13 °C Budapest

Komoly támogatásokra számíthatnak a vidéki Magyarországon

MTI
2020. április 24. 20:07

Üzlethelyiségek bérleti díjának csökkentésével segít vállalkozókat a nyíregyházi önkormányzat, Szolnokon lakbérkedvezményt adnak, Békéscsabán helyi termelők áruját viszik házhoz egy egyesület munkatársai, kőteleki méhészek időseknek ajánlottak fel mézet. A koronavírus-járvány miatt maszkok, arcvédő pajzsok, tesztek beszerzése is változatlanul folyamatban van.

Nyíregyházán hetvenöt, illetve ötvenszázalékos bérleti díjkedvezményt nyújt a helyhatóság tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérlőinek az önkormányzat - közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel. Azt írták, a Kovács Ferenc polgármester által meghozott rendelet értelmében a kedvezményre azok a bérlők jogosultak, akik a járvány miatti kormányzati intézkedések következtében március 11. és 31. között üzletüket bezárták és tevékenységüket legkésőbb április 1-jétől szüneteltetik. Ők 75 százalékos kedvezmény kapnak a bérleti díjból, míg azok az üzlethelyiség-bérlők, akiknek a nyitvatartási idő és a kevesebb vásárló miatt csökkent a bevételük, 50 százalékos díjkedvezményt vehetnek igénybe április 1-től június 30-ig.

Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc tájékoztatása szerint az 1613 önkormányzati bérlakásban élők mintegy 40 százaléka kért és kapott lakbérkedvezményt, ezáltal 8,2 millió forinttal segítették ezeket a családokat. A szolnoki háziorvosoknak ismét védőfelszerelést, fertőtlenítőt juttattak. Tiszafüred polgármestere, Ujvári Imre arra kért minden szálláshely-szolgáltatót, hogy május 15-ig ne fogadjanak vendégeket, a meglévő foglalásaikat mondják vissza. Közlése szerint a szálláshely szolgáltatás nyújtása nem tiltott, de a vírus terjedésének megakadályozása miatt fontos, hogy csökkenjen a személyes érintkezések száma.

A Karcagi SZC Varró István Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban arcpajzsokat gyártanak. A védőfelszerelések 3D-s nyomtatással az egészségügyi intézményeknek készülnek.

Az ugyancsak Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőteleken mintegy háromszáz üveg mézet ajánlottak fel a helyi méhészek a településen élő 65 év felettieknek. A mézet az önkormányzat dolgozói a helyi polgárőrök közreműködésével osztották ki.

Házhoz szállítással segíti a helyi termelőket a békéscsabai Körösök Völgye Natúrpark Egyesület által életre hívott KörösKosár bevásárlóközösség. Az online piacra helyi, kézműves termékeket előállító termelők léphetnek be, akiknek a portékáit a veszélyhelyzet idején az egyesület munkatársai szállítják ki a megrendelőknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szarvasi Ótemplomi Evangélikus Egyházközség több mint egymillió forinttal segítette az Ótemplomi Szeretetszolgálatot - közölte Lázár Zsolt, a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese. Az adomány segítségével egy nagy teljesítményű ózongenerátort szereztek be, amellyel két hét alatt a teljes intézményrendszert (bentlakásos otthonokat, szociális intézményeket) fertőtleníteni tudják.

Gyöngyösre a korábbi háromszáz után a napokban újabb ötszáz, a koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló gyorsteszt érkezett meg abból a szállítmányból, melyet a helyhatóság rendelt meg a veszélyes munkakörben dolgozók szűrésére. A korábban megvásárolt gyorstesztekkel a szociális ellátórendszerben foglalkoztatottakat, a háziorvosokat és asszisztenseiket, az Idősek bentlakásos otthonában gondozottakat és dolgozókat szűrték, de tesztelték azokat is, akiknek - munkakörükből adódóan - a járvány idején is folyamatosan dolgozniuk kell. Az újabb félezer gyorstesztnek köszönhetően szűrhetik a gyöngyösi mentőállomás 41 munkatársát is - tudatta Hiesz György polgármester közleményben az MTI-vel. A Nógrád megyei Vizslás községben közmunkaprogramot indítanak, hogy segítsenek azoknak a helyi lakosoknak, akik a koronavírus-járvány miatt vesztették el munkahelyüket - mondta Angyal Jenő polgármester az MTI-nek. A 18 jelentkező hétfőn már munkába áll. A közterületeken dolgoznak, füvet nyírnak, patakot tisztítanak, részt vesznek a szemétszedésben, az ebédhordásban és az intézmények takarításában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem