15 °C Budapest

Matolcsy: ha kell, a jegybank további lépéseket tesz

2020. április 23. 08:37

Jelentős tűzereje van Magyarországnak a kihívások kezelésére Matolcsy György szerint. Az MNB elnöke bejelentette: a Monetáris Tanács április 28-án, a következő rendszeres ülésén dönt az eszközvásárlási program feltételeiről.

Mind a költségvetésben, mind a monetáris politikában jelentős mozgástérrel és tűzerővel rendelkezünk a kihívások leküzdésére

- jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnökeelmondta, a gazdaságtörténetben egyedülálló módon az éves GDP 18-20 százalékát kitevő forrást mozgatnak meg a vírus okozta károk enyhítése és a gazdaság újraindítása érdekében. Ha szükséges, a kormány mellett a jegybank is további intézkedéseket fog meghozni. A gazdaság újraindításában az export és a beruházások újraindításának lesz meghatározó szerepe.

Magyarország, mint kis, nyitott ország számára kedvező, hogy az általános válságtapasztalatok szerint a gazdaság helyreállása leggyorsabban az exportáló ágazatokban történik meg. Előny számunkra, hogy hazánk erős export kapcsolatokkal rendelkezik olyan régiókkal, ahol a járványkezelés eddig sikeresnek ítélhető. Több nagy autóipari cég már be is jelentette a gyárak újranyitását, ami ugyancsak az export gyorsabb helyreállítását valószínűsíti. Az export beindulását követően azonban a hangsúlyt egyre inkább a beruházások felfuttatására kell áthelyezni

- emelte ki Matolcsy György. A Monetáris Tanács április 28-án, a következő rendszeres ülésén dönt az eszközvásárlási program feltételeiről.

Ahogy már korábban jeleztük, a hosszú oldalon likviditást pumpálunk a rendszerbe, amit a rövid oldalon kiszívunk, így laposabbá válhat a hozamgörbe. Vizsgáljuk, hogy a két eszközvásárlási program partnerkörébe miként tudnak banki és nem banki szereplők is bekerülni

- tette hozzá. Szólt arról is, hogy a jegybank 2013 óta minden évben nyereséget tudott elérni, azonban a 2019. évi 255 milliárd forintos nyereség rekordnak számít. Az eredmény alakulásában egyszeri hatásként az arany befektetésen elért közel 140 milliárd forintos nyereség meghatározó volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm