2 °C Budapest

Kiszámoltuk: ennyi jövedelemkiegészítésre vagy jogosult a koronavírus miatt

2020. április 23. 13:01

A héten megjelentek a bértámogatási program módosításai a Magyar Közlönyben. Lényeges változások történtek a támogatás terén, mostantól ugyanis 15 és 75 százalékos munkaidő-kiesés mellett is elérhető lesz. A Pénzcentrum elvégzett pár közelítő-számítást, hogy mekkora összegekre is lehet mostantól számítani.

Április elején bejelentette a kormány a magyar bértámogatási programot, amit több kritika is ért azóta. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium újragondolta a támogatás részleteit, és a napokban megjelentek a Magyar Közlönyben a magyar bértámogatási program módosításai. Mi itt a Pénzcentrumnál ismét elvégeztünk pár friss közelítő számítást az új rendelet alapján, hogy megnézzük mekkora az igényelhető legkisebb és legnagyobb támogatási összeg. De előbb, vegyük át a fontosabb változásokat a bértámogatási programmal kapcsolatban.

A lényeges újítások a magyar kurzarbeit-rendeletről szóló módosítás alapján:

  • A támogatás mostantól 15 és 75 százalék közötti munkaidő csökkenéssel igényelhető. Ez korábban 30 és 50 százalék közötti munkaidő kiesés esetén volt érvényes.
  • A létszámtartási kötelezettség csak a programban résztvevő dolgozókra áll fent.
  • A támogatás mértéke az alapbér kieső munkaidőre járó arányos részének hetven százaléka.
  • A távolléti díj fogalma átalakul alapbérré. Fontos megjegyezni, hogy a távolléti díjba bele kellett számolni az alapbéren túl a pótlékokat és a teljesítménybért is, így ez azt is jelenti, hogy az új rendeletnek köszönhetően a figyelembe vehető bér alacsonyabb lesz. Ez mérsékli a munkáltató bérköltségeit is.
  • A támogatással együtt számolt munkabér összegének a támogatás időtartama alatt el kell érnie a munkavállaló eredeti alapbérét. Viszont van ezen a téren egy módosítás: csak akkor nem kell kiegészíteni a munkabért a teljes eredeti bér összegére, ha 50 százaléknál nagyobb a munkaidő-kiesés. A Portfolio információi szerint napi 4 órás foglalkoztatásnál még ki kell egészíteni a munkabért, mert ebben az esetben van egyéni fejlesztési idő.
  • Az egyéni fejlesztési időre vonatkozó szabályok is módosulnak. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét meghaladja: a csökkentett munkaidőn túli egyéni fejlesztési időben állapodnak meg legalább a támogatás időtartamára. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét nem haladja meg: a munkavállaló és a munkaadó az egyéni fejlesztési időben állapodhatnak meg, de nem kötelező.
  • Nem kell minden dolgozóval megállapodni a munkaszerződés módosításáról, mert a munkaügyi hivatal elfogadó határozatával ez automatikusan megtörténik.
  • Távmunka és otthoni munkavégzés esetén is igényelhető a bértámogatás.
  • Munkaerő-kölcsönző cégekre is vonatkozik az új támogatási program.
  • A munkaidőkeret kikerült a követelmények közül. Vagyis a munkaidőkeretben foglalkoztatottakra is érvényes a támogatás.

Nem változott azonban az, hogy bértámogatás igényléséhez bizonyítani kell, hogy veszélyhelyzet miatt csökkent a munkaidő, illetve, hogy a munkavállaló megtartása nemzetgazdasági érdek.

Tekintettel arra, hogy a támogatás 75 százalékban kieső munkaidő után is igényelhető, a rendeletből az következik, hogy a dolgozónként igényelhető támogatás maximális értéke is megemelkedik. A minimálbér kétszeresét figyelembe véve - ez nagyjából 214 ezer forint - a bérből kieső 75 százalékos rész - ez 160 ezer forint - 70 százaléknyi állami támogatása 112 ezer forint. Eddig ez legfeljebb 75 ezer forint volt, mivel legfeljebb 50 százalék lehetett a munkaidőcsökkenés. 

Korábban az ITM tájékoztatása arról szólt, hogy a bértámogatás maximális összege az új rendelettel sem emelkedik 75 ezer forint fölé. Azonban a mai kormányinfón Gulyás Gergely kiemelte, hogy megemelkedik a maximálisan igényelhető támogatás összege.

A következő táblázatunkban az elszámolható alapbért és a támogatási összegeket vizsgáltuk meg a minimál bérre, és a rendeletben maximalizált kétszeresére végzet közelítő számításokkal. Példáink a legkisebb 15 százalékos, a meghatározó 50 százalékos és a legnagyobb 75 százalékos munkaidő-kiesés eseteit vizsgálják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Közelítő számításaink alapján így a legkisebb igényelhető támogatási összeg már valamivel több, mint 11 ezer forint lesz, ami 107 ezer forintos nettó munkabér, és 15 százalékos munkaidő csökkenés mellett érhető el.

Ha azonban a munkaidőnk 50 százalékkal kerül csökkentésre, akkor egy 37 ezer és 75 ezer forint közötti összegre számíthatunk állami támogatás formájában. A 15 és 50 százalék közötti munkaidő-kiesés mellett továbbá az alapbér fennmaradó 30 százalékát is fizeti a munkaadó az egyéni fejlesztési időre, így a dolgozó az egész alapbérét megkapja ebben az esetben.

Ezzel szemben a legnagyobb elérhető támogatási összeg meghaladja a 112 ezer forintot, ami a rendelet alapján a plafonként meghatározott 214 ezer forintos nettó munkabér, vagy afölött érhető el 75 százalékos munkaidő csökkenés esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm