15 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 30-án

2020. április 30. 07:06

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.30 21:03Megszólaltak az utazási irodák: olyan pénzt követelnek tőlünk, ami nincs nálunkLecsillapodott az utazások húsvét előtti időszakban tapasztalt lemondási hulláma, az utasok kivárnak - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke csütörtökön.

A koronavírus-járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet miatt, a folyamatos áruellátás érdekében a nehéz tehergépkocsik visszavonásig hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a hazai utakon. A kamionstop a munkaszüneti napokon, így a következő hosszú hétvégén sem lesz érvényben.

A bolti vásárlás háttérbe szorulásával előtérbe kerültek az online kereskedési formák. Jelentős versenyhátrányba kerülhet manapság az, aki a fizikai üzlethelyiség mellett vagy helyett nem áll rá a webkereskedelemre. Nem árt azonban tudni, hogy az informatikai fejlesztésen és a kiszállítás megszervezésen túl egy webshop üzemeltetése komoly jogi előkészületeket is igényel.

A kormány által az önkormányzatoknak biztosított jogánál fogva a főpolgármester ismételten elrendelte, hogy a hétvégére legyen lezárva a Margitsziget - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2020. január-februári időszakra szóló összesítése alapján a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,2 százalékos növekedéssel 376 300 forint volt. A következő havi adatokban már a koronavírus-járvány hatásai is érezhetőek lesznek - az elsődleges kihívást a munkahelyek megőrzése jelenti. A kormány ezért is döntött több gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedésről. A cél, hogy annyi munkahely jöjjön létre, amennyit a járvány tönkretett.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatás következtében még a nyár folyamán is rengeteg ember veszítheti el a megélhetését - mutat rá egy friss felmérés. Kiemelten veszélyeztetettek ebből a szempontból a diploma nélküli dolgozók, és a fiatalabb munkavállalók is.

Becsapták a munkavállalókat a Continental makói üzemében, ahol a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésére személyre szabott indokokkal vették rá a dolgozókat úgy, mintha maguk kezdeményezték volna a munkaviszonyuk megszüntetését - állítja közleményben a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség.

Kissé lehűl az idő az ünnepi hosszú hétvégén, vasárnap mindenütt 20 Celsius-fok alatt alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

A cégeknek jelenleg két csoportja van: a komoly problémával küzdők és a bespájzolók. Előbbiek az NHP-ért állnak sorban a bankoknál, utóbbiak annak lehetőségét keresik, hogyan tudnák befektetni a meglévő forrásaikat.

Május 1-jén az ünnepnapokon érvényes menetrend szerint történik a tömegközlekedés a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön.

Már 2015 nyarán elindult a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok), amely családosoknak és még családalapítás előtt állóknak kívánt segíteni a lakásvásárlásban, építésben, bővítésben. Azóta a csok sok bővítésen, átalakuláson ment keresztül, az viszont nem változott, hogy amennyiben a pár nem már megszületett gyermek(ek) után, hanem előre igényelné a kedvezményt, akkor házasoknak kell lenniük. Ennek ellenére a házassági statisztikák azt mutatják: nem nőtt kiugróan a házasulási kedv a csok a hatására. Viszont a babaváró támogatás esetében már más a helyzet: hirtelen 14,5 ezerrel többen kötötték össze az életüket, mint előző évben. 2020 első két hónapja pedig minden korábbi év statisztikáját megdöntötte az utóbbi 20 évben. Valóban ennyire jó ajánlat lenne a babaváró hitel? Utánajártunk.

A ténylegesen fertőzötteknek csupán harmadát mutatják pozitívnak, a ténylegesen negatívok közül pedig 7-13 százalékot fals pozitívnak mutat az a két koronavírus-gyorsteszt, amit a Semmelweis Egyetem kutatói vizsgáltak be.

A hétköznapokra való visszaállás segítésére Világnyitogató címmel indított gyermekeknek és felnőtteknek szóló programot a Károli Gáspár Református Egyetem Fejlődéslélektani Tanszék - mondta el Földi Rita, a tanszék docense, klinikai szakpszichológus csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A Szerencsejáték Zrt. játékosai és munkatársai egészségének védelme érdekében számos intézkedést vezetett be saját árusítóhelyein, illetve ezirányú támogatást nyújtott többezer értékesítési partnere részére. A magyar játékosok többségében még mindig a személyes játékmódot választják a pandémiás helyzetben is, emellett azonban a digitális értékesítési csatornák használatának aránya jelentősen megnövekedett, az elmúlt hetekben közel 26 százalékra.

Tavasszal hagyományosan élénkül a balatoni üdülők iránti kereslet, ám idén kérdéses, hogy a járvány hogyan érinti a hazai nyaralószezon alakulását. A szakértők a Balaton különböző partjairól eltérően nyilatkoznak: míg egyes településeken továbbra is nagy a kereslet, addig más helységek esetén 80 százalékkal visszaesett az érdeklődés. A szakértők megvizsgálták, mi várhat idén a nyaralók piacára.

A Balatontourist 10 tagból álló balatoni kempinglánca felkészült a vendégek fogadására, a kijárási korlátozások feloldása esetén a cég által üzemeltetett egységek tervezett nyitási időpontja május 15. - tájékoztatott az MTI megkeresésére Székely Ferenc, a társaság általános igazgatóhelyettese csütörtökön.

2020.04.30 14:28
Online rendezik meg a Star Wars-napot a rajongóknak

Online rendezik meg a hagyományos Star Wars-napot a koronavírus-járvány miatt. Az eseményt szervező ReedPop május 4-én és 5-én számos virtuális eseményt, köztük élő közönségtalálkozókat is ígér a rajongóknak közösségi médiás platformjain. A Star Wars-filmek jól ismert, "az erő legyen veled"-szlogenjéről elnevezett Star Wars-nap a May the 4th Be With You címen fut, másnap pedig a Revenge of the 5th címmel folytatódik a program - számolt be róla a The Hollywood Reporter csütörtökön. A kétnapos online eseménysorozaton az űrsaga rajongói egyebek mellett a Star Wars: A klónok háborúja és a Star Wars: Lázadók című animációs sorozatok epizódjait kommentálhatják élőben a Twitteren. De virtuális közönségtalálkozókat is szerveznek a sorozatok íróival és a szereplőket megszólaltató színészekkel. Az érdeklődők kvízjátékokban és más nyereményekkel kecsegtető játékokban is kipróbálhatják Star Wars-univerzummal kapcsolatos tudásukat. A nemzetközi Star Wars-napot évente május 4-én tartják a filmsorozat rajongói számára. 

 A Star Wars jogtulajdonosa, a Disney vállalat a napokban jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt karanténba kényszerült rajongókat május 4-én ajándékkal lepi meg: a tervezettnél két hónappal korábban elérhetővé teszi Disney+ streamingszolgáltatásán a Star Wars: Skywalker kora című filmjét. A deadline.com értesülése szerint aznap debütál a szolgáltatáson a The Mandalorian című sorozatról készült dokumentumszéria és a Star Wars: A klónok háborúja sorozat befejező része is.

A hosszú hétvégére Terézváros és Erzsébetváros polgármestere lezárja az átmenő forgalom előtt a budapesti belváros egy részét.

Pozitív várakozással tekintenek a kijárási korlátozások bejelentett vidéki enyhítésére a balatoni vendéglátósok, már megkezdték a teraszok előkészítését, várják a részletszabályokat.

Tavaly év végén túllépte a 93 millió gigabájtot, ezzel fél év alatt több mint 14 millió gigabájttal nőtt a belföldi negyedéves mobilinternet-forgalom - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci jelentése alapján a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

Februárban a bruttó átlagkereset 377 300 forint volt, 9,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A koronavírus-járvány gazdasági következményei az év első két hónapját még nem érintették, így hatásai egyelőre nem érezhetők a kereseti adatokban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nagy horderejű lépés a kereskedelemnek az üzletek időkorlátozás nélküli nyitva tartásának lehetősége - mondta az Országon Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára csütörtökön, a miniszterelnök szerdai bejelentésére reagálva.

Döbbenetesen sok, csaknem 850 ezer magyar él súlyos anyagi nélkülözésben egy friss, Európai jelentés szerint. Ez a 6. legrosszabb adat lakosságarányosan az Európai Unióban. Öröm az ürömben, hogy egy év alatt azért némileg sikerült faragni a súlyos szegénységben élők számában hazánkban is.

Mától kötelező bölcsődei és óvodai ügyeletet biztosítaniuk azoknak az önkormányzatoknak, amelyek a koronavírus-járvány miatt bezáratták ezeket az intézményeket - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a M1 aktuális csatornán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt általánossá vált az otthonról történő munkavégzés Magyarországon is. Az ezzel kapcsolatos költségeket főszabályként a munkáltatónak kell megtérítenie, a munkavállaló pedig - az adóhatóság értelmezése szerint is - költségként elszámolhatja a felmerült kiadásokat. A KCG szakértői megvizsgálták ezt a kérdést.

Továbbra is szükség van arra, hogy a lakosság fegyelmezetten betartsa a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseket, mert ez a garanciája annak, hogy a vírus terjedése lassuljon - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A jelentkező nyolcadikosok több mint 96 százalékát felvették valamely középfokú iskolába az idei általános felvételi eljárás során - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön.

Ismét tájékoztat az Operatív Törzs.

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte részleteket.

Világszerte 3 194 523-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 227 659, a meggyógyultaké pedig 973 371 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtökön reggel 8.45 órakor.

Most, hogy a koronavírus-járvány jókora csapást mért a gazdaságra, még inkább felértékelődik az öngondoskodás fontossága. Így az sem véletlen, hogy egyre többen teszik fel a kérdést, hova tegyék most megtakarításaikat, természetesen úgy, hogy biztonságban legyen, de fialjon is valamennyit. Éppen ezért a Pénzcentrum a jövő héten tematikus cikkek, és szakértők segítségével nyújt majd segítséget a tudatos pénzügyi döntésekhez.

A védekezés első fázisa lezárult - mondta Gulyás Gergely az éppen zajló Kormányinfón.

2020. április 9. úgy fog szerepelni a tankönyvekben, mint a nap, amikor meghalt az amerikai kapitalizmus. Ez volt az a nap, amikor az amerikai jegybank bejelentette, hogy a gazdaság kisegítése céljából elfogadnak befektetési minősítés alatti vállalati kötvényeket is. A Fed legnagyobb bűne az, hogy megöli az innovációt. Megszűnik az üzleti darwinizmus, az életképtelen selejt továbbra is megmarad - írja a Pénzcentrumnak írt véleménycikkében Kardos Zsolt, az AEGON Alapkezelő szakértője.

Drasztikusan csökkent az üzemanyagok ára a koronavírus-járvány alatt (literje több mint 100 forinttal kerül kevesebbe most, mint február végén), és jóval kevesebben is tankolnak, hiszen sok embernek nem kell annyit utaznia. Ezért országszerte már több mint 13 Shell-kútnak is be kellett zárnia - írja a holtankoljak.hu

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a Kormány 157/2020. (IV. 29.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során elrendelt egyes egészségügyi intézkedésekről. Ennek lényeges pontja, hogy az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának és finanszírozási elszámolásának nem feltétele a beteg személyes jelenléte, ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése ezt lehetővé teszik. Vagyis a gyakorlatban megteremti a távkonzultáció jogszabályi lehetőségeit az egészségügyben.

2020.04.30 09:27
Ciprus is enyhít

Májustól Ciprus is fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon - jelentette be a szigetország elnöke, figyelmeztetve ugyanakkor, hogy a "veszély még nem múlt el". Nikosz Anasztasziadisz nyilvánosságra hozta a lazításra vonatkozó terveket, azonban rámutatott, hogy szakértők szerint a vírus nem fog csak úgy eltűnni egyhamar. Kiemelte, hogy a hatósági előírások megsértése a korlátozások újbóli szigorításához vezethet, amit "senki sem szeretne". Május 4-től a lakóhelyet a mostani egy helyett már naponta három alkalommal lehet majd elhagyni, de az éjszakai kijárási tilalmat nem törlik el még május 21-éig, amikor egyebek mellett az éttermek, a fodrászatok és a szépségszalonok is újranyithatnak. 

 Az építkezések addig is újraindulhatnak, és a bevásárlóközpontok kivételével a kiskereskedelmi üzletek is megnyithatják a kapuikat. A középiskolákban május 11-én folytatódik az oktatás, de kizárólag a végzős évfolyamok számára. Május 4-től a templomi misézést is újra engedélyezik, igaz, június 1-ig legfeljebb tíz résztvevővel. Júniustól megnyitják a strandokat, a múzeumokat és a könyvtárakat is a tervek szerint. A kikötők is működni kezdhetnek, a tengerjáró hajók utasai azonban még nem szállhatnak partra. Az államfő leszögezte, hogy az egyes szakaszok életbe léptetését a fertőzések számának alakulásától és az egészségügyi szakemberek véleményétől teszik függővé. Hangsúlyozta, azért van szükség ilyen óvatos megközelítésre, mert látni lehetett, hogy a túl gyors lazítás a megbetegedések számának megugrását eredményezte több országban. A mintegy 880 ezres Cipruson eddig 843 igazolt fertőzöttet és 15 halálesetet regisztráltak. (MTI)

Az anyák napjára tekintettel 2020. május 1-jén, 2-án és 3-án az elsősorban dísznövényt árusító üzlet (a továbbiakban: virágüzlet) korlátozás nélkül nyitva tarthat. A virágüzletben a teljes nyitvatartási idő alatt megengedett a tartózkodás és vásárlás.

Körülbelül 1500 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomag elfogadására lenne szüksége az Európai Uniónak a koronavírus-járvány okozta negatív hatások csillapításához - jelentette ki Paolo Gentiloni illetékes uniós biztos egy szerdai lapinterjúban.

Az ország legtöbb középiskolájában online búcsúztatják el a diákokat, de van, ahol később megtartják az ünnepséget.

A nők munkaerőpiacra történő reintegrációját mind a cégek rugalmatlan vállalati stratégiája, mind pedig a családok részéről jelentkező sajátosságok nehezítik, ezért nem túlzás úgy fogalmazni, hogy a család- és gyerekbarát munkahelyek kultúrájának csupán a hajnalán járunk Magyarországon - írja a HelloVidék.

Az országban 13 Shell töltőállomás függesztette fel a tevékenységét, amelyek között van fővárosi és vidéki kút is. A vidéki városok esetén megyeszékhelyekről beszélhetünk, olyan városokról, ahol 3 vagy akár 4 Shell töltőállomás is működött korábban. Ezekből így most egy bezárásra kerül Szegeden, Nyíregyházán és Szombathelyen is.

A légi utasok kompenzálásáról szóló közösségi szabályozás egyes előírásainak felfüggesztését kezdeményezte tizenkét európai uniós tagállam kormánya, hogy így mérsékeljék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került légitársaságok terheit.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2775 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 312 főre emelkedett az elhunytak száma, 581-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Sok szó esik a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól, de legalább ennyire fontos az is, hogy tisztában legyünk vele, és beszéljünk arról is, milyen károkat okoz a társadalomban. Szakemberek szerint tovább mélyíti a szakadékokat, azaz a szegények még szegényebbek lesznek ezek után. De vajon melyek azok a rétegek, amelyeket a leginkább sújt a mostani válság, és akiknek megháromszorozódtak a terheik az elmúlt 6 hétben?

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm