2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Újabb részletek a giga mentőcsomagról: bárki jogosult lehet a 0%-os karrierhitelre


Újabb részleteket tudhattunk meg a történelminek tartott gazdasági mentőcsomagról. Ma délután Schanda Tamás miniszter és két államtitkára tartottak online háttérbeszélgetést az eddig bevezetett intézkedések részleteiről, valamint újabb terveiket is belengették.

Ma délután egy online háttérbeszélgetés keretein beül tudhattunk meg további részleteket a kormány gazdaságvédelmi akciótervéről, és újabb, még nem végleges intézkedéseket is belengettek. A beszélgetésen részt vett: Schanda Tamás az ITM miniszterhelyettese, illetve György László és Bodó Sándor államtitkárok. Azonban mielőtt belemennénk a friss részletekbe, vegyük át újra a főbb elemeit a mentőcsomagnak.

A szóban forgó akcióterv 5 legfontosabb eleme:

Történelmi léptékű gazdasági lépésre van szükség, - kezdte a miniszter - és dolgozunk a további intézkedéseken. Az elmúlt években elért eredményeket rombolja a mostani válság. 

A minisztérium feladata most az, hogy minimalizálja a gazdasági károkat és veszteségeket, illetve az újraépítésre fókuszáljon

- emelte ki Schanda Tamás. A bértámogatási programnak két fontos eleme van. Az első a már ismert, kieső munkaidő után járó bértámogatás.

Általános bértámogatási program

A kormány célja, hogy lehetőség szerint mindenkinek legyen munkája, ezért a program lényege egy olyan támogatási konstrukció, amikor a rövidített munkaidős foglalkoztatás a realitás. A munkaidő csökkentés mértéke fontos dolog. Jelen konstrukcióban azokkal foglalkoznak, akiknél legfeljebb 50 százalékkal csökkentették a munkaidőt, és így legalább napi 4 órás a munkavégzés. Ezek alapján a kieső munkaidő után jár majd a jövedelem kiegészítés, és a kieső munkabér 70 százalékáig terjedhet. A nettó minimálbér és a nettó minimálbér kétszerese közötti, a munkaidő kieséssel arányos munkabér képezi a támogatás alapjául szolgáló távolléti díjat. Ennek a távolléti díjnak a 70 százalékát állja az állam.

  • A dolgozó nettó 22 ezer forint és legtöbb 75 ezer forint közötti támogatásban részesülhet, havonta kapja, és a hivatal utalja a pénzt.
  • Cégkapun keresztül kell beadni az egyesített kérelmet, a munkaadónak és a munkáltatónak közösen.
  • A 4 órás munkaidőt a munkaadó fizeti. A kiesett munkaidő 70 százalékát az állam finanszírozza. A maradék 30 százalék az egyéni fejlesztésre rendelkezésre álló idő. Ez utóbbit a munkaadónak kell finanszíroznia. Szakmai képzésekben kell gondolkodni az egyéni fejlesztési időben.

Jön a K+F szektor támogatása

Az innovációs dolgozók támogatása is kiemelten fontos a gazdaság újraindítása szempontjából. Ezért a kutatás és fejlesztés területen dolgozó, - megközelítőleg 33 ezer dolgozó a versenyszférában - külön bértámogatásban részesülhet. Ebben a szférában a bruttó átlagbér eléri a 797 ezer forintot, és ennek 40 százalékáig, azaz 318 ezer forintig igényelhetnek a munkáltatók támogatás havonta, három hónapon keresztül.

A munkaadó fogja benyújtani a pályázatokat a kormányhivatalokhoz, azok foglalkoztatási főosztályához. A pályázati kiírás már tegnap megjelent, érdeklődők vannak, 8 nap az elbírálás ideje, így számokról még nem tudtak beszámolni.

Újabb intézkedések

A kormány tartja magát a szocho csökentéséhez idén - hangsúlyozta az államtitkár - majd felsorolta az újabb, már eldöntött és döntés előtt álló gazdaságpolitikai lépéseket:

  • Karrierváltáshoz 0 százalékos felnőttképzési diákhitelt dolgozott ki a tárca.
  • Munkahely megtartáshoz egy 0,1 százalékos kamatozású, 9 havi munkabért tudnak majd felvenni a cégek. 
  • Elindult a VALI, minden fontos, vállalkozóknak szánt információval. Itt 100, veszélyhelyzet idején térítésmentes képzést tett közzé az ITM. Az újrainduláskor versenyelőnyre tehetnek szert, ha képzik magukat a munkavállalók.
  • Minden vállalatméretre és minden szektorra lesz kedvezményes kamatozású hiteltermék. Ennek a kamata pedig 0,1 és 0,5 százalék között fog mozogni, és ez az Európai Bizottság döntésétől függ még.
  • A hitel- és garancia termékekről még nem döntött a kormány. A 9200 milliárd forintos összprogramban jelentős szerepet játszik ez a hitel és garancia program. (Előbbi 1500 milliárd forint, utóbbi 500 milliárd forint lesz.)
  • Az online kasszát használó kereskedők 2021. januárjától kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét.
  • Ezeken kívül lesznek még tőketermékek, amelyek célja, hogy megvédjék a magyar tulajdont a felvásárlásokkal szemben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.