6 °C Budapest
A couple taking a selfie, camera view. senior old happy

Nyugdíjemelés 2022: hivatalos, ennyi plusz pénz jár a magyar nyugdíjasoknak novemberben

2022. október 6. 08:07

Megjelent a rendelet, amely meghatározza a nyugdíjemelés mértékét, illetve a nyugdíjprémiumot október 5-én éjjel a Magyar Közlönyben. Mindkét juttatás novemberben érkezik. Amint az a rendeletből kiderült, a novemberi nyugdíj 4,5 százalékkal lesz magasabb. Így az egész éves emelés mértéke az év eleji 5%-os, és a júliusi 3,9 %-os emelés után ezzel együtt 13,4 százalékra emelkedik. A 4,5 százalékos emelés után visszamenőleg járó kompenzációt egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a januártól októberig eltelt 10 hónap, illetve a 13. havi juttatás után. A nyugdíjprémium mértéke 0,5 százalékos lesz.

Vége a találgatásoknak, mennyi plusz pénz jár majd a magyar időseknek novembertől. A friss rendelet alapján ugyanis 4,5 százalékkal megemelt összeg érkezik, illetve visszamenőleges egyösszegű kompenzáció. A magyar kormánynak kötelessége a nyugdíjakat emelnie minden évben, ha az infláció meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Idén már júliusban rendkívüli évközi nyugdíjemelést hajtott végre a kormány: az év második felétől a jogosultak - az év eleji 5 százalékos emelésen felül további - 3,9 százalékponttal megemelt összegű nyugdíjban részesültek, az ezt megelőző hónapokra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyösszegben kifizették a részükre. Így az 164 102 forintos átlagos nyugdíj összege nagyjából 170 ezer forintra nőhetett. Azonban ez az emelés sem tudta kompenzálni az elszabadult inflációt.

A KSH legutolsó, augusztusi adatai szerint a fogyasztói árak 15,6 százalékkal emelkedtek, a nyugdíjas fogyasztói árindex pedig 15,7 százalékos volt. Azonban a nyugdíjemelésnél nem az utolsó havi éves inflációt kell figyelembe venni, hanem az abban az évben eltelt hónapokra vonatkozót, amely a KSH közlése szerint 2022. január–augusztusban 10,7 százalék volt a lakosság és 10,6 százalék a nyugdíjasok körében. Ez alapján a nyugdíjasok további 1,8 százalékpontos emelésre számíthattak maximum novemberben. Most azonban kiderült: ennél magasabb lesz az emelés mértéke, 4,5 százalék.

Bár a törvény szerint előírt 1,8 százaléknál magasabb, 4,5 százalékos emelés jön, a nyugdíjas szervezetek 10 százalékos emelést tartottak volna indokoltnak.

Az, hogy többet kapnak a nyugdíjasok végül, mint ami - az egyébként nem ilyen inflációs horroridőszakra kitalált - törvényben írva van, jelenheti egyrészt azt is, hogy az infláció feltételezhetően év végéig még jelentősen emelkedni fog, amit így már előre kompenzálnak.

Az MNB például 13,5-14,5%-ra emelte az éves átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését, (a GDP-növekedés pedig jövőre érheti el a mélypontot a várakozásaik szerint). A kormány így az éveleji és évközi emelésekkel összesen múlt évhez képest 13,4 százalékkal fog magasabb nyugdíjakat fizetni, ennyire becsülhetik tehát az éves inflációt.

Nyugdíjprémium is érkezik

A rendelet nemcsak a nyugdíjemelés, hanem a nyugdíjprémium novemberi mértékét is meghatározta. A prémium idén mindössze 0,5 százalék lesz. A nyugdíjprémium számításáról szintén az 1997-es tb-törvény rendelkezik, mely szerint amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. A számítás alapja tehát a gazdasági növekedés mértéke, amelyet ezek szerint a kormány 4 százalék körülire vár - ebből levonva a 3,5 százalékot jön ki a 0,5 százalék.

A prémiumot ebből úgy számítják, hogy a 0,5 százalékot összeszorozzák a novemberben esedékes - tehát már emelt összegű - nyugdíj 25 százalékával (de maximum 20 ezer forinttal). Emiatt a maximálás miatt a legtöbb nyugdíjas hasonló összegre, 10 ezer forintra számíthat, a 80 ezer forint alatti nyugdíjat kapók kapnak kevesebbet. Bár tavaly egységesen 80 ezer forintot osztottak ki az időseknek, viszont 2021 kivételes év volt, amikor 7,1 százalékkal nőtt a GDP. (Igaz, akkor a viszonyítási alap, vagyis a bázis a járvány sújtotta 2020-as év volt.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?