2021. január 27. szerda Angelika
HR Centrum

Na ne! 10 százalékra is felugorhat a munkanélküliség Magyarországon


A vártnál alacsonyabb inflációval, normalizálódó euró/forint árfolyammal, újabb tőzsdei visszaeséssel és magas munkanélküliséggel számol idénre a Sberbank Magyarország Zrt. szakértője, aki szerint a gazdaság gyors visszapattanása ellenére is csökkenő gazdasági teljesítményt akár a vállalkozásokban szerzett állami tulajdonrésszel is lehetne serkenteni.

A koronavírus-járvány alaposan átírta a gazdasági forgatókönyveket. Elsősorban az olajár-csökkenés és a hazai kereslet-visszaesés az oka, hogy az év elején vártnál durván egy százalék ponttal alacsonyabb, 2,5%-os inflációt jósol most idénre Horváth István, a Sberbank Treasury vezetője. Az euró árfolyamában most látott értékeket előzetesen 2022-re várta a szakértő, aki szerint a jelenlegi árszint nem is marad velünk tartósan. Bár várhatóan széles sávban, 340-360 forint között lesz jegyezhető egy euró a következő hónapokban, év végére az optimistább, 340 körüli euró/forintot jósolja a pénzügyi szakértő.

Akinek befektetni való tőkéje van, jól teszi, ha számít a tőzsdén még egy újabb eladási hullámra, hiszen Horváth szerint a drasztikus visszaesésről tanúskodó második negyedéves eredmények napvilágra kerülését követően látható majd egy újabb zuhanás. A kamatok terén konszolidáltabb mozgást vár a szakértő: a rövid távú kamatok 0.9 százalék közelében, míg az ötéves kamatok 1.2%-1.5%, a tízéves kamatok pedig a jelenleginél alacsonyabban, 2% környékén alakulhatnak majd.

A szakember 1,3% éves GDP-csökkenéssel kalkulál, amit magas, akár 9-10 százalékos munkanélküliség kísérhet majd. Figyelembe véve a közmunka program esetleges kiterjesztését, a kombinált kvázi munkanélküliségi ráta 10-12% körül alakulhat 2020-ban, bár a kilátások kedvezők a V-alakú válságra.

Ami a minap bejelentett újabb kormányzati gazdasági intézkedési csomagot illeti, Horváth úgy vélekedett: a kissé elsietett hitelmoratórium-szabályozást követően támogatandónak gondolja a KKV-k tőkehelyzetét rendező hosszabb távú megoldásokat. Az állam részéről üdvözítőnek tartaná, ha mindenekelőtt tőkeinjekcióval segítené a vállalkozásokat. Akár tulajdont szerezve bennük, amit később, a válság elmúltával számtalan formában értékesíthetnének a piacon.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked