2020. október 22. csütörtök Előd
HR Centrum

Milliós tandíjak a pesti általános iskolákban: ide járnak a magyar elit gyerekei


Rengeteg szülő és diák áll iskolaválasztás előtt. Sokan vannak viszont, akik nem szeretnék, ha a gyerekük a kötelező felvételt biztosító körzeti iskolában tanulna. Alternatíva pedig van bőven: a fővárosban rengeteg magániskola működik. Arra a kereső kifejezésre, hogy "Budapest magániskola" több mint 29 ezer találatot dob ki a Google. Ha viszont a gyermekünk számára tökéletes, a lehető legmegfelelőbb körülményeket biztosító intézményt választjuk, annak meg van az ára is. Hogy hol mennyit kell fizetni havonta, az változó: van, ahol 35 ezret kérnek havonta, van, ahol 400 ezret.

Az iskolaválasztásnál a szülőknek és a gyerekeknek sok mindent kell mérlegelniük. Számít, mennyire van messze az iskola, milyen speciális képzés, külön óra van, milyen a napirend, és persze az is szempont, hogy kell-e fizetni az oktatásért, és ha igen, mennyit. Sokan ugyanis inkább fizetnek, csak hogy ne kelljen a kötelező felvételt biztosító körzeti iskolába vinni a gyereket. Rengeteg oka lehet annak, hogy a szülők miért nem hisznek az állami oktatási rendszerben: a 2017-es PISA-felmérés eredményei alapján például a magyar diákok nem csak a matematika, a szövegértés és természettudomány területén sereghajtók, hanem a kollaboratív problémamegoldásban is. A sajtóban pedig hónapról hónapra olvasni arról, hogy óriási a tanárhiány, van, ahol már "bármely szakos" tanárt is felvennének.

Sokak számára tehát vonzó alternatíva lehet valamelyik magániskola. Ugyanakkor a lehető legmegfelelőbbet megtalálni itt sem egyszerű, mert óriási a kínálat: nem csak a pedagógia módszereket tekintve, de a napirendet, a csoportlétszámot és persze a havonta fizetendő összegeket megnézve is. A Pénzcentrum kíváncsi volt, hogy a különböző intézményekben mennyi pénzt kell fizetni, mekkora a túljelentkezés, elkéstek-e már a szülők, akik szeptembertől szeretnék beiratni a gyerekeiket.

Az Óbudai Waldorf Általános Iskolában nem tandíjat, hanem alapítványi hozzájárulást kell fizetni.

Nagyjából havonta 35-40 ezer forintról beszélünk, de nincs pontos összeg, az alapítványi hozzájárulás mértéke nem egységes, hanem egyénfüggő, azaz figyelembe vesszük a család anyagi helyzetét

- mondta a Pénzcentrumnak az iskola igazgatója, Szecsődi Attila, aki hozzátette, ha egy szülő nehéz helyzetbe kerül, például elveszíti az állását, a gyereket természetesen nem bocsátják el, hanem próbálnak valamilyen közös megoldást találni: fizetési haladékot kapnak a szülők például. Az iskolába egyébként jelenleg 505 gyerek jár, jövőre két első osztályos csoport is indul majd, 25-28 fővel.

Van túljelentkezés, tavaly nagyjából 100-an jelentkeztek a 2 osztályra

- mondta az igazgató, hozzátéve, nem lehetetlen bekerülni, érdemes még jelentkezni hozzájuk.

Február 1-től lehet jelentkezni e-mailben a Zuglói Waldorf iskolába, aminek első osztálya a 2016/17-es tanév szeptemberében kezdte meg tanulmányait. Érdeklődésünkre közölték, a havi alapítványi hozzájárulás összege 30-40 ezer forint. A Honlapon a 2017/2018-as tanévvel kapcsolatban viszont azt írják, a havi támogatás 40 ezer forint gyerekenként, és van egy egyszeri beiratkozási díj, aminek összege 65 ezer forint. Megjegyzik ugyanakkor, hogy ezek a díjak az adott tanévre vonatkoznak, a következő nevelési évre érvényes díjakat 2018 tavaszán állapítják meg.

Szeptemberben indul az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, az AKG Általános Iskolája. Aki oda szeretett volna jelentkezni, az már elkésett: január 15-én lezárult a jelentkezés.

Közel 1000 gyermekre érkezett jelentkezési lap az öt évfolyamra összesen

- írják honlapjukon.

Megkeresésünkre közölték, minden évfolyamra 48 gyereket fognak felvenni, és évfolyamonként két osztályt indítanak. A tandíj a normál költségtérítéses helyekre (32 fő/évfolyam) 100 ezer forint havonta, évfolyamonként 16 helyre pedig azok a diákok kerülnek be, akik a felvételi eljárás során megfeleltek, és a szüleik a legmagasabb ajánlatot tették, amit havonta hajlandóak fizetni azért, hogy a gyerekük az iskolába járhasson.

Ezekből az alapítványi díjakból tudunk az alaptandíjas helyeken szociális ösztöndíjat biztosítani az azt igénylők számára

 - mondták.

Az iskolánk 8 osztályos általános iskola, általában évfolyamonként 1 osztállyal, tudatosan kis iskola szeretnénk maradni sok ismerős jó kapcsolattal az iskolapolgárok között. Egy osztályba 20 gyereket veszünk fel

 - tudtuk meg Lipták Erikától, a Carl Rogers Személyközpontú Általános Iskola igazgatójától. Arra a kérdésre, mekkora a túljelentkezés, az igazgató azt válaszolta, eddig 81 család adta be a jelentkezési lapját, de ez még biztosan nőni fog március közepéig. Az utóbbi 3 éveben átlagosan 90 jelentkező volt a 20 helyre. A tandíj évi 891 ezer forint.

Ebben benne van az egész napos iskolai ellátás, az év végi egy hetes tábor és a tankönyvek ára is, ezekért iskolánkban nem kell külön fizetni. Minden évben van szociális támogatás a szülők által befizetett összeg 10 százaléka áll rendelkezésünkre, hogy ezzel a pályázó családok költségét csökkentsük

- mondta Lipták Erika.

A Budapest School is több helyen indít szeptembertől új csoportokat, a XI. kerületi Breznó közben és a III. kerületben a Római parton, illetve előkészítés alatt van még néhány új helyszín is.
A BPS-ben a havi tandíjat mindenki maga határozza meg, a csoportok működési költségei átlagosan  nagyjából 130 ezer Ft/hó/fő, ami már tartalmazza a napi négyszeri étkezést is. Van, aki ennél többet, van aki kevesebbet tud vállalni ebből - tudtuk meg a Budapest Schooltól. Jelenleg 3 és 9 éves kor közötti gyerekeket várnak, februárban lesznek nyílt napjaik is. Nagy az érdeklődés ugyan, de még mindig vannak szabad helyek.

A nemzetközi iskolák a legdrágábbak

A magániskolák közül a nemzetközi iskolák a legdrágábbak. Január 5-ig lehetett jelentkezni a Budapesti Német iskolába, ahol a beiratkozási díj 1950 euro, vagyis 605 ezer forint, a tandíj pedig 1,2 millió forint. A Budapesti Francia Iskola tandíja a honlap szerint évente 1 556 100 forint, vagyis havonta nagyjából 130 ezer forintot kell fizetnie a szülőknek alsóban.

A The British International School Budapest honlapja szerint az egyszeri beiratkozási díj 290 ezer forint, és évente első osztályban 3 millió 114 ezer forintot kell fizetni. A Britannica International School választása esetén a 2017-2018-as tanévben az első évfolyamon 3 millió 450 ezer forintba került a tandíj. A Greater Grace International School diákjainak a 2018-2019-es tanévben 350 ezer forintos regisztrációs díjat kell fizetnie, és alsóban, hatodik osztályig 3 385 000 forintot kell fizetni évente. A Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola is nyilvánosságra hozta a 2018/2019-es tanév díjait, ott is 100 ezres regisztrációs díjjal számolhatunk, az általános iskolai oktatásért pedig 19800 USD-t, vagyis közel 5 millió forintot kell fizetni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 10. 21. 09:05
Nem főállású kisadózói státusz

Hogy a kisadózót mikor kell nem főállásúnak tekinteni, azt a Kiva (2012. évi CXLVII.) törvény...

hrdoktor
2020. 10. 19. 09:51
Munkavégzés a menstruáció ideje alatt

Vannak nők, akiknél a menstruáció olyan erős tünetekkel jelentkezik, hogy akadályozza a munkavégzésüket...

legacykft
2020. 10. 16. 19:19
7 tipp, hogyan őrizd meg a belső békéd

Emlékszel még arra, amikor értetlenül hallgattad a felnőtteket a rohanó - őrült? - világról...

coachco
2020. 10. 16. 16:57
Mikor stoppoltál utoljára?

Nem tudom, a mai fiataloknak milyen arányban lehet stoppos élményük, közülük kik azok, akik még...

hrbonbon
2020. 10. 08. 13:45
A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom! Egy interjún a Megbízó regionális...

vezetoi-coaching
2020. 10. 06. 14:30
Konstruktív paranoia, avagy konstruktív konspirációs attitűd...

Miért van bennünk jó mélyen bedrótozva a negatív előítéletesség? Hogy többszörösen fáj...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó