brand new winter tyre for driving on snow - showing tyre profile

Itt a 2022-es nagy téligumi-teszt: tényleg a márkásat éri meg a legjobban megvenni?

2022. október 10. 16:02

A megfelelő tapadás a havas, a jeges, nedves időben létfontosságú: de melyik téli gumi a legjobb, és melyik márkát érdemes inkább elkerülni? Elkészült az ADAC 2022-es nagy téligumi-tesztje, amelyben ezúttal 33 terméket próbáltak ki. Mutatjuk az eredményeket: tényleg a márkás a legjobb?

Kijött a legfrissebb téligumi-teszt, amelyben a német autóklub 33 terméket hasonlított össze, kétféle méretosztályban. A lista általában kiváló támpontot adhat a szezon előtt az autósoknak, hogy milyen gumiabroncsot érdemes venni, és melyek azok, amelyeket jobb inkább elkerülni - saját biztonságunk érdekében

A 185/65 R15-ös méret széles körben elterjedt a népszerű kisautóknál, az Audi A1-től az Opel Corsáig. A 2022-es téli gumiabroncs-teszten 16 ilyen méretű modellt vizsgáltak meg, és az összesített eredmény vegyesen alakult.

Végül is négy gumiabroncs kapott " jó " minősítést:

  • a Continental WinterContact TS 870,
  • a Goodyear Ultragrip 9+,
  • a Semperit Speed-Grip 5
  • és a Michelin Alpin 6 minden fő kritériumban jó eredményeket produkált.

A BFGoodrichtól az Avonig terjedő hét gumiabroncsos középmezőny is kielégítően teljesített. Itt érdemes figyelembe venni a vezetési szokásainkat és az igényeinket, de a német autóklub szerint még a középmezőnyben is találni ajánlható-kategóriás, olcsóbb abroncsot.

Három gumiabroncs kapott "elégséges" osztályzatot száraz körülmények között:

  • a Dunlop Winter Response 2, 
  • a Fulda Kristall Montero 3,
  • és a Barum Polaris.

Ezeknél az abroncsoknál az ADAC azt kifogásolta, hogy autópályatempónál nem futnak tökéletesen. Azonban ez még nem is akkora baj, hiszen az Imperial Snowdragon HP és a Wanli SW611 is "gyenge" osztályzatot kapott a nedves körülmények közötti teljesítményra.

Példáuk fékezésre nedves úton 80-ról nullára fékezve 11 méterrel hosszabb volt a fékút Wanli esetében, mint a listavezető abroncsoknál. Összességében az ADAC mérnökei azt tanácsolják, hogy a gyengére értékelt termékektől maradjunk távol!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A másik kipróbált méret a 215/60 R16-os volt, ami az egyik legkelendőbb a téli gumiabroncsok szegmensében. Számos alsó-középosztálybeli SUV-ra is ilyenek valók, az Audi Q3-tól a VW T-Roc-ig vagy a Škoda Karoq tesztjárműig.

A németek értékelése szerint alapvetően pozitív következtetést lehet levonni, mert a 17 abroncsmodell közül csak egy kapott "elégséges" osztályzatot, amiért csak feltételesen ajánlható. Négy modell "jó" és tizenkettő "kielégítő" minősítést kapott.

Jó minősítést kapott ebben a kategóriában:

  • a Continental WinterContact TS 870,
  • a Dunlop Wintersport 5,
  • a Goodyear UltraGrip Performance+
  • és a Michelin Alpin 6 modellek.

A Yokohamától a Falkenig terjedő tizenkét "kielégítőre" értékelt abroncs mindegyikét ajánlhatónak nevezték, és ahogy a kisebb méretben, itt is ki lehet fogni egy-egy jó ár-érték arányú darabot.Összességében a mezőny nem mutatott súlyos hiányosságokat sem száraz, sem nedves körülmények között, hóban pedig csak öt tesztelt abroncs nem kapta meg a legmagasabb értékelést. Jeges úton, illetve üzemanyagfogyasztás tekintetében is szinte mindegyik "jó" értékelést ért el.

Egyedül a Coopertires WM-SA2+ nevű gumira mondták azt, hogy csakk feltételesen ajánlott. Gyengeségei száraz utakon mutatkoznak meg, illetve a kopási tesztben. És még nedves úton és hóban sem kapott jobb osztályzatot a kielégítőnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm