Male engineer in blue suit and protective helmet installing photovoltaic panel system using screwdriver. Professional electrician mounting solar module on roof. Alternative energy ecological concept.

Kiakadt a napelemes szakma: sok tízezer magyar terveit húzhatja keresztül a változtatás

2022. október 15. 13:34

A MANAP Iparági Egyesület (MANAP) elnöksége döbbenettel áll a 2022. október 13.-i Kormányinfón elhangzottakkal kapcsolatban: a bejelentett, tervezett változások nem egyértelműek, napelemet használni tervező magánszemélyek tízezrei nem tudják, mi vár rájuk, ha napelemes rendszert terveznek. A MANAP kéri a kormányt, tegye egyértelművé, mit tervez a magyar megújuló energiatermelés zömét jelentő napelemek jövőjével - közölte az egyesület.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint „a nagy igények és hálózat rendkívüli túlterheltsége miatt döntött úgy a kormány, hogy változtat a telepítés szabályain. Mivel a villamosenergia-rendszer már nem tudja befogadni a megtermelt energiát, a betáplálási kötelezettséget felfüggeszti, ezzel az eljárás is egyszerűsödik”. A MANAP elnöksége értetlenül áll a bejelentett változások előtt. Az egész iparág arra vár, hogy a kormányzat jogszabályi és kommunikációs szinten is pontosítsa a bejelentést, ami jelenleg azonnali leállást jelent a piacon - közölték.

A miniszter bejelentése gyakorlatilag megállította a piacot, bizonytalanságban hagyva a megrendelőket és a napelemes iparág szereplőit egyaránt. A magyar villamosenergia hálózat bővítésének fontossága (többek között a napelemes rendszerek kiszolgálásához) régóta ismert, és a MANAP információi szerint napirenden és folyamatban is volt, ám ilyen hirtelen intézkedés szükségessége minden iparági szereplő és szakértő számára meghökkentő - írták.

Az iparág számára a bruttó elszámolásra való áttérés (ami szemben a mai szaldós rendszerhez, a rendszerbe betáplált, napelemből származó áram értékének a számlából való levonását jelenti, a rendszerhasználati díjat nem érintve) új rendszerek esetében 2024. január 1.-től uniós előírásként régóta ismert volt, a napelemes cégek készültek is rá, továbbá az is, tervezett volt, hogy a bruttó elszámolási rendszer a támogatást igénybe vevő projekteknél várhatóan bevezetésre kerül, de a céldátum a tavaly nyári halasztás óta nem volt meghatározva a kormányzat részéről. 

A MANAP szerint, amennyiben a bejelentés a bruttó elszámolás azonnali bevezetését jelenti, akkor az minden új igénybejelentő számára jelentős mértékben, de még éppen elfogadható szintre emelné megtérülési időt. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A MANAP viszont értetlenül áll az előtt, hogy a bejelentés szerint a (régóta tervezett) bruttó elszámolásra való áttérés együtt járhat a betáplálás tiltásával vagy korlátozásával. Ez eddig a lakosság és a kisebb rendszereket létesítő KKV-k számára nem volt ismert koncepció. Ezen kisebb rendszereknél ezt az irányt a MANAP rendkívül szerencsétlennek tartja, a beruházások megtérülése rendkívül hosszúra nyúlna, mert arányaiban rendkívül nagy tárolót kellene vásárolni ahhoz, hogy a napelemek által termelt áramot fel tudja felhasználni a fogyasztó. Ez akár a lakossági napelemtelepítés teljes leállásával fenyegethet rövid távon, ami a jelenlegi energiakrízisben az ország, a lakosság és a magyar KKV-k érdekeivel szöges ellentétben áll. 

A MANAP arra kéri a kormányzatot, hogy az október 13-i Kormányinfón elhangzottakat pontosítsa és közölje a megújuló energiát használni tervezőkkel és a napelemes iparágban működő kis- és középvállalkozásokkal, hogy mit tervez az elszámolással és a fel nem használt áram betáplálásával kapcsolatban - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05