Rear view of young businesswoman working on laptop and computer. Female professional sitting at her office desk and working on new software program.

Így szorul ki milliónyi magyar a legzsírosabb állásokból: nagyon hamar eldől a sorsuk

2022. október 12. 16:06

Ha arról van szó, milyen szakmában lehet a legjobban keresni, akkor valószínűleg az egyik első válasz lesz, hogy informatikusként garantáltan jó fizetésre lehet számítani. Itthon tavaly valóban bruttó 700 ezer forint felett volt az IT-szakemberek átlagfizetése, azonban ennyit leginkább a férfiak kereshetnek: világszerte jellemző, hogy ezen a területen rendkívül nagyon kevés nő dolgozik. Megnéztük, Európában milyen arányban vannak jelen a férfiak az IT-szektorban, mennyivel keres többet egy programozó, mint egy ápoló vagy pedagógus, és miért lehet fontos a cégek számára több nőt bevonni az informatikába.

Jelenleg világszinten az egyik legfontosabb munkaerőpiaci terület az informatika. Itthon óriási a hiány ezekből a szakemberekből, akinek pedig programozó képzettsége van, az több mint félmilliós kezdőfizetésre számíthat. A programozók és fejlesztők szükségességét az is jól érzékelteti, hogy a cégeknek több száz milliós veszteséget jelenthet, ha nem sikerül elég ilyen szakembert találniuk. Azonban az IT-szektorban nem csak a magas bérek és a komoly munkaerőhiány jellemző: a munkaerőpiacnak talán ez az a szegmense, ahol a legalacsonyabb a nők aránya. Európában tavaly összesen 2,79 millióan voltak azok a munkavállalók, akik informatikai képzettséggel rendelkeztek, ebből 84,1% volt férfi. A nők aránya pedig nem csak alacsony volt ezen a területen, de még csökkent is, ugyanis 2020-ban 17,2% volt a női munkavállalók aránya, 2021-ben viszont már csak 15,9%.

Itthon is csak férfiak az informatikusok?

Ha egyesével nézzük a nők és a férfiak arányát az IT-szektorban az EU tagállamokban, akkor Csehországban dolgozott a legtöbb férfi (92.6%) ezen a területen, ezt követte Szlovénia (90,8%), majd Franciaország 89,7%-kal.

Ha a régiós összehasonlítást nézzük, akkor Szlovákiában 88,8% volt ez az arány, Ausztriában viszont 86,1%, ami egy kicsit volt alatta a magyar adatnak. Romániában viszont az IT-területén munkát vállalóknak csak a 72%-a volt férfi, Bulgáriában pedig 63,4%, ami sokkal kiegyenlítettebb nemi arányt jelent az európai 84,1%-os átlaghoz képest is. Érdekes megnézni, hogy például Norvégiában, ahol a nemi egyenlőség támogatása fontos társadalompolitikai cél, az IT-szakemberek 86,2%-a volt férfi, ezzel közvetlenül Magyarország után a 10. helyet foglalták el a listán.

Ahol sok a férfi, ott lehet jól keresni?

Idén júliusban a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők havi bruttó átlagkeresete 457 300 forint volt, ami 16%-kal maradt el a férfiak 543 800 forintos átlagától. Ez a nemek közti bérkülönbség még jobban kijön, hogyha azt nézzük mekkora az átlagfizetések közti különbség attól függően, hogy főleg férfiak vagy nők dolgoznak magas arányban az adott szakmában. Ezt jól mutatja például a betegápolók és a pedagógusok helyzete.

Mindkét területen tradicionálisan sok nő dolgozik, és szintén elmondható, hogy nagyon alacsonyak a keresetek: 2021-ben egy középiskolai tanár átlagosan bruttó 379 764 forintot keresett, míg az ápolók, szakápolók bruttó átlagfizetése volt 351 718 forint volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ehhez képest a szoftverfejlesztők bruttó 744 582 forintot kerestek átlagosan, ami az előző két szakma átlagbérének a duplája.

Ráadásul most a munkaerőhiány miatt a programozók szinte bármekkora fizetést kérhetnek; így nem véletlen, hogy rendre a legjobban keresők között szerepelnek itthon.

Az egyenlőség gazdaságilag is előnyös

Az IT-szektorban tapasztalható munkaerőhiányt valószínűleg enyhítené, hogyha igyekeznének minél több nőt bevonni erre a területre, akár átképzési lehetőségek biztosításával. Pont a nőknél lehetnek még itthon munkaerőpiaci tartalékok, például azoknál, akik a gyermekgondozásból szeretnének visszatérni a munkába. Persze ehhez oktatási szemléletváltásra is szükség lenne, hogy már minél korábban biztosítsák a digitális készségek elsajátítását a még tanuló fiúknak és lányoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem