6 °C Budapest

Na ne! 10 százalékra is felugorhat a munkanélküliség Magyarországon

2020. április 23. 13:44

A vártnál alacsonyabb inflációval, normalizálódó euró/forint árfolyammal, újabb tőzsdei visszaeséssel és magas munkanélküliséggel számol idénre a Sberbank Magyarország Zrt. szakértője, aki szerint a gazdaság gyors visszapattanása ellenére is csökkenő gazdasági teljesítményt akár a vállalkozásokban szerzett állami tulajdonrésszel is lehetne serkenteni.

A koronavírus-járvány alaposan átírta a gazdasági forgatókönyveket. Elsősorban az olajár-csökkenés és a hazai kereslet-visszaesés az oka, hogy az év elején vártnál durván egy százalék ponttal alacsonyabb, 2,5%-os inflációt jósol most idénre Horváth István, a Sberbank Treasury vezetője. Az euró árfolyamában most látott értékeket előzetesen 2022-re várta a szakértő, aki szerint a jelenlegi árszint nem is marad velünk tartósan. Bár várhatóan széles sávban, 340-360 forint között lesz jegyezhető egy euró a következő hónapokban, év végére az optimistább, 340 körüli euró/forintot jósolja a pénzügyi szakértő.

Akinek befektetni való tőkéje van, jól teszi, ha számít a tőzsdén még egy újabb eladási hullámra, hiszen Horváth szerint a drasztikus visszaesésről tanúskodó második negyedéves eredmények napvilágra kerülését követően látható majd egy újabb zuhanás. A kamatok terén konszolidáltabb mozgást vár a szakértő: a rövid távú kamatok 0.9 százalék közelében, míg az ötéves kamatok 1.2%-1.5%, a tízéves kamatok pedig a jelenleginél alacsonyabban, 2% környékén alakulhatnak majd.

A szakember 1,3% éves GDP-csökkenéssel kalkulál, amit magas, akár 9-10 százalékos munkanélküliség kísérhet majd. Figyelembe véve a közmunka program esetleges kiterjesztését, a kombinált kvázi munkanélküliségi ráta 10-12% körül alakulhat 2020-ban, bár a kilátások kedvezők a V-alakú válságra.

Ami a minap bejelentett újabb kormányzati gazdasági intézkedési csomagot illeti, Horváth úgy vélekedett: a kissé elsietett hitelmoratórium-szabályozást követően támogatandónak gondolja a KKV-k tőkehelyzetét rendező hosszabb távú megoldásokat. Az állam részéről üdvözítőnek tartaná, ha mindenekelőtt tőkeinjekcióval segítené a vállalkozásokat. Akár tulajdont szerezve bennük, amit később, a válság elmúltával számtalan formában értékesíthetnének a piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem