4 °C Budapest

Az áruházláncok nagy trükkje: ezzel tarolják le a magyar piacot

2018. február 11. 19:04

Ezek a voltak a 6. hét legfontosabb, legérdekesebb, és nem utolsó sorban legolvasottabb lakossági pénzügyi hírei a Pénzcentrumon. A teljes cikkek olvasásához kattints a címekre.

Kiderült az áruházláncok nagy trükkje: ezzel tarolnak Magyarországon

Egyre több áruházban bevett gyakorlatnak számít, hogy fizetéskor a pénztárosok elkérik a vevők irányítószámát. De vajon miért teszik ezt? A Pénzcentrum megkérdezte a lakberendező, illetve barkács óriás IKEA-t és Praktikert, hogy ők például mire használják a kasszások által begyűjtött adatokat.

Elárulta az IKEA, lesz-e filléres készház a magyar áruházakban

Az IKEA 2017-es árbevételének 5,3 százalékát a bútorlánc éttermei hozták, és bár a fluktuáció magasabb az érintett területen az átlgosnál, a bútoróriás itt sem tervezi, hogy beszáll a kiskereskedelmi szektorban (is) kialakult bérfejlesztési licitháborúba. Varga-Nagy Eszterrel, az IKEA PR-vezetőjével beszélgettünk arról, hogyan érinti az áruházláncot az ágazati szintű munkaerőhiány, miért akadozott tavaly a bútorösszeszerelést nyújtó szolgáltatás, illetve várható-e, hogy idehaza is piacra dobják a lakossági napelemeket, illetve a lapra szerelt készházakat. Interjú

Milliós tandíjak a pesti általános iskolákban: ide járnak a magyar elit gyerekei

Rengeteg szülő és diák áll iskolaválasztás előtt. Sokan vannak viszont, akik nem szeretnék, ha a gyerekük a kötelező felvételt biztosító körzeti iskolában tanulna. Alternatíva pedig van bőven: a fővárosban rengeteg magániskola működik. Arra a kereső kifejezésre, hogy "Budapest magániskola" több mint 29 ezer találatot dob ki a Google. Ha viszont a gyermekünk számára tökéletes, a lehető legmegfelelőbb körülményeket biztosító intézményt választjuk, annak meg van az ára is. Hogy hol mennyit kell fizetni havonta, az változó: van, ahol 35 ezret kérnek havonta, van, ahol 400 ezret.

Ennyire nehéz ma bejuttatni a budapesti gyerekeket óvodába

Közeleg a tavasz, ezzel együtt az óvodai nyíltnapok, és a beiratkozás is. Nem könnyű megtalálni a megfelelő intézményt, és sokan tartva a nagyobb csoportlétszámtól, az óvónők leterheltségétől inkább magánóvodába íratják a gyereket. Kíváncsiak voltunk, ha valaki az állami intézményt választja, milyen csoportlétszámra számíthat, valamint hogy kell-e aggódnia a helyhiány miatt.

Olyan lesz, mint az Uber: májusban lepik el Budapest utcáit

Májusban indul Budapesten a ViddL, egy magyar start-up, amely alapítóik reménye szerint megújítja a városon belüli csomagszállítást. Az Uberhez hasonlóan ők sem alkalmaznák a futárokat, vállalkozói szerződést kötnének velük. A webshopoknak jobb árakat és megbízhatóbb szolgáltatást, a futároknak pedig jobb munkakörülményeket és több pénzt ígérnek. Ezeken a témákon túl, arról is beszélgettünk a három alapító közül kettővel, hogy milyennek látják a magyar start-up szcénát, lehet-e menetközben a bukáson gondolkodni és miért itthon indították el első vállalkozásukat. Interjú.

Ügyes trükkel kaszálnak milliókat Budapesten lakáspiaci spekulánsok

Érdekes befektetési megoldással kaszálnak milliókat lakáspiaci spekulánsok a fővárosban. A trükk a következő: új építésű projekteknél befizetik a kezdő részletet, majd az előszerződést jelentős felárral értékesítik a piacon. Az ügylet legális, vannak azonban buktatói.

Így vehetsz fel kártya nélkül pénzt az ATM-ből: itthon is működik

Magyarországra is megérkeztek az érintésmentes ATM-ek, melyekből akár mobiltárcával is fel lehet venni pénzt. Egyelőre néhányat tesztel belőle egy bankautomatákat üzemeltető cég. Mutatjuk, miért jobbak, mint kártyabedugós társaik.

Ajándékot kapnak a bukott devizahitelesek: pénz áll a házhoz

Egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy a lakás-takarékpénztárak valamilyen kedvezményt ajánlanak meglévő vagy jövőbeni ügyfeleik számára. A leggyakoribb ilyen akció a számlanyitási díj elengedése. Mivel ez a díjtétel alapvetően a szerződéses összeg 1 százaléka, így adott esetben több tízezer forintot is spórolhatunk egy ilyen lehetőséggel. Az egyik lakás-takarékpénztár is ezt a tételt engedi el új akciója keretében, ám ezt most egy igen speciális ügyfélrétegnek ajánlja fel: azoknak az egykori jelzáloghiteleseknek, akik a Nemzeti Eszközkezelőtől bérlik vissza korábbi ingatlanjukat.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Ezzel az öt irattal te is sorba állhatsz az ajándékmilliókért

2015-ös bevezetése óta több kisebb-nagyobb változtatáson is átesett a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Most újabb, az igénylési folyamat egyszerűsítését és gyorsítását célzó változtatások elé néz a családok otthonteremtését segítő támogatási forma. Az egyszerűsítés egyik legfontosabb része az lesz, hogy az eddigi 23 dokumentum helyett 5 dokumentum benyújtása is elegendő lesz. A Pénzcentrum kérdésére az Emmi azt is elárulta, hogy mi lesz ez az 5 dokumentum.

Nesze neked fotelhitel: így gombolnak le százezreket rólad a bankok

A tavalyi évben jelentősen növekedett Magyarországon a lakossági hitelezés, különböző célokra összesen több mint 1000 milliárd forintnyi kölcsönt vettünk fel. A legtöbben mostanra már tisztában vannak vele, hogy legegyszerűbben a THM segítségével lehet összehasonlítani a különböző hitelajánlatokat. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a THM sem tartalmazza az összes lehetséges költséget, illetve egyes hiteltípusok mellé gyakorta adnak el olyan plusz szolgáltatásokat, melyek szintén nem emelik a THM-et, ettől függetlenül az adósnak mégiscsak megnövelik a kiadásait. Éppen ezért sose elégedjünk meg azzal, hogy tisztában vagyunk a THM mértékével, hanem igenis alaposan olvassuk át a hitelszerződést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Legősibb szolgáltatásukat kezdték el bedarálni a magyar bankok

A legegyszerűbb és egyben leghétköznapibb banki műveleteket többnyire már otthonról, online is képesek vagyunk végrehajtani. Ezzel nem csak időt, de pénzt is spórolunk, hiszen jellemzően kisebb költséggel dolgoznak a bankok, amennyiben nem az ügyintézőjükkel csináltatjuk meg azt, amit mi is képesek vagyunk magunknak elvégezni. Természetesen továbbra is vannak olyan műveletek, melyekhez kénytelenek vagyunk bemenni a fiókba, ez azonban sokszor időigényes folyamat. Tipikusan ilyenek a pénztári műveletek, melyeket értelemszerűen nem lehet interneten keresztül elvégezni. A Pénzcentrum ezúttal annak járt utána, hogy milyen módon szeretnék ezt a területet is modernizálni, automatikusabbá tenni a bankok.

Sokkoló: több magyar dolgozik a brit egészségügyben, mint amerikai

Sok szó esik a hazánkból kivándorolt orvosokról és nővérekről, most pedig Nagy Britanniáról derült ki, hogy pontosan hány magyar egészségügyi szakember dolgozik ott. Előzetesen annyit, hogy több mint amerikai.

Ehhez képest durva csak igazán, mit adnak enni a magyar kórházakban

A magyar kórházi koszt legendásan rossz, most pedig össze lehet hasonlítani azzal, hogy mit adnak enni a japán kórházakban. Friss hal, zöldségek, gyümölcs, zöldség, desszert. Képeken mutatjuk a különbséget.

Tízből három magyar ebbe hal bele: mutatjuk, mennyire súlyos a helyzet

Körülbelül az EU-s átlagot hozzuk, ha azt vizsgáljuk, mekkora része történik a magyar halálesetnek rákból kifolyólag. Egész számra kerekítve mind a magyar, mind pedig az EU-s érték 26 százalék. Nézzük, hogy állunk ezzel a többi tagállamhoz képest, és mekkora különbség van, ha nemek szerint megbontjuk a számokat.

Ajándékpénzt kapnak a magyar családok: százezrek üthetik a markodat

2018-ban nőtt a minimálbér, ennek következtében változott néhány szociális támogatás összege is, más juttatások azonban már 10 éve szemernyit sem változtak. Ráadásul ha megnézzük, mennyi pénzt kapnak a magyar családok, kiderül, hogy óriási különbségek vannak, és a tehetősebbek jóval több pénzt kapnak az államtól, mint a nehéz anyagi helyzetű, rászoruló családok.

Tényleg drágább külföldön az élet? Leesik az állad, ha látod a számokat

Az elmúlt években magyarok százezrei vándoroltak külföldre. A csábító fizetések azonban sokszor drágább életet is vonnak maguk után. Most annak néztünk utána, hogy mi igaz ebből, azaz tényleg annyival drágább-e az élet egyes országokban, hogy már-már megéri itthon maradni.

Így csinálhatsz magadból totál idiótát egy állásinterjún

Az álláskeresés állandó stresszel jár: ülünk a gép előtt, keressük a számunkra lehető legmegfelelőbb állást, e-maileket küldözgetünk nap mint nap, állásinterjúkra rohangálunk. Sokan viszont több száz jelentkezés és interjú után is ugyanott tartanak, ahol elkezdték. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha épp álmaink munkáját keressük, és mik azok a tipikus hibák, amelyek miatt a legtöbb álláskereső nem jár sikerrel.

Ezek a legjobb szállodák most Magyarországon - itt a toplista!

A világ egyik legnagyobb nemzetközi utazási véleményoldalán több millió turista értékelte a világ szállodáit. Az így kialakult rangsor alapján mutatjuk, melyek 2018-ban a világ, Európa, illetve Magyarország legjobbjai.

Ennyit spórolhatsz, ha szálloda helyett inkább az Airbnb-t választod

Az elmúlt években hatalmas népszerűségre tettek szert az utazók körében a turisztikai célra kiadott magáningatlanok. Mindez nem véletlen, ár-érték arányukat tekintve ugyanis simán lenyomják a klasszikus szállodai szolgáltatást.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm