4 °C Budapest
Washing machine of control panel and power button,macro photo

Több mosószer is elbukott a nagy teszten: tényleg a legdrágább a legjobb?

2022. október 10. 18:02

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél szupermarketekben és drogériákban kapható legnépszerűbb mosókapszulákat és különböző mosószereket tesztelték, és kellemes meglepetésben volt részük: a legjobban tisztító mosószerek még a környezetünket is kímélik. 

A vizsgált termékek között 20 mosókapszula, 2 mosópor, 5 mosógél, 2 mosólabda, 2 mosólap és egy mosótojás szerepelt. A termékek kiválasztásánál több szempontot is figyelembe vettünk: egyrészt mivel mosókapszulákat még nem teszteltünk, ezért a hazai piac kínálatát igyekeztünk feltérképezni ebben a kategóriában, másrészt a környezetbarátnak mondott, alternatív mosószerek hatékonyságára is kíváncsiak voltak.

A mosás hatékonyságát laboratóriumban, akkreditált módszerrel vizsgálták. Minden terméket ugyanannak a tesztnek vetettek alá, ugyanazzal a mosógéppel, ugyanazzal a programmal, 40 fokon mosták őket. A gyártó által javasolt adagolást követték minden esetben. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtnk, melyen 6 különböző folt esetében vizsgáltuk a mosás hatását. Ezek a foltok a háztartásban előforduló különböző szennyeződéseket képviselik, mint például a kakaó, cékla, vörösbor, sár, fű, olajos foltok.

A mosási hatékonyságra vonatkozó teszteredményeken kívül egészségi és környezeti információkat is tartalmaz az összehasonlítás. Megmérték a folyékony mosószerek foszfortartalmát, mert a foszfor környezetbe való kibocsátása az élővizek természetes egyensúlyát képes felborítani. Minél kevesebb foszfort tartalmaz tehát egy háztartási vegyszer, annál kisebb terhelést jelent a környezetnek.

Fontos az ár, a hatékonyság és az összetétel 

Az árakat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében az 1 mosáshoz ajánlott adagra vetített egységárban tüntették fel, ami a kapszulák és lapok esetében 1 darabot jelent, a mosóporok és mosógélek esetében a gyártó által javasolt mennyiséget, a mosólabdákra és a mosótojásra vonatkozó adagár pedig a termék ára leosztva a mosások számával.

A tesztelt termékek átlagos adagára 117 Ft, ám elég nagy a szórás. A legolcsóbb termékkel 50 Ft körüli, míg a legdrágábbal csaknem 210 Ft-ba kerül egy mosás. A jelenlegi mezőny legolcsóbb termékei olyan sajátmárkás, utántöltő csomagolású mosógélek, melyek ráadásul hiteles ökocímkével is rendelkeznek. 47 Ft-ba kerül egy adag a Blink öko folyékony mosószerből, míg 51 Ft-ért moshatunk a Denkmit nature Pro Climate mosószerrel, amely egyébként a második helyen végzett a tesztben, tehát tisztítási hatékonyság és foszfortartalom szempontjából is nagyon előnyös választás lehet. Hatékonyság tekintetében kiemelkedően teljesített a tesztgyőztes L’arbre Vert öko mosópor, mely hiteles Ecolabel címkével is rendelkezik, ráadásul kartondobozban vásárolhatjuk meg, valamint foszfortartalma is minimális. Három különböző folt esetében is a legjobb eredményt érte el ez a mosópor a mezőnyben: zsíros, kénes fekete és vér.  

A dobogó alsó fokán álló Cleanne mosógélnek sajnos nincs hiteles ökocímkéje. Fehérítésben ez a termék érte el a mezőny legjobb eredményét. A környezetbarát összetételt csak a cég saját állításai támasztják alá, ám mindenképpen pozitív kezdeményezés, hogy a műanyag flakonokat visszaveszik és újratöltik, illetve csomagolásmentes boltokban is kaphatók a termékek.  A mosókapszulák között a legjobb eredményt a negyedik helyen végzett ecozone non-bio laundry kapszula érte el, amely szintén csak saját állítása szerint környezetbarát, de ezt sajnos nem támasztja alá hiteles ökocímke. 

A foszfortartalmat szándékosan vették bele az eredmény számításába úgy, hogy jelentősen befolyásolja a végső pontszámot, a fent említett környezetre gyakorolt befolyása miatt. A végső pontszám úgy alakult ki, hogy a különböző foltok eltávolításának hatékonyságára kapott pontszámokat összeadták, majd ebből az értékből levontuk a mért foszfortartalom 1000-szeresét. Végül a legnagyobb pontszám kapott 100 %-ot, a többit pedig ehhez viszonyítottuk. Érdemes tehát megnézni, hogy a táblázat alsó felében találhatók azok a mosószerek, melyeknek magasabb a foszfortartalma. Így került utolsó helyre az Ariel All in 1 mosókapszulája, amely pedig a mezőny legjobbjának bizonyult a vörösborfolt eltávolításában. És sajnos erre a sorsa jutott az egyébként EU Ecolabel címkés kleany mosópor is. Itt említenénk meg, hogy egyetlen termék mért foszfortartalma sem haladta meg az EU-s határértéket.  

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A mosókapszulák, mosódiós labdák, mosólapok és a mosótojás megadják azt a kényelmet az elfoglalt háziasszonyoknak, hogy nem kell kimérni a mosószert, csak egy mozdulattal bedobni a ruhák közé. Ezen felül, mivel tipikusan koncentrátumok és kisebb helyet foglalnak el, mint a mosóporok dobozai és a mosógélek flakonjai, a szállításuk ökológiai lábnyoma kisebb lehet. Fontos azonban az összképet nézni. Hol gyártják, honnan szállítják a terméket? Milyen összetevői vannak? A foszfortartalom jelentőségéről már sokat beszéltünk, de mi a helyzet az illatanyagokkal, a tartósítószerekkel és egyéb vegyi anyagokkal? Mindig gondoljuk alaposan át, hogy mire van szükségünk és mire nincs. Ne dőljünk be a feliratoknak, a színeknek, a csomagolásnak, hanem tájékozódjunk, olvassuk el az apróbetűs szövegeket, nézzünk utána az összetevőknek és hatásaiknak (ebben segíthet a Tudatos Vásárló Applikáció) és gondolkozzunk azon, hogy tényleg szükségünk van-e az adott termékre. 

Zöldre festés

Érdekes tapasztalat volt, hogy a mosókapszulák között nem találni Magyarországon kapható EU Ecolabel címkével rendelkező terméket. Sőt, sajnos azt is meg lehet figyelni, hogy a környezetbarátként árult, zöldnek mondott termékek körében is nagyon kevés a hiteles ökocímkével  rendelkező mosószer. Miért fontos ez? Azért, mert a piacon, és főleg a háztartási vegyszerek piacán, óriási a verseny a fogyasztók figyelméért. A fogyasztók pedig mostanában két dologra figyelnek leginkább: az árra és egyre inkább arra is, hogy ne ártsanak a környezetnek.

A fogyasztók egyre érzékenyebbek a környezeti problémákra, de az már bebizonyosodott, hogy önmagában a „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére. Sokkal többet érhetnénk el valós környezeti hatáscsökkentéssel járó magatartásváltozással és fogyasztáscsökkentéssel.

Miért érdemes az EU Ecolabelre hagyatkozni?

A fogyasztók nagy része számára komoly kihívást jelent a tisztítószerek összetevőinek értelmezése és pláne a környezeti hatásainak felmérése, az EU-s szabályozással működő EU Ecolabel minősített ökocímkéje jelentősen leegyszerűsítheti a tájékozódást. Az EU Ecolabel az egyik leggyakrabban előforduló, jogszabályon alapuló  ökocímke, amivel a hazai boltokban találkozhatunk. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem