13 °C Budapest
Woman sitting on a desk using a laptop computer while working from home. Business, freelance and home office concept.

Fordul a kocka a magyar munkahelyeken: rengeteg dolgozót állítanak nehéz döntés elé

2022. október 13. 19:02

Ugyan a Covid óta itthon is általánossá vált a távmunka, most viszont úgy tűnik leáldozóban van a home office-nak. Tavasz óta itthon folyamatosan csökken a távmunkában dolgozók aránya, mivel a járvány enyhülésével egyre több hazai munkaadóvárja el, hogy legalább 2-3 három napot az irodában töltsenek a munkavállalóik. Mennyit javíthat az irodai jelenlét a cégek teljesítményén? Megéri közeletővé tenni a bejárást, ha emiatt felmondhatnak azok, akik továbbra is otthonról szeretnének dolgozni? Mi lehet a home office jövője itthon? Többek között ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

A Covid egyik legnagyobb hatása volt, hogy olyan széles körben terjedt el az otthoni munkavégzés egyik pillanatról a másikra, amit korábban senki se tudott volna elképzelni. Azonban ahogyan a magyar munkáltatók nem voltak éppen meggyőzhetőek a home office engedélyezéséről a járvány előtt, úgy igyekeznek most sok helyen visszavezetni a kötelező irodai jelenlétet. A bejárásnak persze vannak előnyei: sokkal egyszerűbben és gyorsabban lehet kommunikálni, ráadásul az ötletelés és a közös munka is sokkal hatékonyabb, ha egy csapat tagjai nem csak virtuálisan ülnek le egy asztalhoz, hanem a valóságban is. A jó ötletek és stratégiák pedig most még fontosabbak lehetnek, mint bármikor, hiszen egy gazdasági válság küszöbén vagyunk, amikor a cégek nagyban függenek attól, mennyire tudnak innovatívan működni ebben a helyzetben.

Persze az is érthető, hogy aki megszokta, hogy otthonról dolgozik, és nem kell akár órákat ingáznia, havonta tízezreket a közlekedésre költenie, vagy más kollégák beszélgetését hallgatnia munkaidő közben, az nem igazán szeretne visszatérni a járvány előtti rutinjához. Ez viszont könnyen ellentétet okozhat a munkahelyeken, hiszen a koronavírus lecsengésével nagyon sok munkáltató várja el, hogy a beosztottjai újra bejárjanak, vagy többet legyen az irodában, míg a munkavállalók jelentős része ezt egyáltalán nem veszi jól. A CNN cikke alapján összegyűjtöttük, mit lehet tenni ebben a helyzetben, mikor egymásnak feszülnek a cégek és alkalmazottaik a bejárás miatt.

Nincs visszaút a home office-ból

A munkavállalók a rugalmasságot és a választási lehetőséget részesítik előnyben azzal szemben, hogy megmondják nekik, mikor, hol és hogyan dolgozzanak. Nem akarják, hogy megmondják nekik, milyen napokon kötelező bejárniuk, hanem inkább maguk döntenének erről

– magyarázza a problémát Ryan Luby munkaügyi szakértő. Mindegy, hogy hibrid munkavégzésről van szó, vagy heti öt napról az irodában, a munkaadóknak tudniuk kell bizonyítani, hogy miért várják el a munkavállalóktól, hogy akár több órát is a munkába járásra szánjanak, mikor az utóbbi több mint két év alatt problémamentesen tudtak otthonról dolgozni.

„Ha az az egyetlen különbség, hogy kevesebb időt töltenek emiatt otthon, ráadásul rajtuk kívül nem jön be más az irodába, akkor bizony el fognak gondolkodni azon, hogy ennek mi értelme van" – magyarázza Vanessa Matsis-McReady HR-tanácsadó. Szerinte a visszaállásban az is segíthet, ha a munkaadók gyermekfelügyeletet biztosítanak, vagy támogatást adnak azoknak, akik idős családtagokat gondoznak otthon.

Olyan apró előnyök is sokat számíthatnak, mint a bejárási támogatás, az ingyen irodai ebéd, vagy a közös csapatépítő programok.

Megtörnek a cégek?

Vannak persze végletek, mikor a munkavállalók csupán aközött választhatnak, hogy heti 40 órát az irodában töltenek, vagy kereshetnek maguknak új állást. Persze sok helyen nyilván nem fajult még idáig a helyzet, de azért a cégek többsége igyekekszik elérni, hogy a munkavállalók minél több időt töltsenek az irodában. Ennek egyik eszköze lehet például a belépőkártyák ellenőrzése, hogy valaki valóban belépett-e aznap a munkahelyre.

Mi is írtunk róla korábban, hogy ősztől valószínűleg több helyen lesz kötelező a bejárás, azonban arról még nem jött ki adat, hányan voltak home office-ban szeptemberben. A KSH adatai szerint 2022. június–augusztusban a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya 7,1% volt, ami lényegében nem jelentett változást az egy évvel korábbihoz képest, illetve tavasz óta fokozatosan csökkent a távmunka aránya.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nehéz egyensúlyt találni

Nem minden munkaadó akarja rákényszeríteni a saját elképzelését az alkalmazottaira: vannak, akik igyekeznek kompromisszumot találni a munkavállalók igényeit figyelembe véve. Nem éppen meggyőző érv a heti öt napos bejárás mellett, hogy csak azért kell csinálnunk, mert a főnökünk azt mondja.

Ebben a helyzetben megoldás lehet a hibrid munkavégzés, mikor csak heti pár napot kell az irodában tölteni, amiről adott esetben maguk a munkavállalók dönthetnek, hogy mikor jönnének be. Szintén érdemes figyelembe venni, hogy ugyan nincsenek érvényben járványügyi korlátozások, azonban az új fertőzöttek száma aggasztóan magas ahhoz képest, hogy tavasz óta a mentőszolgálat nem teszteli a covidganyús betegeket. Ha pedig ősszel egy ember bemegy náthásan vagy esetleg koronavírusosan, az rögtön az egész irodát ledöntheti a lábáról.

Mennyire számít, hogy az irodában ülünk vagy otthon?

Mielőtt egy cég meghozná a döntést azzal kapcsolatban, mikor és mennyit kell bejárni, jó ötlet lehet megnézni, milyen hatással van az irodai jelentlét a munkavégzésre. Lehetséges, hogy bizonyos munkaköröknél praktikusabb benn lenni, míg egy másik csapat hatékonyabban működik, ha otthon lehetnek.

Ráadásul a cégeknek szintén fontos lehet, hogy a megemelkedett rezsiárak miatt nem biztos, hogy megéri télen elvárni a bejárást, hiszen így adott esetben rengeteget spórolhatnak a fűésen.

Az biztos, hogy a munkaadók számára nem csak nehéz, de bonyolult döntés, hogy érdemes-e elvárni a bejárást, és ha igen, akkor milyen arányban legyenek jelen a cég alkalmazottai az irodában. Könnyű lenne úgy viszonyulni a kérdéshez, hogy vége a járványnak, és épp itt az ideje visszatérni a normális rutinhoz, azonban a cégeknek itthon is szembe kell nézniük a ténnyel, hogy most az új normálist kell megtalálni a munkavégzés módjában. Ehhez pedig figyelembe kell venniük a munkavállói igényeket, másképp komoly veszteséget szenvedhetnek, ha a bejárás miatt mennek el tőlük tömegesen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem