6 °C Budapest

Koronavírus: komoly megszorítások jönnek a vidéki Magyarországon

MTI
2020. április 23. 23:58

Országszerte folytatódnak a koronavírus-járvány elleni intézkedések, a városi önkormányzatok részt vesznek a védőfelszerelések beszerzésében, a bevásárlást és a kijárást is sok helyen szigorúan szabályozzák.

  • Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc Facebook-oldalán arról írt, hogy a Hetényi Géza kórház és a MÁV-kórház komoly készletekkel rendelkezik fertőtlenítőszerekből, védőruhákból, speciális maszkokból, a jövő hétre egyhavi tartalékot halmoznak föl ezekből. Kiemelte, a két intézmény között példaértékű az együttműködés, Szolnokon egyetlen beteget sem kellett idő előtt hazaküldeni: aki még ápolásra szorul, azt a MÁV-kórházba szállították át, csak olyan embert engedtek haza, aki meggyógyult.
  • Egerbe 220, az új típusú koronavírus kimutatására alkalmas gyorsteszt érkezett, melyekkel a szociális szférában dolgozók és ellátottak közül igyekeznek kiszűrni az esetlegesen fertőzötteket. A jövő héten várhatóan újabb 600 gyorstesztet kapnak és további 5000 darabos szállítmányt várnak még, amit a legveszélyeztetettebb területen dolgozók tesztelésére szánnak - közölte Mirkóczki Ádám polgármester csütörtökön. Jelezte: a hétvégén az eddigi szigorításokon túl újabbak is lesznek a hevesi megyeszékhelyen, péntek éjfél és szombat reggel 6 óra kötött, szombaton 22 órától vasárnap reggel 6 óráig, továbbá vasárnap 22 és 24 óra között kijárási korlátozást vezetnek be. Emellett kötelezővé teszik a szájmaszk viselését a város közterületein.
  • Nagykanizsán - Balogh László polgármester döntése alapján - pénteken és szombaton megváltozik a Vásárcsarnok látogatási ideje az idősek számára. Az eddigi 9 és 12 óra közötti időszak helyett kizárólag 10 órától 12 óráig vásárolhatnak a piaccsarnokban a 65 év felettiek.
  • Csongrádon Bedő Tamás polgármester fenntartja a korábbi hétvégékre meghatározott korlátozásokat: így maximálta a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben tartózkodók számát, kötelezővé tette a maszk viselését a piacon és megtiltotta a konditermek szombat-vasárnapi nyitvatartását. A korábbi hetek tapasztalatai alapján módosította a piac rendjét, ezentúl szombatonként 8.30 és 10 óra között vásárolhatnak a 65 évnél idősebbek. Az önkormányzat elkezdte az egészségügyi és szociális területen dolgozók és a sok ügyféllel találkozó köztisztviselők szerológiai tesztelését.
  • Balassagyarmaton a városi óvodák 80 dolgozója közül 27-en szabadságon vannak, heten betegállományban (nem koronavírus miatt), a többiek dolgoznak a felújítás alatt lévő intézmények takarításában, a pincék, padlások, raktárak rendezésében, selejtezésében, az udvarok felújításában és parkosításokban. Ezen túl a Meseerdő és a Nyitnikék óvodákban egy-egy minicsoportban ügyeleti óvodai nevelés folyik azon szülők gyermekei számára, akik dolgoznak, és gyermekeiket nincs lehetőségük másra hagyni.
  • Egy tatabányai nyomda a bevásárlóközpontokban és üzletekben alkalmazható, egyszer használatos papír arcmaszkot fejlesztett ki. A tervező Media-Press '91 Kft. ügyvezetője, Prech Tamás Zsolt elmondta, a virSTOP nevű papírmaszk teljes mértékben magyar innováció. Szakorvosok bevonásával fejlesztették, hogy környezetüknek védelmet biztosíthassanak azok, akiknek nincs lehetőségük minősített maszkot hordani. A javasolt alkalmazás szerint az érkező vásárló a bejáratnál megkapja a maszkot és felveszi, majd a kijáratnál elhelyezett szemetesbe helyezi. A virSTOP papír szájmaszk maximum két órán át használható. A társaság gyártási kapacitása jelenleg napi harmincezer darab.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem