12 °C Budapest

Fél millió magyar háztartásnak internete sincs: ezekben a régiókban a legrosszabb a helyzet

2020. április 16. 17:02

Magyarországon a háztartások 86 százaléka rendelkezik szélessávú internetkapcsolattal, de míg így is megközelítőleg több mint fél millió háztartás nem mondhatja el ugyanezt magáról. És bár az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy egyre több magyar háztartás csatlakozott be az internet világába, azért jócskán van olyan hazai régiónk, ami igencsak az elmaradott EU-s régiók táborába tartozik.

Bár úgy általában is, de napjaink járványügyi korlátozási közepette még inkább kiemelkedően fontossá vált a szélessávú internethez való hozzáférés lehetősége. Ugyanúgy Magyarországon, mint az EU más országaiban is. Az Eurostat 2019-es IKT-használatról készített felmérése szerint az Európai Unió háztartásainak - átlagban - 88 százalékának volt hozzáférése szélessávú internethez.

A tagállamok közül a legszélesebb körű hozzáférést Hollandiában mérték, míg a legkorlátozottabbat Bulgáriában. Előbbi országban a háztartások 98 százaléka volt csatlakoztatva szélessávú internethez, utóbbiban ezzel szemben csupán a háztartások 75 százaléka tudott élni ezzel a lehetőséggel.

Na, de mi a helyzet Magyarországgal?

Orbán Viktor még március 13-án jelentette be, hogy március 16-tól a magyar diákok nem mehetnek be az iskolákba, az intézményeknek az oktatást digitális alapon kell megszervezniük. Immáron 1 hónapja tehát kulcskérdéssé vált - ha lehet, az eddigieknél még inkább -, hogy a hazai háztartások egyáltalán hány százalékának van szélessávú internet hozzáférése? Az Eurtostat adataiból kiderül, hogy 2019-ben, átlagosan

a magyar háztartások 86 százaléka rendelkezett szélessávú internetkapcsolattal.

Ez az EU-ban összesítésben a 16. helyet jelenti a képzeletbeli tabellán, az átlagtól 3 százalékos elmaradással. Számszerűen pedig azt - a KSH 2016-os mikrocenzusának adatait alapul véve -, hogy hazánkban megközelítőleg 

562 940 háztartásnak nincs otthoni hozzáférhetősége szélessávú internetkapcsolathoz.

Az idő tükrében

A magyar adatokkal kapcsolatban érdemes azt is megnézni, miként változott a lakosság szélessávú internet-hozzáférése. Míg 2015-ben a hazai háztartások csupán 75 százaléka fért hozzá szélessávú internethez, addig 2019-re ez a szám 86 százalékra duzzadt.

A hazai régiók közül Budapest szerepelt a legjobban, a fővárosban ugyanis a háztartások 92 százaléka fért hozzá szélessávú internethez 2019-ben. Budapestet Közép-Magyarország követte a listán 91 százalékos hozzáféréssel, de 85 százalék fölött szerepelt még Dunántúl és Közép-Dunántúl is. A legrosszabb adatot 2019-ben Észak-Magyarországon, illetve Dél-Alföldön mérték 81-81 százalékos hozzáféréssel. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes azt is megjegyezni, hogy míg 2015-ben összesen 8 magyarországi régióban is 80 százalék alatt maradt a háztartások hozzáférése - 4 esetben 70 százalék alatt is -, addig 2019-re az összes hazai régió 80 százalék fölött teljesített. 

De ez mit jelent nemzetközi összehasonlításban?

Mint ahogy azt említettük 2019-ben átlagosan az EU-s háztartások 89 százaléknak volt odahaza szélessávú internet-kapcsolata. Budapest és Közép-Magyarország előzte tavaly ezt a számot 92, illetve 91 százalékkal. Észak-Magyarország, Dél-Alföld, Észak-Alföld, valamint Alföld és Észak ellenben már 7-8 százalékkal elmaradt az EU-s átlagtól.

A két legrosszabbul teljesítő magyar régió (Dél-Alföld, Észak-Magyarország) egyébként az összesített EU-s, több mint 700 régiót felvonultató listán hátulról a 97-98. helyen helyezkedik el. Míg a két legjobb (Pest, Közép-Magyarország) elölről a 125. és 138. helyen szerepelt 2019-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm