Rendkívüli bejelentést tett Gulyás Gergely: itt a kormány direkt lépése a Spar magyarországi működésére

Rendkívüli bejelentést tett Gulyás Gergely: itt a kormány direkt lépése a Spar magyarországi működésére

2024. április 25. 11:24

Elindult a Kormányinfó. A kormány fontos döntéseket hozott az Alaptörvény módosításával, amely többek között tiltja az elnöknek, hogy kegyelmet adjon gyermekekkel szemben szexuális bűncselekményekben részt vevőknek. A kormány továbbá beavatkozik a benzinkereskedők által alkalmazott magas üzemanyagárakba is, ha azok nem igazodnak a régiós átlaghoz.

Felsőoktatási dolgozók béremelése 

Gulyás Gergely kifejtette, hogy a felsőoktatási dolgozók bérigényeit alaposan áttekintették a KIM-mel folytatott tárgyalások során, és mindenki számára érthetőek ezek az igények. A jelenlegi helyzetben a háború miatt a kormány költségei növekedtek, ami korlátozza a rendelkezésre álló forrásokat a béremelésekre. Ennek ellenére Gulyás bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni ebben az ügyben.

Reptér beruházás

Amikor arról kérdezték, hogy milyen mértékű fejlesztésekre lehet számítani a reptérhez (például vasúti és gyorsforgalmi út felújítására), Gulyás elmondta: ezek jelentős beruházásokat igényelnek, több száz milliárdos nagyságrendűek. Külső finanszírozásra is szükség van, és jelenleg tárgyalások folynak ezzel kapcsolatban. Egyes részek piaci finanszírozással is megvalósulhatnak, például a vasúti fejlesztések, amelyekkel kapcsolatban szintén folynak tárgyalások.

Halasztják a versenytörvény módosítását

Eredetileg a kormány az uniós versenyjogi törvények alapján tervezte módosítani a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatásköreit, de a gazdasági szereplők kifogásait figyelembe véve elhalasztják a jogszabályok módosítását. Gulyás Gergely szerint így a törvénymódosításról szóló vita még nem zárult le.

Tervek szerint három év alatt elérjük a 3 százalékos költségvetési hiányt

Gulyás Gergely szerint a kormány már intézkedéseket tett annak érdekében, hogy az idei költségvetési hiány ne haladja meg a 4,5%-ot. Az előrelépéseket, mint például a 675 milliárd eurós beruházás kifizetésének elhalasztása, úgy tervezik, hogy az elsődleges egyenleg 0 legyen az idei évben. A cél az, hogy három év alatt a deficit 3% alá csökkenjen.

Megindul az eljárás a Spar ellen

A Spar-ral szembeni eljárás meg fog indulni, vélhetően jó hírnév megsértése miatt, és amikor megindul a per, arról tájékoztatni fogják a lakosságot. Az osztrák cég vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy olyan vállalkozók, akik közel állnak a magyar kormányhoz, próbálták felvásárolni a céget, és a kiskereskedelmi különadót zsarolási eszközként említette.

Üzemanyag adócsökkentése?

Gulyás válaszában arra a kérdésre, hogy miért nem terveznek adócsökkentést az üzemanyagokon, rámutatott, hogy Magyarországon az üzemanyagokra kivetett adóterhek az EU-ban elég alacsonynak számítanak, és a kormány nem engedheti meg magának további adóbevételek elvesztését, különösen amikor az államháztartási hiány csökkentése a cél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Alaptörvény-módosítás

A kormány az Alaptörvény-módosításával is foglalkozott, melynek értelmében az elnök nem adhat kegyelmet olyan személyeknek, akik bármilyen módon részt vettek gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekményekben.

Két további fontos ügyet említett a kormány: az EU-ban egy rossz irányba tartó folyamatot lát, ahol az EU hitelközösséggé válik, és az "Európai Egyesült Államok" létrehozására törekednek. Ezért a kormány csak akkor támogat ilyen jellegű közös hitelfelvételt, ha a parlament kétharmada is ezt támogatja, ami szintén szerepel majd az Alaptörvény-módosításban.

Emellett a honvédelmi törvényt is módosítani fogják a csapatmozgásokkal kapcsolatban.

Benzinárstop

"A háborúk költségei érezhetőek is a benzinárakban is" - hangsúlyozta Gulyás Gergely, amikor a benzinárakról beszélt, bár a részleteket most nem részletezte, mivel azokat már Nagy Márton miniszter közölte tegnap. Gulyás kifejtette, hogy elvárják, hogy az üzemanyagárak a régiós átlaghoz igazodjanak. Ha a kereskedők nem tartják be ezt, akkor a kormánynak be kell avatkoznia.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem