20 °C Budapest
Laying ceramic tiles on floor

Durván elszállt az építőanyagok ára: ennyire elég most a lakásfelújítási támogatás

2022. október 14. 13:07

Ahogyan szinte minden jelenleg, úgy az elmúlt időszakban az építőanyagok árai is az egekbe szöktek, amivel párhuzamosan a felújításra költhető állami támogatás is jóval kevesebbet ér most, mint egy évvel, vagy akár fél évvel ezelőtt. Tavaly szeptember óta például a csempe ára majdnem megduplázódott, de a laminált parketta ára is majdnem 50 százalékkal emelkedett tavaly szeptemberhez képest. Természetesen az járt a legjobban, aki a lehető leghamarabb lépett, aki viszont csak mostanra lett jogosult az állami támogatásra az jóval kevesebb dolgot tud most megcsinálni.

Szeptemberben évek óta nem látott inflációt mértek Magyarországon. A fogyasztói árak 2021 szeptembere és 2022 szeptembere között átlagosan 20,1 százalékkal emelkedtek. Ez a drágulás pedig méginkább szíven üthette azokat, akik valamilyen felújítási munkába kezdtek az idén, vagy esetleg új bútorokat vásároltak volna az otthonukba.

A KSH a csempe (fehér és egyszínű színes), valamint a laminált parketta átlagos négyzetméterárát követi nyomon, illetve a diszperziós falfestékét (10 literes kiszerelés) is rendre közlik. A statisztikai hivatal szerint éves szinten mindhárom termék jócskán az inflációs adat felett drágult, hiszen a tavaly szeptembere óta

  • a csempe átlagosan74,32 százalékkal,
  • a parketta átlagosan 47,81 százalékkal,
  • a falfesték pedig 29,60 százalékkal drágult meg.

A lenti grafikonon pedig jól látható, hogy ez az árrobbanás az orosz-ukrán háború kirobbanása után indult be igazán, hiszen még a koronavírus-járvány legintenzívebb időszaka alatt sem emelkedtek olyan drasztikusan az árak, mint az elmúlt félév során.

Az adatokból látszik, hogy míg 2020-ban a csempe négyzetmétere mindössze 2750 forintba került, addig tavaly már 2960 forintba, míg idén 5160 forintba került, ami két év leforgása alatt 87,64 százalékos áremelkedést jelent. De hasonló a helyzet a parkettákkal és a diszperziós festékekkel is: míg előbbinek 62,50 százalékkal, addig utóbbinak 37,99 százalékkal emelkedett az ára két év alatt.

De azt is brutális látni, hogy a csempe ára 2018 óta gyakorlatilag megduplázódott, a parketta 83,70 százalékkal kerül többe, míg a festéknek 54,88 százalékkal ment fel az ára az elmúlt 4 év alatt.

Szinte már semmit sem ér az állami támogatás

Az anyagárak drágulásával párhuzamosan a 2021-ben bejelentett felújítási támogatás is egyre kevesebbet ér – és akkor ebbe a munkadíjakat még bele sem számoltuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A támogatás összege maximum 3 millió forint lehet és a számlákkal igazolt felújítási költségek legfeljebb 50 százaléka (a 6 milliós összköltség esetén maximalizálható csak), tehát a felét költhetjük el anyagköltségekre, illetve munkadíjra.

Ha azzal számolunk, hogy egy képzeletbeli felújítás esetében 1,5 millió forintértékben szeretnénk csempét, parkettát, vagy festéket venni, akkor az jön ki, hogy míg tavaly ez az összeg 506,75 négyzetméter csempét, 437,32 négyzetméter parkettát és 240 vödör festéket tudtunk venni, addig idén ugyanez az összeg már csak 290,7 négyzetméter csempére, 295,86 négyzetméter parkettára vagy 185,18 vödörnyi festékre elég.

Felújítanál, de szűkös a keret? Nézz körül a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorában!

Tehát összességében kijelenthető, hogy az jár a legjobban, aki már a bejelentés után egyből lépett és korán kihasználta az állami támogatást, esetleg az ahhoz kapcsolódó, támogatott hitelt. Aki csak mostanában vágott bele a felújításba, mert nem volt jogosult hozzá, vagy most vált esedékessé, annak lényegesen rosszabbak a feltételei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem