pipeline of oil and gas at industry zone.The pipe of factory ,Close-up of industrial steel pipelines at oil-refinery plant and sky

Nem várt csapás érkezik a gázfűtésre: ennek a fele sem tréfa, muszáj lesz felkészülni

2024. április 11. 20:31

A Portfolio által szervezett Vállalati Energiamenedzsment 2024 konferencián adott elő Yolanda Garcia Mezquita, az Európai Bizottság Energiapiaci Főigazgatósága Energia Platform akciócsoportjának szakértője. Garcia többek között az EU energiapiacának hosszú távú kilátásairól beszélt - a szakember egyebek mellett rámutatott, hogy 2040-ig bezárólag vélhetően drasztikusan be fog zuhanni az EU földgázfelhasználása.

Dr. Yolanda Garcia Mezquita az Európai Bizottság Energiapiaci Főigazgatóságán az Energia Platform akciócsoportban dolgozik, és annak az egységnek a vezetője, amely a tagállamokkal, illetve az Energiaközösséggel tartja a kapcsolatot. A szakember előadásának legfontosabb gázpiaci előrejelzése talán az volt, hogy 2040-ig a földgázfelhasználás 2021-hez képest közel 80 százalékkal fog csökkenni az eu-ban. Ennek következtében a blokk importfüggősége a 2019-es 61 százalékról 2030-ig 50 százalékra, 2040-re pedig mindössze 26- 34 százalékra csökkenhet.

Ezen felül a kontinens számára rendkívül fontos gázellátási forrássá vált cseppfolyósított földgázról is beszélt, ezzel kapcsolatban arra lehet számítani, hogy a 2025 elejére beérő, jelentős kapacitás megjelenésének köszönhetően csökkenés várható a földgáz árában.

A villamosenergia-árak vélhetően lekövethetik a gázárak alakulását, tette hozzá a szakember.

A versenyképességi kilátásokkal kapcsolatban pedig Garcia rámutatott, hogy a villamos energia ipari kiskereskedelmi ára 2021 és 2023 között átlagosan 2-3-szor alakult magasabban az EU-ban, mint az USA-ban, míg az előző évtizedben ennél jóval alacsonyabb volt a különbség (1,5-2x).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hosszabb távú klímavédelmi tervekkel kapcsolatban pedig rámutatott, hogy bár a tagállamok növelik a megújuló energiaforrások arányát és csökkentik az energiafogyasztást, továbbá erőfeszítéseket tesznek az uniós energiarendszer biztonsága érdekében, de az ÜHG-gázok kibocsátása, a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság tekintetében van egyfajta hozzáállásbeli, ambícióbeli szakadék a tagországok között, aminek az áthidalására van szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem