23 °C Budapest
Empty packing line for newspapers and magazines in a large printery

Legendás iparágat sodort a tönk szélére a digitalizáció: lassan luxus lesz ez is

2024. április 23. 19:33

Az elmúlt 10-15 évben egyre inkább háttérbe szorult a papírra írás, jegyzetelés. A legtöbb diák valamilyen digitális eszközön rögzíti az órai jegyzeteit. Telefonunkban számos feljegyzést tárolhatunk, levél helyett e-mailt, képeslap és távirat helyett pedig legtöbbször elektronikus üzenetet küldünk. Képes a digitális világ kiszorítani a papírt a mindennapjainkból? Egyáltalán, milyen a hazai papírgyártás helyzete?

Az Oeconomus elemzésében azt írja: a fafeldolgozást, papírtermék gyártást és nyomdai tevékenységet is magába foglaló ágazat ipari termelésének értéke az elmúlt években, főleg 2018 óta mutat dinamikus növekedést. A szektor a teljes feldolgozóipari termelés 3-3,5%-át teszi ki, 2022-ben 1 941 829 millió forintnyi termelési értéket realizáltak.

A papírgyártás szempontjából nélkülözhetetlen cellulóz főleg import formájában érkezik a gyárakba. 2021-ben 36,5 millió USD értékben importáltunk cellulózt, a magyar export értéke pedig 2,53 millió USD-t tett ki.

A nyersanyaghiány miatt a legtöbb papírtermék import formájában kerül a magyar vásárlók elé. 2021-ben összesen 2 110 millió USD értékben érkezett hazánkba papíripari termék, amely nagy részét papír tárolók, higiéniai papír termékek, valamint kaolin bevonatú papíráru tett ki. Utóbbit főleg gyógyászati, orvosi célokra hasznosítják.

Az elmúlt 2-3 év során jelentős fogyasztói áremelkedés volt megfigyelhető az egyes papíripari termékek esetében. A főként egészségügyi, higiéniai, háztartási cikkeket érintő árnövekedés elsődleges okaként az energiaárak drasztikus emelkedését jelölték meg a gyártók. Ellátási hiányok nem, vagy csak minimális mértékben alakultak ki, az árak azonban azóta is tartósan magasak maradtak. Az olyan termékek esetében is megfigyelhető az árnövekedés, amelyek nem a felsorolt kategóriába, hanem egyéb, főként nyomdai áruk közé tartoznak.

A KSH által közzétett fogyasztóiár-index értékek szerint az elmúlt években főként a tankönyvek ára emelkedett jelentősen. 2023-ban több, mint 74 százalékpontos növekedés figyelhető meg a tankönyvek fogyasztóiár-indexének alakulásában, az előző, 2022-es év értékeihez képest. Szintén nőtt a tanszerek, írószerek ára: itt 5,2 százalékpontos volt 2023-ban a növekedés az előző évi értékhez képest. Az energiaárak növekedése mellett 2021 végére rekordmagas értékre emelkedett a cellulóz ára, valamint a szállítási és tárolási költségek (konténerárak) is. Mindezek együttesen hatottak az itthon is érzékelhető áremelkedésekre, némely árucikk esetén pedig akár hiányokra is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyarországi papírgyárak esetében is figyelemreméltó a külföldi befektetések részesedése. 2012 óta figyelhető meg az FDI részesedés állomány növekedése a szektorban, 2022-ben 1 953,4 millió eurót ért el a befektetések állománya. Ugyan a hazai gyárak nagy része magyar többségi tulajdonnal rendelkezik, a külföldi tulajdonos közül itt is megtalálhatóak az osztrák és német partnerek.

Globális tekintetben a legnagyobb papírgyártó országok közé Kína, az Amerikai Egyesült Államok és Japán tartozik. A legnagyobb papírfogyasztó állam pedig Kína, az USA és India.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 11:50
Portálunk, a Media1 elsőként írt arról cikket, hogy az állami M1 tévécsatorna Híradójának segítségév...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem