy jól válasszunk lakáshitelt, keressük meg a piacon a legkezdvezőbb ajánlatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm