19 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 23-án

2020. április 23. 07:33

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.23 23:59A Rolling Stones nyolc év után jelentkezett új dallalNyolc év után új dallal jelentkezett a Rolling Stones. A legendás brit zenekar Living In A Ghost Town című száma a koronavírus-járványhoz is kapcsolódik. "Az úgy volt, hogy a Stones még a karantén előtt stúdióba vonult, aztán úgy gondoltuk, hogy az egyik dal, amin dolgoztunk, nagyon passzolna a mostani helyzethez. A Living In A Ghost Town végleges változata az otthonainkban készült el" - mondta a frontember Mick Jagger.{{EMBED:https://www.youtube.com/embed/RdhENdBYqdo?rel=0}}

Országszerte folytatódnak a koronavírus-járvány elleni intézkedések, a városi önkormányzatok részt vesznek a védőfelszerelések beszerzésében, a bevásárlást és a kijárást is sok helyen szigorúan szabályozzák.

Az új koronavírus okozta globális járvány miatt csaknem 3 ezer milliárd dollárral lesz szegényebb a világ az idén - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett legfrissebb átfogó előrejelzésében.

Rövid idő alatt példaértékű tudományos összefogás jött létre Magyarországon a koronavírus okozta járvány leküzdése érdekében - jelentette ki Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora csütörtökön Budapesten, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett online konferencián.

Magyarország kedvező kamatozás és magas befektetői érdeklődés mellett összesen 2 milliárd euró értékben bocsátott ki 6 és 12 éves futamidejű államkötvényeket - jelentette be Varga Mihály közleményben.

2020.04.23 22:05
Így áll most a járvány a világon

A Főváros Önkormányzat a következő napokban 10 ezer PCR típusú koronavírus tesztet végez el a fővárosi cégeknél és intézményekben - olvasható a főváros közleményében. Úgy érvelnek: a tesztelésnek kiemelt szerepe van a betegség terjedésének lassításában és ha később enyhíteni akarunk a mostani szigorításon, akkor rengeteget kell tesztelni.

2020.04.23 21:50
Törökországban átlépte a százezret az igazolt fertőzöttek száma

Törökországban csütörtökön 3116-tal nőtt, és így - a világon hetedikként - a kis-ázsiai országban is átlépte a százezret az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) diagnosztizáltak száma - derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma második napja jár a 3100-as szint körül, előtte több mint két hétig jóval magasabban, 4000 körül vagy afelett mozgott, egyszer elért 5138-at is. Fahrettin Koca közölte: a vírus okozta járvány halálos áldozatainak a száma az utóbbi napban 115-tel 2491-re emelkedett. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta lassú csökkenést mutat, gyakorlatilag azonban stagnál, hiszen már április 14. óta a 107 és 127 közötti sávban ingadozik.

A Koronavírus Erdélyben című felmérés szerint borúlátóak az erdélyi magyarok az új típusú koronavírus-járvány gazdasági és szociális következményei tekintetében.

Júniusban kezdődhet a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló első, 540 milliárd eurós európai uniós csomag végrehajtása, és a közösség tagjai abban is egyetértenek, hogy létre kell hozni egy újabb alapot is a járvány miatt válságba süllyedő gazdaság helyreállítására - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács videokonferenciája után.

A következő két évben 21 milliárd euró pótlólagos támogatást nyújt a működési területéhez tartozó gazdaságoknak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

2020.04.23 21:01
Rendkívüli ösztöndíjban részesülhetnek a Pécsi Tudományegyetem hallgatói

Akár száz hallgató is részesülhet abból a rendkívüli ösztöndíjból, amelyet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egyetemi Hallgatói Önkormányzata alapított a járvány elleni küzdelemben részt vevő hallgatóinak - tájékoztatta a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-t. Koltai Arnold közölte: az egészségügyi ellátásban vagy azt támogató feladatkörökben várják a hallgatókat a program keretében három hónapon át; az ösztöndíj keretében havi mintegy másfél millió forintot biztosítanak nekik, ebből az összegből 1300 munkaóra fedezhető.

2020.04.23 20:56
Az Egyesült Államok gazdasági csomaggal segíti Grönlandot

Az Egyesült Államok gazdasági csomaggal segíti Grönlandot a koronavírus-járvány idején - jelentette be csütörtökön az amerikai külügyminisztérium külföldi tudósítóknak tartott telekonferenciáján egy neve elhallgatását kérő külügyi tisztségviselő, aki felvázolta az amerikai kormányzat Arktisszal kapcsolatos álláspontját. A telekonferencia témája az amerikai kormány Északi-sarkvidék-stratégiája volt, ugyanakkor a tisztségviselő leszögezte, hogy a Grönlandnak nyújtandó gazdasági segítséggel Washingtonnak nem célja viszály szítása Dánia és Grönland között. Grönland, amely a világ legnagyobb szigete, Dániához tartozik, de széleskörű autonómiával rendelkezik. A gazdasági csomagterv keretében Washington 12,1 millió dollárral támogatja Grönlandot. A támogatás célja - a feltételezhető szolidaritáson túl -, az amerikai külügyi tisztségviselő megfogalmazása szerint a kapcsolatok erősítése és "egy biztonságos és stabil Arktisz megőrzése, ahol az Egyesült Államok érdekei is biztonságban vannak". (MTI)

2020.04.23 20:54
Meghaladta a tízezret az igazoltan fertőzöttek száma Mexikóban

Meghaladta a tízezret Mexikóban az igazoltan koronavírus-fertőzéses esetek száma, a fertőzés következtében csaknem ezren vesztették életüket - derül ki az egészségügyi hatóságok beszámolójából. A helyi idő szerint szerdán ismertetett adatok szerint a bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek száma 1043-al (10,9 százalékkal) 10 544-re nőtt az azt megelőző napi 9501 esethez képest. A fertőzés következtében 970-en vesztették életüket, közülük 113-an kedd és szerda között. Mexikóban az előrejelzések szerint május 8. és 10. között tetőzik a járvány. Hugo López-Gatell egészségügyi miniszterhelyettes egy csütörtöki interjúban kijelentette: a hatóságok becslései szerint 6-8 ezren vesztik életüket a járvány következtében.

2020.04.23 20:51
Merkel: gazdasági helyreállítási alap követheti az EU júniusban induló első válságkezelő programját

Júniusban kezdődhet a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló első, 540 milliárd eurós európai uniós csomag végrehajtása, és a közösség tagjai abban is egyetértenek, hogy létre kell hozni egy újabb alapot is a járvány miatt válságba süllyedő gazdaság helyreállítására - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács videokonferenciája után. Elmondta, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd eurós hitelkeretére, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programjára és az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euró keretösszegű garanciaalapjára építő első válságkezelő csomag révén gyorsan hatékony segítséget juttatnak a rászorulóknak, de a júniusi induláshoz egy sor teendő még hátravan, így a német törvényhozásnak (Bundestag) is dönteni kell az ügyben. A válságkezelés második szakaszában egy gazdasági helyreállítási, újjáépítési alapra lesz szükség, amely szorosan kapcsolódik a 2021-ben kezdődő hétéves ciklus EU-s költségvetéséhez.

Megállapodott a foglalkoztatottak munkahelyeinek hosszú távú megőrzéséről az Audi Hungaria Zrt. az Audi Hungaria Független Szakszervezettel - adott tájékoztatást a győri székhelyű vállalat kommunikációs vezetője.

2020.04.23 20:39
Csehországban reprezentatív koronavírus-teszt készül

Az új koronavírus-fertőzéssel szembeni kollektív immunitás szintjét méri fel a cseh lakosság körében az az országos teszt, amely csütörtökön kezdődött Csehországban. A nyolc napon át tartó tesztelést hat olyan régióban - egyebek között Prágában és Brünnben - végzik el, amelyekben a mai ismeretek szerint különböző szintű a fertőzöttség. Higiénikusok szerint a nagyszabású tesztelés alapján - terv szerint mintegy 27 ezer ember adatait értékelik majd ki a szakértők - megállapítható lesz, hogy a cseh lakosság milyen százaléka került eddig kapcsolatba, illetve esett már át tünetmentesen az új koronavírusos fertőzésen, s ezek alapján a lakosság hány százalékánál fejlődtek már ki az antitestek.

2020.04.23 20:37
Ismét csökkent a halálozások száma Nagy-Britanniában

A csütörtökön ismertetett legújabb statisztika szerint ismét csökkent az új koronavírus okozta halálozások napi száma Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi miniszter szerint azonban még mindig nem jött el a járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésének ideje. A brit egészségügyi minisztérium csütörtök délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 616 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Egy nappal korábban a brit kórházak 759, két napja 823 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be. A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt, ezt március 9-én regisztrálták. A brit szaktárca csütörtöki tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 18 738-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben. (MTI)

30-as 40-es éveikben járó betegeknél okozhat váratlan stroke-ot a koronavírus olyan betegeknél, akiknek egyébként nem is súlyosak a tünetei - állítják amerikai orvosok.

Több nagyváros önkormányzata hirdetett olyan programot, amely a koronavírus-járvány okozta károk enyhítése mellett már a nyitásra fókuszál.

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a koronavírus járvány okozta válság miatt áprilisban utasforgalma több mint 99 százalékát elveszítette, így elkerülhetetlenné vált a létszámcsökkentés a BUD csoport munkavállalóinak körében - tájékoztatta a társaság a Pénzcentrumot.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon már 330 ezer munkanélküli van, ám a szakemberek szerint ez még tovább nőhet, és a lakosság akár 9-10 százaléka is elveszítheti a munkáját a következő hetekben, hónapokban. Ilyen környezetben mindenkinek fel kell készülni a legrosszabbra,  ehhez a nehéz, stresszes, de remélhetőleg csak átmeneti időszakra adunk most tippeket.

2020.04.23 18:48
A MÁV május 31-ig meghosszabbította a nemzetközi jegyek díjmentes visszatérítését

A vasúttársaság honlapján közzétett tájékoztatás szerint a nemzetközi menetjegyek megválthatók azokra a vonatokra, amelyek közlekedésében nincs ismert korlátozás. A díjmentes visszatérítést abban az esetben is kérheti az utas, ha a visszaútra szóló nemzetközi menetjegy június elseje utáni dátumra érvényes. Feltétel, hogy az oda- és a visszaútra szóló jegyeknél megegyezzen a vásárlás dátuma, ideje és a jegykiadó hely, illetve az odaútra az érvényesség június 1-je előtti legyen. A jegypénztárban vásárolt nemzetközi jegyek esetében a nemzetközi pénztáraknál és az ügyfélszolgálatokon személyesen nyújthatják be az utasok a visszatérítési kérelmüket. Ezt elektronikus úton is jelezhetik az eszrevetel@mav-start.hu címen, ebben az esetben az eredeti menetjegyet postai úton el kell juttatni az ügyfélszolgálatra, a 1426. Budapest, Pf.: 56. címre. Ha a pénztárban bankkártyával vagy készpénzzel vásárolt nemzetközi menetjegy értéke nem haladja meg az 50 ezer forintot, az utas azonnali visszatérítést kérhet személyesen a nemzetközi pénztárakban vagy a személyes ügyfélszolgálatokon. Bankkártyás vásárlás esetén a menetjegy értékét a pénztárban visszautalják bankszámlára. Az 50 ezer forintnál nagyobb értékű személyesen, készpénzért vagy bankkártyával, vásárolt menetjegyek visszatérítését a vasúttársaság honlapjáról is letölthető visszatérítési igénybejelentő nyomtatványon lehet kérni, ebben az esetben a menetjegy értékét a megadott számlaszámra utalja vissza a vasúttársaság. Online jegyváltás esetén az eszrevetel@mav-start.hu címen lehet benyújtani az igényt - közölte a MÁV.

Egy százaléknál valamivel kisebb növekedéssel zárták a csütörtöki kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek.

2020.04.23 18:31
WHO: Afrikában a kétszeresére nőhet a malária okozta halálesetek száma

Afrikában az idén a kétszeresére nőhet, és elérheti a 769 ezres számot a maláriában elhunytak száma - figyelmeztetett csütörtök tájékoztatójában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) területileg illetékes igazgatója, hozzátéve: a nagyarányú növekedés oka, hogy a malária felszámolására irányuló erőfeszítéseket félbeszakította a koronavírus terjedése a kontinensen.

Zsiday Viktor friss blogbejegyzésében értekezik arról, hogy miért nem tartható fentmár sokáig a részvénypiaci emelkedés. A befektetési szakember szerint azért nem, mert a vírushelyzet nem jól lett kezelve, nincs megoldva és újabb problémákat fog okozni.

Eddig csak az OperatívTörzs által meghatározott intézményekbe jutott, de végre megkezdte a Mol a Hygi kéz- és felületfertőtlenítő szer árusítását a töltőállomásain is - szúrta ki a Pénzcentrum.

2020.04.23 17:23
A járványgörbe továbbra is a fertőzés terjedését mutatja Belgiumban

Noha valamivel kevesebb az új fertőzött, és a halottak száma is kis mértékben csökkent, a járványgörbe továbbra is a fertőzés terjedését mutatja Belgiumban. Hollandia és Luxemburg a járvány terjedésének is mértékű lassulásáról adott hírt csütörtökön. A közegészségügyért felelős belga hatóság bejelentése szerint 908 embernél mutatták ki a fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel jelenleg 42 797 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Az új fertőzöttekről szóló napi jelentések az elmúlt három napban ezer alatti új esetről számoltak be, azt megelőzően ezer körüli volt az esetek száma, amíg alig egy hete még napi 1500 körül mozgott ez a mutató. Csütörtökön 230 halálesetről számoltak be. Noha ez a mutató néhány napig 200 körül mozgott, a koronavírussal összefüggő haláleseteket mutató görbe lassanként laposodni látszik. Jelenleg 6490 haláleset köthető a vírusfertőzéshez Belgiumban. (MTI)

2020.04.23 17:22
A svájci kormány 45 éve legnagyobb gazdasági visszaeséssel számol

A svájci kormány másodjára rontotta a gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzését, és most már azzal számol, hogy a GDP 45 éve legnagyobb mértékben esik. A gazdasági államtitkárság (SECO) csütörtökön ismertetett legfrissebb előrejelzése szerint a hazai összetermék (GDP) 6,7 százalékkal esik az idén, ami 1975 óta a legnagyobb csökkenés. Márciusban a SECO 1,3 százalék visszaesésre rontotta idei előrejelzését az addig várt 1,7 százalék növekedésről. Amennyiben beigazolódik a kormány előrejelzése, a svájci gazdaság először zsugorodik 2009 óta. Akkor a svájci GDP 2,2 százalékkal esett vissza. Szintén másodjára a svájci kormány csütörtökön feljavította a jövő évi GDP-növekedési előrejelzését, most azzal számol, hogy 2021-ben a gazdaság 5,2 százalékkal nő a márciusban várt 3,3 százalék, és a még korábban becsült 1,2 százalék bővüléssel szemben. Svájc gazdasága tavaly 0,9 százalékkal nőtt, ami 2012 óta a leggyengébb ütem.

Az otthonról dolgozók negyven százaléka érzi kevésbé hatékonynak a munkavégzését, és legtöbben a kollégákkal való interakciót, a rendezett munkaidőt, valamint a normális öltözködést hiányolják a kényszerű home office-ból - derül ki egy online felméréséből. A mintegy 850 válaszadó fele örül annak, hogy a bejáráson megspórolt utazási idejét magára fordíthatja, és többet lehet a gyermekeivel, vagy a házi kedvencével. Szinte minden otthonról dolgozó vet be eddig jellemzően nem használt digitális eszközöket - notebook, headset, webkamera stb. - a munkájához, a válaszadók 38 százalékát azonban a döcögő internetkapcsolat hátráltatja feladatai ellátásban.

Mint arról nemrég beszámoltunk, Gulyás Gergely a mai napon tartott Kormányinfó keretében adott tájékoztatást többek között a kijárási korlátozásról, az középiskolai érettségikről, a gazdasági válság elleni intézkedésekről. Nézd meg a teljes bejelentést itt a Pénzcentrumon.

2020.04.23 16:31
Történelmi léptékben romlott áprilisban az amerikai gazdaság teljesítménye

Áprilisban a valaha mért legnagyobb mértékben esett vissza az amerikai gazdaság teljesítménye az előző havihoz képest a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes adatokra támaszkodó felmérése alapján. Áprilisban a gazdasági teljesítmény mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 27,4 pontra, a valaha feljegyzett legalacsonyabbra csökkent a márciusi 40,9 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodás mértékét számszerűsíti. A kompozit BMI mindkét összetevője, a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari BMI a vártnál nagyobb mértékben esett márciusról áprilisra. A feldolgozóipari 36,9 pontra, 133 havi mélypontra 48,5 pontról, a szolgáltatóipari pedig rekordalacsony 27,0 pontra 39,8 pontról. Elemzők mindkét esetben a ténylegesnél kisebb mértékű csökkenést vártak, a szolgáltatóiparra 31,5 pontot, a feldolgozóiparra 38,0 pontot. "A koronavírus-járvány az újkori történelemben nem látott intenzitású csapást mért az amerikai gazdaságra" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: "A BMI alapjául szolgáló adatok romlásának a mértéke a gazdasági teljesítménynek még a pénzügyi válság idején sem tapasztalt mértékű gyengülésére engednek következtetni, miután a foglalkoztatás a felmérések sorozatában még soha nem tapasztalt mértékben esett vissza." (MTI)

2020.04.23 16:29
Csökkent a Hyundai nyeresége az első negyedévben

Az eladások csökkenésével párhuzamosan 42 százalékkal visszaesett a dél-koreai Hyundai Motor Co. autógyártó konszern nyeresége az első negyedévben a cég csütörtökön közzétett beszámolója szerint. A második negyedévben a nyereség hasonló mértékű csökkenését várja a konszern. A nettó nyereség 552,68 milliárd vonra (416 millió euró) csökkent az egy évvel korábbi 953,79 milliárd vonról. Az eladások 11 százalékkal 905 ezer autóra csökkentek a tavalyi első negyedévi 1,021 millióról. A működési eredmény 4,7 százalékkal emelkedett az év első három hónapjában 863,78 milliárd vonra az egy évvel korábbi 824,87 milliárd vonról. Az értékesítési árbevétel 5,6 százalékkal 25,32 ezer milliárd vonra emelkedett 23,99 ezer milliárd vonról. A globális eladások márciusban 40 százalékkal estek vissza a koronavírus-járvány világgazdasági következményei miatt, az első negyedévben pedig átlagosan 24 százalékkal - jelentette be Koo Za-yong elnökhelyettes a negyedéves beszámoló alkalmából rendezett telefonkonferencián. Az eladások további csökkenését várja a Hyundai a második negyedévben a járványvédelmi korlátozások keretében külföldön elrendelt gyárleállások és márkakereskedők bezárása miatt. A külföldi eladások csökkenését a Hyundai új modellek belföldi bevezetésével igyekszik részben ellensúlyozni.

2020.04.23 16:27
Esett a Volvo AB negyedéves profitja

Visszavonta éves pénzügyi előrejelzését a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és munkagépeket gyártó Volvo AB, miután feleződött a profitja, és komoly mértékben zsugorodott a rendelésállománya az idei első negyedévben. A cég csütörtökön azt közölte, hogy az adózott eredménye éves összevetésben 56 százalékkal, 4,68 milliárd svéd koronára (463,5 millió dollár) esett. Elemzők még ennél is rosszabb adatra, 4,38 milliárd korona profitra számítottak. A Volvo AB bevétele 15 százalékkal, 91,45 milliárd koronára csökkent, az elemzői várakozások átlagában gyengébb adat, 86,93 milliárd korona szerepelt. A működési nyereség 12,7 milliárd koronáról 7,1 milliárd koronára zuhant, az adat azonban így is jobb lett az elemzők által várt 6 milliárd koronánál.

2020.04.23 16:26
A Daimler nyeresége 78 százalékkal csökkent az első negyedévben

A Daimler nyeresége 78 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a német autóipari társaság csütörtökön közölt előzetes adatai szerint. A Kecskeméten Mercedes-Benz-gyárat üzemeltető társaság az év első három hónapjában 617 millió euró (222 milliárd forint) kamat- és adófizetés előtti (EBIT) nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 2,798 milliárd euróval.

2020.04.23 16:25
Spanyolországban meghaladta a 22 ezret a halálos áldozatok száma

Az új típusú koronavírus már több mint 22 ezer ember halálát okozta Spanyolországban, a fertőzöttek száma 213 ezer, a gyógyultaké 89 ezer felett van - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. (MTI)

2020.04.23 16:23
Másfél millió maszk érkezett Magyarországra

Három repülőgép és két kamion érkezett védőfelszerelésekkel Magyarországra csütörtökön, ezek másfél millió maszkot, egymillió tesztet, hetven lélegeztetőgépet és több száz, azok működéséhez szükséges alkatrészt hoztak - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
2020.04.23 16:20
Horvátország fokozottan enyhít a korlátozásokon

Horvátország fokozottan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szigorú intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-től pedig az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülése után. (MTI)

2020.04.23 15:46
A BMI-mutató szerint összeomlott a brit gazdaság

A brit gazdaság teljesítményének példátlan visszaesését jelzik a csütörtökön ismertetett előzetes aktivitási mérőszámok. A borúlátó elemzői várakozásokat is meghaladó, szabadesésszerű zuhanás közvetlenül köthető az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásaihoz. Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 12,9-re esett a múlt hónapban mért 36,0-ról. Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. A 12,9-es márciusi BMI-mutató a brit gazdaság aktivitásának összeomlásszerű zuhanására vall.

2020.04.23 15:41
Kamatot csökkentett az ukrán jegybank

Az ukrán központi bank erőteljesen, 10 százalékról 8 százalékra csökkentette az alapkamatot csütörtökön. A központi bank a csütörtökön hozott döntést azzal indokolta, a gazdaságnak szüksége van további támogatásra, hogy a karantént követően gyors növekedésnek indulhasson. Az ukrán jegybank az idei év végére továbbra is 7 százalékos alapkamattal számol. (MTI)

Egyelőre nem ütött nagyot a koronavírus nyomában terjedő gazdasági válság a műtárgypiacon, legalábbis a BÁV műtárgybefektetési indexe nem mutat jelentős visszaesést a korábbiakhoz képest - értesült a Pénzcentrum.

Az időben megtett intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését. A korlátozások hosszú távú fenntartása azonban súlyos gazdasági következményekkel jár. A magyar egészségügy felkészültsége lehetővé teszi, hogy tervet állítsunk össze a gazdaság újraindítására, ez azonban csak fokozatosan, szigorú menetrend mellett történhet meg. Palkovics László szerint május elejétől fokozatosan, szigorú menetrend mellett kezdődhet meg az ország életének és gazdaságának újraindítása.

Az új típusú koronavírus-járvány európai halálos áldozatainak körülbelül a felét idősotthonokban regisztrálták - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója csütörtökön.

A szerdai közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítások a veszélyhelyzet lejárta utáni 30. napig kitolták a bejelentési, jogosultsági, igénylési határidőket a legtöbb családtámogatási kedvezmény, állami támogatás esetében, és több, főleg adminisztratív könnyítést is bevezettek.

Egyelőre nem számítunk a kereslet hirtelen növekedésére, idén akár 20-40 százalékkal is visszaeshet az európai gépkocsigyártás 2019-hez képest. Ezt a visszaesést valószínűleg nem lehet behozni jövőre sem, legfeljebb néhány év múlva normalizálódhat a kereslet - jelentette ki Alexander Brenner. A Roland Berger autóipari szakértőjével többek között a német autószektor jelenlegi helyzetéről, jövőjéről, a koronavírus-járvány okozta kihívásokról, buktatókról és lehetőségekről beszélgetett a Portfolio.

Gyógyultak antitestjeinek felhasználásával megakadályozható a betegség, illetve csökkenthető a lefolyás erőssége - mondta a koronavírus-kutató akciócsoport vezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2020.04.23 13:54
Észtországban véletlenszerű kiválasztás alapján tesztelik a lakosságot

Véletlenszerű kiválasztás alapján kezdenek a lakosság tömeges tesztelésébe Észtországban, hogy kimutassák az új típusú koronavírus terjedését - közölte csütörtökön a Tartui egyetem. Az intézmény tájékoztatása szerint a nyolc hétig tartó vizsgálatban 16 ezer lakost ellenőriznek és kérdeznek majd ki a járvánnyal összefüggésben. Ruth Kalda, az egyetem család-egészségügyi és társadalmi egészségvédelmi intézetének professzora a Baltic News Service (BNS) hírügynökségnek elmondta, hogy a teszt révén felrajzolható lesz az észt társadalom egy kis modellje. A kapott eredményekből következtéseket lehet majd levonni arról, hogy mennyire terjedt el a koronavírus Észtországban. A kormány a hetente megkapott adatok alapján tájékozódhat a rendkívüli intézkedések hatásáról. (MTI)

A vártnál alacsonyabb inflációval, normalizálódó euró/forint árfolyammal, újabb tőzsdei visszaeséssel és magas munkanélküliséggel számol idénre a Sberbank Magyarország Zrt. szakértője, aki szerint a gazdaság gyors visszapattanása ellenére is csökkenő gazdasági teljesítményt akár a vállalkozásokban szerzett állami tulajdonrésszel is lehetne serkenteni.

2020.04.23 13:41
Meghaladta a tízezret Romániában a regisztrált fertőzések száma

Csaknem két hónappal az első igazolt fertőzés és egy hónappal az első haláleset után csütörtökön meghaladta a tízezret Romániában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az országban február 27 én jelentették az első új típusú koronavírus-fertőzést, az első Covid-19-ben szenvedő beteg pedig március 22-én halt meg, amikor az igazolt fertőzések száma 367 volt, naponta ezer tesztet végeztek, a 24 óra alatt regisztrált újabb megbetegedések száma pedig még száz alatt volt. Április első hetéig háromnaponta megduplázódott az új fertőzések száma, azóta viszonylag egyenletesen, naponta átlagosan 350-nel nőtt a számuk, attól függetlenül, hogy közben a tesztelés ritmusa a négyszeresére emelkedett. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtök nem sokkal dél után közzétett összesítése szerint az elmúlt 24 órában az utóbbi hét átlagát valamelyest meghaladó ütemben, 386-tal emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzések száma, amely mostanra elérte a 10 096-ot. Közülük 2478-at azóta gyógyultnak nyilvánítottak, 236-an viszont - az előző napinál 52-vel kevesebben - továbbra is intenzív kezelésre szorulnak. A szerdai összesítés óta 19 újabb koronavírusos beteg vesztette életét. Romániában eddig 527 halottja volt a járványnak, külföldön pedig 66 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét. (MTI)

A héten megjelentek a bértámogatási program módosításai a Magyar Közlönyben. Lényeges változások történtek a támogatás terén, mostantól ugyanis 15 és 75 százalékos munkaidő-kiesés mellett is elérhető lesz. A Pénzcentrum elvégzett pár közelítő-számítást, hogy mekkora összegekre is lehet mostantól számítani.

A hagyományos májusi szezonnyitás biztosan elmarad a budapesti strandokon, a fürdőegységek fokozatos visszanyitásának reális esélyét júliusra teszi a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.

Május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai, a következő két hétvégén is az önkormányzatok rendelkezhetnek a kijárási intézkedésekről. Közben 880 főt ápolnak kórházban, 61-en lélegeztetőgépen vannak. Számosan vannak azonban, akik már lekerülhettek a lélegeztetőgépről. Az operatív törzs sajtótájékoztatója.

A járvány okozta brutális gazdasági sokk miatt idén globálisan 20-25 százalékkal nő a vállalati fizetésképtelenségek száma, ám az egyes gazdasági régiók nagyon eltérő mértékben szenvedik meg a válságot - állapítják meg egy friss elemzésben. Magyarországon legalább -3, de akár -7 százalékos GDP-csökkenés is elképzelhető és a fizetésképtelenségek száma 13 százalékkal nő.

A koronavírus világjárvány drasztikus visszaesést okozott a gumiabroncsok cseréje és értékesítése terén - derül ki az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers' Association - ETRMA) napokban közzétett, 2020 első negyedéves gumiabroncs-eladásai statisztikáiból.

A koronavírus-járvány miatt akár kétharmadával csökkenhet szeptemberre a légiközlekedést használó utasok száma - közölte szerdán előrejelzésében Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) .

A Mecedes-Benz kecskeméti gyárban április 28-tól fokozatosan újraindul a termelés, először egy műszakban folyik majd a munka. A gyártás újraindításánál szigorú, minden munkatársra érvényes higiéniai és egészségvédelmi intézkedéseket vezetnek be, a munkatársak védelme és a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében - közölte a cég.

A vírus csak vakcinával győzhető le, de bő másfél hónap elegendő lesz arra, vagyis május 3-ig lévő idő, hogy az egészségügy a tömeges terjedésre felkészüljön - mondta Gulyás Gergely a mai napon tartott Kormányinfón.

A koronavírusos betegek nyolcvan százaléka szinte tünetek nélkül gyógyul fel, tíz százalékuk enyhe tüneteket produkál, a többiek, a súlyos betegek azonban egy általános gyulladásos állapotba kerülnek, amit úgy hívnak, hogy citokinvihar - ismertette a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

Épp rosszkor tört ki a járvány Magyarországon: rengeteg autós hagyta inkább a fenébe a gumist, és maradtak a téli kerekeiken. Mindez addig kevésbé veszélyes, ameddik tényleg otthon vagyunk, és nem megyünk közútra a járművel. Ugyanis a tesztek szerint igencsak veszélyes mutatvány téligumival közlekedni a melegebb időben - mutatjuk, miért!

Központi integrált gazdálkodási rendszer bevezetésére készül a kormány az állami kórházakban - derül ki a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendeletből.

Az Európai Unió állam és kormányfői közös, összehangolt ütemtervet készíthetnek arra vonatkozóan, hogy az egyes tagországok miként oldják fel vagy szüntetik meg a járvány miatti korlátozó intézkedéseiket - írja az infostart.hu

Mindennel együtt bő egy hónap kell az érettségi vizsgák lebonyolításhoz - mondta egy budapesti középiskola igazgatója, akit a jelenlegi helyzetről és az esetleges elnapolásról is beszélt. Amióta a kétszintű vizsgarendszert bevezették, soha nem fordult még elő az, hogy a diákok alig két héttel az érettségik előtt nem tudták volna, mikor és hogyan lesznek a vizsgáik. A koronavírus járvány most ezt is felülírta.

2020.04.23 09:00
Így áll a járvány a nyugat-balkáni országokban

Szerbiában egy nap alatt 6890-ről 7114-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vladimir Rebic, a rendőrség igazgatója közölte, mivel a járvány kitörését követően a belügyi szervek alkalmazottai védőfelszerelés nélkül dolgoztak, közülük 180-an megfertőződtek az új típusú koronavírussal, és heten belehaltak a betegség szövődményeibe. Koszovóban szerdáról csütörtökre 604-ről 630-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pristina egyelőre nem gondolkodik az elővigyázatossági intézkedések enyhítésén, a belpolitikai válság megoldása emészti fel a döntéshozók figyelmét. Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1231-ről 1259-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtöktől kötelező a maszk és a kesztyű viselése minden nyilvános zárt helyiségben, és minden olyan helyen, ahol nem lehetséges megtartani a kétméteres távolságot egymástól. Az észak-macedón kormány a döntést azzal indokolta, hogy elemzéseik alapján jelen pillanatban hatékonyabb az, ha az elővigyázatossági intézkedéseket szigorítják, ugyanakkor egyre inkább lehetővé teszik a szabad mozgást, vagyis rövidítenek a kijárási tilalmon. Montenegróban egy nap alatt 313-ról 315-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A miniszterelnök kijelentette, országa jól kezelte az új típusú koronavírus-járványt, ezért megkezdődhet a bevezetett elővigyázatossági intézkedések lassú visszavonása. Bosznia-Hercegovinában csütörtökre 1342-ről 1368-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az országban várhatóan május 4-től rövidítik le vagy szüntetik meg az éjszakai kijárási tilalmat. A rendőrség adatai szerint a kijárási tilalom miatt csökkent a bűncselekmények száma a nyugat-balkáni országban.

Jelentős tűzereje van Magyarországnak a kihívások kezelésére Matolcsy György szerint. Az MNB elnöke bejelentette: a Monetáris Tanács április 28-án, a következő rendszeres ülésén dönt az eszközvásárlási program feltételeiről.

Mint arról ma reggel beszámoltunk, 2284 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A legrosszabb helyzet jelenleg is Budapesten, illetve Pest megyében van, de egyre több a fertőzött Fejér megyében is. Az alábbi térképen jól látszik, hogy az egészországban jelen van a COVID-19 kórokozó.

2020.04.23 07:50
Devizapiac - Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon a csütörtök reggeli kereskedésben. Az euró 357,31 forinton forgott reggel hét órakor, 56 fillérrel emelkedett az árfolyama a szerda esti 356,75 forinthoz képest. A dollár árfolyama 329,86 forintról 330,31 forintra, a svájci franké pedig 339,31 forintról 339,77 forintra erősödött. A jent 3,0643 forinton jegyezték, szemben a szerda esti 3,0598 forinttal. Az euró 1,0817 dolláron forgott, az előző napi záráshoz képest 0,05 százalékkal gyengült. A svájci frankhoz képest 0,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,0515 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9720 frankot adtak, 0,07 százalékkal drágult az amerikai deviza. A jenhez képest 0,07 százalékkal erősödött a dollár, 107,79 jenen jegyezték csütörtök reggel.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2284 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 239 főre emelkedett az elhunytak száma, 390-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 850 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Reggel 6 órától a határ másik oldalán dolgozó vagy földet művelő magyar és szerb állampolgárok átjárhatnak a röszkei, a tompai és a hercegszántói átkelőn - jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

A koronavírus-járvány miatt egyre többen veszítetik el az állásukat, és kerülnek emiatt kilátástalan helyzetbe, ha elegendő tartalék hiányában nem tudják fizetni a számláikat vagy a lakásuk bérleti díját. Nincsenek azonban teljesen magukra hagyva, hiszen több fővárosi is vidéki önkormányzat nyújt segítő kezet a bajba jutott lakosainak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm