21 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 16-án

2020. április 16. 07:25

73 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1652 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 többségében idős krónikus beteg. Ezzel 142 főre emelkedett az elhunytak száma, 199-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból - írja a koronavirus.gov.hu tájékoztató oldal. A kórházak országszerte felkészülnek a koronavírus-járvány miatti tömeges megbetegedésekre; április 19-ig országosan 32 900, azaz a kórházi ágyak 50 százalékát kell szabaddá tenniük az intézményeknek. A legtöbb kórházi ágyat, 8344-et Budapesten, majd Borsod-Abaúj-Zemplén (2249) és Hajdú-Bihar (1717) megyében, a legkevesebbet, 675-öt Tolna megyében kell szabaddá tenni. A következő ütemben pedig már az ágyak 60 százalékát kell majd szabaddá tenni.2020.04.17 07:18Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 17-énNe maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.

2020.04.16 23:18
A Facebook figyelmeztetni fogja azokat, akik álhíreket lájkolnak

A Facebook a jövőben figyelmeztetni fogja azokat, akik a koronavírussal összefüggő, ártalmasnak ítélt álhíreket lájkolnak vagy osztanak meg - közölte a világ legnagyobb közösségi oldalát működtető vállalat csütörtökön. Az oldal felhívja az érintett felhasználók figyelmét arra, ha hamis és ártalmas információval találkoztak, és olyan webhelyre irányítja őket, ahonnan hiteles információkhoz juthatnak. Az Instagram képmegosztó oldalt és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatást is működtető Facebook Inc. arról számolt be, hogy hatalmas mennyiségű félrevezető és ártalmat bejegyzéssel kell megküzdenie, vannak, akik például olyan bejegyzéseket terjesztenek, hogy a hipóivás gyógyítja a koronavírust, mások olyan káros tartalmakat terjesztenek, amelyek szerint a fizikai távolságtartás értelmetlen.

A bruttó villamosenergia-felhasználás 2,3 százalékkal emelkedett Magyarországon az idén az első három hónapban a tavalyi év első három hónapjához képest, az export-import szaldó 27,3 százalékos részaránya eközben elmarad a tavalyi 31,5 százaléktól - állapítható meg a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) honlapján frissen közzétett adatokból.

Márciusban újabb 3300 magyar kért tartós letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban, így a teljes szám már 100 ezer közelébe emelkedett - derül ki a brit belügyminisztérium (Home Office) friss adataiból. Ezzel már hónapok óta a magyar bevándorlók hivatalos száma felett van a Brexit miatt engedélyt kérők száma, a végleges adat csak 2021 közepére derülhet ki.

2020.04.16 21:42
Április 27-től fokozatosan lazítják a korlátozásokat Svájcban

A kormány tájékoztatása szerint elsőként egyebek mellett a magánorvosi rendelők, a fodrászatok, valamint a masszőr- és a kozmetikai szalonok nyithatnak majd újra. Ezeket május 11-én az általános iskolák, egyéb üzletek és a piacok követik. A harmadik fázisban, június 8-tól pedig a közép- és szakiskolák, illetve az egyetemek nyitják meg kapuikat. Akkor lehet egyik szakaszból a másikba lépni, ha nincsen jelentős emelkedés a Covid-19 esetek számában - írták a közleményben. "Elegendő időnek kell eltelnie mindegyik fázis életbe léptetése között, hogy jól megfigyelhessük a lazítás hatásait" - mutattak rá. Svájcban a járványellenes intézkedések keretében már több mint egy hónapja bezárták az iskolákat és az üzletek nagy többségét. Az országban eddig 973 emberéletet követelt a vírus.

Több vidéki városban 3D nyomtatóval készített arcvédő pajzsokkal látják el az orvosokat, egészségügyi dolgozókat, másutt ingyenes maszkokat osztanak a koronavírus-járvány elleni védekezést segítendő. Mutatjuk, hol és milyen védőfelszerelések gyártásába kezdtek a cégek.

2020.04.16 21:21
Franciaországban tetőzött a járvány

Franciaországban megközelítette a 18 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az elmúlt 24 órában 753 fertőzött halt meg, de a kórházban ápolt betegek száma egymás utáni második nap csökkent, miután többen térhettek haza gyógyultan, mint ahány új beteg érkezett. Az adatok emelkedésének lassulása arra utal, hogy a járvány elérte a tetőzést, "a vírus terjedése stabilizálódott, még ha nagyon magas szinten is" - közölte csütörtök este Jérome Salomon, a francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója. 

Kórházban 417-en hunytak el a Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szerdai 514 után, az idősotthonokkól - ahol a járvány kezdetet óta 6860-an vesztették életüket - 336 új halálesetet jelentettek. A regisztrált fertőzöttek száma 106 206-ról 108 847-re emelkedett. A kórházban ápolt betegek száma 474-gyel kevesebb, mint szerdán, 31 305. Közülük 6248-an vannak intenzív osztályon, 209-cel kevesebben, mint 24 órával ezelőtt. A súlyos betegek számának csökkenése több mint egy hete folyamatos, de még mindig többen szorulnak intenzív ellátásra, mint amennyi intenzív ággyal, 5 ezerrel, rendelkezett a francia egészségügy a járvány kezdete előtt.

Elkészült a magyar fejlesztésű, a koronavírus járvány megfékezését elősegítő okostelefonos alkalmazás, és 25 fővel tesztelik is - árulta el lapunknak az appot fejlesztő cég alapítója, Werderits Krisztián. A Vöröskereszt érdeklődik az app iránt, és a magyar kormánnyal is felvették a kapcsolatot. Az alapító összefoglalta nekünk, hogy állnak most, és melyek a következő lépések ahhoz, hogy élesben is publikálhasák az appot.

2020.04.16 20:52
Az EU-s tagállamok pénzügyminiszterei támogatják a banki hitelezési szabályok fellazítását

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei továbbra is támogatják a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására hozott banki hitelezési szabályok lazítását. A pénzügyminiszterek üdvözölték, hogy az Európai Központi Bank már enyhített az általa felügyelt bankok tőkekövetelményein. 

Alapvető fontosságú, hogy a bankok továbbra is finanszírozzák a háztartásokat és a likviditási nehézséggel küzdő vállalatokat, beleértve a kis- és középvállalkozásokat 

- olvasható a közleményükben. Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa múlt héten 500 milliárd eurót meghaladó mentőtervről döntött, amely egy 240 milliárd euróig terjedő elővigyázatossági hitelkeretre, egy 100 milliárd eurós munkahely megőrző programra, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapjára, amely a vállalatok likviditástámogatását szolgálja.

A koronavírus terjedésének csökkentését segítő 275 módot azonosítottak a Cambridge-i Egyetem kutatói új tanulmányukban. Az iskolák, üzletek, nyilvános helyek szakaszos megnyitását és az emberek fizikai távolságtartásának számos lehetőségét is vizsgálták, amelyekkel a korlátozó intézkedések feloldásakor elkerülhető a koronavírus-fertőzés újbóli kirobbanása.

2020.04.16 20:26
Törökországban újra rekordmértékben nőtt a járvány halálos áldozatainak száma

Törökországban csütörtökön immár harmadik napja rekordmértékben, 125-tel nőtt az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, amely így 1643-ra emelkedett. A vírus okozta napi elhalálozások tekintetében eddig a szerdai 115-ös érték volt a legmagasabb az országban. A kórokozóval diagnosztizáltak száma csütörtökön az utóbbi napoknál ismét nagyobb, 5000-hez közeli értékkel, 4801-gyel nőtt, és elérte a 74 193-mat. Eközben a gyógyultnak minősítettek száma csütörtökön messze az eddigi legmagasabb értékkel, 1415-tel 7089-re emelkedett. A fertőzöttek közül jelenleg 1854 embert gondoznak intenzív osztályon, 34-gyel többet, mint szerdán, lélegeztetőgép igénybe vételére pedig 1040 beteg szorul, ami ugyanakkor 12-vel alacsonyabb az előző napi értéknél.

Csütörtök éjjel teljes lezárás mellett mossa a Szabadság hidat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

2020.04.16 20:01
Több mint 640 ezer a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban több mint 640 ezer az új típusú koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem csütörtök déli adatai szerint a halottak száma 31 015-re emelkedett. Csütörtöki sajtókonferenciáján New York állam kormányzója, Andrew Cuomo az általa irányított állam gazdaságának és mindennapi életének fokozatos újraindításáról beszélt. Bejelentette ugyanakkor, hogy a kijárási korlátozásokat és a társadalmi távolságtartás szabályainak érvényét május 15-ig meghosszabbítja.

2020.04.16 19:47
Folytatódik a koronavírussal fertőzöttek számának csökkenése Ausztriában

Folytatódik a kedvező tendencia Ausztriában: az egészségügyi minisztérium jelentése szerint csütörtökre az elmúlt 24 órában 13,4 százalékkal 5063-rá csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma. Ausztriában összesen 14 452-en fertőződtek meg a koronavírussal; közülük időközben 8986-an gyógyultak meg a fertőzés okozta betegségből. A gyógyultak száma egy nap alatt 888-cal emelkedett, így mostanra 3923-mal haladja meg a betegekét. Egyre kevesebb beteg szorul kórházi kezelésre; jelenleg 967-en vannak kórházban, közülük 238-an az intenzív osztályokon. 410-en haltak bele a koronavírus okozta szövődményekbe.

2020.04.16 19:37
Romániában ismét gyorsult a járvány terjedése

A csütörtök kora délutáni összesítés szerint 491-re emelkedett a 24 óra alatt igazolt új fertőzések száma, miután az utóbbi négy napon átlagosan 300 újabb fertőzést regisztráltak. Ezzel 7707-re nőtt az országban észlelt fertőzések száma. A diagnosztizált betegek közül 243-at ápolnak intenzív osztályon. Az országban a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentésének közzétételéig 386 koronavírusos beteg halt meg. Az utóbbi 24 órában az előző napi rekordnál öttel kevesebb, 25 halálesetet regisztráltak. Az első fertőzés megjelenése óta 1357 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Az előző két naphoz hasonlóan, az utóbbi 24 órában is jóval több mint száz (140) Covid-19-cel diagnosztizált páciens hagyhatta el a kórházat.

2020.04.16 19:32
Több mint 22 ezren haltak meg a járvány miatt Olaszországban

Ötszázhuszonöttel emelkedett egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely elérte a 22 170-t Olaszországban. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 1189-cel emelkedett az utóbbi egy nap alatt, de március 21-óta most a legkevesebb az intenzíven kezeltek száma. A halottak száma tovább csökkent az egy nappal ezelőtti 578-hoz és a keddi 602-höz képest. Tizenharmadik napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma: a betegeknek már 72 százaléka nem szorul kórházi ellátásra, az olaszországi intenzív osztályokon kezeltek száma 2936-ra csökkent, ami március 21. óta a legalacsonyabb adat.

A gyógyultak száma meghaladta a 40 ezret. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma a járvány olaszországi megjelenése óta elérte a 168 941-t. A gócpont Lombardiában egy nap alatt 941 fertőzöttet diagnosztizáltak a korábbi 827 után. Huszonnégy óra alatt 231-en haltak meg, az egy nappal ezelőtti 235-höz képest. Lombardia bejelentette, hogy május 4-től újra akarja indítani a termelési ágazatot, ugyanezen dátumtól a mindennapi élethez való visszatérést tervezi Szicília is.

Mivel a koronavírus-járvány miatt a szakrendeléseken csak sürgős esetben fogadnak betegeket, mindenekelőtt telefonon, e-mailben adnak tanácsot kórházi és háziorvosok, gyógytornászok és más szakemberek országszerte a krónikus problémával küzdő vagy hirtelen panasszal jelentkező pácienseknek. A távkonzultációhoz igénybe veszik a közösségi oldalakat, a mobiltelefonos alkalmazásokat, videokommunikációs rendszereket is, és oktatóvideókkal is próbálnak segíteni.

Becslések szerint 100 ezer magyar dolgozik a szomszédos Asuztriában, közülük legalább 40 ezren naponta ingáznak a határmenti településekre, valamint a közeli fővárosba. Az ő életük is gyökeresen megváltozott a koronavírus-járvány óta, van, aki már az első héten elveszítette az állását, aki pedig még dolgozik, azokat lassan a mindennapos határátkelési procedúra emészti fel teljesen.

A gazdaság sikeres újraindításának alapfeltétele az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint a munkahelyek minél nagyobb arányú megtartása, ezért a szervezet három kulcsterületre javasolja koncentrálni a gazdasági válságkezelést: likviditás, vagyis a cégek pénzügyi helyzetének stabilizálása; felnőttképzés, azaz támogatott képzési és kompetencia-fejlesztő programok; és digitalizáció, tehát ágazat-specifikus digitalizációs programok.

2020.04.16 17:26
Szlovénia túl lehet a járvány csúcspontján, Horvátország nem enyhít a korlátozásokon

Szlovén járványügyi szakemberek szerint az ország túl van a járvány csúcspontján, ugyanakkor továbbra is az idősotthonokban a legrosszabb a helyzet. Szlovéniában 112 szeretetotthon működik, 90-ben nincs jelen a vírus, azokban az idősotthonokban azonban, ahova eljutott a fertőzés, több százra tehető a Covid-19 megbetegedések száma a bent lakó idősek és a személyzet körében. A halálos áldozatok háromnegyede is az idősotthonok lakói közül került ki. A hivatalos közlés szerint Szlovéniában szerdáról csütörtökre 21-el, 1269-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Eddig 61-en haltak meg a járványban, az elmúlt 24 órában nem volt újabb haláleset. A járvány megjelenése óta 38 137 koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 31-et ápolnak intenzív osztályon. 

 Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 50-nel, 1791-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 35 halálos áldozata van a járványnak, közülük ketten az elmúlt 24 órában hunytak el. Az első fertőzés megjelenése óta 529 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 31 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 20 157 koronavírustesztet végeztek az országban. 

Türelmesnek kell lennünk még egy kicsit, mert az egészség mindennél fontosabb, maradjon mindenki továbbra is otthon 

- tette hozzá.

2020.04.16 17:23
Svédországban és Írországban akár hónapokig is hatályban maradhatnak a korlátozások

A svéd és ír miniszterelnök egyaránt arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy akár hónapokig hatályban maradhatnak az új koronavírus-járvány megfékezését szolgáló egyes korlátozások. Svédország egy hónappal, május 15-ig meghosszabbítja a külföldi utazásokra vonatkozó korlátozásokat - jelentette be Stefan Löfven svéd miniszterelnök. 

Még mindig túl korai lenne a szigorítások és az egyes ajánlások lazítása

- mondta a svéd kormányfő újságíróknak. Mint mondta, nem tud pontos dátumot adni, hogy mikortól várható a szigorítások feloldása, de hangsúlyozta, az embereknek inkább hónapokban, mintsem napokban kell gondolkodniuk. Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani. A stockholmi vezetés tilalmak helyett az intézkedései önkéntes követésére helyezi a hangsúlyt. A skandináv országban eddig 12 540 fertőzöttet azonosítottak és 1333 ember hunyt el a Covid-19 betegségben.

Írországban - amint lehetségessé válik - hónapokat is igénybe vehet a kijárási korlátozások fokozatos feloldása - mondta Leo Varadkar ír miniszterelnök csütörtökön. "Még nem tudom, hogy lazíthatunk-e a szigorításokon május 5-én, azt viszont tudom, hogy amint megtehetjük ezt, úgy ez egy fokozatos, hónapokig tartó folyamat lesz" - hangsúlyozta Varadkar az ír parlamentben. "Mint azt Ázsiában láthattuk, szükségessé válhat a szigorítások újbóli bevezetése, mert csak egy tudományos áttörés - egy vakcina, vagy egy hatékony vírusölő gyógyszer - segíthet abban, hogy az élet valóban visszatérjen korábbi medrébe" - fűzte hozzá. Írországban 12 547 azonosított fertőzöttet tartanak számon, eddig 444-en haltak bele a kórba.

Magyarországon a háztartások 86 százaléka rendelkezik szélessávú internetkapcsolattal, de míg így is megközelítőleg több mint fél millió háztartás nem mondhatja el ugyanezt magáról. És bár az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy egyre több magyar háztartás csatlakozott be az internet világába, azért jócskán van olyan hazai régiónk, ami igencsak az elmaradott EU-s régiók táborába tartozik.

2020.04.16 16:49
Százezer felett a fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

A csütörtökön ismertetett legújabb statisztika szerint átlépte a százezret az új koronavírus nagy-britanniai fertőzötteinek száma. Az újonnan kiszűrt fertőzéses esetek napi emelkedését mutató görbe az elmúlt néhány héthez hasonlóan továbbra is jórészt stagnál, vagyis már jó ideje nem tapasztalható az a meredek napi esetszám-növekedés, amely a járvány korai időszakát jellemezte. A halálozások napi száma is elmarad a korábbi csúcstól, de egy-egy napon belül még jelentősek az ingadozások. A brit egészségügyi minisztérium csütörtök délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 861 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz, éppen százzal több, mint egy nappal korábban.

Újabb részleteket tudhattunk meg a történelminek tartott gazdasági mentőcsomagról. Ma délután Schanda Tamás miniszter és két államtitkára tartottak online háttérbeszélgetést az eddig bevezetett intézkedések részleteiről, valamint újabb terveiket is belengették.

2020.04.16 15:57
Egészségügyi védőfelszerelést ajándékozott Magyarország Boszniának

Kétszázezer maszkot és tízezer orvosi védőruhát ajándékozott csütörtökön Magyarország Bosznia-Hercegovinának annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni ország meg tudja őrizni védekezési kapacitását. A védőfelszerelést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át Szarajevóban és Banja Lukában. A tárcavezető a helyszínen kiemelte: Magyarország a Nyugat-Balkán szomszédságában él, ezért az az érdeke, hogy ott béke, nyugalom, stabilitás és fejlődés legyen. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón ismertette a kormány legújabb döntéseit. A sajtó kérdésére válaszolva elmondta: a 13. havi nyugdíjat fokozatosan építik vissza: 2021-ben egy plusz havi nyugdíj egynegyedét, 2022-ben a felét, 2023-ban a háromnegyedét, és 2024-ben egy egész havi nyugdíjat kapnak pluszban a nyugdíjasok. Ezt követően minden évben teljes 13. havi nyugdíjat kapnak majd a jogosultak. Az április 6-ai bejelentés óta bizonytalan kérdés tisztázódott tehát: nem egyfajta 53. heti nyugdíjról, hanem a 13. havi nyugdíj tényleges visszaépítéséről van szó. Az általunk megkérdezett szakértők szerint azonban még most, a járványügyi veszélyhelyzet idején kellene segítenie a kormánynak a rászoruló időseken, nem pedig jövő februárban.

2020.04.16 15:19
Terjed a kór Latin-Amerikában, csaknem 80 ezer fertőzöttről tudni a térségben

Terjed a koronavírus-járvány Latin-Amerikában, ahol csaknem 80 ezer igazolt fertőzést jelentettek eddig. A perui egészségügyi minisztérium közlése szerint 1172 újabb koronavírus-fertőzést jelentettek, a fertőzöttek száma az országban 11 475-re nőtt, a járvánnyal összefüggésben bekövetkezett halálesetek száma 254. A közlemény szerint a fertőzöttek között hét törvényhozó is van. A mexikói egészségügyi hatóságok 448 újabb igazolt esetről és a fertőzésből eredő 43 újabb halálozásról számoltak be, az országban 5847 bizonyítottan fertőzött emberről tudni, a betegség következtében 449 ember vesztette életét. A világ egyik legforgalmasabbjának számító mexikóvárosi metróhálózatban kötelező lesz a szájmaszk vagy más, a száj elfedésére alkalmas kendő viselete péntektől - tájékoztattak a fővárosi hatóságok. 

Panamában meghaladta a százat a koronavírus-fertőzésből eredő halálesetek száma az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint. A Covid-19 nevű betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus miatt 103 ember vesztette eddig életét - közölte Lourdes Moreno, az egészségügyi tárca fő epidemiológusa. Az elmúlt 24 órában 177 újabb esetet jegyeztek fel, a közép-amerikai országban regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 3751-re nőtt. A chilei egészségügyi tárca tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 356 újabb megbetegedést és a betegségből eredő három halálesetet regisztráltak, az országban 8273 koronavírus-fertőzéses esetet és 94 halálozást jegyeztek fel eddig. A minisztérium szerint 743 egészségügyi dolgozó fertőződött meg a vírussal, őket elkülönítették. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az argentin egészségügyi minisztérium szerint a bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 2571-et, miután az elmúlt 24 órában 128 újabb esetet jelentettek. A vírus terjedésének megfékezése érdekében az argentin főváros, Buenos Aires vezetése hétfőn bejelentette, hogy kötelezővé teszi a szájmaszk viselését a tömegközlekedésben. Ezenkívül a buszsofőrök, az újságárusok, a bolti eladók és a közalkalmazottak számára is kötelező a szájmaszk viselése. A közösségi távolságtartásra vonatkozó kormányzati intézkedések részeként egyszerre legfeljebb 30 ember tartózkodhat egy szupermarketben, a szájmaszkot nem viselőket pedig megbírságolhatják.

2020.04.16 14:46
Szlovákiában felszökött az újonnan diagnosztizált fertőzöttek és a halálozások száma

Felszökött a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek és a Covid-19 betegségben elhalálozottak száma Szlovákiában, utóbbiaké két nap alatt kettőről nyolcra, az újonnan diagnosztizált fertőzötteké pedig a múlt heti ötvenes átlagról csütörtökön száz fölé emelkedett - derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból. Az országban csütörtökön 114 újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírust, s így a korábbiakkal együtt már 977 fertőzöttet tartanak nyilván - jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője csütörtökön. Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga két hete harminc körül, a múlt héten pedig ötven körül volt, az e heti számok azt valószínűsítik, hogy ezen a héten az átlag ennél is magasabb lehet. Ugyancsak emelkedésnek indult a betegségben elhunytak száma. Az öt és fél milliós Szlovákiában, ahol a hét első feléig két halálos áldozata volt a betegségnek, szerdán négy, csütörtökön pedig két újabb halálesetet regisztráltak, így a betegségnek már nyolc hivatalosan elismert halálos áldozata van. Az új halálos áldozatok többsége egy idősotthon lakója volt.

A felsőoktatásban tanulók visszajelzései összességében pozitívak a koronavírus-járvány miatt elrendelt távoktatással kapcsolatban - közölte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke csütörtök reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában. Murai László elmondta, a visszajelzések alapján a számítógéphez hozzáférés a diákok csak nagyon keveseknek okoz gondot, sokkal nagyobb probléma az internetes lefedettség. Erre majd valamilyen megoldást kell találni - emelte ki.

Az egészségügyi intézmények állománya erőn felül teljesíti feladatait - mondta a koronavírus-járvány miatt kinevezett országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén. Halmosi Zsolt elmondta: a rendszert rendkívüli rövid idő alatt alakították ki, a kórházparancsnokok március 29-én vették át megbízólevelüket és másnap már munkába álltak.

2020.04.16 12:52
Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban sem oldják fel a korlátozásokat

Ausztráliában még legalább négy hétig érvényben lesznek a koronavírus-járvány miatti korlátozások - mondta Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön. Japánban azt fontolgatják, hogy az egész országra kiterjesztik a rendkívüli állapotot. Ausztráliának sikerült lelassítania a fertőzés terjedését, ugyanakkor szükség van az óvintézkedések fenntartására, és a tesztelés, illetve a kontaktkutatás kiterjesztésére. A kormány egy hónap múlva felülvizsgálja az intézkedéseket, amelyek kijárási korlátozásokat, valamint az oktatási intézmények, az éttermek és a szórakozóhelyek bezárását foglalják magukban. Ausztráliában 6440 fertőzöttről és 63 halálos áldozatról tudni. 

Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő bejelentette: országában több szigorítás azt követően is érvényben marad, hogy enyhítik a korlátozásokat, amelyeket márciusban léptettek életbe. Az intézkedések - amelyek felülvizsgálata április 20-án esedékes - a hivatalok, az iskolák és a nem létszükségletű szolgáltatások felfüggesztését foglalták magukban. Ardern aláhúzta: annak ellenére, hogy a gazdaság egyes ágazataiban megfelelő óvintézkedések mellett újrakezdődhet a munka, az élet nem tér vissza azonnal a megszokott kerékvágásba. Az ötmilliós Új-Zélandon 1401 fertőzöttet és kilenc halottat tartanak nyilván. Japánban a kormány azt fontolgatja, hogy az egész országra kiterjeszti az eddig csak hét prefektúrában meghirdetett rendkívüli állapotot a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A kabinet csütörtökön szakértőkkel tanácskozik ennek eldöntése érdekében - mondta el Szuga Josihide kormányszóvivő. 

Japánban eddig 8626 fertőzöttet és 178 halálesetet regisztráltak. A szigetország szakefőzdéiben magas alkoholtartalmú folyadékok gyártásába kezdtek a hiánycikknek számító alkoholos fertőtlenítők helyettesítésére. A kórházak és az egészségügyi dolgozók közül is sokan érdeklődnek a termékek iránt. A tokiói egészségügyi minisztérium márciusban engedélyezte, hogy az egészségügyi létesítmények fertőtlenítőként használják a magas (70-83 százalékos) térfogatszázalékú alkoholos italokat, ha kifogytak az egyéb lehetőségekből. A Fülöp-szigeteken 5453 fertőzöttről és 362 halálesetről tudni. Dél-Koreában a koronavírus fertőzöttjeinek száma 10 613, a halálos áldozatoké 229.

2020.04.16 12:40
Tovább emelkedett a fertőzöttek száma Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban lassul a járvány

A koronavírus-járvány növekedési ütemét jelző görbe tovább emelkedett Belgiumban, ahol a szerdán bejelentett 2454-et követően csütörtökön újabb 1236 fertőzésről adtak hírt. A kórházban ápoltak aránya azonban több egymást követő napja csökken. Hollandiában és Luxemburgban a járvány terjedésnek lassulásáról számoltak be csütörtökön. Belgiumban a csütörtökön közzétett adatok szerint továbbra is emelkedik az új fertőzések száma, ugyanis a hét elején jelentett 950 és 500 közötti új esethez képest most 1236 embernél lett pozitív a teszt eredménye. Jelenleg 34 809 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Az elmúlt 24 órában 417 új halálesetet jelentettek a járvánnyal összefüggésben. A halálos áldozatok napi száma az elmúlt napokban 300 körül mozgott. A fertőzés következtében március közepe óta 4857-en hunytak el az országban. A kórházi ápoltak száma kis mértékben tovább csökkent. 

Luxemburgban a kormány a múlt héten a járvány lassulásáról adott hírt, de csütörtökön arról számolt be, hogy 66 újabb fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben. Az új fertőzések száma az elmúlt napokban 10 körül mozgott. Az összesítés szerint jelenleg 3373 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. A járvány következtében elhunytak száma 69, szerdához képest nem emelkedett. A helyi sajtó szerint a járvány terjedésének európai lassulása nyomán Luxemburg a rendkívüli intézkedések fokozatos feloldására készül. Várhatóan hétfőtől bizonyos szektorokat érintően enyhítenek a korlátozásokon. 

A járvány lassulásáról adtak hírt Hollandiában is. Sajtóinformációk szerint a kormány várhatóan április 28-án jelenti be a korlátozásokkal járó szigorú intézkedések részleges feloldását. Mark Rutte miniszterelnök szavai szerint azonban ehhez egyebek mellett a kórházi ellátás zavartalanságának biztosítására, az idősotthonok lakóinak fokozottabb védelmére és - a tesztek eredményeire alapozva - a járvány terjedésének pontosabb nyomon követésére van szükség. Szakértők véleményére alapozva a kormány továbbra sem tervezi a védőmaszkok viselésének kötelezővé tételét, azonban hangsúlyozták a mintegy másfél méteres távolság betartásának fontoságát. A holland közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a kórházba szállított fertőzöttek száma, valamint a járványban elhunytak aránya kis mértékben csökkent. A friss adatok szerint 28 316 fertőzöttet tartanak nyilván, 897-tel többet, mint szerdán. A fertőzöttek mintegy 28 százaléka egészségügyi dolgozó. A járvánnyal összefüggésben elhunytak száma Hollandiában 3134, 322-vel több, mint két nappal ezelőtt.

Az Operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos tájékoztatása szerint 1652 fertőzöttet tartanak nyilván. Az elhunytakról elmondta: jellemzően idősek, krónikus betegségben szenvedtek. Kiemelte, hogy már közel 200-an meggyógyultak. A fertőzöttek közül sokan vannak otthonaikban, nem szorulnak intézményi ellátásra, viszont egyre nő azoknak a száma, akik kórházi ellátást igényelnek.

2020.04.16 11:56
Ukrajnában meghaladta a négyezret a fertőzöttek száma

Továbbra is gyorsuló ütemben nő a koronavírusos betegek száma Ukrajnában, csütörtökre egy nap alatt az igazolt fertőzötteké 397-tel 4161-re emelkedett, a betegségben elhunytaké pedig 8 újabb halálos áldozattal 116-ra - közölte az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 186-an gyógyultak fel az országban. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján közölte, hogy eddig 788 egészségügyi dolgozó betegedett meg Covid-19-ben, közülük a legtöbben - 126-an - a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében. Egy nap alatt 104 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, közülük 12 szorul kórházi ápolásra. Elmondta, hogy az elmúlt napban 29 gyermeknél igazolták a fertőzést, közülük három került kórházba. Az új fertőzöttek közül összesen 87 van kórházban.

Szerdán ülést tartott a kormány, melyen több fontos döntés született, ezekről beszélt először Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A kormányülés jelentős részét a veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedések és a gazdaság újraindításával kapcsolatos lépések határozták meg.

A kiskereskedelmi forgalom 2017 és 2019 között értékben 20%-kal, volumenben 13%-kal nőtt. 2020 januárjában a havi növekedés 7,6%-ot, februárban pedig 11,3%-ot tett ki, részben a koronavírus miatti pánik vásárlásoknak köszönhetően. Ez összességében 2020 első két hónapjában 14,5%-os értékbeli, valamint 9,5%-os volumenbeli bővülést jelentett. Ez az impozáns növekedés arra lehet elegendő, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 2020 egészében is pozitív maradjon. Ennek oka, hogy a lakosság reáljövedelmének növekedési üteme a vírus miatt kialakult gazdasági helyzetben (elbocsátás, bércsökkentés, munkaidő csökkentés és a fogyasztói árindex megugrása stb.) csökken, valamint a kijárási korlátozás és a kiskereskedelmi egységek korlátozott nyitvatartása következtében a forgalom sok esetben jelentősen csökkent (pl. üzemanyag kiskereskedelem), esetenként (pl. autókereskedések) meg is szűnt.

A Balatoni Szövetség szerint az önkormányzatok tulajdonosi alapon fenntarthatják a húsvétra, kormányzati felhatalmazás alapján, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések zömét, és a szervezet vezetője ezt javasolja is a településvezetőknek.

A 100 forintos havidíjért megvásárolható MOL Bubi bérlet bevezetése, március 16-a óta több mint 37 ezer alkalommal utaztak a budapesti közbringákkal, mintegy 60 százalékuk a rendszer új felhasználója. Mialatt a fővárosi közösségi közlekedés hagyományos járművein az utasszám körülbelül a tizedére esett vissza, sokan választják alternatívaként, illetve a hagyományos közösségi közlekedés kiegészítéseként az egészségünk megőrzéséhez hozzájáruló, az immunrendszer erősítését is szolgáló biciklizést.

2020.04.16 10:20
A Nyugat-Balkánon az új fertőzöttek és a gyógyultak száma is folyamatosan nő

Továbbra is nő az új fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, a fertőzöttek számának emelkedésénél azonban már gyorsabb a gyógyultak számának növekedése. Szerbiában a szakértők szerint éppen tetőzik az új típusú koronavírus-járvány, május közepére az ország túl lehet a nehezén.Szerbiában egy nap alatt 4465-ről 4873-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az első fertőzöttet március 6-án regisztrálták az országban. Azóta 99-en haltak bele a Covid-19 betegségbe, és 400-an gyógyultak ki belőle. 

Koszovóban az utóbbi 24 órában 387-ről 423-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és 7-ről 9-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak a száma. A kis balkáni országban 71-en már felgyógyultak a betegségből. Montenegróban egy nap alatt 283-ról 288-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A betegség halálos áldozatainak a száma négy, míg a felgyógyultaké 55. A belügyminisztérium jelentése szerint, amióta március 17-én megjelent a SARS-CoV-2 vírus, azóta 900 embert vettek őrizetbe a kormány korlátozó intézkedéseinek megszegése, főleg a kijárási és gyülekezési tilalom semmibevétele miatt. 

Bosznia-Hercegovinában csütörtökre 1083-ról 1110-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi másfél hónapban 42-en haltak bele a fertőzés szövődményeibe, 253-an pedig kigyógyultak a betegségből. Az észak-macedón egészségügyi miniszter elmondta, nem nyitják ki azonnal a vendéglátó- és szórakozóhelyeket, de lassan megkezdődhet az élet visszaterelése a normális kerékvágásba. A nyugat-balkáni országban szerdáról csütörtökre 908-ról 974-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A Covid-19 betegségből 98-an már felgyógyultak, 45-en pedig belehaltak.

2020.04.16 10:15
Meghaladta a kétmilliót a regisztrált fertőzöttek száma a világban

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 2 064 115 lett csütörtök reggelre, miközben világszerte 137 020-an vesztették életüket a Covid-19-ben, és 512 092 a gyógyultak száma. Szerda reggel 1 982 281 volt a fertőzöttek száma, 126 722 a halálos áldozatoké és 487 471 a gyógyultaké. A fertőzés továbbra is 185 országban van jelen.

Ötödik hete tart a karantén, aki csak teheti, otthon van, szülők, gyerekek egyaránt. Az élet ugyan nem állt meg, de mindenképpen megváltozott ahhoz képest, amilyen pár hónappal ezelőtt volt. Ami korábban nem okozott volna különösebb nehézséget, most kellemetlenséggel járhat, például egy új szemüveg beszerzése, mert az előző tönkrement. Utánajártunk, milyen lépéseket hoztak a járvány kirobbanása után az optikák, és hogy milyen lehetőségei vannak annak, aki most szeretne új szemüveget készíttetni.

A pénzváltóknál keményen megugrottak a marzsok, és várhatóan addig így is maradnak, amíg a forint árfolyam-ingadozása le nem csillapodik. A pénzváltók helyett érdemes lehet most akár a hagyományosan jóval magasabb marzzsal váltó bankokat felkeresni.

Nem lehet OKJ-s vizsgákat tartani a járványhelyzet miatt, a tanfolyamokat megtartják online.

Az év végi jutalom harmadát utalták el előre a postai dolgozóknak, korábban fizetésemelést ígértek nekik.

Az évente több mint 180 millió vásárlót kiszolgáló SPAR csaknem 13 ezer embernek ad munkát, és ezzel az ország ötödik legnagyobb foglalkoztatója. Azonban az áruházlánc minden működési területét újra kell gondolni, és változtatásokat kell életbe léptetni, mivel a boltláncnak havonta csaknem egymilliárd forint kiskereskedelmi különadót kell befizetnie a Járvány Elleni Védekezési Alapba. A változásokat lehet, hogy a vásárlók is meg fogják érezni.

Betett a koronavírus a virágkereskedőknek, dísznövénytermesztőknek is. Sorra zárnak be a virágboltok, a legtöbben valamilyen jótékony akció során próbálják meg szétosztani felhalmozott készletüket. A virágipari szektor, a legtöbb gazdasági ágazathoz hasonlóan megrogyott a járvány terjedése miatt, azt pedig, hogy mire számíthatnak a következő hónapokban még egyelőre nem tudni. De milyen károkat tapasztalnak már most a virágágazat szereplők, illetve számíthatnak-e valamilyen segítségre?

73 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1652 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 többségében idős krónikus beteg. Ezzel 142 főre emelkedett az elhunytak száma, 199-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból - írja a koronavirus.gov.hu tájékoztató oldal.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1652 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 többségében idős krónikus beteg. Ezzel 142 főre emelkedett az elhunytak száma, 199-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból - írja a koronavirus.gov.hu tájékoztató oldal.

A kórházak országszerte felkészülnek a koronavírus-járvány miatti tömeges megbetegedésekre; április 19-ig országosan 32 900, azaz a kórházi ágyak 50 százalékát kell szabaddá tenniük az intézményeknek - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon szerda este. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az adatokból látszik, egyre több a fertőzött és egyre több a beteg Magyarországon is, ezért a kórházaknak fel kell készülniük arra, hogy tömegével kell majd ellátniuk a betegeket.

2020.04.16 06:57
Bezárnak a vágóhidak, húsfeldolgozók az Egyesült Államokban, sokan aggódnak az élelmiszer-ellátásért

A nagy agrárállamokban - Iowában, Dél-Dakotában, Pennsylvaniában - egymás után zárnak be a vágóhidak és a nagy húsfeldolgozó üzemek. Részben mert a dolgozóik között sokakat diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, részben pedig a járvány terjedése miatti elővigyázatosság okán. Zártak be húsfeldolgozókat Coloradóban, Georgiában, Arkansas államban is. Az egyik nagy húsfeldolgozó elnök-vezérigazgatója, Kenneth Sullivan a napokban arra figyelmeztetett, hogy "komoly, talán katasztrofális" következményei lehetnek a bezárásoknak, s veszélybe kerülhet a folyamatos élelmiszer-ellátás is. 

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) megszólaltatta az Iowai Egyetem egyik közgazdászát, Dermot Hayest, aki kifejtette: "a kereskedelemben több hónapra elegendő készletek állnak rendelkezésre húskészítményekből, annál is inkább, mert az éttermi rendelések leálltak". Az Egyesült Államokban azonban nemcsak az agráriumban, hanem a gazdasági élet több szektorában is már erőteljesen mutatkozik a recesszió. Elemzők által történelminek minősített szintre zuhant az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom. A szövetségi kereskedelmi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint a ruházati boltok forgalma felére csökkent, a bútorok és az új gépkocsik értékesítése a negyedére esett vissza. A tárca kimutatása szerint a kisboltok és az éttermek forgalma 8,7 százalékkal csökkent, s elsöpörte az elmúlt négy évben tapasztalt növekedés eredményeit. Egyedül az élelmiszerboltok mutattak fel forgalomnövekedést. Márciusban 27 százalékkal gyarapodott a vásárlók tábora, az amerikaiak akkor rohamozták meg ugyanis a boltokat, és vásároltak fel nagy mennyiségeket az alapvető termékekből.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem