2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Ez most komoly? 40 százalékkal is visszaeshet az autógyártás a koronavírus miatt

  • Portfolio
  • 2020. április 23. csütörtök 14:16

Egyelőre nem számítunk a kereslet hirtelen növekedésére, idén akár 20-40 százalékkal is visszaeshet az európai gépkocsigyártás 2019-hez képest. Ezt a visszaesést valószínűleg nem lehet behozni jövőre sem, legfeljebb néhány év múlva normalizálódhat a kereslet - jelentette ki Alexander Brenner. A Roland Berger autóipari szakértőjével többek között a német autószektor jelenlegi helyzetéről, jövőjéről, a koronavírus-járvány okozta kihívásokról, buktatókról és lehetőségekről beszélgetett a Portfolio.

Véleménye szerint a német autóiparnak legkésőbb mikor kell újraindítania a termelését, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos társadalmi, gazdasági károk?

A kormány, az iparág és a lakosság jelenleg mindent megtesz a COVID-19 miatt fennálló egészségügyi válsághelyzet kezelésére. Kényes az egyensúly a járványból eredő társadalmi és gazdasági károk és a termelésleállás miatti gazdasági károk között. Feltételezve az összes szükséges állami támogatás, köztük a finanszírozás rendelkezésre állását, meggyőződésünk, hogy most a termelés és az ellátási lánc újraindítási időpontjának a meghatározása a legfontosabb következő lépés, különös tekintettel az értékesítés, azon belül az új gépkocsik iránti kereslet ösztönzésére.

Tételezzük fel, hogy V-alakú válság lesz, és júniusra megszűnik minden korlátozás. Ebben az esetben milyen gyorsan tudnának helyreállni a termelési kapacitások?

Az új járművek gyártásának teljes értékláncát figyelembe véve sajnos a jelenlegi előrejelzés szerint a válság inkább U-alakú lesz. A legrosszabb forgatókönyv egy erősen ellaposodó L-görbe. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján sokkal kisebb a valószínűsége az optimális V-alakú válságnak.

A valószínűbb U- illetve L-alakú forgatókönyvet figyelembe véve, 2020-ban 20-40%-kal visszaeshet az európai gépkocsigyártás 2019-hez képest. Ezt a visszaesést valószínűleg nem lehet behozni 2021-re, legfeljebb néhány év múlva normalizálódhat a kereslet a 2019-es szinten (amint azt az IHS legutóbbi prognózisa is megerősíti).

A német autóipar termelése visszaállhat arra a szintre, ahol a koronavírus megjelenése előtt volt? Amennyiben igen, ez mikorra várható?

Hosszabb távon látunk lehetőséget a 2019-es szint elérésére. Ez azonban csak 2021 után, azaz középtávon várható. A visszaállás előfeltétele, hogy sikerül ösztönözni az új gépkocsik iránti keresletet.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a németországi felesleges gyártókapacitások kihasználása, a munkahelyek megmentése érdekében elkezdik átsúlyozni a nagy autógyártók termelésüket azokból az országokból, ahol most jóval olcsóbban tudnak termelni?

Nagy a valószínűsége annak, hogy az iparág egésze elgondolkodik majd azon, hogy a globális beszállítás és termelés helyett "glokális" beszállításra és termelésre álljon át. Ez azonban minden szereplőre igaz, az alapanyag-beszállítóktól az autógyártókig. Nem látjuk, hogy a német autógyártók kifejezetten arra készülnének, hogy más európai országokból Németországba helyezzék át a termelést.

Ön szerint várhatóak tömeges csődök a német autóiparban?

Egyelőre arra számítunk, hogy a koronavírus-válság előtt jól teljesítő iparági szereplők képesek lesznek kezelni a krízishelyzetet a pénzügyi segítségnek köszönhetően. Nem tudjuk kizárni azonban a lehetőségét annak, hogy egyes korábban küszködő vállalatok csődbe mennek. A túlélés esélye nagy mértékben függ az adott cég likviditásától, amelyben jelentős eltérések vannak a beszállítók, az autógyártók és például a gépkocsi-kereskedők között.

Kik lehetnek a kialakult helyzetnek a nagy nyertesei és vesztesei az iparágban?

A nyertesek valószínűleg azok közül az erős likviditással rendelkező szereplők közül kerülnek majd ki, amelyek egyrészt meg tudják őrizni erős pozíciójukat a visszaesés idején, másrészt esetleg ki tudják használni a piaci konszolidációban rejlő lehetőségeket. A vesztesek pedig azok a már említett vállalatok lesznek, amelyek már a koronavírus-válság előtt is nehézségekkel küzdöttek.

Véleménye szerint a koronavírus-járvány felgyorsíthatja a konszolidációt az iparágban?

Feltétlenül, azonban inkább a beszállítók, a gépkocsi-nagykereskedők és ‑kiskereskedők között.

Milyen hatással lesz a foglalkoztatottságra a mostani helyzet?

A foglalkoztatottság jelenleg annyiban érintett a leállással küzdő autóipari szereplőknél, hogy - amint korábban is említettem - például szabadságra küldik a munkavállalóikat vagy rövidített munkaidőre kötnek velük szerződést. Más iparágakkal ellentétben azonban nem látunk elbocsátásokat.

Mikortól számíthatunk tömeges elbocsátásokra a német autóiparban?

Németországban jelenleg nem látunk tömeges elbocsátásokat a koronavírus-válsággal kapcsolatban. A helyzet alakulása azonban nagyon nehezen jelezhető előre, és a körülmények megváltozhatnak. Reméljük, hogy az állami intézkedések elegendőek lesznek ahhoz, hogy a munkavállalók többsége számára enyhítsék a koronavírus-válság hatását.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Nem dőlhetnek hátra a magyar devizahitelesek? Fontos ügyben dönt az EU bírósága
A legtöbb magyar adóst érintheti, akinek 2015 előtt devizahitele volt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked