18 °C Budapest
Online banking and accounting from the domestic office in the kitchen

Így húzza le a magyarokat a saját bankjuk: nagy pénzt bukhatnak rajta, mégsem lépnek

2022. november 10. 16:03

A magyarok híresen hűséges ügyfelek, akik gyakran még akkor is ragaszkodnak meglévő banki konstrukcióikhoz, mikor már drágának, vagy kényelmetlennek találják azokat és akár bankuk szolgáltatási körével is elégedetlenek. Nincs ez másként a bankszámlák esetén sem, amiknél sokan érvelnek azzal, hogy macerás, sőt jó eséllyel drága dolog is megtakarításaikat átmozgatni egyik fizetési számláról a másikra. Utánajártunk valósak-e ezek a félelmek és hogy létezik-e valóban egyszerű és gyors lehetőség a bankváltásra.

A magyarok jó része utána sem számol, pedig a bankszámlák költsége számos tételből áll össze, ami miatt havi, vagy éves szinten fizetendő összeg változhat.  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunkkal közölt tavalyi adatai szerint 2010 és 2020 között emellett a szolgáltatások díjai is durván megemelkedtek. A számlavezetés két és félszeresére, a készpénzfelvétel költsége pedig duplájára nőtt és a rendszeres átutalás díja is 40 százalékkal magasabb lett. Az alapvető banki költségek pedig az azóta eltelt két nehéz évben újabb ütemre kapcsolva drágulnak tovább.

Ennek ellenére sokan még ma is úgy gondolják, hogy a bankszámla költsége nem olyan magas, hogy megérje vele rendszeresen használni. Ez súlyos tévhit, ugyanis teljesen átlagos számlahasználat mellett is súlyos tízezres különbségek lehetnek egy-egy csomag költségei között.

És érdemes arról sem megfeledkezni, hogy a piacon egyre elérhetőbb árú termékeket találni, sőt már az ingyenes bankszámlák is szinte bárki számára elérhetőek. Ha nem manapság nyitottunk a legutóbb bankszámlát, akkor érdemes lehet tehát ezeket is mérlegelni. Persze sokan gondolják úgy, hogy a váltás macerás ügymenet lehet, de ez koránt sincs így. Vegyük hát sorra a bankszámlaváltással kapcsolatos fő visszatartó erőket, a félreértéseket és azok cáfolatait.

A kedvezményeknek feltételei is vannak

Fontos átlátni, hogy a bankok ajánlatai általában nem tekinthetőek egzakt módon kedvezőnek, vagy kedvezőtlennek. A kondíciók egyéni bankolási szokásainktól függően lehetnek optimálisak, illetve kevésbé optimálisak. Az ideális bankszámlacsomag kiválasztásához ezért elengedhetetlen dolog, hogy tudatosítsuk, mire van igényünk, illetve esetlegesen mit tudunk vállalni egy olcsóbb szolgáltatásért cserében. A nullás számlacsomagok mindegyikének esetében kitétel például (de számos egyéb ajánlat feltételei között is megtalálható) a havonta a számlánkra érkező bizonyos minimum összegű jövedelem. A CIB ECO bankszámla esetén például akkor ingyenes a szolgáltatás, ha rendszeresen a számlánkra érkezik az aktuális minimálbérnek megfelelő összeg, de az UniCredit Partner Aktív Zéró csomagja esetén elég, ha 75 ezer forint landol rajta, a Raiffeisen Premium Gold 2.0 csomagjánál pedig nem kevesebb, mint 400 ezer forintnak kell a számlára befolynia a kondíciók teljesítéséhez.

Vállalt minimális pénzforgalom nélkül is találni persze bankszámlákat, mégpedig akár egész jó feltételekkel, a választást azonban ezek esetében is jól át kell gondolni, ugyanis nagyságrendi különbségek lehetnek a legolcsóbb és a legdrágább csomag között, különösen ha bankolási szokásainkat is számításba vesszük.

Nem csak a bankon múlik, mennyit fizetsz

Ökölszabály, hogy a legolcsóbb számlák feltételeinek teljesítéséhez általában azokhoz kell igazítani saját szokásainkat is. A már említett ingyenes számlák esetében például sms üzenetek helyett a bankunk applikációján belüli push notifikációkat kapunk. Ha pedig nem tartunk igényt az SMS szolgáltatásra, azzal más számlák esetében is sokat spórolhatunk.

A mobilbankok nagy részénél ugyanis lehetőségünk van a push értesítéses megoldást is választani a darabonként általában körülbelül 20 forintot kóstáló SMS-ek helyett. Ezek ára egyébként nyilván nem tűnik magasnak (manapság lassan negyed zsemlét sem kapunk ennyi pénzért) azonban ha minden egyes tranzakcióról és pénzmozgásról SMS-ben kapunk értesítést a sok kicsit szépen felhalmozódhat. Éves szinten ezért több ezer forintot spórolhatunk, ha olyan bankszámla mellett döntünk, ahol választható a push szolgáltatás is.

Az sem mindegy, milyen felületen végezzük ügyleteinket. Ugyanis, míg számos csomagban az összes elektronikus csatornán indított utalás díjmentes lehet, más bankok, más ajánlatainál csak a mobilalkalmazáson belül úszhatjuk meg a tranzakciók díját. Egy dolog azért nagyjából kijelenthető, a bankfiókból indított átutalások drágábbak, a mobil és netbankos utalások pedig olcsóbbak, ha jól választunk akár ingyenesek.

A készpénzfelvételi szokásaink is számíthatnak

Bizonyára mindenki, aki rendszeresen használ bankkártyát tisztában vele, hogy a bankok kötelesek havi két alkalommal biztosítani, hogy két alkalommal 150 000 forintos összeghatárig ingyenesen vehessünk fel pénzt bármely fizetési bankszámlánkról, ezt pedig bármelyik hazai ATM-ből megtehetjük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Van pénzintézet ugyanis, ahol ha lemondunk a bármely hazai ATM-ből elérhető 150 ezer forintos összeghatárú készpénzfelvételi, cserébe egy magasabb maximum összegben vehetünk fel díjmenetesen pénzt, de kizárólag a saját bankunk automatáiból. Érdemes tehát ennek a lehetőségnek is utánanézni a váltás előtt.

Nem kell, hogy földhözvágjon a bankváltás

Sokan azért is ódzkodnak a bank-, vagy számlacsomagváltástól, mert tartanak tőle, hogy a meglévő számlajukon lévő pénz átmigrálása az új helyre akkora összeg is lehet, amit hosszú idő visszahozni egy kedvezőbb számlacsomaggal. Természetesen fontos a váltás előtt megnézni a jelenlegi számlánk utalási költségeit, de ezen tranzakció esetén is érdemes gondolni arra, hogy jellemzően a mobil-vagy netbanki utalással járunk jobban.

Azok esetében ugyanis az átutalási díjak általában 6-7 ezer forint körül mozognak, de legalábbis az összes banknál 4 számjegyűek. Ezzel szemben a bankfióki utalás esetében komoly tízezreket, akár az 50 ezres határt is elérheti. Ha okosan utalunk tehát egy többmilliós megtakarítást is könnyedén átvihetünk az új számlánkra, mindössze párezer forintért.

A bankváltás ma már gyors és egyszerű

Rengetegen halogatják a bankváltást egyszerű, praktikus okokból. Sokakban él ugyanis a meggyőződés, hogy egy új banki szerződés megkötése minden esetben idő és energiaigényes, komplikált folyamat. Régóta elérhető azonban az egyszerűsített bankváltás lehetősége is, ami gyakorlatilag átruházza ezt a munkát a jelenlegi és a jövőbeni bankunkra. Ezzel az alábbi feltételek mellett élhetünk:

  • a régi és új fizetési számla azonos pénznemű (pl. mind a kettő forintszámla)
  • a régi és új fizetési számlán is van lehetőség készpénz befizetésére belföldön, készpénz kifizetésére belföldön és külföldön, illetve átutalások indítására és fogadására

A procedúra megindításához annyi a dolgunk, hogy új számlavezető bankunknál kitöltsünk egy "Számlaváltási meghatalmazás" című nyomtatványt és felhatalmazzuk őket, hogy intézzék helyettünk a folyamatot. Az új számlavezető bank ezután értesíti a régi számlavezető bankot arról, hogy bankot szeretnénk váltani és rendelkezéseink nyomán amennyiben szeretnénk kéri a korábbi számla megszüntetését és az azon lévő összeg újra való átutalását, illetve kikérheti a korábbi fizetési megbízásaink adatait és a rendszeres átutalásokat, csoportos beszedési és egyéb megbízásokat is átvezetheti, ha szeretnénk. Jó esetben az egész folyamat kevesebb, mint két hét alatt lezajlik, mi pedig hosszú távon rengeteg fejfájást megkímélhetünk vele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem