21 °C Budapest
brand new winter tyre for driving on snow - showing tyre profile

Itt a 2022-es nagy téligumi-teszt: tényleg a márkásat éri meg a legjobban megvenni?

2022. október 10. 16:02

A megfelelő tapadás a havas, a jeges, nedves időben létfontosságú: de melyik téli gumi a legjobb, és melyik márkát érdemes inkább elkerülni? Elkészült az ADAC 2022-es nagy téligumi-tesztje, amelyben ezúttal 33 terméket próbáltak ki. Mutatjuk az eredményeket: tényleg a márkás a legjobb?

Kijött a legfrissebb téligumi-teszt, amelyben a német autóklub 33 terméket hasonlított össze, kétféle méretosztályban. A lista általában kiváló támpontot adhat a szezon előtt az autósoknak, hogy milyen gumiabroncsot érdemes venni, és melyek azok, amelyeket jobb inkább elkerülni - saját biztonságunk érdekében

A 185/65 R15-ös méret széles körben elterjedt a népszerű kisautóknál, az Audi A1-től az Opel Corsáig. A 2022-es téli gumiabroncs-teszten 16 ilyen méretű modellt vizsgáltak meg, és az összesített eredmény vegyesen alakult.

Végül is négy gumiabroncs kapott " jó " minősítést:

  • a Continental WinterContact TS 870,
  • a Goodyear Ultragrip 9+,
  • a Semperit Speed-Grip 5
  • és a Michelin Alpin 6 minden fő kritériumban jó eredményeket produkált.

A BFGoodrichtól az Avonig terjedő hét gumiabroncsos középmezőny is kielégítően teljesített. Itt érdemes figyelembe venni a vezetési szokásainkat és az igényeinket, de a német autóklub szerint még a középmezőnyben is találni ajánlható-kategóriás, olcsóbb abroncsot.

Három gumiabroncs kapott "elégséges" osztályzatot száraz körülmények között:

  • a Dunlop Winter Response 2, 
  • a Fulda Kristall Montero 3,
  • és a Barum Polaris.

Ezeknél az abroncsoknál az ADAC azt kifogásolta, hogy autópályatempónál nem futnak tökéletesen. Azonban ez még nem is akkora baj, hiszen az Imperial Snowdragon HP és a Wanli SW611 is "gyenge" osztályzatot kapott a nedves körülmények közötti teljesítményra.

Példáuk fékezésre nedves úton 80-ról nullára fékezve 11 méterrel hosszabb volt a fékút Wanli esetében, mint a listavezető abroncsoknál. Összességében az ADAC mérnökei azt tanácsolják, hogy a gyengére értékelt termékektől maradjunk távol!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A másik kipróbált méret a 215/60 R16-os volt, ami az egyik legkelendőbb a téli gumiabroncsok szegmensében. Számos alsó-középosztálybeli SUV-ra is ilyenek valók, az Audi Q3-tól a VW T-Roc-ig vagy a Škoda Karoq tesztjárműig.

A németek értékelése szerint alapvetően pozitív következtetést lehet levonni, mert a 17 abroncsmodell közül csak egy kapott "elégséges" osztályzatot, amiért csak feltételesen ajánlható. Négy modell "jó" és tizenkettő "kielégítő" minősítést kapott.

Jó minősítést kapott ebben a kategóriában:

  • a Continental WinterContact TS 870,
  • a Dunlop Wintersport 5,
  • a Goodyear UltraGrip Performance+
  • és a Michelin Alpin 6 modellek.

A Yokohamától a Falkenig terjedő tizenkét "kielégítőre" értékelt abroncs mindegyikét ajánlhatónak nevezték, és ahogy a kisebb méretben, itt is ki lehet fogni egy-egy jó ár-érték arányú darabot.Összességében a mezőny nem mutatott súlyos hiányosságokat sem száraz, sem nedves körülmények között, hóban pedig csak öt tesztelt abroncs nem kapta meg a legmagasabb értékelést. Jeges úton, illetve üzemanyagfogyasztás tekintetében is szinte mindegyik "jó" értékelést ért el.

Egyedül a Coopertires WM-SA2+ nevű gumira mondták azt, hogy csakk feltételesen ajánlott. Gyengeségei száraz utakon mutatkoznak meg, illetve a kopási tesztben. És még nedves úton és hóban sem kapott jobb osztályzatot a kielégítőnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem