17 °C Budapest
Close-up Of Golden Stacked Coins On Justice Scale balance libra

Év végére 6,25%-ra csökkenhet az alapkamat: megszólaltak az elemzők

2024. április 23. 22:24

A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra mérsékelte az irányadó kamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, folytatódott tehát a kamatcsökkentési ciklus az korábbinál azonban lassabb ütemben. A kamatcsökkentési periódus így az év közepére akár le is zárulhat egy időre. Az elemzői kommentárokat közöljük a döntés kapcsán.

Az MBH azt közölte, a Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 50 bázisponttal 6,75%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,75%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.

A jegybank mai döntése a korábbi, 75 bázispontos vágáshoz képest kisebb mértékű volt. Ennek több oka van. Egyrészt az inflációs pálya az áprilisi adatot követően várhatóan emelkedő pályára áll. Másrészt a kamatvárakozásokban az elmúlt hetekben érezhető emelkedés figyelhető meg: a határidős kamatláb-megállapodások az év végére az év elején jellemző 5% körüli szintről 6,5% környékére emelkedtek, azaz csökkent a tér a kamat további mérséklésére idén. Harmadrészt Kuti Zsolt, az MNB vezető közgazdásza, nyilatkozta nemrég, hogy a pénzpiaci folyamatok, különösen a forintárfolyam, az utóbbi időben kitüntetettebb figyelmet kap az MNB-től. Mindezek a faktorok a korábbinál mérsékeltebb kamatcsökkentést indokoltak. Ugyanakkor mivel az MNB kamatdöntése a vártnak megfelelő mértékű volt, így az nem jelent meglepetést a piaci szereplők számára és így az EURHUF árfolyam sem mozdult érdemben a döntésre, 393,5 körül mozgott a döntést követő 1-2 órában - írta elemzésében az MBH.

A mai ülésen csupán egyetlen opciót tárgyaltak, az 50-bp kamatcsökkentés lehetőségét - emelték ki..

Kamatdöntést követő sajtótájékoztató

Virág Barnabás alelnök a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar gazdaságban erőteljes dezinfláció érvényesül. Ugyanakkor a piaci szolgáltató szektor oldaláról látható visszatekintő árazást Virág Barnabás rossz, téves gyakorlatnak tartja. Állítása szerint a 3-4%-os inflációs környezetben kétszámjegyű emelést végrehajtó cégek rossz gyakorlata megnehezíti az infláció tartós letörését. A piaci szolgáltató szektornak ezt a gyakorlatát az MNB szoros figyelemmel követi.

Az alelnök szerint a bázishatás és a visszatekintő árazások miatt az infláció a következő időszakban emelkedhet. Virág Barnabás hozzátette, hogy a kétszámjegyű bérdinamika az éves 4-5% közötti inflációhoz képest érdemi reálbér-emelkedést jelent, ez pedig stimuláló hatás fejt ki idén a gazdaságra. Eközben a magyar kockázati megítélés is romlott. Bár a szolgáltatási szektor erőteljes árazása globális jelenség, a fenti faktorok összességében óvatos és türelmes megközelítést indokolnak (Virág Barnabás a türelmes szót erőteljesen hangsúlyozta). Az alelnök kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ugyan a mostani kilátások alapján a következő két ülésén egyenként 50-50 bázispontos csökkenés tűnik valószínűnek, de az MNB a fenti bizonytalansági tényezők miatt hónapról-hónapra, adatvezérelten dönt. Arra a kérdésre válaszolva, hogy akár június előtt szünetet tarthat az MNB, azt mondta, hogy bármilyen opció az asztalon lehet.

A nemzetközi kamatpolitika változásaival kapcsolatban Virág Barnabás kifejtette, hogy a Fed kamatpolitikájában bekövetkezett közelmúltbeli változás az MNB számára mérvadóbbnak tekinthető, mint az EKB kamatpolitikájának alakulása. Ezt a romló kockázati környezet indokolja az alelnök szerint. Emellett Virág Barnabás kifejtette, hogy a második félévben csak nagyon mérsékelt teret látnak a további kamatcsökkentésekre.

Az alelnök az üzemanyag ársapkákkal kapcsolatban kifejtette, hogy bármilyen olyan beavatkozás, ami az árréseket tartósan, fenntartható módon csökkenti, az támogatható, ugyanakkor csak a most még nem ismert részletek ismeretében lehet majd értékelni a várható beavatkozásokat az üzemanyag árába.

Kilátások

Az MBH véleménye szerint a döntést követő sajtótájékoztató inkább héja hangvételűnek mondható, erőteljes hangsúlyt fektetett az alelnök a kockázatok hangsúlyozására. Úgy látják, hogy kamatcsökkentés üteme egy ideig még a mostani, lassabb ütemben folytatódhat, majd az év második felében már csak minimális mértékben enyhítheti a kamatkondíciókat az MNB. Így júniusra a korábban az MNB által kommunikált 6,5-7%-os sávot elérhetőnek tartják, ezt követően azonban az év második felében csak minimális további kamatcsökkentés várható. Így év végére 6,25%-os alapkamattal számolnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kamatcsökkentés ütemének jelentős lassulása a második félévben egyrészt az infláció mérsékelt, de fokozatos emelkedése miatt indokolt. Emellett a Fed irányadó rátájával kapcsolatos piaci várakozások az elmúlt hetekben egyre feljebb emelkedtek: idén a piac már csak legfeljebb két kamatemelést vár a tengerentúlon. Ez behatárolja az MNB mozgásterét is, hiszen a Fedhez képest érdemi kamatfelárra lehet szükség Magyarországon. A forintárfolyam viszonylag gyenge szinten mozgott az elmúlt hónapokban, ami ugyancsak aláhúzza az óvatos, megfontolt monetáris politika szükségességét.

Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzőjének kommentárja szerint összességében a jegybank mai üzenetei a várttal összhangban alakultak. A hazai dezinfláció összességében erőteljes és általános, ugyanakkor a kockázati környezet kedvezőtlen változása fokozott óvatosságra intheti a monetáris hatóságot. Az egy hónappal ezelőtt júniusra vizionált 6,75 százalékos kamatszint további két, 50 bázispontos vágást jelent, melyet most is elérhetőnek tart a jegybank. Ezzel együtt nincs kőbe vésve: adatvezérelten haladhat tovább a döntéshozatal, nincs hová sietni a vágásokkal az alelnök szavai szerint. Mindent egybevetve az infláció újbóli emelkedése és a globális dezinfláció beragadása az év második felére kevés teret hagyhat a további lazításra.

Az Equilor szerint nem okozott pozitív meglepetést a márciusi infláció. Az előző hónapban 3,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves bázison, mely nagyjából megfelelt az előzetes várakozásoknak. Tavaly szeptember óta ez volt az első hónap, hogy nem a várt alatt alakult az infláció. Éves összehasonlításban az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal, a szolgáltatások ára 9,9 százalékkal emelkedett, míg a fogyasztási adatokkal korrigált háztartási energia 3,1 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1,8 százalékkal lett olcsóbb. A következő hónapokban a bázishatás miatt fokozatosan némi élénkülésre számíthatunk.

Azt írták, közeledik az EKB kamatvágása, a Fed viszont kivár. Egyre biztosabb, hogy az Európai Központi Bank június 6-án megkezdi a kamatvágási ciklust, várhatóan 25 bázisponttal fogják csökkenteni a kamatszintet. A visszaszoruló infláció mellett a gyenge kereslet és gazdasági növekedés is indokolja a lépést. Több döntéshozó, köztük Christine Lagarde is jelezte, hogy nem fogják megvárni a Fed lépését, mivel a két gazdasági térség inflációs pályája jelentősen eltér egymástól. Az amerikai jegybank a jelenlegi inflációs és munkaerőpiaci folyamatok alapján legkorábban szeptemberben tudja megindítani a kamatvágási ciklust, mely a feltörekvő piaci jegybankok mozgásterét is jelentősen szűkítheti a második félévben.

Arra is kitértek: szűk tartományban mozog az euró-forint árfolyama. Az elmúlt napokban meghatározó támaszok és ellenállási szintek között tartózkodott a jegyzés. Alul a 30 és az 50 napos mozgóátlag képez támaszt a a 392,60-393,50-es tartományban, míg felül a 394,50-395,00-es zóna erős ellenállást jelent. A mai kamatdöntés hatására, illetve a jegybanki kommunikációra sem mozdult ki a jegyzés az említett tartományból, így a döntés a következő napokra maradt. A Bollinger-szalagok jelenlegi helyzete alapján egyelőre nem is számíthatunk nagyobb, trendszerű elmozdulásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
MEDIA1  |  2024. május 3. 12:32
Együttműködésre lépett két szerkesztőség, a Válasz Online és a Partizán a választási szezonra.
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 3. 16:55
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem