21 °C Budapest
Empty packing line for newspapers and magazines in a large printery

Legendás iparágat sodort a tönk szélére a digitalizáció: lassan luxus lesz ez is

2024. április 23. 19:33

Az elmúlt 10-15 évben egyre inkább háttérbe szorult a papírra írás, jegyzetelés. A legtöbb diák valamilyen digitális eszközön rögzíti az órai jegyzeteit. Telefonunkban számos feljegyzést tárolhatunk, levél helyett e-mailt, képeslap és távirat helyett pedig legtöbbször elektronikus üzenetet küldünk. Képes a digitális világ kiszorítani a papírt a mindennapjainkból? Egyáltalán, milyen a hazai papírgyártás helyzete?

Az Oeconomus elemzésében azt írja: a fafeldolgozást, papírtermék gyártást és nyomdai tevékenységet is magába foglaló ágazat ipari termelésének értéke az elmúlt években, főleg 2018 óta mutat dinamikus növekedést. A szektor a teljes feldolgozóipari termelés 3-3,5%-át teszi ki, 2022-ben 1 941 829 millió forintnyi termelési értéket realizáltak.

A papírgyártás szempontjából nélkülözhetetlen cellulóz főleg import formájában érkezik a gyárakba. 2021-ben 36,5 millió USD értékben importáltunk cellulózt, a magyar export értéke pedig 2,53 millió USD-t tett ki.

A nyersanyaghiány miatt a legtöbb papírtermék import formájában kerül a magyar vásárlók elé. 2021-ben összesen 2 110 millió USD értékben érkezett hazánkba papíripari termék, amely nagy részét papír tárolók, higiéniai papír termékek, valamint kaolin bevonatú papíráru tett ki. Utóbbit főleg gyógyászati, orvosi célokra hasznosítják.

Az elmúlt 2-3 év során jelentős fogyasztói áremelkedés volt megfigyelhető az egyes papíripari termékek esetében. A főként egészségügyi, higiéniai, háztartási cikkeket érintő árnövekedés elsődleges okaként az energiaárak drasztikus emelkedését jelölték meg a gyártók. Ellátási hiányok nem, vagy csak minimális mértékben alakultak ki, az árak azonban azóta is tartósan magasak maradtak. Az olyan termékek esetében is megfigyelhető az árnövekedés, amelyek nem a felsorolt kategóriába, hanem egyéb, főként nyomdai áruk közé tartoznak.

A KSH által közzétett fogyasztóiár-index értékek szerint az elmúlt években főként a tankönyvek ára emelkedett jelentősen. 2023-ban több, mint 74 százalékpontos növekedés figyelhető meg a tankönyvek fogyasztóiár-indexének alakulásában, az előző, 2022-es év értékeihez képest. Szintén nőtt a tanszerek, írószerek ára: itt 5,2 százalékpontos volt 2023-ban a növekedés az előző évi értékhez képest. Az energiaárak növekedése mellett 2021 végére rekordmagas értékre emelkedett a cellulóz ára, valamint a szállítási és tárolási költségek (konténerárak) is. Mindezek együttesen hatottak az itthon is érzékelhető áremelkedésekre, némely árucikk esetén pedig akár hiányokra is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magyarországi papírgyárak esetében is figyelemreméltó a külföldi befektetések részesedése. 2012 óta figyelhető meg az FDI részesedés állomány növekedése a szektorban, 2022-ben 1 953,4 millió eurót ért el a befektetések állománya. Ugyan a hazai gyárak nagy része magyar többségi tulajdonnal rendelkezik, a külföldi tulajdonos közül itt is megtalálhatóak az osztrák és német partnerek.

Globális tekintetben a legnagyobb papírgyártó országok közé Kína, az Amerikai Egyesült Államok és Japán tartozik. A legnagyobb papírfogyasztó állam pedig Kína, az USA és India.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm