25 °C Budapest
A Young Couple of Hikers with Backpacks have Problems with Itch Because of Large Group of Mosquitoes Attacking Them and They are Using a Preventive Spray.

Veszedelmes vérszívók telepedtek meg Magyarországon: ha egy ilyen megcsíp, abból nagy baj is lehet

2024. április 25. 19:02

A globális felmelegedés következtében a szúnyogok által terjesztett betegségek, mint a malária és a dengue-láz, világszerte terjednek, különösen Európában - írja a The Guardian. Ez az érintetlen területeken élő emberek immunrendszerének sebezhetősége és a közegészségügyi rendszerek felkészületlensége miatt járványok kitörését eredményezheti szakértők szerint. .

A szúnyogok által terjesztett betegségek, mint a malária és a dengue-láz, egyre több területen jelentenek fenyegetést világszerte az éghajlatváltozás következtében. Rachel Lowe professzor, a Barcelona Supercomputing Center munkatársa szerint ezek a betegségek Európában is terjednek, és a következő évtizedekben Észak-Európa, Ázsia, Észak-Amerika és Ausztrália korábban érintetlen részeire is eljuthatnak.

Az éghajlatváltozás miatt melegebb és nedvesebb körülmények között élő rovarok nagyobb mértékben terjeszthetik ezeket a betegségeket. A globális felmelegedés hosszabb meleg évszakokat eredményez, amely kedvez a szúnyogok szaporodásának és az általuk terjesztett betegségek kitöréseinek. A dengue-láz eseteiben például jelentős növekedés figyelhető meg: az elmúlt két évtizedben nyolcszorosára nőtt az esetszám - írták.

Az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus), amely a dengue-láz egyik fő hordozója, már 13 európai országban honosodott meg.

Ezek az országok: Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Málta, Monaco, San Marino, Gibraltár, Liechtenstein, Svájc, Németország, Ausztria, Görögország és Portugália. Számos ország terletéről viszont nincs adat, az alábbi térképen viszont az látszik, hogy Magyarországon is megvetette a lábát a veszélyes vérszívó:

Az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó aszályok és árvizek tovább súlyosbíthatják a helyzetet, mivel ezek további tenyészterületeket biztosítanak a szúnyogok számára. Lowe arra figyelmeztetett, hogy ha nem történik változás, akkor az évszázad végére megduplázódhat azon emberek száma, akik szúnyogok által terjesztett betegségekkel fertőződhetnek meg. Ezért fontosnak tartja a korai előrejelző rendszerek fejlesztését és a közegészségügyi intézkedések hatékony alkalmazását.

Egy másik előadásban Sabiha Essack professzor kiemelte az antimikrobiális rezisztencia jelentette veszélyt is, amelyet az éghajlatváltozás csak tovább súlyosbít. Essack szerint az élő rendszerekre gyakorolt hatás révén növekszik a kórokozók okozta betegségek gyakorisága, ami veszélyezteti az élelmiszerellátást és elősegíti az antibiotikum-rezisztencia növekedését.

Ezek az állítások rávilágítanak arra, hogy sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy kezelni tudjuk az éghajlatváltozással összefüggő egészségügyi kihívásokat világszerte - írja a lap. Ezek közül pedig csak az egyik az invazív szúnyogfajok elterjedése és az általuk terjesztett betegségek növekvő előfordulása emberek esetében.

Idén hamarabb jöhet Magyaerországon a szúnyoginvázió is

Ahogy azt dr. Kurucz Kornélia a HelloVidék megkeresésére nemrég elmondta: a szúnyogszezon alakulása leginkább attól függ, hogy milyen az időjárás, mennyire volt enyhe és csapadékos a téli időszak, illetve attól, hogy mely fajok „ébredeznek” legkorábban a meleg időjárásnak köszönhetően. Mind mondta, ha nem is tömegesen, de egyre gyakrabban találkozhatunk már márciusban is szúnyogokkal.

A szakértő elmondása szerint hazánkban 50 csípőszúnyog-faj őshonos, és már három behurcolt faj is megtelepedett: az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog is. Az ázsiai tigrisszúnyog például olyan helyeken telelnek át, ahol nem megy fagypont alá a hőmérséklet. "Az Aedes nemzetségbe tartozó szúnyog fajok általában tojás alakban telelnek" - teszi hozzá Kurucz Kornélia, aki szerint az enyhe tél önmagában nagy segítség az inváziós szúnyogok túléléséhez. Például Spanyolországban, Olaszországban, Horvátországban, ahol alig megy 10 fok alá a hőmérséklet télen, akár egész évben aktívak maradnak a szúnyogok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dr. Kurucz Kornélia arról is beszél, milyen kórokozókat terjeszthetnek a Magyarországon is előforduló csípőszúnyogok. Az ázsiai tigrisszúnyog több mint 20 féle vírust képes átadni vérszívás útján a szakértő szerint, ázonban fontos hangsúlyozni, hogy önmagában a vektor (kórokozó terjesztő szúnyog) jelenléte még nem fog járvány kitöréshez vezetni. Ehhez több tényezőnek kell egyszerre, egy időben érvényesülni - mondta.

Magyarországon jelenleg a legfőbb szúnyogok által terjesztett betegség a Dirofilaria fonalférgek okozta szív- és bőrférgesség, melyek leginkább a kutyákat betegítik, ritkán emberi fertőzés is előfordul. Vírusok közül a nyugat-nílusi láz vírusa endemikus Magyarországon, mely évről évre számos megbetegedést okoz. Ezt a vírust elsősorban a hazai fauna egyik legközönségesebb faja, a Dalos szúnyog terjeszti, de az inváziós fajok is képesek a kórokozó átadására

- mondta el a szakértő.

Folytatódik a szúnyoggyérítés

Biológiai eljárással folytatódik a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. A héten öt vármegyében, összesen 2300 hektárnyi területen alkalmazzák ezt a technológiát a szakemberek. A következő napokban a Tisza felső szakaszán Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Tisza-tónál és Szolnok térségében végeznek repülőről biológiai lárvagyérítést.

A múlt heti esőzés számos kisebb, tagoltan elhelyezkedő szúnyogtenyészőhelyet hozott létre, amelyeket hatékonyabban lehet a földről elérni. A földi biológiai gyérítés során autóról, esetenként csónakról, vagy gyalogosan juttatják ki a kizárólag a csípőszúnyogok lárváit elpusztító fehérjetartalmú készítményt a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe. Sopron környékén, a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén alkalmazzák ezt az eljárást.

Az esős időjárás miatt nem csak a folyók és a tavak mentén képesek kifejlődni a vérszívók, számos fajuk kifejezetten emberközeli életmódot folytat, ház környéki, vízzel teli tárgyakban szaporodnak. Magántelkeken szervezett szúnyoggyérítés nem végezhető, ezért fontos, hogy egyénileg felszámoljuk a szúnyogok ház környéki élőhelyeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem