Sad woman with depression at her bedroom window. Mental health concept.

Aggasztó népbetegség terjed Európában: egyre többen esnek áldozatul, rengeteg magyar érintett

2024. április 25. 13:01

Manapság mintegy 84 millió európait érintenek a mentális zavarok, ami nem kevesebb, mint 600 milliárd eurós költséggel jár. Ezek a betegségek ráadásul jelentős regionális, társadalmi, nemi, faji és életkori egyenlőtlenségeket mutatnak. A Régiók Európai Bizottsága (Cor) most egy olyan véleményt fogadott el a mentális egészségről, amelyben elismeri a helyi és regionális önkormányzatok fontos szerepét a mentális egészség alakításában a közösségközpontú kezdeményezések megtervezése és végrehajtása által, miközben emlékeztettek a „mentális egészség minden politikában” megközelítés támogatására. A plenáris ülésre a Pénzcentrum is meghívást kapott, ahol olyan kérdésekre kerestük a választ, mint a megelőzés, egészségfejlesztés és beavatkozás lehetőségeivel összefüggésben, valamint egészségügyi ellátás privatizációjának felvetésével.

A mentális problémák kialakulásának esélyét egyre több pszichológiai és biológiai tényező növeli Európában, beleértve az érzelmi készségeket, a kábítószerhasználatot, a genetikát, valamint a kedvezőtlen társadalmi, gazdasági, geopolitikai és környezeti körülményeknek való kitettséget. Az Eurostat mentális egészséggel és a kapcsolódó problémákkal kapcsolatos statisztikái szerint a demencia a mentális és viselkedési zavarok miatti halálozás leggyakoribb oka az Európai Unióban. Arra is rámutatnak, hogy az összes haláleset 3,7 százaléka mentális és viselkedési zavarok miatt következett be 2020-ban. Fontos megjegyezni, hogy a szakpolitika alapján a mentális és viselkedési zavarok közé tartozik például a demencia (memóriazavarral, személyiségváltozással és az érvelési zavarokkal jellemezhető krónikus vagy tartós mentális problémák), a skizofrénia és a pszichoaktív szerhasználat zavarai (például alkohol- vagy drogfüggőség). Az adatokat nézve 2020-ban az EU-ban 194 ezer haláleset következett be mentális és viselkedési zavarok miatt, ami az összes halálozás 3,7 százalékának felel meg. A lakossághoz viszonyítva 100 ezer lakosra nagyjából 39 mentális és viselkedési zavar okozta halálozás jut.

A mentális egészség alapvető eleme nem csak személyes, de a gazdasági jólétünknek is. Legfőbb ideje, hogy elkezdjük a mentális egészséggel kapcsolatos holisztikus megközelítés megvalósítását Európában, beleértve az olyan szempontokat is, mint az oktatás, a szociális szolgáltatások, a kultúra vagy a területrendezés. A fizikai és a mentális egészség elválaszthatatlanul összekapcsolódik, és a megfelelő finanszírozás tekintetében egyformán kell kezelni őket. Ezek a problémák nem ismernek határokat, sem földrajzi, sem társadalmi értelemben. Véget kell vetnünk a mentális egészségügyi problémák megbélyegzésének, és szem előtt kell tartanunk, hogy ezek az élet különböző szakaszaiban bármelyikünket érinthetik" – fogalmazott a plenáris ülésen Mieczyslaw Struk, a Mentális egészség című véleménytervezet előadója.

Ha véget vetünk a mentális betegségek stigmatizálásának, azzal egy olyan lépést teszünk, amely lehetővé teszi a betegek számára, hogy segítséget kérjenek anélkül, hogy félniük kellene az ítélkezés miatt vagy a kirekesztéstől. Küldjünk világos üzenetet: a mentális egészség minden egyes európai számára elengedhetetlen. Nem engedhetjük meg, hogy ez a téma perifériára szoruljon

– hangsúlyozta Mieczyslaw Struk.

Hozzátette: a mentális egészség terén fennálló problémák megoldása kulcsfontosságú, hiszen ezeknek a zavaroknak visszafordíthatatlan következményei lehetnek, ha nem cselekszünk időben. Ebben a folyamatban létfontosságúnak tartja, hogy „ellenálljunk” az egészségügyi szolgáltatások elüzletiesítése kísértésének, miközben minden eddiginél jobban kell törekedni családbarát szakpolitikák kialakítására, amely mindenki számára elérhetővé teszi a szükséges segítséget.

„A mentális jólét nem csupán egyéni, hanem gazdasági prioritás is. A figyelem felhívása ennek a fontosságára nem csupán egy társadalmi felelősség, hanem egyértelmű gazdasági érdek is. Életünk során mindannyian tartozhatunk egy vagy több sérülékeny csoportba. Ez azt jelenti, hogy a mentális problémák bárkit érinthetnek közülünk, függetlenül attól, hogy hol élünk vagy milyen társadalmi helyzetben vagyunk. Különösen igaz ez a gyermekeinkre, akik igencsak sérülékenyek – mutatott rá Sara Cerdas, az Európai Parlament tagja.

A mentális egészségügy terén fennálló kihívásokra való hatékony válaszadás érdekében létfontosságú, hogy jó adatokkal rendelkezzünk. Csak így tudunk bizonyítékokon alapuló, hatékony intézkedéseket elfogadni. Ezen adatok felhasználásával tudnak a tagállamok többet befektetni a mentális egészség javításába, amihez integrált és multidiszciplináris megközelítés szükséges. Az egészségvédelmet nem szabad kizárólag üzleti alapon kezelni: a korai diagnosztika és a stigmatizálás megszüntetése életmentő lehet

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– vélekedett Sara Cerdas.

Ahogy elhangzott, a helyi és regionális önkormányzatok jól ismerik a lakosság sajátos igényeit és kihívásait, akik így kulcsszerepet játszanak annak biztosításában, hogy a mentális egészségügyi beavatkozások igazodjanak az egyes régiók eltérő társadalmi-kulturális dinamikájához. Helyi és regionális mentális egészségügyi adatok hiányában azonban mindez egyre növekvő kihívást jelent mind a megelőzési erőfeszítések, mind a szükséges ellátáshoz való hozzáférés terén. A szakemberek ezért a régiók és városok a mentális egészséggel kapcsolatos problémák megbélyegzésének felszámolására, a mentális jólét előmozdítására irányuló leghatékonyabb helyi és regionális közösségi alapú kezdeményezések összeállítására és értékelésére, valamint az említett egyenlőtlenségek fokozott kutatására szólítottak fel. 

A Mentális egészség véleménytervezet főbb elemei:

  • Holisztikus megközelítés: a dokumentum üdvözli a mentális egészség átfogó megközelítését, amely túlmutat az egészségügyi politikán és ágazatközi intézkedéseket sürget.
  • Egészségügyi integráció: hangsúlyozza a fizikai és mentális egészség szoros összefüggését, valamint a szükséges integrált ellátás fontosságát, különösen a súlyos mentális betegségek esetében.
  • Mentális egészség jogi aspektusai: emlékeztet arra, hogy a mentális egészség alapvető emberi jog, és a mentális egészséghez való hozzáférés az EU Alapjogi Chartájában is rögzített.
  • Regionális és helyi szerepvállalás: kiemeli a helyi önkormányzatok szerepét a mentális egészségügyi szolgáltatások irányításában, és szorgalmazza a helyi és regionális adatgyűjtés standardizálását.
  • Mentális egészség és munka: összekapcsolja a mentális egészséget a munkaképességgel és a termelékenységgel, valamint a munkahelyi kockázatok mentális egészségre gyakorolt hatásait.
  • Digitális és adatvédelmi kérdések: aggodalmát fejezi ki az egészségügyi adatok digitalizálásával kapcsolatos biztonsági kockázatok miatt, és kéri az adatvédelmi intézkedések megerősítését.
  • Gyermek- és ifjúsági egészség: hangsúlyozza a gyermekkori fejlődés fontosságát, és felhívja a figyelmet a gyermekszegénység elleni küzdelem szükségességére.
  • Környezeti és szociális tényezők: rámutat a környezeti és szociális tényezők mentális egészségre gyakorolt hatásaira, különösen a kábítószer-használat és a megkülönböztetés kockázataira.

A végül nagy többséggel elfogadott dokumentumban a szakemberek aggodalmukat fejezték ki az egészségügy – különösen a mentális egészséghez kapcsolódó ellátás – privatizációja miatt. Kiemelik, hogy a privatizáció növelheti az egyenlőtlenségeket az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, és szükségessé teszi a közszolgáltatások erősítését annak érdekében, hogy egy adott ellátás mindenki számára elérhető legyen.

A véleménytervezet szerint a privatizáció hatására a kevésbé tehetős csoportok nehezebben férnek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz, ami hosszú távon a társadalmi kirekesztésükhöz vezethet. A Régiók Bizottsága ezért sürgeti a nemzeti kormányokat, hogy szorgalmazzák az egészségügyi szolgáltatások költségeinek csökkentését, javítva azok hatékonyságát és az azokhoz való hozzáférhetőséget.

A régiók és városok képviselői azt is kijelentették, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos intézkedéseknek átfogónak és ágazatokon átívelőnek kell lenniük. Az Európai Unió már korábban támogatta a lakosság azon kérését, hogy uniós szinten több intézkedést hozzanak a mentális egészséggel kapcsolatban. A szakemberek elkezdték a cselekvési tervek és stratégiák kidolgozását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm