22 °C Budapest
the historic city of salzburg while sunset, austria

Itt a letaglozó valóság: ezért nem fogja sosem beérni Ausztriát a magyar gazdaság

2024. április 23. 15:15

Az osztrák mezőgazdaság, a kis birtokméretek és hegyvidéki adottságok ellenére az uniós és nemzeti támogatásoknak, valamint a falusi turizmusra és vendéglátásra alapozva képes prémium minőségű, helyi jellegű és biominősítésű élelmiszereket előállítani, amelyek iránt az osztrák lakosság elkötelezetten hűséges - írta az Agrárszektor.

Az osztrák mezőgazdaság jellegzetességei közé tartozik a kis birtokméretek és a földrajzi adottságok által meghatározott korlátok. Ezek a tényezők önmagukban nem biztosítanak elegendő megélhetést az ágazatban tevékenykedők számára, így sokan a falusi turizmusra és vendéglátásra, az úgynevezett "alpesi idill" kínálatára helyezik a hangsúlyt.

Emellett az uniós és nemzeti támogatások is fontos szerepet játszanak. A mezőgazdasági munkák nagy részét, valamint egyre inkább a szolgáltatásokat is vendégmunkások végzik, de ennek ellenére az ágazat képes prémium minőségű, gyakran helyi jellegű és biominősítésű élelmiszerek előállítására.

A mezőgazdaság szerkezete Ausztriában elsősorban kisebb gazdaságokból áll, amelyek inkább a turizmus és vendéglátás háttereként működnek. A turizmus és vendéglátás területe mintegy háromszor nagyobb értéket képvisel, mint az agrártermelés. Az országba látogató turisták jelentős bevételt generálnak. A helyi élelmiszerfeldolgozás fontos szerepet tölt be, gyakran kézműves vagy kisüzemi jelleggel bír. A termelésnél inkább a tálalásra helyezik a hangsúlyt. A hegyes táj adta nehézségek miatt a szántóföldi növénytermesztés csak korlátozott mértékben lehetséges.

A gazdaságok gyakran panziókkal, szállodákkal és éttermekkel bővülnek ki, amelyekben előszeretettel kínálják fel a helyi termékeket. A vendégmunkások alkalmazása elengedhetetlen mind a mezőgazdaságban, mind pedig a vendéglátásban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az állattartás is fontos szerepet játszik ezekben a gazdaságokban, nem csak termelési célból, hanem mint turistalátványosság is. Az agrártermelés mellett tehát jelentős bevételi forrást jelentenek ezek a tevékenységek.

Összességében elmondható, hogy az osztrák mezőgazdaság sajátosságai révén jelentős eltérést mutat Közép-Európa más agrárszektoraitól. Az agrártermelés mellett nagyobb hangsúlyt kapnak olyan tevékenységek mint a turizmus és vendéglátás, amelyek lényegesen bevételt generálnak az ágazat szereplőinek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 12:11
Farkas Balázs egy olyan rendezvényre ment volna be, amit a Facebookon hirdettek meg nyilvánosan, ám...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem