Budapest, 2022. július 13.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án.MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely rendkívüli bejelentése: beszántják a napelemes betáplálást, csak szigetüzemű rendszert lehet telepíteni

2022. október 13. 13:25

Jövőre 21 százalékkal, utána 25-tel, 2025-ben pedig 30 százalékkal kell megemelni a pedagógusok bérét - hangzott el a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely azt is mondta, hogy alapjaiban megváltozik a napelemek engedélyeztetési rendszere.

A kormány áttekintette az EU-val folytatott tárgyalások állását, 17 ügyben döntöttek arról, hogy megcsinálják az Unió felé tett vállalásokat - kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Megalakul többek között a korrupcióellenes hatóság, átalakul a közbeszerzések rendszere, és támogatási rendszer is lesz a mikrovállalkozások, illetve a kkv-k számára a közbeszerzések díjaival kapcsolatban. Gulyás elmondta, hogy a szükséges törvényjavaslatokat az Országgyűlés elfogadta.

Ekkora béremelést kapnak 2023-ban a magyar tanárok

A jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú: a kormány elkötelezett a tett vállalások érdekében. Jelentős pedagógus-béremelés is kell, a Bizottság támogatólag lépett fel. 2025-re elérjük azt a kitűzött célt, hogy a pedagógusok fizetée elérje a diplomás átlagbér 80%-át

Jövőre 21 százalékkal, utána 25-tel, 2025-ben pedig 30 százalékkal kell megemelni a pedagógusok bérét - tette hozzá a miniszter. Abban bíznak, hogy ha sikerül megállapodni Brüsszellel, akkor már január elsejével jöhet a 21 százalékos béremelés. Gulyás szerint így a béremelési ciklus végére, vagyis 2025-re a pedagógusok átlagbére 777 673 forint lesz.

Beszántják a napelemes betáplálást, csak szigetüzemű rendszert lehet telepíteni

A kormányülésen energetikai kérdéseket is tárgyaltak. Az ország ellátása biztosított, de továbbra is keresik az elérhető energiaforrásokat, ám az mindenhol drága - fejtette ki Gulyás Gergely. A gáztárolók kapacitásait folyamatosan növelik, de fél évig akkor is lenne elég gáz, ha egyetlen molekula gáz sem érkezne be az országba. Ettől függetlenül az egerniarendszerben sok változtatásra van szükség, a helyreállítási alapból szeretnének költeni a zöldenergia-fejlesztéseket is.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy több az igény a napelemeknél, mint amit a hálózat be tud fogadni, ezért a szabályokon változtatni kell. Mint kifejtette, azok, akik már betáplálják a hálózatba, illetve, akiknek már befogadtrák az igényét, nem változik a jelenlegi szabályozás, a még elő nem jegyzett igények kapcsán fognak a szabályokon változtatni.

Mivel a villamosenergia-rendszer jelenleg nem tudja befogadni a megtermelt energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztjük. Akik ezt követően telepítennek, azoknak változik a szabály. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a saját háztartásában használhatja fel az energiát

- magyarázta Gulyás, aki azt is hozzátette, hogy a szigetüzemű rendszerek engedélyeztetése jóval egyszerűbb.

A miniszter hozzátette, ez vonatkozik a háztartásokra és a vállalkozásokra is, akik a saját célra állítanak elő energiát - tette hozzá a miniszter. Az ok, hogy a jelenlegi hálózat nem bírja el az energia betáplálását. Az új változások az erőművekre nem vonatkoznak. Gulyás Gergely azt is megígérte,

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

ha a hálózatfejlesztés megvalósul, akkor a betáplálást újra lehetővé teszik.

Miért gyengül a forint?

A magas energiaárak minden gazdaságra negatívan hatnak, de nekünk nagyon jelentős az energia- kitettségünk, több eurót vagy dollárt kell beszereznünk, ezért zuhan a forint árfolyama folyamatosan. Gulyás Gergely szerint ennek akkor lesz vége, ha nem lesznek szankciók. A költségvetés stabilitása jó, de a külkereskedelmi deficitet is mérsékelni kell.

Egy újságíró rákérdezett arra, tart-e attól a kormány, hogy újra 12 százalékos munkanélküliség lesz az országban?

Orbán Viktor nem számít arra, hogy megugrik a munkanélküliség Magyarországon, a miniszterelnök múltbéli eseményekre utalt, amikor Németországban 12%-os munkanélküliségről beszélt. Nincs a kormány előtt olyan forgatókönyv, mely alapján visszatér a 12%-os munkanélküliség

- mondta erről Gulyás Gergely.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05