2020. július 10. péntek Amália
HR Centrum

Milliós tandíjak a pesti általános iskolákban: ide járnak a magyar elit gyerekei


Rengeteg szülő és diák áll iskolaválasztás előtt. Sokan vannak viszont, akik nem szeretnék, ha a gyerekük a kötelező felvételt biztosító körzeti iskolában tanulna. Alternatíva pedig van bőven: a fővárosban rengeteg magániskola működik. Arra a kereső kifejezésre, hogy "Budapest magániskola" több mint 29 ezer találatot dob ki a Google. Ha viszont a gyermekünk számára tökéletes, a lehető legmegfelelőbb körülményeket biztosító intézményt választjuk, annak meg van az ára is. Hogy hol mennyit kell fizetni havonta, az változó: van, ahol 35 ezret kérnek havonta, van, ahol 400 ezret.

Az iskolaválasztásnál a szülőknek és a gyerekeknek sok mindent kell mérlegelniük. Számít, mennyire van messze az iskola, milyen speciális képzés, külön óra van, milyen a napirend, és persze az is szempont, hogy kell-e fizetni az oktatásért, és ha igen, mennyit. Sokan ugyanis inkább fizetnek, csak hogy ne kelljen a kötelező felvételt biztosító körzeti iskolába vinni a gyereket. Rengeteg oka lehet annak, hogy a szülők miért nem hisznek az állami oktatási rendszerben: a 2017-es PISA-felmérés eredményei alapján például a magyar diákok nem csak a matematika, a szövegértés és természettudomány területén sereghajtók, hanem a kollaboratív problémamegoldásban is. A sajtóban pedig hónapról hónapra olvasni arról, hogy óriási a tanárhiány, van, ahol már "bármely szakos" tanárt is felvennének.

Sokak számára tehát vonzó alternatíva lehet valamelyik magániskola. Ugyanakkor a lehető legmegfelelőbbet megtalálni itt sem egyszerű, mert óriási a kínálat: nem csak a pedagógia módszereket tekintve, de a napirendet, a csoportlétszámot és persze a havonta fizetendő összegeket megnézve is. A Pénzcentrum kíváncsi volt, hogy a különböző intézményekben mennyi pénzt kell fizetni, mekkora a túljelentkezés, elkéstek-e már a szülők, akik szeptembertől szeretnék beiratni a gyerekeiket.

Az Óbudai Waldorf Általános Iskolában nem tandíjat, hanem alapítványi hozzájárulást kell fizetni.

Nagyjából havonta 35-40 ezer forintról beszélünk, de nincs pontos összeg, az alapítványi hozzájárulás mértéke nem egységes, hanem egyénfüggő, azaz figyelembe vesszük a család anyagi helyzetét

- mondta a Pénzcentrumnak az iskola igazgatója, Szecsődi Attila, aki hozzátette, ha egy szülő nehéz helyzetbe kerül, például elveszíti az állását, a gyereket természetesen nem bocsátják el, hanem próbálnak valamilyen közös megoldást találni: fizetési haladékot kapnak a szülők például. Az iskolába egyébként jelenleg 505 gyerek jár, jövőre két első osztályos csoport is indul majd, 25-28 fővel.

Van túljelentkezés, tavaly nagyjából 100-an jelentkeztek a 2 osztályra

- mondta az igazgató, hozzátéve, nem lehetetlen bekerülni, érdemes még jelentkezni hozzájuk.

Február 1-től lehet jelentkezni e-mailben a Zuglói Waldorf iskolába, aminek első osztálya a 2016/17-es tanév szeptemberében kezdte meg tanulmányait. Érdeklődésünkre közölték, a havi alapítványi hozzájárulás összege 30-40 ezer forint. A Honlapon a 2017/2018-as tanévvel kapcsolatban viszont azt írják, a havi támogatás 40 ezer forint gyerekenként, és van egy egyszeri beiratkozási díj, aminek összege 65 ezer forint. Megjegyzik ugyanakkor, hogy ezek a díjak az adott tanévre vonatkoznak, a következő nevelési évre érvényes díjakat 2018 tavaszán állapítják meg.

Szeptemberben indul az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, az AKG Általános Iskolája. Aki oda szeretett volna jelentkezni, az már elkésett: január 15-én lezárult a jelentkezés.

Közel 1000 gyermekre érkezett jelentkezési lap az öt évfolyamra összesen

- írják honlapjukon.

Megkeresésünkre közölték, minden évfolyamra 48 gyereket fognak felvenni, és évfolyamonként két osztályt indítanak. A tandíj a normál költségtérítéses helyekre (32 fő/évfolyam) 100 ezer forint havonta, évfolyamonként 16 helyre pedig azok a diákok kerülnek be, akik a felvételi eljárás során megfeleltek, és a szüleik a legmagasabb ajánlatot tették, amit havonta hajlandóak fizetni azért, hogy a gyerekük az iskolába járhasson.

Ezekből az alapítványi díjakból tudunk az alaptandíjas helyeken szociális ösztöndíjat biztosítani az azt igénylők számára

 - mondták.

Az iskolánk 8 osztályos általános iskola, általában évfolyamonként 1 osztállyal, tudatosan kis iskola szeretnénk maradni sok ismerős jó kapcsolattal az iskolapolgárok között. Egy osztályba 20 gyereket veszünk fel

 - tudtuk meg Lipták Erikától, a Carl Rogers Személyközpontú Általános Iskola igazgatójától. Arra a kérdésre, mekkora a túljelentkezés, az igazgató azt válaszolta, eddig 81 család adta be a jelentkezési lapját, de ez még biztosan nőni fog március közepéig. Az utóbbi 3 éveben átlagosan 90 jelentkező volt a 20 helyre. A tandíj évi 891 ezer forint.

Ebben benne van az egész napos iskolai ellátás, az év végi egy hetes tábor és a tankönyvek ára is, ezekért iskolánkban nem kell külön fizetni. Minden évben van szociális támogatás a szülők által befizetett összeg 10 százaléka áll rendelkezésünkre, hogy ezzel a pályázó családok költségét csökkentsük

- mondta Lipták Erika.

A Budapest School is több helyen indít szeptembertől új csoportokat, a XI. kerületi Breznó közben és a III. kerületben a Római parton, illetve előkészítés alatt van még néhány új helyszín is.
A BPS-ben a havi tandíjat mindenki maga határozza meg, a csoportok működési költségei átlagosan  nagyjából 130 ezer Ft/hó/fő, ami már tartalmazza a napi négyszeri étkezést is. Van, aki ennél többet, van aki kevesebbet tud vállalni ebből - tudtuk meg a Budapest Schooltól. Jelenleg 3 és 9 éves kor közötti gyerekeket várnak, februárban lesznek nyílt napjaik is. Nagy az érdeklődés ugyan, de még mindig vannak szabad helyek.

A nemzetközi iskolák a legdrágábbak

A magániskolák közül a nemzetközi iskolák a legdrágábbak. Január 5-ig lehetett jelentkezni a Budapesti Német iskolába, ahol a beiratkozási díj 1950 euro, vagyis 605 ezer forint, a tandíj pedig 1,2 millió forint. A Budapesti Francia Iskola tandíja a honlap szerint évente 1 556 100 forint, vagyis havonta nagyjából 130 ezer forintot kell fizetnie a szülőknek alsóban.

A The British International School Budapest honlapja szerint az egyszeri beiratkozási díj 290 ezer forint, és évente első osztályban 3 millió 114 ezer forintot kell fizetni. A Britannica International School választása esetén a 2017-2018-as tanévben az első évfolyamon 3 millió 450 ezer forintba került a tandíj. A Greater Grace International School diákjainak a 2018-2019-es tanévben 350 ezer forintos regisztrációs díjat kell fizetnie, és alsóban, hatodik osztályig 3 385 000 forintot kell fizetni évente. A Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola is nyilvánosságra hozta a 2018/2019-es tanév díjait, ott is 100 ezres regisztrációs díjjal számolhatunk, az általános iskolai oktatásért pedig 19800 USD-t, vagyis közel 5 millió forintot kell fizetni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

perfekt
2020. 07. 10. 08:42
MILYEN OKJ SZÁMÍT A FELVÉTELIN? – VÁLASSZON A KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKBÓL!

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk