Woman standing in front of chart full of notes

Sok magyart küldhetnek el a munkahelyéről fű alatt: figyelj az árulkodó jelekre, kerüld el a csapdát

2022. október 11. 19:02

Mindig lemondja a főnökünk a közös megbeszéléseket velünk? Ok nélkül másnak ad egy nekünk ígért feladatot? Már régóta a cégnél vagyunk, de valahogy sosem minket léptetnek elő? Ha bármelyik ismerős ezek közül, akkor könnyen lehet, hogy mi is szép lassan a csendes kirúgás áldozataivá válunk; mikor úgy tűnik, bármit is teszünk, azt nem értékelik a munkahelyen, és lassan már reménytelennek tűnik, hogy előre tudjunk lépni a karrierünkben. Most összegyűktöttük, mit jelent a csendes kirúgás, és milyen figyelmezető jelei lehetnek a munkahelyen.

Aki már érezte azt, hogy a főnöke viselkedése miatt nincs más választása, mint felmondani, mert másképp nem jut előre a karrierjében, akkor könnyen lehet, hogy a „csendes kirúgás” áldozata lett. Egy augusztusi felmérés szerint akkor beszélhetünk a csendes kirúgás technikájáról, ha valakinek a vezetőség több éven keresztül nem ad fizetésemelést és előrelépési lehetőséget, de az is jellemző, hogy egyszerűbb, kevesebb tapasztalatot igénylő feladatokat kap az ember azok helyett, melyek kihívást és szakmai előrelépést jelentenének. A felmérés több mint 200 ezer résztvevőjének 48%-a válaszolt úgy, hogy szemtanúja volt már egy kollégája csendes kirúgásának a munkahelyén. Most a Huffpost cikke alapján összegyűjtöttük, milyen öt ismertetőjele van, ha a munkáltatónk szabotál minket, és mit tehetünk ilyen helyzetben.

Fontos leszögezni, hogy a csendes kirúgás nem ugyanaz, mint amikor valaki csak a kötelező minimumot teljesíti a munkahelyén. Az első esetben a munkáltatója miatt kényszerül váltani valaki, míg a másodiknál arról van szó, hogy az ember már feladta, hogy előrelépjen a munkahelyén, és csak a minimumot teljesíti, miközben már új állást keres. Persze a kettő össze is függhet: ha az ember azt érzi, bezárult előtte minden ajtó a mostani munkahelyen, akkor könnyen elveszítheti a motivációját, és a csendes felmondást választja – magyarázza Bonnie Dilber toborzási szakember.

Sokszor nem is a munkavállalótól, hanem a főnöktől indul a probléma, aki nem figyel oda eléggé, nem szán időt a csapatára, vagy nem adja meg a kellő segítséget

– teszi hozzá Dilber. Ez könnyen ahhoz vezet, hogy a munkavállaló elveszti a motivációját.

Egy főnök a viselkedésével burkoltan, de akár nagyon látványosan is tudja jelezni, ha úgy gondolja, az adott munkavállalóknak nincs jövője a cégnél.

„A csendes kirúgás abszolút létező jelenség. Sokszor elfogultság az oka, ha például a vezetők valaki mást favorizálnak, és emiatt elveszítjük az előrelépési lehetőségeinket – mondja ezzel kapcsolatban Gorick Ng, a Harvard Egyetem karriertanácsadója, aki a munkahelyek kimondatlan szabályait kutatja. „Máskor a teljesítményen múlik a döntés, például, ha a főnökünk már adott visszajelzést azzal kapcsolatban, mit kéne máshogy csinálnunk, de mégsem lát érdemi változást, úgyhogy inkább feladja.” A következő öt tipp viszont segít viszont felismerni, ha a főnökünk csendesen ki akar nyomni minket a munkahelyünkről.

1. Kerüli a fontos beszélgetéseket

A csendes kirúgás egyik előjele lehet, ha úgy érezzük, a főnökünk a kerüli a velünk közös beszélgetéseket – állítja Ng. Lehet, nem ér rá, de előfordulhat, hogy attól tart, kellemetlenné válhat a beszélgetés négyszemközt, úgyhogy inkább igyekszik kihúzni magát belőle – teszi hozzá a szakértő. Dilber szerint a meetingek elcsúsztatása, vagy lemondása gyakori jele a csendes kirúgásnak. Egy vezető elsődleges feladata biztosítani, hogy a csapatába tartozó emberek jól érezzék magukat a munkahelyen, sikeresek legyenek és a legjobban tudjanak teljesíteni. Szintén kötelessége elhárítani az olyan akadályokat, melyek ennek az útjába állhatnak.

Ha a főnökünk nem veszi a fáradtságot, hogy megértse a munkánkat, akkor ott bizony probléma van

– figyelmeztetett a szakértő ezzel kapcsolatban. Akár azért, mert a főnökünk nem hisz bennünk, akár azért, mert a cég nem segíti a vezetőket abban, hogy a legjobban a támogassák a csapatukat, nem érdemes olyan helyen maradnunk, ahol nincs lehetőségünk fejlődni és jól érezni magunkat – tette hozzá.

2. Más kapja a legjobb feladatokat

A csendes kirúgás másik ismertetőjele, ha a legjobb projekteket mindig más kapja a csapatunkból, ránk pedig valahogy sosem kerül sor. „Előfordul, hogy a főnökünk már megígérte, hogy egy feladatot mi kapunk, de ezt hirtelen inkább mégis másra bízza. Lehet, meggondolta magát, de az is előfordulhat, hogy ez a bizalom hiányára utal, és ezért nem kaptuk meg az adott munkát” – magyarázza a szakértő.

Ng azt tanácsolja, hogy ilyenkor beszéljünk egy másik kollégánkkal, hogy tapasztalt-e már hasonló viselkedést a főnökünk részéről, utána pedig érdemes beszélnünk a főnökünkkel, hogyan vehetnénk részt az ilyen típusú feladatokban a jövőben. Az első lépés megállapítani, mi történt. Valóban azért viselkedett így a főnökünk, mert csendben próbál kiutálni minket? Vagy esetleg egyszerűen mi értelmezzük negatívan a helyzetet, és mindent nagyon sötéten látunk?

3. Ha nincs magyarázat

Az is figyelmeztető jel lehet, ha a főnökünk ugyan részt vesz a teljesítményünkkel kapcsolatos megbeszéléseken, azonban nem ad semmilyen tanácsot vagy visszajelzést azzal kapcsolatban, hogy fejlődhetnénk a munkákban. Szintén a csendes kirúgás része lehet, ha a fizetésemelésünk jóval elmarad a többi kollégáétól, vagy ha folyamatosan lecsúszunk az előléptetésekről, bérmennyire keményen is dolgozunk – jellemzi a szituációt Dilber. A szakértő azt ajánlja, hogy kérdezzünk rá konkrétan a főnökünknél, mit kell ahhoz tennünk, hogy fizetésemelést kapjunk és magasabb pozícióba kerüljünk. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha erre nem tud válaszolni, akkor az bizonyíték arra, hogy ezen a munkahelyen nincs lehetőségünk komoly sikereket elérni. Azt viszont a munkaadónknak kötelessége közölni, hogy itt nem tudunk már előrébb jutni

– tette hozzá a szakértő.

4. Lehetetlen elvárások

Általában jót jelent, ha a munkahelyünkön teljesítménytervet kapunk azzal kapcsolatban, mit várnak el, hiszen így mi is tisztában vagyunk vele, milyen célok elérésére kell törekednünk.

„Ha a tervben szereplő célok szó szerint megvalósíthatatlanok, és képtelenség lenne elvégezni azokat a megadott időn belül elvégezni, ráadásul a főnökünktől nem kapunk ehhez segítséget, akkor ezzel leginkább azt igyekeznek elérni, hogy a felmondás felé toljanak minket” – mondta ezzel kapcsolatban Nadia De Ala munkahelyfejlesztési tanácsadó.

5. Egyik napról a másikra teljesen más lesz a munkánk

A csendes kirúgásra utalhat az is, ha a munkaadónk teljesen megváltoztatja a feladatkörünket, ráadásul anélkül, hogy erről megkérdezne minket, szerződésmódosítást ajánlana vagy pedig fizetésemelést adna az esetleges pluszmunkákért – figyelmeztet Jasmina Escalera karriertanácsadó. „

A vállalatok sokszor arra utaznak, hogy muszáj dolgoznunk, hogy meg tudjunk élni, úgyhogy azt hiszik, bármit megtehetnek velünk

– teszi hozzá a szakértő.

Escalera többször is tapasztalta, hogy egy kollégájának hirtelen teljesen megváltozott a munkaköre, ráadásul áthelyezték egy teljesen másik városba anélkül, hogy a költözést kompenzálták volna anyagilag. Ha egy komoly munkahelyi változás után nincs lehetőségünk újratárgyalni az alkalmazásunk feltételeit, akkor ezzel leginkább azt jelzik a cégek, hogy vagy elfogadjuk a döntéseiket, vagy mehetünk máshová – magyarázza a szakértő. „A vállalatok abban gondolkodnak, hogy a pénzhez vagyunk láncolva, és emiatt bármit megtehetnek. Ha pedig máshová megyünk, akkor is azt hiszik, rajtuk múlt ez a döntés.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem