7 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 24-én

2020. április 24. 08:04

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.24 22:06Szigorú szabályok lépnek érvényben a hétvégén vidéken: mutatjuk, mire számítsIsmét szigorítják a hétvégén a szabadban tartózkodás szabályait a nagyvárosokban. Az önkormányzatok - élve a kormánytól kapott felhatalmazásukkal - több kirándulóhelyet is újra lezárnak. Éjszakánként több helyen kijárási tilalom lesz érvényben.

Magyarországon számos munkavállaló él az egyszerűsített közteherviselésre vonatkozó szabályozás (ekho) szerint, amely alapján a munkabér adózására vonatkozó általános szabályok helyett a munkabér minimálbért meghaladó összege után összesen 15% ekho-t kell fizetnie a munkavállalónak, személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok helyett. Tipikusan ilyen szakmák a médiában, sport- és reklámszakmában betöltött állások vagy az előadóművészet, de akár egyes IT-szakemberek is ebbe a körbe tartozhatnak.

A babaváró kölcsönnel rendelkezőknek éri meg igazán a banki fizetési moratórium igénybevétele; azok az ügyfelek ugyanis, akiknek március 18-ig folyósították a babaváró kölcsönt, az első öt évben nem fizetnek kamatot, tehát a fizetési stop alatt kamattartozásuk nem halmozódik fel - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője és vezető fogyasztóvédelmi szakértője.

Üzlethelyiségek bérleti díjának csökkentésével segít vállalkozókat a nyíregyházi önkormányzat, Szolnokon lakbérkedvezményt adnak, Békéscsabán helyi termelők áruját viszik házhoz egy egyesület munkatársai, kőteleki méhészek időseknek ajánlottak fel mézet. A koronavírus-járvány miatt maszkok, arcvédő pajzsok, tesztek beszerzése is változatlanul folyamatban van.

A magyarok 66 százaléka nagyon aggódik a koronavírus-járvány miatt, 77 százalékuknak pedig a mindennapjait is érinti a pandémia. A megkérdezettek 39 százaléka tart attól, hogy minden óvintézkedés ellenére megbetegszik. A magyar családok közel 18 százaléka éppen, hogy csak belefér a havi büdzséjébe, 10 százalékuk minden hónapban anyagi problémákkal szembesül, 3 százalékuknak pedig nélkülözniük kell a megélhetés érdekében - derül ki egy friss felméréséből. Kiderült az is, hogy a járvány hogyan érinti a lakosság mindennapi pénzügyeit.

Az Óbudai Egyetem szakembereinek munkáját dicsérő rendszer segítségével egyszerre akár 50, kritikus állapotban lévő beteget el lehet majd látni kórházi körülményeken kívül is. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár az intézmény és a kutatócsoport vezetőinél tájékozódtak a fejlesztés előrehaladásáról 2020. április 24-én, Budapesten.

Egyre több bejelentést kap a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a koronavírus-járvány idején, ezek rádiózavarokról, a járvánnyal visszaélő vásárlási műsorokról és rémhírekről szólnak - közölte a szervezet pénteken.

Makóra telepíti nyíregyházi gyárának egyik üzletágát, emiatt az év végéig 127 nyírségi dolgozóját bocsátja el a Continental - közölte a járműalkatrész-beszállító és technológiai német konszern magyarországi vállalati kommunikációs vezetője pénteken.

A vállalatok fele az árbevétel legalább 30 százalékos csökkenését tapasztalta márciusban a koronavírus-járvány hatására, és további jelentős csökkenésre számít. A foglalkoztatottak válság előtti létszámát legfeljebb 2 hónapig tartják fenntarthatónak a cégek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) március 26. és április 2. között 5000 vállalat (98 százaléka kkv) körében végzett felméréséből, amelynek részletes eredményeit pénteken ismertették a honlapon.

A járványügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségi vizsgák május negyedikén - közölte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkára a kormány Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

Lengyelországban az elemzők által várt növekedés helyett csökkent a munkanélküliségi ráta márciusban februárhoz képest.

2020.04.24 17:02
Megváltozik a médiatartalmak gyártása és forgalmazása a koronavírus-járvány után

A médiatartalmak gyártása és forgalmazása véglegesen megváltozik a koronavírus-járvány után, kevesebb lesz a vetítővászon és a stúdiók a biztos nagy kasszasikerek felé fordulnak - ezt vetíti előre az amerikai filmiparról pénteken közzétett elemzés, amely Mondj búcsút Hollywoodnak! címmel jelent meg. A The Hollywood Reporter által ismertetett elemzés szerint az Egyesült Államokban csökkeni fog a vetítőtermek száma, a legtöbb stúdióra a beolvadás, felvásárlás vár, mivel csupán néhány stúdió rendelkezik majd a túléléshez megfelelő összetételű eszközállománnyal és a felpörgetett streamingszolgáltatásból származó profittal. Michael Nathanson, a MoffetNathanson médiaelemzője felidézte: már tavaly figyelmezettek arra, hogy a média alapvető pillérei repedeznek. 

"Most pedig attól tartunk, hogy összeomlanak, mert a fogyasztók a streamingmodell felé fordultak" - írta, hozzátéve, hogy ennek hatása a hagyományos televíziózásban éppúgy érezhető lesz, mint a filmiparban, mivel a tartalomkészítőknek újra meg kell vizsgálni a hagyományos, lineáris tévétartalmak és játékfilmek előállításának gazdaságosságát. Ennek eredményeként pedig a vezető streamingszolgáltatók, a Netflix, az Amazon és a Disney osztoznak majd a forgatókönyv alapján készült műsorok oroszlánrészén. Nathanson emlékeztetett arra, hogy hasonló átrendeződés következett be a lemeziparban, amelynek korábbi hat globális lemezvállalata három életképes vállalattá olvadt össze. Az elemző szerint a járvány után a filmrajongók többsége visszatér a mozikba, és a mozis forgalmazás jövedelmező bevételforrás maradhat. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy a stúdiók mennyit akarnak a filmekbe fektetni, Nathanson szerint ebben a tekintetben aggasztó a kis- és közepes költségvetésű filmek helyzete. Felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai forgalmazásban a százmillió dollár alatti bevételű filmek aránya 2010-ben 52 százalék volt, de 2019-ben már csak 39 százalék, és ez a trend várhatóan folytatódik. A stúdióknak nem éri majd meg, hogy moziban forgalmazzák a közepes költségvetésű rétegfilmeket. A mozik idei látogatottsága a járvány miatt történelmi mélypontra esik vissza, de Nathanson úgy értékelte, hogy ennek hatása a járvány után is érződni fog. A streamingszolgáltatók egyre több új tartalmat, közük filmeket mutatnak be, a mozik pedig a túlélésért kénytelenek lesznek árat emelni, ami nem szerencsés a kereslet csökkenése idején. Az elemző szerint a mozisok esetleg azzal segíthetik a kisebb költségvetésű filmek nézettségét, hogy megállapodnak a Netflixszel vagy más streamingszolgáltatóval. Egy ilyen egyezség szerinte mindkét fél érdekét szolgálná. MTI

2020.04.24 17:00
Szájmaszkot kaptak Rio de Janeiro köztéri szobrai

Az önkormányzat antitest-alapú tesztelést rendelt, összesen háromszor 360 tesztet, hogy a következő három hétben hetente le tudjanak minden önkormányzati dolgozót tesztelni, valamint kétezer további tesztet a jövőre nézve.

A februári bevezetés óta már csaknem 15 ezren kértek online módon keresetigazolást a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) - közölte az adóhatóság pénteken.

A koronavírus-járvány okozta korlátozások már most rengeteg magyart tette munkanélkülivé, és számuk a közeljövőben csak gyarapodni fog. Kulcskérdés tehát, hogy a rengeteg álláskereső milyen skillekkel felvértezve vág neki a munkakeresésnek a járvány idején. Sok HR-es ezekben az időkben kizárólag telefonon interjúztat első körben, ami nyilván teljesen más helyzeteket szül, mint amit eddig az emberek megszokhattak. Éppen ezért kellőképpen fel kell rá készülni! Azért hogy ezt megkönnyítsük összegyűjtöttünk 16 tanácsot, amit mindenkinek érdemes megfogadnia akkor, ha telefonos interjú keretei között kell számot adnia magáról, illetve az ambícióiról.

2020.04.24 16:33
Peking szerint a világjárvány nem köthető a vuhani virológiai laboratóriumhoz

A kínai álláspont szerint az új koronavírus okozta világjárvány nem köthető a közép-kínai Vuhanban működő virológiai laboratóriumhoz, jóllehet, az intézményben foglalkoztak a denevérekben fellelhető koronavírusok tanulmányozásával. 

 A Vuhani Virológiai Intézet részeként működő Vuhani Nemzeti Biológiai Biztonsági Laboratórium nem csupán amiatt vált a vírus eredetéről szóló elméletek szereplőjévé, mert a járvány kitörésének helyszínéül szolgáló kínai nagyvárosban található, hanem azért is, mert alig 16 kilométerre fekszik az első gócként ismert vuhani hal- és húspiactól. A laboratóriumban ráadásul különféle zoonotikus kórokozókat, köztük a koronavírusok családjába tartozó SARS-vírust is tanulmányozták. 

 A laboratóriummal kapcsolatban két elmélet látott napvilágot. A szélsőségesebb szerint - amelyet azonban számos virológus és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megkérdőjelez, - a világjárványt okozó új koronavírust (SARS-CoV-2) a vuhani intézményben biológiai fegyverként hozták létre. Fadela Chaib, a WHO szóvivője kedden Genfben közölte: "Minden rendelkezésre álló bizonyíték arra utal, hogy a vírus állati eredetű, és nem laboratóriumban vagy egyéb helyen módosították vagy alakították ki". A másik elmélet szerint az új koronavírust a vuhani laboratóriumban tanulmányozták, és egy baleset vagy hanyagság folytán került ki a külvilágba. A létesítményben - Kínában nem egyedülállóan - ugyan valóban folytatnak kutatást koronavírusokkal, de Jüan Csi-ming, a laboratórium igazgatója a CGTN kínai nemzetközi hírcsatornának április 18-án adott interjúban úgy nyilatkozott: a vírus egészen biztosan nem az intézményből származik. "Szigorú előírásokhoz, és a kutatásra vonatkozó magatartási szabályokhoz tartjuk magunkat" - fogalmazott, és hozzátette: munkatársaik a járvány kitörése óta a vírus eredete mellett annak ellenszerét kutatják. Si Cseng-li, a Vuhani Virológiai Intézet igazgatóhelyettese, aki egyebek mellett éppen a denevérekben előforduló koronavírusokkal foglalkozik, márciusban a Scientific American című tudományos lapnak úgy nyilatkozott: eredetileg benne is felmerült az aggodalom amiatt, hogy esetleg a laboratóriumból szivároghatott ki a vírus, de a járványt okozó új koronavírus genomja nem mutatott egyezést az ott tanulmányozott, kínai barlangokban élő denevérekből vett mintákkal. A Nature című tudományos lap 2017 februárjában közölt cikket az akkor még működési engedélyre váró laboratóriumról, amelyben már említést tettek arról, hogy tervezik a SARS-vírus tanulmányozását, amit a szerző azzal kommentált, hogy ehhez nem szükséges a 4-es biztonsági fokozat. A laboratóriummal kapcsolatos aggodalmakat mindazonáltal épp a SARS-szal kapcsolatos kínai kutatások fűtötték a leginkább: Pekingben működő, szintén magas biztonsági fokozatú laboratóriumok esetében ugyanis több alkalommal előfordult, hogy a SARS-vírus kikerült a létesítményből. 

 A világ legveszélyesebb kórokozóinak tanulmányozására létesített vuhani laboratórium mintegy 300 millió jüanból (14 milliárd forint) épült fel - a biztonsági szempontokat figyelembe véve jóval az árvízszint fölött, s olyan eljárással, hogy az épület egy 7-es erősségű földrengést is kiálljon. A WHO referencialaboratóriumaként működő intézmény kialakítását a Kínai Tudományos Akadémia 2003-ban hagyta jóvá. A legmagasabb szintű biológiai biztonsági fokozattal (BSL-4) bíró laboratórium a működését hosszas előkészületek után 2018 januárjában kezdte meg, ám már a 2017-es Nature cikk is említést tett arról, hogy megnyitása egyes külföldi tudósokban aggodalmat ébresztett a kórokozók kiszabadulásának lehetősége miatt. A kínai szárazföldön ez az első, 4-es biztonsági fokozattal bíró laboratórium, de a tervek szerint 2025-re további 5-7, hasonló intézményt kívánnak létesíteni az országban. A Kínai Nemzeti Szabványellenőrzési Akkreditációs Szolgálat 2017 januárjában igazolta, hogy a vuhani laboratórium megfelel a BSL-4 előírásainak, miután megvizsgálták a létesítmény infrastruktúráját, felszerelését és működtetését. Az igazolás alapján az egészségügyi minisztérium hagyta jóvá a működési engedélyt. A BSL-4 a legszigorúbb biológiai elszigeteltségi feltételeket írja elő, a többi között a légszűrésről, a víz- és hulladékkezelésről, valamint a laboratóriumban használt védőruházatokról, és a kutatók higiéniai óvintézkedéseiről rendelkezik. 

A Nature rámutatott: a BSL-4-es laboratóriumok létesítése az Egyesült Államokban (ahol 13 ilyen működő vagy működtetni tervezett laboratórium van) és Európában is ellenállásba ütközött. A Nature említést tett arról is, hogy a laboratórium tervezése és felépítése egy 2004-es, a fertőző betegségek megelőzéséről és kezeléséről szóló együttműködési megállapodásnak megfelelően francia közreműködéssel - egyebek mellett a fertőző betegségek elleni küzdelmet támogató Mérieux Alapítvány, valamint a Pasteur Intézet bevonásával - történt. A laboratórium munkatársai közül pedig többeket a lyoni VirPath, szintén BSL-4-es virológiai laboratóriumban képeztek. A Washington Post című amerikai lap egy múlt heti cikkének állításai szerint az amerikai nagykövetség az intézmény megnyitása idején két ízben is figyelmeztetést küldött diplomáciai csatornákon arról, hogy a létesítményben biztonsági hiányosságok merülnek fel. MTI

Újraindítaná bécsi járatait május 1-jétől a magyar kötődésű Wizz Air, húsz célállomás válik elérhetővé a tervek szerint.

Olaszországban regisztrálták eddig az új koronavírus-járvány legtöbb halottját Európában, és a hivatalos adatok szerint közülük több mint hétezren idősotthonokban veszítették életüket, amelyeket a fertőzés terjedésének első heteiben nem zártak le a látogatók előtt az olasz sajtó pénteki beszámolói szerint.

A hazai gasztronómia legnagyobb seregszemléjét idén már biztos, hogy nem rendezik meg. A megvásárolt belépők árát 30 napon belül visszautalják.

A hazánkban nagy számban előforduló, a lakott területekre is egyre gyakrabban bemerészkedő vaddisznók kora tavasszal hozzák világra a kicsinyeiket. Ezekben a hetekben könnyűszerrel összefuthatunk a csíkos malacokat terelgető anyakocával. Elkerülendő az összetűzést az ilyenkor kissé harcias nőstényekkel, érdemes néhány szabályt betartani.

A koronavírus-járvány ideje alatt, illetve az azt követő időszakra vonatkozóan a munkavállalók egészsége és biztonsága megőrzése érdekében az Európai Bizottság iránymutatást tett közzé a munkahelyre való biztonságos visszatéréshez - jelentette be Nicolas Schmit foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztos pénteken.

A koronavírus járvány különösen erősen sújtja az időseket, a 65 év felettieket. Ezért a járvány eszkalálódásakor a 65 évesnél idősebb orvosokat visszavonták a közvetlen betegellátásból. Ennek hatására a korábban is erősen túlterhelt háziorvosi rendszer működése erősen megnehezült, s jelentős gátjává vált a koronavírus elleni küzdelemnek.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által működtetett közlekedési mobiljegy alkalmazás termékkínálatában április 25-től elérhetővé válnak a helyközi, teljes árú havi, valamint a helyi, teljes árú összvonalas és az egyvonalas havi bérletek is, az utasok az új termékeket a Simple by OTP applikációban is megvásárolhatják majd - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken.

2020.04.24 15:20
Antitest-gyorsszűrést végeznek el az összes moszkvai egészségügyi dolgozón

Az orosz főváros összes egészségügyi dolgozóján antitest-gyorsszűrést fognak elvégezni - jelentette ki Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes. Az orvosok és nővérek véréből kétféle teszttel a szervezet által a fertőzésre adott válaszként termelt ellenanyagok (immunoglobulinok) jelenlétét fogják vizsgálni. Így nemcsak azt lehet kimutatni, hogy fertőzött-e az illető, hanem azt is, ha már átesett a Covid-19-betegségen. A moszkvai orvosok szűrését április 14-én kezdték el. Rakova közölte, hogy jövő héttől nemcsak a járványra szakosodott, hanem az összes kórház betegeit tesztelni fogják SARS-CoV-2-fertőzésre.

Tájékoztatása szerint az orosz főváros laboratóriumaiban jelenleg napi 18 ezer szűrést végeznek el. A pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint Oroszországban eddig csaknem 2 millió 550 ezer tesztet végeztek el, ebből több mint 150 ezret az elmúlt nap folyamán. Az elmúlt egy nap alatt az igazolt fertőzések száma országosan 5849-cel nőtt és elérte a 68 622-t. A növekmény Moszkvában 2957, Moszkva megyében 611, Szentpéterváron pedig 253 volt, ezzel a fertőzések száma ezekben a régiókban 36 897-re, 7889-re és 2711-re módosult. A Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma országosan 50-nel 615-re, Moszkvában pedig 37-tel 325-re nőtt. Oroszországban jelenleg 5568 gyógyultat tartanak nyilván. MTI

2020.04.24 15:17
Igazolt COVID-19 fertőzöttek száma megyénként (2020. április 24.)
MTI

A koronavírus a földbe döngölt, de felálltam - mondta a TV2 időjósa, aki már túl van a nehezén. Barta Sylvia három és fél kilót fogyott a betegség alatt, a sok fekvéstől leépültek a sportolással felszedett izmai is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Ryanairnek lehetséges, hogy a munkavállalóinak 10-20 százalékát el kell majd bocsátania a téli szezonban, mivel kevesebb járatot fog indítani a koronavírus válság miatt, mondta el a cég vezérigazgatója Michael O’Leary. A cégvezér a lehetséges elbocsátásokat azzal magyarázta, hogy várhatóan 20-30 százalékkal esik majd vissza a járatszám télen, ezért alacsonyabb számú személyzet is elég lesz.

A hét szomszédos ország közül egyedül Horvátországgal tudjuk valamennyi határátkelőnket nyitva tartani az ingázók számára, de a későbbiekben új határátkelők megnyitására is készülünk - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőn horvát kollégájával tartott tárgyalását követően.

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője szerint jövő nyárról semmiképpen sem lehet tovább halasztani a játékokat.

Szorult helyzetbe kerülhetnek a magyar futárok, kiszállítók: mivel az emberek jelentős része nemigen jár el semerre, a kósza aprók is megfogyatkoznak. Ezáltal pedig borravalüt sem tudnak adni a magyarok, ha rendelnek valamit. Márpedig a futárok jövedelmének jelentős részét teszi ki a jatt. A Pénzcentrum olvasói szavazásán kiderült: sokan vannak olyanok, akik a járványhelyzet miatt még több borravalót is adnak a futárnak, mint amúgy szoktak. Persze azokból sincs kevés, akik egyáltalán nem adnak semmit. Kiderült, hogy aki jattol, az jellemzően 100-200 forintot nyom a futár kezébe, de bőven akad olyan is, aki 500-nál is többet.

2020.04.24 12:51
Márciusban 577,3 milliárd forint hiányt könyvelt el az államháztartás

Márciusban kiemelkedő összeget tettek ki a járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, közel 190 milliárd forintot költött a kormány védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztetőgépek vásárlására - közölte az államháztartás központi alrendszerének részletes adatairól pénteken kiadott tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM). Márciusban 577,3 milliárd forint hiányt könyvelt el az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás az egy évvel korábbi 209,3 milliárddal szemben. Ezzel a március végéig számolt idei deficit 831,9 milliárd forintra nőtt, ami a tervezett 367 milliárd forint éves hiány 226,7 százaléka.

Fokozatosan enyhítenek a korlátozó intézkedéseken a nyugat-balkáni országokban, a hivatalos szervek azonban továbbra is mindenkit arra kérnek, tartsa be az elővigyázatossági intézkedéseket, ne kockáztassa a megfertőződést.

2020.04.24 12:16
A mentőszolgálatnak autókat, a diákoknak számítógépeket adományoztak

A mentőszolgálatnak tíz vadonatúj autót, a diákoknak háromszáz informatikai eszközt adományozott az MVM-csoport. Nagy segítséget nyújtanak a digitális oktatáshoz a felajánlott informatikai eszközök. A több mint 300 eszköz nem egy-egy gyermeket segít majd, hanem gyakran egy családban hármat vagy négyet, tehát csaknem ezer gyerek oktatását segítik. A tíz új autót felajánló Mercarius flottakezelő a járművekkel az Országos Mentőszolgálat folyamatos otthoni koronavírus-teszteléseit segíti, oda mostantól nem csak mentőautóval mennek, és az így felszabaduló mentőautókat a betegek ellátására használhatják.

A vállalat arról értesítette a dolgozóit, hogy a koronavírus elterjedése és az autóiparban lezajló változások miatt nagy mértékben lecsökkentek a hatvani gyár megrendelései.

2020.04.24 11:54
Az azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, 2020. március 4-április 24.
Forrás: MTI

Világszerte 2 708 470-en fertőződtek meg a Covid-19 járványban, a halálesetek száma 190 858, a gyógyultaké pedig 738 486 a baltimore-i Johns Hopkins egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

Ismét tájékoztatást tart az Operatív Törzs.

A héten tovább csökkent az építőipari megrendelések állománya: a Közbeszerzési Hatóság adatai szerint 2020. január 1. és április 22. között az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél éves összevetésben az eljárások száma 1321-rol 895-re csökkent, értékük pedig 454 milliárd forintról, 415 milliárd forintra mérséklődött - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) pénteken.

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ötezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a járványhelyzet miatt, akik közül a legtöbben Nyugat-Európában dolgoztak mostanáig. Az iparági adatok szerint 2008 óta az elmúlt években mintegy 30 ezer építőipari szakmunkás és mérnök helyezkedett el a magyar határokon kívül, ennek a becslések szerint mintegy 15-20 százaléka érkezhetett most haza a járvány miatt. A hazai építőipar évek óta küzd az ágazatban jelen lévő szakemberhiánnyal, amelyet a külföldről érkező, jellemzően szerb és ukrán vendégmunkásokkal pótolt az ágazat.

2020.04.24 09:55
Feloldották a lakosság szabad mozgását korlátozó intézkedést Csehországban

Csehországban pénteken feloldották az állampolgárok szabad mozgását korlátozó döntést, a közterületeken ezentúl engedélyezik legfeljebb tíz ember csoportosulását is. A március közepén bevezetett, a szabad mozgást korlátozó intézkedés feloldásáról csütörtökön késő este döntött a cseh kormány annak alapján, hogy jelentősen javult a járványhelyzet. Feloldották a külföldi utazások tilalmát is. A csehek ezentúl ismét utazhatnak külföldre, de az országba való visszatéréskor be kell mutatniuk egy friss negatív koronavírus-tesztet vagy két hétre karanténba kell menniük, amit a hatóságok ellenőrizni fognak. A külföldi utazások korlátozását az ellenzék élesen bírálta, és kezdeményezésére a szenátus - amelyben az ellenzék van többségben - egy alkotmánybírósági beadványt készített. 

 "A szigorítások enyhítését a jól alakuló járványhelyzet tette lehetővé" - mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter a késő esti sajtótájékoztatón. A csütörtöki kormányülés rendkívüli módon elhúzódott, mert Andrej Babis kormányfő délután bekapcsolódott az európai uniós vezetők videokonferenciájába, ezért a kabinet több órára megszakította tanácskozását. A kormány pénteken újra összeül, hogy megvitassa a járványhelyzettel kapcsolatos további időszerű kérdéseket. 

 A kabinet csütörtökön arról is döntött, hogy az eredetileg tervezettnél gyorsabb ütemben fogják feloldani a járványellenes védekezéskor hozott korlátozó intézkedéseket. Míg az eredeti forgatókönyv a korlátozások - bezárt üzletek, vendéglők, szolgáltatások, iskolák, szünetelő kulturális és sportrendezvények - feloldásának utolsó szakaszát június 8-ára tervezte, a csütörtöki döntést szerint erre már május 25-én sor kerül. Csehországban péntek reggel 7187 új koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván, ami 55-tel több a csütörtökinél. Az utóbbi hetekben ez a legalacsonyabb napi növekmény - derül ki az egészségügyi tárca honlapján közölt statisztikából. Az első fertőzöttet március elsején diagnosztizálták Csehországban. A betegségből eddig már több mint 2300-an gyógyultak ki, míg a halálos áldozatok száma meghaladja a kétszázat.

2020.04.24 09:52
Koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma Magyarországon, 2020. március 4-április 24.
Forrás: MTI

Kétmillió darab, egyszer használatos maszkot dobott piacra Magyarországon az ALDI - értesült a Pénzcentrum. A Kínából származó termék 10 darabos csomagban kerül a boltok polcaira, és 3999 forintért lehet megvásárolni.

Majdnem minden második új lakás vásárlásánál vagy építésénél szerepet játszott az elmúlt években a családi otthonteremtési kedvezmény. A támogatást évről évre egyre többen vették igénybe, s noha továbbra is bármely gyermekes vagy gyermeket tervező családnak elérhető, a kérelmezésben a járványhelyzet érthető módon törést okoz.

Egy napig karanténba kell rakni az érettségi dolgozatokat a megírás után, de maszkot nem kötelező viselni a vizsgán - áll az Emmi biztonsági előírásaiban. A vizsgák biztosításában a rendőrök is segédkeznek.

Az élelmiszer-kiskereskedelemben a járvány megjelenése, illetve a veszélyhelyzeti korlátozások márciusi bevezetése óta minden összekuszálódott. Ezen a piacon gyakran még normál üzemmenet mellett is nehéz pontosan látni a trendeket, most azonban szinte lehetetlenné vált. A vásárlókat elsősorban az érdekelheti, hogy a gazdaság megállása és az abból fakadó visszaesés mikor és milyen mértékben jelenik meg áremelés formájában.

A koronavírus-járvány folyamatos terjedése és a védekezés jegyében hozott korlátozások jelentősen átformálták a mindennapokat, amihez mindenki igyekszik alkalmazkodni - számol be a HelloVidék.

Az új típusú koronavírus fertőzése nyomán kialakult Covid-19 betegség kezelésére szánt vírusellenes gyógyszer, a remdesivir az első kísérleteknél kudarcot vallott - jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében a Gilead Sciences kaliforniai cég.

Orbán Viktor péntek reggel adott interjút a Kossuth Rádiónak.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2383 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Újranyílik a régi hegyeshalmi határátkelő - jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A járványhelyzet miatt a fogászati ellátás a hatályos rendelkezések értelmében a sürgősségi, akut ellátásra korlátozódik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos beavatkozások szünetelnek, azonban az tévhit, hogy jelenleg csak és kizárólag foghúzásra szorítkozna az ellátás. Adódik a kérdés, akkor mégis milyen problémákkal érdemes most felkeresni a fogorvosi rendelőt és milyen kezelésre számíthat az, akinek valamilyen panasza van? És hogyan működik pontosan a sürgősségi ellátás? Többek között erről is beszélt a Pénzcentrumnak Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának elnöke.


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem