2 °C Budapest
Digitally generated cozy and small home interior design.The scene was rendered with photorealistic shaders and lighting in Autodesk® 3ds Max 2022 with V-Ray 5 with some post-production added.

Európai szégyenpadon Magyarország: ennyivel drágult meg a lakhatás, ezt nem lehet tovább tartani

2022. október 12. 19:03

Mind a lakások, mind az elbérleti díjak elszálltak szinte egész Európában az elmúlt években. Az Eurostat friss jelentése rávilágít, hogy hazánkban már az is bajban van, aki nem venne, hanem bérelne egy lakást, a bérleti díjak Magyarországon is folyamatosan növekedtek. Ez utóbbi szegmens pedig nem csak az itthon élő, hanem a külföldre tanulni vagy dolgozni vágyó magyaroknak is rossz hír.

A rekordméretű infláció immár korábban szinte elképzelhetetlen terhet ró a magyar családokra. A KSH tegnap közölt adataiból kiderült, hogy az árak 20,1 százalékkal drágultak meg az előző hónaphoz képest, ebből pedig csak az élelmiszerek 35 százalékkal, az energiaárak pedig - leginkább a rezsiemelésnek köszönhetően - immár 60% feletti drágulást szenvedtek el.

A gazdasági krízis természetesen nem kímélte a lakásárakat sem: az Eurostat frissen közölt adataiból kitűnik, hogy míg 2015-ig hellyel-közzel elfogadható volt a drágulás, addig több mint 10 éves időtávon Magyarország már az egyik leggyorsabban dráguló országok közé rakétázott, ami a lakásárakat és a bérleti díjakat jelenti. Megnéztük a számokat közelebből, és be is mutatjuk őket.

Magyarország a legdurvább növekedők között

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a lakásárak átlagosan 48, a bérleti díjak pedig 18 százalékkal lettek magasabbak 2010 óta a kontinensen. Az oldal negyedéves bontásokban közölte az árakat ettől az évtől, ebből pedig kitűnik, hogy a lakásárak a legtöbb uniós országban bizony jócskán megszaladtak.

Az adatokból megtudjuk, hogy a lakásárak 2010-hez képest szinte minden európai országban meredek emelkedésben vannak.Magyarország ráadásul különösen rosszul szerepel, egészen pontosan, az elmúlt 12 évben

Magyarországon nőttek a második legnagyobb mértékben a lakásárak, pontosan átlagosan 168 százalékkal.

Az adatokból látjuk azt is, hogy ebben az időszakban az EU 24 tagállamában nőttek a lakásárak, háromban pedig csökkentek. Több mint kétszeresére nőttek Észtországban (+196%), Luxemburgban (+135%), Lettországban (+131%), Litvániában és Csehországban (mindkettő +130%), valamint Ausztriában (+121%). Csökkenést figyeltek viszont meg Görögországban (-23%), Olaszországban (-8%) és Cipruson (-6%) is.

A CSOK durrantotta be az árakat

De mi lehet ennek a magyarázata? Legelőször is fontos megjegyezni, hogy a mért időszaknak majdnem a kellős közepén, 2015 nyarán vezette be hazánk a családi otthonteremtési kedvezményt (rövid és közismert nevén a CSOK-ot), amely jelentősen megdobta a lakásárakat, és mivel még a távolban sem látszik a kifutása, várható, hogy a magyarok továbbra is jelentős értékben veszik majd fel minden évben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez olyan kínálati piacot eredményezett, ahol egy olcsó lakáshoz már nemigen lehet hozzájutni, ráadásul a CSOK esetén rengeteg szabálynak is meg kell felelni - előírják például, hogy legalább 50 négyzetméteres lakásra költhetjük, ami már eleve nem feltételez olcsóságot.

És mi a helyzet az albérlettel?

Ha nem saját, hanem bérelt lakásban élünk, akkor magunk is tapasztalhatjuk, hogy a bérleti díjak is évről évre magasabbak az előző években mérteknél. Ha ránézünk a KSH-adatokból összerakott táblázatra, akkor azt látjuk, hogy a 2015-ös mediánhoz képest már 46 százalékos a drágulás az országos átlagot nézve.

Ha 2022 második negyedévét 2010-hez hasonlítjuk a bérleti díjak tekintetében, az EU 25 tagállamában nőttek az árak, kettőben csökkentek, a legnagyobb mértékben Észtországban (+214%), Litvániában (+139%) és Írországban (+82%) nőttek, csökkenést pedig Görögországban (-24%) és Cipruson (-0,2%) regisztráltak. Vagyis ezzel az aránnyal messzire előzzük Európa átlagát, ahol ez az érték 18 százalékos.

Súlyos gondot jelenthet tehát a külföldön továbbtanulni, vagy akár lakni és dolgozni szándékozó magyaroknak, hogy Európában sincs kolbászból a kerítés- és ott az elbérletárak eleve súlyosabbak, mint itthon bármikor is voltak. A legnépszerűbb célországok évek óta Dánia, az Egyesült Királyság és Hollandia, de a Brexit ezen nagyban változtatott: míg 2020-ban 1100-an jelentkeztek brit egyetemekre, addig idén  már csak 315-en.

Ennek oka, hogy a 2021/2022-es tanévtől nemzetközi tandíjakat kell fizetni az Egyesült Királyságban tanulókak, ráadásul nincs diákhitel és tanulói vízum kell azoknak, akik itt szeretnék folytatni felsőoktatási tanulmányaikat. Mindhárom országban minimum a tízszerese a bérleti díja a magyar szintnek, és mint most is láthattuk, ez a drágulás megállíthatatlannak tűnik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem