7 °C Budapest
Young business couple signing a contract mortage loan bank

Itt vannak a valódi nullás számlák: neked is könnyen elérhető lehet ezeknél a bankoknál

2022. november 16. 05:46

Manapság már kevesek kiváltsága hogy megspórolják maguknak a bankszámla választással való nehézségeket és nem is igen érdemes, a legtöbb esetben ugyanis sokkal kényelmesebb kártyával, vagy digitális módon intézni költéseinket, mint készpénzben. A számlacsomag kiválasztásánál pedig a legfontosabb szempont nyilván mindig annak költségvonzata. Persze ma már rengeteg olyan hirdetéssel találkozhatunk, amik ezen kérdés gyors lezárását ígérik egy-egy teljesen ingyenesnek kínált konstrukcióval. Persze kérdés, hogy ezek a számlacsomagok valóban ingyenesek-e, és hogy egyáltalán mi határoz meg egy "nullás számlát", valamint hogy egyáltalán találni-e a magyar piacon olyan konstrukciót, ami valójában nem jár nekünk semmilyen költséggel. A Pénzcentrum most ezeknek járt utána.

A magyar bankok körében egyre gyakoribb módszer, hogy ingyenesnek hirdetett bankszámlacsomagokkal próbáljanak új ügyfeleket átcsábítani magukhoz. A rengeteg egyéb kiadás mellett, (különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben) ez a legtöbbeknek igen vonzónak tűnhet, azonban az esetek nagyobb részében a 0 forintos számlaajánlatok csak papíron nem kerülnek semmibe.

A hirdetésekben gyakran előtérbe tolt számlavezetési díj ugyanis csak egy a rengeteg díjtétel közül, sőt jellemzően még csak nem is a legmagasabb. A teljesség igénye nélkül a készpénzfelvétel, az átutalások és a különböző kényelmi szolgáltatások is többezres kiadássá duzzadhatnak a hó végére és gyakran még egy alap bankkártyát sem kapunk meg ingyen.

A Pénzcentrum kalkulátorában található legjobb ajánlatok összesítéséből is kitűnik, hogy az alap számlavezetési díj már rengeteg esetben ingyenes, vagy szinte jelképes összegű, ennek ellenére a számlák többségének fenntartása legalább ezres tétel havonta. Az MKB legjobb ajánlatát megnézve pedig szembetűnő, hogy az 1728 forintos havi költség mellett az alap számlavezetési díj csak 500 forint, de a tranzakciók díja, illetve az egyéb költségek szépen feltornásszák  a végösszeget. És ugyanez igaz a legkedvezőbb nem ingyenes ajánlat, az OTP Bank Smart csomagja esetében is, ahol kizárólag a számlavezetésen túli tételekből áll össze a bankszámla egyébként alacsony havi fenntartási díja.

Minderre pedig még rájöhet a bankkártyák (sok esetben igen borsos) kibocsátási díja és az olyan kényelmi szolgáltatások, mint a tranzakciókról és egyéb aktivitásokról értesítő SMS üzenetek. Ez utóbbiakért is jellemzően 20-40 forintot felszámol a bankunk darabonként, ami alkalmanként nem tűnik soknak, de ha tényleg minden banki tevékenységünkről megjön az értesítő a hó végére könnyen több ezer forintos kiadássá nőhet a számla fenntartásához kapcsolódó egyéb költségeken felül.

Sokaknak érthető módon az állam által garantált 150 ezres összeghatárú, maximum két összegben felhasználható ingyenes készpénzfelvételi lehetőség sem elég. A legtöbb hagyományos bankszámla esetében pedig ők is szépen tejelnek, ha ezen felül szeretnének bankjegyekhez jutni, vagy ha használ más kártyát is azon felül, amire igényelte ezt a kedvezményt.

Komoly tételt képezhetnek az átutalások is, legyenek azok rendszerek, vagy esetiek. Ezek esetében pedig még az sem mindegy, hogy digitális úton, vagy bankfiókban intézzük ügyleteinket. Jellemzően mobilappon, vagy netbankon keresztül jóval kedvezőbbek az ilyen ügyletek, de legtöbb esetben valamilyen díjjal ott is számolnunk kell.

Létezik valódi nullás csomag

Jól hangzó reklámszöveg tehát csupán az ingyenes bankszámla? Ez sem igaz. A Pénzcentrum kalkulátorában ugyanis több olyan csomagot is találtunk, amelyek esetében a fontosabb szolgáltatások bizonyos feltételek teljesítése mellett valóban ingyenesek. Három pénzintézet, a CIB Bank, az UniCredit és a Raiffeisen Bank is kínál ilyen konstrukciókat, azonban mind a bank az igénylők felé támasztott elvárásai, mind pedig a kedvezmények valós előnyei igen különbözőek az egyes ajánlatok esetében.

Mint ahogy grafikonos összesítőnkben is látható, a kedvezményes díjszabás mellé feltételeket is számítanak a bankok. Ezek közül a legfontosabb az, hogy elvárják, hogy fizetési számlaként  használjuk az eszközt, azaz azt, hogy minden hónapban beérkezzen rá valamekkora mennyiségű pénz. Ez a CIB Bank ECO számlájának esetében mondhatni flexibilis, a pénzintézetnél ugyanis az aktuális nettó minimálbérhez kötik a minimum összeget (ez jelenleg 130 ezer forint). Az UniCredit Partner Aktív Zéró számlája ebből a szempontból MÉG hozzáférhetőbb, ők ugyanis csak havi 75 ezer forintos alsó határú jóváírást várnak el. Mindkettőnél szigorúbb feltételeket szab viszont a Raiffeisen szabja, ahol a limit 400 ezer forint Prémium Gold 2.0 fantázianevű számla esetén (ez utóbbitól viszont eltekintenek, ha legalább 8 millió forintos megtakarítást tartunk a banknál).

Mindezeken kívül a Raiffeisen Banknál a bankkártya ingyenességének további feltétele, hogy minden évben legalább 500 ezer forintért vásároljunk vele. A CIB Bank és az UniCredit Bank ezzel szemben csak azt támasztja további feltételként, hogy ne vezessünk a bankoknál az ingyenesen felül másik bankszámlát is.

Az ajánlatok mindegyikére igaz, hogy a korábban említett fontosabb díjtételek nagy része valóban teljesen ingyenes, amivel súlyos ezreket spórolhatunk meg minden hónapban. Igaz ez az átutalási megbízásokra (az UniCredit esetében csak a mobilbankon keresztül) és a tranzakciókra is, az SMS szolgáltatást is kiválthatjuk push értesítésekkel és a különböző kacifántos egyéb díjtételek megjelenésétől sem kell tartanunk.

A készpénzt preferálók is jól járhatnak a nullás számlákkal

Ezen felül olyan speciális kedvezményekkel is találkozhatunk ezeknél a számláknál, mint a már említett 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi lehetőségre kínált alternatívák. A CIB ECO bankszámlánál így havonta egy alkalommal 400 ezer forintos összeghatárig vehetünk fel készpénzt a 150 ezres, de két alkalomra korlátozott lehetőség helyett. Ez az ajánlat nyilván azoknak lehet vonzó, akiknél az elsődleges szempont, hogy havi szinten a lehető legnagyobb összegű készpénzhez juthasson hozzá díjtétel nélkül.

De a feltételek teljesítése esetén a Raiffeisen Prémium 2.0 számla is kínál hasonló kedvezményt. A banknál, ugyan "csak" 300 ezer forintos határig élhetünk a lehetőséggel, viszont az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek számát is megtoldják további két alkalommal.

Csak addig kedvező, amíg mi is tartjuk a vállaltakat

Fontos azonban odafigyelni, hogy teljesítsük az általunk a szerződésben vállalt feltételeket, ha ugyanis a számlánkra nem érkezik be a kondíciók között jelölt havi minimum összeg (vagy a Raiffeisen esetében az ennek kiváltásaként vállalt minimum összegű megtakarítás leapad) könnyen ráfizethetünk, hogy ilyen bankszámlát választottunk.

Az UniCredit Zéró Aktív Csomagjának esetében a jelenleg közepesen jó ajánlatnak számító 1166 forintra ugrik fel a számlavezetés alapdíja, a CIB ECO ajánlatok esetében azonban már a kimondottan borsos 2562, illetve 5268 forintos havi költséggel kell számolnunk amíg nem teljesítjük az általunk vállaltakat, a Raiffeisen Prémium Gold 2.0-nál pedig 12 092 forintot kell kicsengetnünk, ha egy hónapra is elmarad a megszabott összeg számlánkra érkezése.

A kedvezményes ajánlatok többnyire a szigorú feltételek teljesítése mellett is csak egy meghatározott ideig vehetőek igénybe. A CIB Bank csomagjainál ez a határ 2 év, míg az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag esetében 3 évig élhetünk vele. A Raiffeisen Bank az egyetlen, ahol ez a számlacsomag nem promóció, azaz a termék az ajánlat visszavonásáig ingyenes. De az akciós díjszabások időtartama a többi pénzintézetnél is baráti. 1-2 évente egyébként is érdemes ugyanis felülvizsgálni bankszámlánkat és körülnézni az aktuális ajánlatok között. Ennek okairól a közelmúltban írt a Pénzcentrum, a nagy bankok friss ajánlatai pedig kalkulátorunkban bármikor igen egyszerűen összevethetők.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem