Senior woman with a phone in her hand writing

Itt a nyugdíjkalkulátor: pontosan ennyi pluszpénzt kapnak a magyar nyugdíjasok novemberben

2022. október 9. 14:32

Nem kell tovább találgatniuk a nyugdíjasoknak, mennyi pénzt kapnak még 2022-ben, novemberben, ugyanis a Magyar Közlöny október 5-én megjelent számából kiderültek a pontos számok. A novemberi nyugdíjemelés mértéke 4,5 százalékos lesz, a nyugdíjprémium szorzója pedig 0,5. Mit is jelent azonban ez a gyakorlatban? Mekkora lesz az emelt nyugdíj és az egyösszegű kompenzáció? Az év eleji, vagy a már júlusban megemelt összegből kell számítani a novemberben esedékes nyugdíjakat? Mindenkinek ugyanakkora prémium jár idén is, mint tavaly? A Pénzcentrum novemberi nyugdíjkalkulátorával könnyedén kiszámolható minden összeg egynileg, ehhez pedig csak az októberben kapott nyugdíj összegét kell tudni.

Azoknak, akik nem akarnak bonyolult számításokba bocsátkozni kockás papíron, idén is elkészítettük a nyugdíjkalkulátort, amivel könnyedén kiszámítható a pontos összeg.

Fontos tisztázni, hogy november háromféle juttatás is érkezik majd a nyugdíjasok számára: 1. az emelt nyugdíjösszeg, 2. a visszamenőleges nyugdíjkorrekció, és 3. a nyugdíjprémium. Ezekből tevődik tehát össze az a nagyobb összeg, amelyet a jogosultak megkapnak a 11. hónapra. Ezek összegét előre különböző számításokkal lehet kikalkulálni, amelyekhez az kellett, hogy a szorzószámok kiderüljenek a két nyugdíjrendeletből. Mivel ezek október 5-én megjelentek, már pontosan ki lehet számolni, mekkora összeg várható.

Így számol a novemberi nyugdíjkalkulátor

1.

Az emelt nyugdíjösszeg alapját, - ahogy a júliusi évközi emelés esetén is - most is a 2022. januári emelés előtti havi ellátás mértéke határozza meg. A rendelet úgy szól: "2022. november 1-jétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. július havi kiegészítő emeléséről szóló 161/2022. (IV. 28.) Korm. rendeletben foglaltakra tekintettel – 4,5 százalékkal hivatalból kell emelni azt az öregségi nyugdíjat, (...) amely után a jogosultnak a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. január havi emeléséről szóló 692/2021. (XII. 9.) Korm. rendelet 1. §-a alapján emelés (a továbbiakban: januári emelés) járt."

Tehát abból az összegből kell számítani, amelyből a januári emelést is számolták. (Bár az öregségi nyugdíjat emeltük ki, még számos más juttatást is érint a rendelet.) Legegyszerűbben a 2021. év végén járó összeget megszorozva 1,134-dal, kapnánk meg a novemberi emelt nyugdíj összegét (így benne lenne az év eleji 5%-os, a júliusi évközi 3,9%-os, és a most novemberi 4,5%-os emelés is). Azonban nem biztos, hogy a múlt év végi nyugdíjösszegre annyian emlékeznek. A jelenlegi, októberi nyugdíjból is ki lehet természetesen számolni a várható összeget, több lépésben. Ezért készítettük el a Pénzcentrum nyugdíjkalkulátorát, hogy leegyszerűsítsük ezt a számítást:

A számítás lényeget, hogy az októberi nyugdíjat előbb el kell osztani 1,089-del - így megkapjuk az emelés előtti nyugdíjösszeget -, és utána kell megszorozni 1,134-del. Ez alapján egy átlagos nyugdíjösszeget kapó idős, mely januárban 164 102 forint volt, számításaink szerint novembertől nagyjából 177 230 forintos havi ellátásra számíthat. Erről részletesen ebben a cikkben írtunk:

2.

A visszamenőleg járó kompenzáció összege ugyanígy a tavalyi nyugdíjból számolódik. A tavalyi nyugdíjat kell megszorozni 0,045-del, ez lesz az egy hónapra járó emelés összege. Az átlagnyugdíj esetében ez nagyjából havi 7 ezer forint. Ezt kapják meg a nyugdíjasok november utólag az első 10 hónapra, illetve a 13. havi nyugdíj után. Tehát ami egy hónapra kijött, azt még 11-gyel meg kell szorozni. Így körülbelül 77 ezer forint érkezhet még egy összegben az átlagos juttatásban részesülőknek. A pontos összeget a nyugdíjkalkulátorunk kiszámítja az október havi nyugdíjból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3.

A nyugdíjprémium összegének számításáról - akárcsak a kötelező nyugdíjemelésről - a 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról rendelkezik. Eszerint ha az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasoknak abban az évben prémiumot kell fizetni. Magát az összeget úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a várható GDP-növekedés 3,5 százalék feletti részét és a novemberben esedékes - tehát jelen esetben a megemelt - nyugdíj 25 százalékát, de maximum 20 ezer forintot. Emiatt a maximálás miatt a legtöbb nyugdíjas minden évben hasonló összegre számíthat, csak a 80 ezer forint alatti nyugdíjat kapók kapnak kevesebbet.

Így idén, mivel a prémium szorzója 0,5, a legtöbb nyugdíjas 10 ezer forintra számíthat.

Lesznek azonban, akiknek kevesebb jár: tavaly például több mint 176 ezer nyugdíjasnak volt 80 ezer forintnál kisebb az ellátása Magyarországon. A nyugdíjprémium számításról részletesen ebben a cikkben írtunk:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm