21 °C Budapest

Komoly bajban a magyar futárok: így bukják el jövedelmük jelentős részét

2020. április 24. 13:02

Szorult helyzetbe kerülhetnek a magyar futárok, kiszállítók: mivel az emberek jelentős része nemigen jár el semerre, a kósza aprók is megfogyatkoznak. Ezáltal pedig borravalüt sem tudnak adni a magyarok, ha rendelnek valamit. Márpedig a futárok jövedelmének jelentős részét teszi ki a jatt. A Pénzcentrum olvasói szavazásán kiderült: sokan vannak olyanok, akik a járványhelyzet miatt még több borravalót is adnak a futárnak, mint amúgy szoktak. Persze azokból sincs kevés, akik egyáltalán nem adnak semmit. Kiderült, hogy aki jattol, az jellemzően 100-200 forintot nyom a futár kezébe, de bőven akad olyan is, aki 500-nál is többet.

Nagy visszhangja lett a héten a Pénzcentrum borravalós cikkének: ebben etikettszakértők beszéltek a jatt fontosságáról. Hiszen a mostani nehéz időkben felértékelődött a futárok, kiszállítók munkája, ha ők nem lennének, akkor neked kellene vásárolni menned, kitéve magad az egészségügyi kockázatnak.

A szakemberek azt javasolták, hogy aki teheti, adjon több borravalót a futároknak, mint szokott: egyfelől, mert a jövedelmük jelentős részét teszik ki a jattok, másrészt maga a borravaló egy gesztus, a megbecsülés jele, ami lelkileg is nagy lökést adhat a kiszállítónak. Arra is emlékeztettek, hogy a rendeléskor kiszámlázott szállítási díjból nem kap semmit a futár, a cégnél landol a pénz.

Tovább nehezíti a kiszállítók dolgát, hogy szép lassan elfogynak a kósza aprók a magyar pénztárcákból.

Több kommentelő most is arra panaszkodott, hogy már hetek óta alig jár el otthonról, és igencsak fogyatkozik a készpénzállomány, "a bankautomata meg nem ad 200-asokat, fertőtlenítve". Így hiába akarnák egy kis pluszpénzzel meghálálni a futár munkáját, nem tudnak borravalót adni, mert azt bankkártyás fizetés esetén csak kevés cégnél lehet - márpedig sokan választják ezt, biztonságosabb, mint kézről kézre adni a bankókat.

És akkor még az érintkezésmentes kiszállításról nem is beszéltünk: ennek ugye az a lényege, hogy ha az ügyfél akarja, akkor még a futárral sem kell találkoznia. Az leteszi a csomagot az ajtó elé, majd telefonál, hogy megérkezett az étel, vagy a küldemény. Így viszont értelemszerűen nem tudnak a vásárlók jattolni, hacsak nem rakják ki a pénzt egy borítékba az ajtó elé - egyébként az etikettszakértők ezt tanácsolják, most nem illetlenség. Csak félő ugye, hogy végül nem az rakja el a zsozsót, akinek az ember szánta.

A jattolás kapcsán megkérdeztük olvasóinkat, ők hogy járnak el a járványhelyzetben. Kiderült, hogy a több mint 3000 válaszadó jelentős része szokott borravalót adni - 72 százalék mondta ezt. Sőt, több mint ötödük több jattot is ad a vészhelyzetben, mint amennyit amúgy szokott. 27 százalék pedig eddig sem adott, és eztán sem fog: a Facebook-kommentek tanúsága szerint ők úgy vannak vele, hogy egyszer már fizettek a kiszállításért, a futár pedig a munkáját végzi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Olyan kérdeést is feltettünk, hogy ha a Pénzcentrum olvasói adnak, akkor mennyi pénzt nyomnak a kiszállító kezébe - erre a szavazásra több mint 4000 válsz érkezett. A szakemberek szerint legalább a rendelés értékének 10 százalékát illik adni, a nehéz helyzetben pedig azt javasolták, hogy aki teheti, legalább 5 százalékkal többet adjon.

Ezzel szemben most kiderült, hogy a válaszadók között többségben vannak azok, akik 100-200 forint jattot adnak (36,5%), a második legnépesebb csoport azoké, akik kb. 10 százalék borravalóval számolnak (23,2%) és majdnem 18 százaléknyian vannak olyanok a kitöltők között, akik 500 forintot, vagy többet szoktak jattolni. 9,1 százalék úgy oldja meg a kérdést, hogy mindig felfelé kerekíti a végösszeget 500 forintonként.

Látható, hogy elenyészően vannak azok, akik 10 százalék fölött igyekeznek adni (összességében kb. 4,5 százaléknyoan), még azok is többen vannak, akik 5 százalék körüli jattal kalkulálnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem