19 °C Budapest

Hatalmas segélycsomaggal mentik a kisvállalkozásokat: itt lehet igényelni

2020. április 23. 21:03

A következő két évben 21 milliárd euró pótlólagos támogatást nyújt a működési területéhez tartozó gazdaságoknak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

Az EBRD londoni székhelyén csütörtökön bejelentett program alapján a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott pénzintézet a teljes csomagból azonnali felhasználásra 4 milliárd eurót különít el olyan felhasználóknak, amelyeknek nagy szükségük van likviditáspótlásra és rövid távú működőtőke-juttatásra. Ezt a támogatási hányadot a térségi gazdaságok mindegyik ágazatában fel lehet használni, de

a bank elsősorban a koronavírus-válság által különösen sújtott kis- és középvállalatoknak - köztük turisztikai, feldolgozóipari és agrárvállalkozásoknak - igyekszik ezzel a tőkeforrással segíteni.

Az EBRD közölte azt is, hogy a jelenlegi szorító szükséghelyzetben - egyéb intézkedések mellett - kész megfontolni egyes kötelezettségek futamidejének meghosszabbítását, a törlesztési menetrendek módosítását. A 2020-2021-es időszakra szóló 21 milliárd eurós támogatási csomag első 4 milliárd eurós azonnali felhasználású hányadát az EBRD-vel már kapcsolatban álló felhasználók vehetik igénybe, de a bank közölte, hogy kész új partnerekkel is felvenni a kapcsolatot.

Az EBRD a múlt hónapban már bejelentett egy soron kívüli egymilliárd eurós pénzügyi csomagot a működési területén működő vállalatok számára a járvány gazdasági hatásainak enyhítése végett, de már akkor is hangsúlyozta, hogy az csak előzetes válaszlépés a koronavírus okozta válságra, és a bank készen áll további segítségnyújtásra. A csütörtökön bejelentett 21 milliárd eurós csomag a kezdeti támogatási program jelentős kibővítése, amelyet az EBRD közleménye szerint a bank részvényesei csütörtökön hagytak jóvá.

A támogatási csomag méretét illusztrálja, hogy az EBRD tavaly 10,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének, ez éves rekord volt a bank csaknem 30 éves történetében. Az EBRD egy évvel korábban 9,5 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját. Az EBRD-finanszírozásban részesített egyedi programok száma is rekordot döntött: a bank 2019-ben 452 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 395 után.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hangsúly a legfejlettebb közép- és kelet-európai EU-gazdaságokról folyamatosan áttolódik az átalakulás korábbi szakaszaiban járó EBRD-gazdaságokra. Ezt tükrözi, hogy Magyarországon az EBRD tavaly három beruházási programhoz 63 millió euró finanszírozást nyújtott az egy évvel korábbi, hét magyarországi programra folyósított 124 millió euró után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem