25 °C Budapest
Beautiful businesswoman in a striped shirt and smart glasses is working on the laptop, making online purchases with a card. Technology in daily life

Minden második magyar érintett az év gigadrágulásában: dobnak majd egy hátast, ha ezt meglátják

2024. április 25. 21:31

Néhány év leforgása alatt ugrásszerűen megnőtt a szemüvegek ára a KSH adatai szerint, így egyre nagyobb kiadást jelent a családok számára a szemüveg, ráadásul a magyar lakosság fele érintett. Jó tudni, mekkora segítséget jelenthet az OTP Egészségpénztár ilyen esetben is: azon kívül, hogy évente akár 150 ezer forint visszaigényelhető a pénztártagok vagy a munkáltatók befizetései után, ráadásul az egészségpénztárral szerződött szolgáltatók egy része kedvezményeket is biztosít a tagok számára, ami akár 30 százalékos is lehet. 

A szemüvegesség általában egy életre szól, és sokkal kevesebben vizsgáltatják felül a látásukat, mint amennyi embernek szüksége lenne rá. Az OTP Egészségpénztár friss adatai szerint nőtt az egészségpénztári tagok által szemészeti vizsgálatra felhasznált összeg a tavalyi év azonos időszakához képest, és magasabb összegben számoltak el optometristák által végzett vizsgálatokra is pénzt. Mindez azt is mutatja, hogy azok az egészségpénztári tagok, akik szemüveget és/vagy kontaktlencsét viselnek, gyakrabban keresték fel az optikákat, és érezhetően magasabb összegeket hagytak ott. 

A KSH adatai szerint is hatalmas a drágulás a szemüvegek esetében: míg a szemüvegkeretek 2020 februárja és 2024 februárja között 55 százalékkal, a szemüveglencsék ugyanezen időszak alatt 150 százalékkal kerültek többe. Egyedül a kontaktlencsét viselők érzékelhettek kisebb áremelkedést, esetükben a 30 napos lencse ára csupán 18 százalékkal emelkedett. Mindeközben azonban a KSH adatai szerint a magyar lakosság fele használ szemüveget vagy kontaktlencsét, és csupán három évente mennek el látásvizsgálatra. 

A legutóbbi népszámláláson több mint 1,3 millióan mondták azt, hogy gond van a látásukkal, ennek ellenére sokan választják a boltok polcain elérhető szemüvegeket, amivel rosszat tesznek szemüknek. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében zajló szemészeti program adataiból kiderült, a program során vizsgált személyek szemüvegeinek egyharmada nem volt megfelelő erősségű, amely arány nők és férfiak esetén is hasonló volt.

Az életkorral egyébként egyre nő azoknak az aránya, akiknek szemüvegre van szüksége, ehhez hozzájárul a számítógépek, okostelefonok okozta látásromlás is. Bár a képernyőhöz kötött munkavégzés esetében a látásvizsgálat a munka-alkalmassági vizsgálat kötelező része, és sok munkáltató támogatja is a szemüvegkészítést, még mindig kevesen frissítik a szemüvegük dioptriáját az aktuális állapotukhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem