25 °C Budapest
Budapest, 2022. július 13.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án.MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely rendkívüli bejelentése: beszántják a napelemes betáplálást, csak szigetüzemű rendszert lehet telepíteni

2022. október 13. 13:25

Jövőre 21 százalékkal, utána 25-tel, 2025-ben pedig 30 százalékkal kell megemelni a pedagógusok bérét - hangzott el a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely azt is mondta, hogy alapjaiban megváltozik a napelemek engedélyeztetési rendszere.

A kormány áttekintette az EU-val folytatott tárgyalások állását, 17 ügyben döntöttek arról, hogy megcsinálják az Unió felé tett vállalásokat - kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Megalakul többek között a korrupcióellenes hatóság, átalakul a közbeszerzések rendszere, és támogatási rendszer is lesz a mikrovállalkozások, illetve a kkv-k számára a közbeszerzések díjaival kapcsolatban. Gulyás elmondta, hogy a szükséges törvényjavaslatokat az Országgyűlés elfogadta.

Ekkora béremelést kapnak 2023-ban a magyar tanárok

A jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú: a kormány elkötelezett a tett vállalások érdekében. Jelentős pedagógus-béremelés is kell, a Bizottság támogatólag lépett fel. 2025-re elérjük azt a kitűzött célt, hogy a pedagógusok fizetée elérje a diplomás átlagbér 80%-át

Jövőre 21 százalékkal, utána 25-tel, 2025-ben pedig 30 százalékkal kell megemelni a pedagógusok bérét - tette hozzá a miniszter. Abban bíznak, hogy ha sikerül megállapodni Brüsszellel, akkor már január elsejével jöhet a 21 százalékos béremelés. Gulyás szerint így a béremelési ciklus végére, vagyis 2025-re a pedagógusok átlagbére 777 673 forint lesz.

Beszántják a napelemes betáplálást, csak szigetüzemű rendszert lehet telepíteni

A kormányülésen energetikai kérdéseket is tárgyaltak. Az ország ellátása biztosított, de továbbra is keresik az elérhető energiaforrásokat, ám az mindenhol drága - fejtette ki Gulyás Gergely. A gáztárolók kapacitásait folyamatosan növelik, de fél évig akkor is lenne elég gáz, ha egyetlen molekula gáz sem érkezne be az országba. Ettől függetlenül az egerniarendszerben sok változtatásra van szükség, a helyreállítási alapból szeretnének költeni a zöldenergia-fejlesztéseket is.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy több az igény a napelemeknél, mint amit a hálózat be tud fogadni, ezért a szabályokon változtatni kell. Mint kifejtette, azok, akik már betáplálják a hálózatba, illetve, akiknek már befogadtrák az igényét, nem változik a jelenlegi szabályozás, a még elő nem jegyzett igények kapcsán fognak a szabályokon változtatni.

Mivel a villamosenergia-rendszer jelenleg nem tudja befogadni a megtermelt energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztjük. Akik ezt követően telepítennek, azoknak változik a szabály. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a saját háztartásában használhatja fel az energiát

- magyarázta Gulyás, aki azt is hozzátette, hogy a szigetüzemű rendszerek engedélyeztetése jóval egyszerűbb.

A miniszter hozzátette, ez vonatkozik a háztartásokra és a vállalkozásokra is, akik a saját célra állítanak elő energiát - tette hozzá a miniszter. Az ok, hogy a jelenlegi hálózat nem bírja el az energia betáplálását. Az új változások az erőművekre nem vonatkoznak. Gulyás Gergely azt is megígérte,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

ha a hálózatfejlesztés megvalósul, akkor a betáplálást újra lehetővé teszik.

Miért gyengül a forint?

A magas energiaárak minden gazdaságra negatívan hatnak, de nekünk nagyon jelentős az energia- kitettségünk, több eurót vagy dollárt kell beszereznünk, ezért zuhan a forint árfolyama folyamatosan. Gulyás Gergely szerint ennek akkor lesz vége, ha nem lesznek szankciók. A költségvetés stabilitása jó, de a külkereskedelmi deficitet is mérsékelni kell.

Egy újságíró rákérdezett arra, tart-e attól a kormány, hogy újra 12 százalékos munkanélküliség lesz az országban?

Orbán Viktor nem számít arra, hogy megugrik a munkanélküliség Magyarországon, a miniszterelnök múltbéli eseményekre utalt, amikor Németországban 12%-os munkanélküliségről beszélt. Nincs a kormány előtt olyan forgatókönyv, mely alapján visszatér a 12%-os munkanélküliség

- mondta erről Gulyás Gergely.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. május 28. 14:26
Az elmúlt négy év globális történései a központi bankokat több szempontból is nyomás alá helyezték....
MEDIA1  |  2024. május 28. 13:57
A Media1 megtudta, hogy a Szöllősi György kormányközeli újságíró nevével fémjelzett és a legutóbbi e...
Bankmonitor  |  2024. május 28. 12:16
A CSOK Pluszt csak akkor lehet igénybe venni, ha gyermeket vállalunk, ám a maximális összeg meghatár...
Holdblog  |  2024. május 28. 07:33
Mindig van nyerő stratégia, csak elég jól kell csinálni vallják a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Bal...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem