2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Sok helyen megmaradnak a húsvéti szigorítások: mutatjuk, melyik településen mire számíts


A Balatoni Szövetség szerint az önkormányzatok tulajdonosi alapon fenntarthatják a húsvétra, kormányzati felhatalmazás alapján, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések zömét, és a szervezet vezetője ezt javasolja is a településvezetőknek.

Lombár Gábor, a balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet elnöke, Balatonfenyves polgármestere elmondta, hogy jogászokkal egyeztetettek és erre az álláspontra jutottak. Vannak települések, amelyek így is tettek, de több helyen, leginkább a déli parton megszűntek a Balaton-partot, kilátókat, strandokat, parkolókat érintő lezárások - írja az infostart. Tekintettel arra, hogy a korlátozások hatását kimondottan eredményesnek ítélték a balatoni településvezetők, Lombár Gábor azt javasolja nekik, hogy ahol feloldották, ott is hozzák vissza a húsvétra bevezetett lezárásokat addig, ameddig a fertőződések száma növekvő tendenciát mutat az országban. 

Balatonfenyves is így fog tenni - jelezte. Szólt arról is, hogy még nyitott, egyre élesebben felvetődő kérdés, mi legyen a parti üzletekkel, büfékkel, lehet-e, kell-e korlátozni a nyitva tartásukat, illetve mi lesz azokkal, akik lezárt strandokon, partszakaszokon üzemelnek vagy nyitnának ki hamarosan a jó idő közeledtével.

Balatonfüreden fenntartják a húsvét előtt bevezetett korlátozásokat, amelyek meghozták az eredményt: jelentősen csökkent a köztéri forgalom - olvasható a város honlapján. Továbbra is zárva tartják a 71-es főút alatti összes nagy parkolót, nem lehet megállni a Huray utcai és a Borsos Miklós utcai parkolóban, a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Zárva tartják a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand továbbra sem látogatható.

Alsóörsön zárva tartják hétvégente a város strandját és a parkolókat, továbbá a hét minden napján le lesz zárva a Somlyó-hegyi és a Csere-hegyi kilátó. A vendéglátó- és kereskedelmi egységek elé tilos asztalokat kihelyezni, az üzletekben pedig a forgalom várható növekedése miatt a védekezési szabályok fokozott betartására kérnek mindenkit - tájékoztatott Hebling Zsolt polgármester.

Balatonalmádiban nem látogatható a Szent Erzsébet liget, az Óvári kilátó és környezete, le vannak zárva a strandok parkolói, a játszóterek és a kültéri fitneszparkok. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező - közölte Kepli Lajos polgármester.

Tihanyban le van zárva a Sajkodi strand, lezárták a település parkolóit, köztük a művésztelep feletti és a Levendulaház melletti parkolót, továbbá a játszótereket - közölte Tósoki Imre polgármester.

Nem csak a Balatonnál volt hasznos a szigor

Debrecenben továbbra sem látogatható a Nagyerdő parkerdei része és az Ötholdas Pagony játszótér - közölte az önkormányzat sajtószolgálata. Papp László polgármester múlt pénteken záratta le a látogatók elől a Békás-tavat is magába foglaló és kerítéssel körbevett nagyerdei parkerdőt és a játszóteret, a Nagyerdei Stadion környékére pedig fokozott közterület-felügyeleti jelenlétet rendelt el. A húsvétra meghirdetett korlátozást a polgármester nem oldotta fel, mert azt szeretné, hogy a tavaszias időjárás miatt az emberek ne keressék fel tömegesen a Nagyerdőt.

A Bakonyban található Gaja-völgyi Tájcentrumban is érvényben van továbbra is a húsvéti hosszú hétvégén bevezetett, járvány miatti zárás. Az érintett polgármesterekkel történt egyeztetés után a látogatási tilalmat a területre beosztott, rendészeti képesítéssel rendelkező szakszemélyzet a települések polgárőreivel és - szükség esetén - a rendőrség igénybevételével ellenőrzi.

A VADEX Mezőföldi Zrt. korábban szintén lezárta a Soponyai Ökocentrumot - beleértve az Erdészeti-Vadászati Múzeumot is -, a Fácános Hotelt, a Gilice Erdei Iskolát, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkot, a Bence-hegyi kilátót, valamint a fehérvárcsurgói Bársony-házat. Ezen közjóléti területek lezárása határozatlan ideig tart, a feloldásról a járványügyi helyzetet mérlegelve a vadgazdálkodási és erdészeti társaság vezérigazgatója dönt, illetve hatósági intézkedést követően akár további területek lezárása is elképzelhető.

Az egyik legkedveltebb mecseki turistaúttal szomszédos Óbánya polgármestere, Van Groeningen Irén polgármester továbbra is azt kéri a környéken túrákat tervezőktől, hogy a faluközösség érdekében maradjanak otthon, erre táblán figyelmeztetik az embereket a településen. Abaligeten a nem a településen élőket kitiltották a helyi tavak környékéről; bár a tilalmat feloldották, a csónakázótónál táblán kérik otthonmaradásra jelenleg is az embereket. Pécsváradon már korábban lezárták a nem helyi lakosok elől a kedvelt üdülő- és kirándulóhelynek számító Dombay-tó közvetlen körzetét, ez a jövőben is így marad.

Csongrádon, a Körös-toroki üdülőterületen fenntartják a húsvét hétvégére elrendelt korlátozást, a parkolókat lezárták, gépkocsival csak munkavégzés céljából hajthatnak be az nyaralótulajdonosok. A Tisza-tó fővárosának tartonttt Tiszafüreden feloldották a járványhelyzet miatt húsvétra elrendelt szigorúbb korlátozásokat - közölte Ujvári Imre polgármester a Facebook-oldalán. Az emberek többsége a visszajelzések alapján egyetértett az intézkedésekkel. A négy nap alatt az ellenőrzőpontokon több száz autót és embert kellett visszafordítani, de kirívó esettel nem találkoztak - tette hozzá.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.