A couple taking a selfie, camera view. senior old happy

Nyugdíjemelés 2022: hivatalos, ennyi plusz pénz jár a magyar nyugdíjasoknak novemberben

2022. október 6. 08:07

Megjelent a rendelet, amely meghatározza a nyugdíjemelés mértékét, illetve a nyugdíjprémiumot október 5-én éjjel a Magyar Közlönyben. Mindkét juttatás novemberben érkezik. Amint az a rendeletből kiderült, a novemberi nyugdíj 4,5 százalékkal lesz magasabb. Így az egész éves emelés mértéke az év eleji 5%-os, és a júliusi 3,9 %-os emelés után ezzel együtt 13,4 százalékra emelkedik. A 4,5 százalékos emelés után visszamenőleg járó kompenzációt egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a januártól októberig eltelt 10 hónap, illetve a 13. havi juttatás után. A nyugdíjprémium mértéke 0,5 százalékos lesz.

Vége a találgatásoknak, mennyi plusz pénz jár majd a magyar időseknek novembertől. A friss rendelet alapján ugyanis 4,5 százalékkal megemelt összeg érkezik, illetve visszamenőleges egyösszegű kompenzáció. A magyar kormánynak kötelessége a nyugdíjakat emelnie minden évben, ha az infláció meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Idén már júliusban rendkívüli évközi nyugdíjemelést hajtott végre a kormány: az év második felétől a jogosultak - az év eleji 5 százalékos emelésen felül további - 3,9 százalékponttal megemelt összegű nyugdíjban részesültek, az ezt megelőző hónapokra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyösszegben kifizették a részükre. Így az 164 102 forintos átlagos nyugdíj összege nagyjából 170 ezer forintra nőhetett. Azonban ez az emelés sem tudta kompenzálni az elszabadult inflációt.

A KSH legutolsó, augusztusi adatai szerint a fogyasztói árak 15,6 százalékkal emelkedtek, a nyugdíjas fogyasztói árindex pedig 15,7 százalékos volt. Azonban a nyugdíjemelésnél nem az utolsó havi éves inflációt kell figyelembe venni, hanem az abban az évben eltelt hónapokra vonatkozót, amely a KSH közlése szerint 2022. január–augusztusban 10,7 százalék volt a lakosság és 10,6 százalék a nyugdíjasok körében. Ez alapján a nyugdíjasok további 1,8 százalékpontos emelésre számíthattak maximum novemberben. Most azonban kiderült: ennél magasabb lesz az emelés mértéke, 4,5 százalék.

Bár a törvény szerint előírt 1,8 százaléknál magasabb, 4,5 százalékos emelés jön, a nyugdíjas szervezetek 10 százalékos emelést tartottak volna indokoltnak.

Az, hogy többet kapnak a nyugdíjasok végül, mint ami - az egyébként nem ilyen inflációs horroridőszakra kitalált - törvényben írva van, jelenheti egyrészt azt is, hogy az infláció feltételezhetően év végéig még jelentősen emelkedni fog, amit így már előre kompenzálnak.

Az MNB például 13,5-14,5%-ra emelte az éves átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését, (a GDP-növekedés pedig jövőre érheti el a mélypontot a várakozásaik szerint). A kormány így az éveleji és évközi emelésekkel összesen múlt évhez képest 13,4 százalékkal fog magasabb nyugdíjakat fizetni, ennyire becsülhetik tehát az éves inflációt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyugdíjprémium is érkezik

A rendelet nemcsak a nyugdíjemelés, hanem a nyugdíjprémium novemberi mértékét is meghatározta. A prémium idén mindössze 0,5 százalék lesz. A nyugdíjprémium számításáról szintén az 1997-es tb-törvény rendelkezik, mely szerint amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. A számítás alapja tehát a gazdasági növekedés mértéke, amelyet ezek szerint a kormány 4 százalék körülire vár - ebből levonva a 3,5 százalékot jön ki a 0,5 százalék.

A prémiumot ebből úgy számítják, hogy a 0,5 százalékot összeszorozzák a novemberben esedékes - tehát már emelt összegű - nyugdíj 25 százalékával (de maximum 20 ezer forinttal). Emiatt a maximálás miatt a legtöbb nyugdíjas hasonló összegre, 10 ezer forintra számíthat, a 80 ezer forint alatti nyugdíjat kapók kapnak kevesebbet. Bár tavaly egységesen 80 ezer forintot osztottak ki az időseknek, viszont 2021 kivételes év volt, amikor 7,1 százalékkal nőtt a GDP. (Igaz, akkor a viszonyítási alap, vagyis a bázis a járvány sújtotta 2020-as év volt.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem