A ninety year old lady is covered in an insulating blanket to try and stay warm and is unable to leave her house unaided as she is registered blind and frail.

Nyugdíjprémium 2022: nem jó hír ez a magyar időseknek, kisebb összeg érkezhet a vártnál

2022. október 6. 16:44

Kijött végre a rendelet, amely meghatározza a novemberi nyugdíjprémium mértékét. Nem várhatnak azonban nagy összeget a magyar nyugdíjasok: a legtöbben 10 ezer forintot kapnak, a legalacsonyabb ellátásban részesülők pedig ennél is kevesebbet. Ez az összeg közelében sincs a tavaly egységesen kifizetett 80 ezer forintos prémiumnak, de elmarad azoktól az összegektől is, amelyeket az eddigi gazdasági előrejelzések szerint várni lehetett a 2022-es évre. Nagyon úgy fest, hogy a kormány pesszimista az idei évi GDP-növekedést tekintve.

A nyugdíjprémium összegének számításáról - akárcsak a kötelező nyugdíjemelésről - a 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról rendelkezik. Eszerint ha az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasoknak abban az évben prémiumot kell fizetni. Így részesülhetnek a már nem aktív állampolgárok is a gazdasági növekedésből. Magát az összeget úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes - tehát jelen esetben a megemelt - nyugdíj 25 százalékát, de maximum 20 ezer forintot. Emiatt a maximálás miatt a legtöbb nyugdíjas minden évben hasonló összegre számíthat, csak a 80 ezer forint alatti nyugdíjat kapók kapnak kevesebbet.

Tavaly kivételes módon egységesen 80 ezer forintot osztott ki a magyar időseknek a kormány, tekintettel az akkori, 7,1 százalékos rekormértékű GDP-növekedésre. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a tavalyi kimagasló GDP-eredményt a 2020-as pandémia és válságok sújtotta magyar gazdasághoz képest sikerült elérni, amikor egész szektorok jócskán bezuhantak. Nem csoda, hogy idén már nem lehetett tartani ezt a rekord GDP-növekedést, bár az első félévben még egész biztatóak voltak a gazdasági mutatók.

Elviekben, ha a magyar gazdaság még idén is képes az előrejelzések szerint 3,5 százalék feletti növekedést elérni, akkor prémium illeti meg az időseket. A frissen megjelent rendeletből végre kiderült, hogy a kormány szerint az idei gazdasági növekedés 4 százalék körül alakulhat. Ez abból következik, hogy

a rendelet szerint a nyugdíjprémium idei szorzószáma 0,5.

Ezt kell megszorozni a novemberre járó emelt nyugdíjösszeg negyedével, de legfeljebb 20 ezer forinttal. Mivel 80 ezer forintos nyugdíj felett a nyugdíjösszeg negyede mindenképpen több lesz mint a 20 ezer forintos plafon, ezért a nyugdíjasok többsége 10 ezer forintos nyugdíjprémiumra számíthat. Lesznek azonban, akiknek kevesebb jár: tavaly például több mint 176 ezer nyugdíjasnak volt 80 ezer forintnál kisebb az ellátása Magyarországon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Idén tehát visszatért az a gyakorlat, hogy nem egységesen, hanem részben az ellátás függvényében kapnak prémiumot a nyugdíjasok, hiába fizetett a kormány tavaly ugyanúgy 80 ezer forintot minden jogosultnak. Így megintcsak éppen az kap kevesebbet, akinek az ellátása is nagyon alacsony. Ráadásul 20 ezer forintos plafont sem most határozták meg, ez az összeg sem követte az inflációt az évek alatt.

Ahogy azt nyugdíjszakértők, nyugdíjasokat képviselő szervezetek régóta hangsúlyozzák: az éves emelésekkel folyamatosan nő a jövedelmi különbség a keveset és a többet kereső nyugdíjasok között, míg az egyébként is anyagi biztonságot élvezőknek egyre többet ér a nyugdíja, addig eközben a kisnyugdíjasok teljesen elszegényednek. A megállapított nyugdíjösszegtől függ ugyanis az éveleji és évközi emelések mértéke, a 13. havi nyugdíj összege és részben a nyugdíjprémium is. Viszont a boltban a zsemle a kisnyugdíjas számára is ugyanannyi forinttal lesz több, mint a tehetős idősek számára, nem a jövedelmük arányában.

Mi lesz a nyugdíjemeléssel?

Amint az a vonatkozó frissen megjelent rendeletből kiderült, a novemberi nyugdíj 4,5 százalékkal lesz magasabb. Így az egész éves emelés mértéke az év eleji 5%-os, és a júliusi 3,9 %-os emelés után ezzel együtt 13,4 százalékra emelkedik. A 4,5 százalékos emelés után visszamenőleg járó kompenzációt egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a januártól októberig eltelt 10 hónap, illetve a 13. havi juttatás után. Erről részletesen ebben a cikkben írtunk:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem