23 °C Budapest
Elegant woman looking out of a car window

Rácáfoltak a történelemre a mai fiatalok: mit nekik a válság, egyre csak halmozzák a pénzt

2024. április 25. 16:14

Az ezredfordulós generáció vagyona történelmi mértékben nőtt, különösen 2019 és 2023 között - számolt be a Business Insider. Egy friss elemzés szerint ez főként a világméretű recesszió ellenére nagy eredmény

A milleniálok vagyoni helyzete jelentős javulást mutatott az elmúlt években egy friss jelentés szerint. A Center for American Progress által készített elemzés, amely a Federal Reserve Distributional Financial Accounts adatait használta fel, azt mutatja, hogy 2019 és 2023 között a 40 év alatti háztartások átlagos vagyona 49%-kal, azaz 85 000 dollárral - 31,1 millió forinttal - nőtt, ezzel 174 000 dollárról 259 000 dollárra emelkedett. Ez a növekedési ütem példátlan az adatsorok történetében és különösen kiemelkedő az ezredfordulósok körében, akiknek vagyona ebben az időszakban megduplázódott.

A jelentés szerint ez a vagyonnövekedés számos tényezőnek köszönhető, többek között a lakásvagyon növekedésének és a hitelkártya- valamint diákhitel-adósság csökkenésének. Kiemelték továbbá, hogy ezek a nyereségek egy világméretű recesszió idején és után következtek be, ami történelmi tapasztalatok alapján éppen kedvezőtlen gazdasági eredményeket hozott volna a fiatalabbak számára.

Brendan Duke és Christian Weller, a jelentés szerzői szerint az ezredfordulósok anyagi helyzete és pénzügyi biztonságuk jobb volt a világjárvány alatt és után, mint amikor korábbi generációk hasonló korban éltek át hasonló recessziót. Példaként hozták fel, hogy míg az X-generáció tagjainak reálvagyona csak 4%-kal nőtt a nagy recessziót követő négy évben, addig a milleniálok sokkal jobban teljesítettek.

A jelentést megerősítik más kutatások is. A Federal Reserve fogyasztói pénzügyekről szóló felmérése szerint például a 35 év alatti amerikaiak valós medián nettó vagyona 143%-kal nőtt 2019 és 2022 között. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a vagyonnövekedés nem csak a legjobban kereső milleniálok körében volt jellemző. Ezek az eredmények is azt sugallják, hogy az ezredfordulós generációnak sikerült anyagilag előrelépnie annak ellenére is, hogy korábban nehézségekkel kellett szembenézniük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 21:18
A Mindenki Magyarországa Néppárt meghívót küld minden párt részére, hogy üljenek le egy asztalhoz és...
Kiszámoló  |  2024. május 22. 19:31
Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmozna...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem