2020. július 4. szombat Ulrik
HR Centrum

Rémálommá vált tízezernyi magyar melósnak az ingázás: ezzel kevesen kalkuláltak


Becslések szerint 100 ezer magyar dolgozik a szomszédos Asuztriában, közülük legalább 40 ezren naponta ingáznak a határmenti településekre, valamint a közeli fővárosba. Az ő életük is gyökeresen megváltozott a koronavírus-járvány óta, van, aki már az első héten elveszítette az állását, aki pedig még dolgozik, azokat lassan a mindennapos határátkelési procedúra emészti fel teljesen.

"Nekem szerencsém van, megvan a munkám, és a következő négy hónapban még biztosan meg is marad. De a környezetemben sokan, rengetegen elveszítették az állásukat." - mondta el a Pénzcentrumnak Péter, aki Sopron és Bécs között ingázik naponta, hogy egy osztrák, 50 főt foglalkoztató vasipari cégnél dolgozzon három műszakban.

A nyugat-magyarországi ingázók becslése szerint csak az első héten legalább 1500 soproni és környékbeli magyar veszítette el az állását, és azóta legalább még 6-8 ezren.

Hogy egészen pontosan mennyien élik az Ausztria irányába ingzázók többszörösen is megterhelő életét, nem tudjuk, annyi bizonyos, hogy 2011, a munkaerőpiac teljes megnyitása óta folyamatosan emelkedik számuk, mára nagyjából 100 ezren. Közülük becslések szerint 40 ezren vannak azok, akik napi szinten ingáznak lakó- és munkahelyük között. Az Ausztriába ingázók közel harmada ipari, építőipari, több mint ötöde kereskedelmi, szolgáltató munkakörben dolgozik a KSH adatai szerint, tehát sokan a veszélyeztetett gazdasági ágakban.

Akinek mint Péternek, megvan még az állása, az elviekben gond nélkül átkelhet a határon minden nap, hiszen "biztosított Ausztria és Magyarország állampolgárainak a munkavállalási célú napi ingázása minden nyitva tartó osztrák-magyar határátkelőhelyen. Az osztrák és a magyar állampolgárok munkáltatói igazolás birtokában kilométerkorlátozás nélkül utazhatnak országaik között. A dolgozók mentesülnek a 14 napra előírt hatósági karantén, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól." Azonban minden esetben átesnek a határon egy úgynevezett egészségügyi ellenőrzésen, és aki tüneteket mutat, annál elrendelik a házi karantént.

Pétert is ellenőrzik nap mint nap, ám mint mondta, ez korántsem működik problémamentesen. Mivel nincs nyitva az összes határátkelő, ezért óhatatlanul is torlódás alakul ki a kiemelt időszakokban, sőt, még azon kívül is.

"Minimum egy óra várakozással számolunk a határon, de nem ritka a másfél órás veszteglés sem. Minden egyes alkalommal regisztrálnak minket a határellenőrzést végzők, ami rengeteg idő. Ez persze nem az ő hibájuk, hiszen sokszor a technikai feltételek egyszerűen nem adottak: van, hogy az informatikai eszköz fagy le, de gyakran panaszkodnak arra, hogy nincs megfelelő térerő ezek működtetéséhez."

De nem csak a reggeli és a délutáni sávban akadozik a haladás, volt már, hogy Péter a délutános műszak után, 1 óra vezetéssel a háta mögött még éjfél és hajnali egy között a határon vesztegelt. Gyakran tesz inkább egy 30 kilométeres kitérőt, hogy ezt elkerülje.

Ami a legnagyobb probléma szerinte, hogy nem megfelelő a tájékoztatás, a magyarok nem tudják, hová fordulhatnának hiteles, naprakész információkért ez ügyben. Jobb híján helyi ingázókat tömörítő Facebook csoportokból tájékozódnak.

 

(Címlapkép: MTI/Filep István)

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 07. 03. 16:36
A kritikai gondolkodásról...

A kritikai gondolkodás, ha nincs is kiveszőben, ritka... az nem kritikai gondolkodás, ha senkinek...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

perfekt
2020. 07. 01. 08:43
Az új társadalombiztosítási járulék

Annak ellenére, hogy a magánszemélytől levonandó egyéni járulékok mértékében nem történik...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

hrdoktor
2020. 06. 29. 04:59
Üss vagy fuss – avagy miképp lehet segítségünkre vagy éppen terhünkre a stresszreakció?

A stressz szóról legtöbbünknek egy negatív fogalom jut eszébe: ez valami káros; valami, amit szeretnénk...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk