2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Ők Magyarország legszegényebbjei: döbbenetes, mekkora nélkülözésben élnek

 • NapiCsárt
 • 2020. április 30. csütörtök 13:02

Döbbenetesen sok, csaknem 850 ezer magyar él súlyos anyagi nélkülözésben egy friss, Európai jelentés szerint. Ez a 6. legrosszabb adat lakosságarányosan az Európai Unióban. Öröm az ürömben, hogy egy év alatt azért némileg sikerült faragni a súlyos szegénységben élők számában hazánkban is.

2019-ben az Európai Unió lakosságának 5,6 százaléka, azaz körülbelül 24 millió ember élt súlyos anyagi nélkülözésében - derült ki az Eursotat friss jelentéséből. Statisztikai értelemben a súlyos anyagi nélkülözés itt azt jelenti, hogy a következő felsorolt tételek közül - amelyeket a legtöbb ember kívánatosnak és szükségesnek tart a megfelelő élethez - legalább néggyel nem rendelkezik vagy nem képes:

 • időben fizetni a közüzemi számlákat;
 • megfelelő hőmérsékleten tartani a lakását (inkább fűtés a téli hónapokban);
 • váratlan költségekkel való megbirkózás;
 • húst, halat vagy ennek vegetáriánus megfelelőjét rendszeresen fogyasztani;
 • egy hetet nyaralni távol az otthonától;
 • egy televízióval;
 • egy mosógéppel;
 • egy autóval;
 • egy telefonnal.

Óriási az olló

Bár az EU lakosságának összességében körülbelül "csak" 5,6 százaléka nélkülözöl súlyosan anyagilag, addig ez az arány Bulgáriában 19,9, Görögországban 15,9, míg közvetlen szomszédunknál, Romániában 12,6.  Sajnos Magyarországon sem jó a helyzet,

hazánkban 2019-ben a lakosság 8,7 százaléka élt súlyos nélkülözésben, ez csaknem 850 000 ember.

Ami arányaiban a 6. legrosszabb az összes olyan EU-tagállam közül, akik már rendelkeznek 2019-es adatokkal a hatóságok.

Ahogy azt látjuk, a magyar adat több mint 3 százalékkal több, mint az uniós átlag. Ráadásul közvetlen szomszédjaink közül, igaz utánunk, de Szlovákia és Horvátország és az EU-s átlag fölött van, előbbi 7,9-es, utóbbi 7,3-as százalékkal. Ez azt jelenti, hogy lakosságarányosan nézve, ezen a listán legrosszabbul szereplő 9 ország közül 4 (!) Magyarország és közvetlen szomszédsága. 

Öröm az ürümben, hogy hazánkban 2018-ban még a lakosság 10,1 százaléka sorolódott a súlyosan nélkülöző kategóriába, egy év alatt ez csökkenet 1,4 százalékkal. Azaz majd 150 000 honfitársunk tudott kikerülni a súlyosan nélkülözők sorából. 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk