4 °C Budapest
Wolf spider,  Tarantula (Lycosa singoriensis) on the field

Böhöm nagy pókok lepték el az országot: ezt kell tudni róluk, ilyen a csípésük

2022. október 15. 09:22

Miután a sajtóban több helyen megjelent, hogy Tarnazsadányt ismeretlen pókok lepték el, kiderült, hogy a szongáriai cselőpók szinte az egész ország területén jelen van. Olvasók visszajelzései alapján az egész országban előbújt rejtekhelyéről hazánk legnagyobb pókfaja, a szongáriai cselőpók, melyet a "magyar madárpók" néven is szoktak emlegetni a termete miatt. Honnan lehet felismerni az állatot? Kell-e tartani a ritkán megjelenő, őshonos pókoktól? Fájdalmas, mérges a csípésük? Tilos irtani őket? A HelloVidék cikkében minden kérdésre választ ad a figyelem középpontjába került pókról.  

A pókról először Tarnazsadány önkormányzatának Facebook-oldalánjelentek meg hírek, ahol felhívták a lakosság figyelmét, hogy a település közepén lévő tó környezetében furcsa pókok jelentek meg, amelyek a lakóházak udvarára, de még egyes lakóházakba is beköltöztek, csípésük pedig a darázséhoz hasonló, ráadásul mérgező. A hír gyorsan terjedt, nem csak a helyi közösségben, így kiderült: az ország egész területén felbukkantak a szongáriai cselőpókként azonsított állatok.

A szongáriai cselőpók védett pókfaj, tilos bántani

A szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis) az ízeltlábúak törzsébe, a pókszabásúak osztályába, a farkaspókfélék (Lycosidae) családjába tartozó, Magyarországon védett pókfaj. A nála kisebb pokoli cselőpók (Geolycosa vultuosa) rokona a Wikipédia szerint. Elsődlegesen a szikes pusztákon, valamint az ezekkel szegélyes kötöttebb homoktalajokon él. Hazánk területén főként az Alföld homokos, szikes vidékein él függőleges lyukakban. Akár 4 cm-es testhosszával

Magyarország legnagyobb termetű pókfaja.

Lábait kiterjesztve akár a 10 cm-es átmérőt is elérheti. Mérete miatt gyakran össze is tévesztik a madárpókokkal, noha kisebb, mint egy átlagos madárpók. Színe általában barna, szürke, illetve ezek különféle árnyalatai, esetenként narancs-barna. Hatalmas csáprágójának színe világos- vagy sötét barna, alsó és felső része fekete.

A szongáriai cselőpók éjszaka és nappal is aktív, de inkább csak alkonyatkor merészkedik elő vadászni. Földbe fúrt, 30–40 cm mély, függőleges üregekben él, melynek falát hálójával erősíti meg. Rendszerint ebben az üregben figyel, és áldozatát hirtelen rohammal kapja el. Peterakás után előfordulhat, hogy a járat bejáratát lezárja utódainak védelme érdekében.

Főként, hogy a szongáriai cselőpók védett faj, természetvédelmi jogszabályba ütközik az irtásuk, eszmei értékük 5000 forint!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az országban bárhol előfordulhat?

Mióta az első hírek megjelentek a pókról, a szerkesztőségbe csőstül érkeznek a levelek: az ország különböző pontain arról számolnak be, hogy látták a pókot és képeket is küldenek. Természetesen nem mindenki tudja azonosítani a szongáriai cselőpókot, összetévesztik más fajokkal - viszont sok képen szinte biztosan a "magyar madárpók" látható.

Amennyiben valaki szintén belebotlik a pókba, küldje el az észlelést képpel, illetve helymeghatározással, pontosan hol látta a példányt a hellovidek@hellovidek.hu címre!

Nem kell félni a cselőpóktól, meg is lehet szeretni

Dr. Szinetár Csabát, az ELTE Szombathelyi Karának zoológusát és tanárát kérdezte a HelloVidék arról, mit kell tudni a pókfajról. A pókszakértő elmondta, hogy egy a Kárpát-medencében, így Magyarországon is őshonos pókfajról van szó, ami küllemében valóban ijesztő lehet a mérete miatt, de teljesen veszélytelen az emberre nézve. "A szongáriai cselőpók teljesen ártalmatlan, ilyenkor, ősszel keresik egymást az ivarérett egyedek szaporodás céljából, most van a nászidőszakuk, ezért találkozhatunk velük gyakrabban, mivel előjönnek üregeikből, hogy párt keressenek" - mondta a szakértő.

Bár a megjelenésük félelmet kelthet, mivel lábaikkal együtt akár 10 centiméteresek is lehetnek, nincs ok aggodalomra, nem csípnek, nem mérgezőek. Európában egyébként sem élnek mérgező pókfajok, így a természetben sem kell tartanunk semmilyen póktól, de a lakásban sem, ha nagyritkán betévedne egy-egy egyed. Azt javaslom, fedjük le dobozzal, és vigyük ki a házból a szabadba őket, bármilyen pókot

- magyarázta Dr. Szinetár Csaba. Azt is hozzátette, hogy sok fóbia tévhiten alapul, ugyanis a pókok soha nem keresik az ember közelségét, ha valahol megjelenik az ember, elmenekülnek, nem támadnak rá, ahogy a darazsak teszik a fészküket védve. Pók legfeljebb akkor csíp meg valakit, ha az megfogja, szorongatja, markolássza, de ez csak túlélési ösztön, és akkor sincs semmilyen káros hatással az egészségre. Ne bántsuk tehát a pókokat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?