Burning gas stove burner

Új földgázrendelet jelent meg: mentőöv a gáz nélkül maradt vállalkozóknak, október 18-a a határidő!

2022. október 15. 10:25

A Magyar Közlöny péntek este megjelent számából többek között az derült ki, hogy átmeneti földgázellátást kaphatnak azok a nem lakossági gázfogyasztók, akik október 1-jétől  nem rendelkeznek érvényes szerződéssel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például olyan vállalkozások, akiknek nem sikerült megállapodni a szolgáltatókkal, kaphatnak átmenetileg gázt. Az érintetteknek október 18-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy akarnak-e élni a lehetőséggel.

A friss, 388/2022. (X. 14.) kormányrendelet szerint „azon Get. szerinti, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználó, akinek a földgázellátása 2022. október 1-jei gáznaptól nem biztosított földgáz-kereskedelmi szerződés vagy az  őt 2022. szeptember 30-ai gáznapon ellátó földgázkereskedő üzletszabályzata alapján egyéb módon, átmeneti földgázellátásra jogosult a 2022. november 1-jei gáznap kezdetétől a 2022. december 31-ei gáznap végéig.”

Nagyon szoros a határidő!

Az átmeneti földgázellátás keretében történő ellátásra irányuló mintaszerződés hétfőn a nap végéig jelenik meg a honlapon. A nyilatkozás határideje 2022. október 18-ig, és a határidő jogvesztő, nem lehet késlekedni. A rendelet szerint ugyanakkor a nyilatkozat megtételére az e rendelet hatálybalépését követő második munkanaptól van lehetőség, vagyis október 18-tól. Lényegében egy nap áll tehát rendelkezésre.

A nyilatkozatot a földgázkereskedő által erre a célra biztosított elektronikus felületen kell majd megtenni egy e-mail-címének megadásával. A nem ebben a formában leadott nyilatkozat érvénytelen, tehát levelet küldeni például értelmetlen. A nyilatkozattétel fogadásáról a földgázkereskedő elektronikus levélben jelez vissza a megadott e-mail címre.

Akik nyilatkozatot tesznek, és annak elfogadásáról a visszajelzést megkapják 2022. november 1-jei gáznaptól a 2022. december 31-ei gáznap végéig földgáz-kereskedelmi szerződés jön létre a mintaszerződés szerinti tartalommal. Földgáz-kereskedelmi szerződés vagy rendszerhasználati szerződés hiánya miatt ezeknél a fogyasztóknál a rendelet értelmében a földgázelosztási szolgáltatás folytatása nem függeszthető fel, ha a nyilatkozat megtételét a földgázelosztóhoz a felhasználó a visszaigazolás megküldésével igazolja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?