Doctor giving patient vaccine, flu or influenza shot or taking blood test with needle. Nurse with injection or syringe. Cropped image of handsome mature doctor in protective gloves making woman an injection

Erősebben térhet vissza az influenza idén a COVID-dal: több millió magyar van veszélyben

2022. október 10. 14:02

A déli földrész adatai korán jelentkező és kiterjedt influenzajárványt valószínűsítenek az ősszel induló európai járványszezonra. Egyes korosztályok és csoportok különösen veszélyeztetettnek és védendőnek számítanak, a WHO közéjük sorolja például a várandós nőket és a kisgyermekeket is. A hatékony védelmet nyújtó vakcinák közül az első idei oltóanyag már elérhető.

Éves átlagban 1 milliárd ember fertőződik meg influenzavírussal világszerte – a most következő járványszezonban ez a szám a déli földrészen már zajló járvány adatai alapján még magasabb is lehet. A Föld déli féltekéje időjárási és járványügyi szempontból a tükörképe az északinak: amikor itt tél van, ott nyárias az idő, és fordítva. Bár a jövőt nem lehet megjósolni, az influenzajárvány (és más, globálisan jelen lévő fertőzések) szempontjából a déli féltekén történtek sokszor előrevetítik azt, ami az északi féltekén történik.

Mi az influenza?

Maga az influenza, hasonlóan a légúti fertőzések zöméhez, szezonális, tehát főleg a hideg, nyirkos időben terjed, akkor okoz járványt. Míg 2020-ban az utazási korlátozások, a távolságtartás és a maszkhasználat miatt gyakorlatilag elmaradt az influenzajárvány, 2021-ben a vírus nagy erővel tért vissza mind az északi, mind a déli féltekén4. Ha pedig megfigyeljük például Ausztrália idei, 2022-es számait, azt látjuk, hogy ott a járvány hamarabb kezdődött és intenzívebb volt, mint a megelőző öt évben. Amennyiben erre támaszkodva próbálunk prognózist készíteni, azt mondhatjuk, Európában is van esély egy erős influenzajárványra.

Együtt támadnak a koronavírussal

Hasonlóan releváns támpont lehet a WHO előrejelzése. Az egészségügyi világszervezet a SARS-COV-2 és az influenza vírusok együttes cirkulációjára figyelmeztet, és kifejezetten javasolja az influenza elleni oltások beadását minél szélesebb körben5. A védőoltás ugyanis hatékony az influenza ellen6 és az idősek, a várandós nők, a kisgyermekek számára is megoldás a betegség megelőzésére2.

A felső légúti fertőzések pontos diagnózisa, elkülönítése csak laboratóriumi vizsgálattal lehetséges. Azaz differenciál-diagnosztikai jelentősége lehet a védőoltás meglétének (akit beoltottak influenza ellen, annál – ha légúti tüneteket produkál – a betegség oka nagy valószínűséggel egy másik kórokozó). Átvészelt (esetlegesen szövődményes) influenzafertőzés után a Covid-19 lefolyása mindenkinél – de az időseknél különösen – súlyosabb lehet

– nyilatkozta Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője.

Idehaza 2020-2021-ben – nyilván a Covid-19 járvány hatására is – a szokásosnak mondható 700-800 ezerhez képest rendkívül sokan, több mint 1,2 millióan oltatták be magukat influenza ellen. A következő, 2021-2022-es szezonban ez a mutató visszaesett a megszokottnak mondható 760 ezres szintre – indokolatlanul, hiszen a járvány erős volt.

Az influenzának minden évben más törzsei terjednek, ezért az oltások összetétele is évről évre változik. A védőoltások törzseit a WHO határozza meg, mindig a másik féltekén zajló járványszezon tapasztalatai alapján. Idén a WHO-ajánlás nyomán két új törzset is tartalmaz a védőoltás 2021-hez képest:

  • A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-szerű vírus;
  • A/Darwin/9/2021 (H3N2)-szerű vírus;
  • B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria vonal)-szerű vírus;
  • B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata vonal)-szerű vírus.

Az idei szezonra szánt oltóanyagok közül a patikákban már elérhető az első influenza elleni vakcina. Ez recept- és térítésköteles, fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem feltétlenül kell miatta személyesen orvoshoz menni: hála az e-recept lehetőségének, az orvossal történő telefonos konzultáció révén egy út megtakarítható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Covid-járvány árnyékában mindig érdemes külön kiemelni: az influenza elleni védőoltást lehetséges egyidőben adni bármelyik Covid-19 elleni oltással. Amennyiben a Covid-19 és az influenza elleni oltások közül valamelyiket már megkapta a páciens, a másikat bármilyen időközzel be lehet adni, akár pár napra rá is.

Fontos kérdés még az időzítés, hiszen az influenzaszezon hosszú, egyelőre még el sem kezdődött, és a kezdési időpontját előzetesen meg sem lehet jósolni. Megfontolandó az oltás mielőbbi felvétele, megelőzve a szokásos őszi náthát, illetve az emelkedő számok alapján esetlegesen újabb járványhullámmal fenyegető Covidot. A legtöbben ugyanis egy-egy aktuális légúti fertőzés miatt halasztják el az oltás beadatását, ami sem azért nem jó stratégia, mert ezek a fertőzések az őszi-téli szezon alatt sokszor egymásba érnek, sem pedig azért, mert az oltás beadása után eleve még 2-3 hét szükséges a védettség kialakulásáig. Mivel ugyanakkor általában hosszan elhúzódó, tavaszig kitartó járványról van szó, az oltás indokoltsága a későbbiekben is fennáll.

A koronavírus-járvány jelenléte miatt további érvek is szólnak az influenza elleni védőoltás beadatása mellett. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a két betegség együttes jelentkezése megnöveli a lélegeztetőgépre kerülés, illetve a halálozás kockázatát felnőttekben, és arról is vannak adatok, hogy az együttfertőződés esélye jelentősen magasabb gyermekek esetén. A WHO prioritási listája szerint a kockázati csoportok között - az egészségügyi és szociális dolgozók társaságában – a top5-ben szerepelnek a várandósok, illetve a gyerekek (közülük is főként a 2 éven aluliak és a krónikus betegek beoltása indokolt).

Az orrmelléküreg- és fülfertőzések az influenza mérsékelt szövődményei, míg a tüdőgyulladás súlyos következmény, amely akár önmagában is influenzavírus-fertőzésből, akár influenzavírus és baktériumok együttes fertőzéséből eredhet. Az influenza által kiváltott egyéb lehetséges súlyos szövődmények közé tartozik a szív (szívizomgyulladás), az agy (encephalitis) vagy az izomszövetek gyulladása (myositis, rhabdomyolysis), valamint a többszervi elégtelenség (például légzési és veseelégtelenség). 

Aki beoltatja magát influenza ellen, az a környezetét és az egész társadalmat védi, megelőzve például a betegápolásban segítő család, illetve az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését, vagy azt, hogy egy fertőzés nyomán tömegesen essenek ki a munkaerőpiacról, tovább súlyosbítva a gazdaság nehézségeit. A védőoltás szükségességét támasztja alá az is, hogy az influenzával fertőzöttek egy része tünetmentes, viszont terjeszti a fertőzést, így ők észrevétlenül is továbbadhatják a kórt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?