18 °C Budapest
On the picture there is a wallet held in hand with some Hungarian forint banknotes. Three ten thousand forint banknotes and one twenty thousand forint banknote. Altogether 50000 HUF. The background is black. This picture is color saturation enhanced.

Eljött a brutál béremelések ideje Magyarországon? Komoly bejelentést kaptak a dolgozók

2024. április 14. 13:32

Majdnem olyan gyors lehet a reálbérek növekedése idén, mint amekkora nominális béremelkedésre számított korábban a piac.

Az infláció csökkenése és a reálbérek emelkedése következtében a magánfogyasztás az egész Európai Unióban élénkülni fog a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet kutatása szerint. Magyarország sem kivétel ez alól.

„Az idei évben megkezdődik a belföldi kereslet helyreállása, amit részben a komoly mértékű reálkereset-növekedés, részben pedig az tesz lehetővé, hogy a finanszírozási feltételek vállalatok és háztartások számára egyaránt kedvezőbbek lesznek 2024-ben” – írják a szakértők. Ugyanakkor a háztartások jelentés része továbbra is óvatos lesz, így a fogyasztás viszonylag mérsékelt, 3,5% körüli bővülésére számítanak a tetemes reálkeresetemelkedés ellenére.

A Kopint-Tárki friss jelentése szerint 13,5%-kal nőhetnek idén a bruttó nominálbérek.

Így látják a helyzetet a közgazdászok

A Portfolio által megkérdezett közgazdászok szerint a minden várakozást felülmúló januári béradat miatt a korábban várt 8-10% közötti emelkedés helyett 12-14%-kal nőhetnek a keresetek 2024-ben. A kutatócég a megemelkedett várakozások között is az optimistábbak közé tartozik. És bár a bérnövekedés ütemét övezi némi bizonytalanság, annyi biztos, hogy az idei évben jóval nagyobb mértékben nőhetnek a reálbérek, mint ahogy azt korábban sokan várták.

Árokszállási Zoltán, az Equilor vezető elemzője szerint a januári adat fényében már elég könnyűnek tűnik az idei, kétszámjegyű bruttó bérdinamika elérése. Már az a nagyon valószínűtlen és igencsak pesszimista forgatókönyv is 6,3 százalékos átlagos bruttó béremelkedést jelentene az idei évre, ami azt feltételezné, hogy 2024 végéig nem változik a nominális bruttó átlagbér a januárihoz képest – emelte ki Árokszállási. Mivel azonban a következő hónapok is hoznak majd béremeléseket, illetve bónuszkifizetéseket (különösen márciusban), amelyek megdobják az átlagbért, így a dinamika bőven kétszámjegyű tartományban, 12-14 százalék körül várható tavasszal.

Bár egyhavi adatból még korai messzemenő következtetéseket levonni, az átlagkereset januári 14,6%-os emelkedése nemcsak érezhetően nagyobb a cég által vártnál, de minden bizonnyal előjele egy korábban gondoltnál gyorsabb keresetemelkedésnek

- mondta a lapnak Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, januárban az elsősorban nem a munkateljesítménytől, hanem a központi döntésektől függő költségvetési szektorban az átlagosnál magasabb, 17,7% volt a keresetemelkedés. Az emelkedő bázis és a már bejelentett további béremelések (egészségügyi szakdolgozók) egymást kioltó hatása következtében a költségvetési szektorban változás nem valószínű, de a versenyszektorban az egyelőre gyenge konjunktúra miatt lehetséges némi ütemcsökkenés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindezek alapján 2024-re jelenleg 13% körüli nominális keresetemelkedés prognosztizálható a GKI szerint.

A Kopint-Tárki kutatói friss elemzésükben kiemelik: „A januári kereseti adatok (a nominális átlagkeresetek 14,6%-kal, a reálkeresetek 10,4%-kal nőttek januárban) azt sugallják, hogy 2024-ben a bérnövekedés erőteljesebb lesz az előzetes várakozásoknál. A jelek szerint a 15%-os minimálbéremelés jelentős mozgásokat indított el főként az alacsonyabb keresetű szegmensben, annak ellenére, hogy a képzett dolgozókra érvényes garantált bérminimum csak 10%-kal emelkedett”.

Összességében úgy látják, hogy az idén a reálkeresetek növekedési üteme akár a 9-10%-os tartományt is elérheti. Ez meghaladja a Portfolio által megkérdezett közgazdászok 8%-os prognózisát is.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 21:18
A Mindenki Magyarországa Néppárt meghívót küld minden párt részére, hogy üljenek le egy asztalhoz és...
Kiszámoló  |  2024. május 22. 19:31
Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmozna...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem