5 °C Budapest

Mi a véleménye az MLM rendszerről?

Pénzcentrum
2007. május 30. 12:00

Pénzügyi tanácsadóval, illetve magát annak valló ügynökkel, nem nehéz összefutni hazánkban. Hála az MLM rendszerben működő közvetítő cégeknek, szinte mindenkinek van rokoni-baráti körében néhány sebtében átképzett pénzügyi guru. Azonban fog-e tisztulni ez a szakma, illetve valójában kinek is van szüksége tanácsadásra, továbbra is fehér folt számunkra. Ezekről kérdeztük János Zsoltot, az egyik legnagyobb, független hazai tanácsadó cég, az AWD Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatóját.


Pénzcentrum:
Ön milyen fejlődési utat lát a pénzügyi tanácsadás, mint szakma, és mint piac előtt?

János Zsolt: A piac és a rólunk kialakult szakmai kép is óriási fejlődésen megy keresztül a következő időszakban. Az ügyfelek már nem csupán termékértékesítőket, hanem jól képzett, szakértő tanácsadókat igényelnek, akik tisztában vannak az adott termék előnyeivel és hátrányaival is. Mindezt joggal várhatják el, hiszen az ügyféllel szemben vállalt felelősségről, az ügyfél egzisztenciájáról van szó. Az EU új tagországaiban gyorsan fog nőni a kereslet, mivel a termékkínálat az ügyfelek számára felfoghatatlan sebességgel árasztja el az országot.

Pénzcentrum: Mi a véleménye az MLM rendszerű értékesítésről és Ön mit ért független tanácsadás alatt?

János Zsolt: Azok az értékesítési szervezetek, amelyek MLM rendszerként épültek fel, a hetvenes évek termékértékesítéséből jöttek létre. A fogyasztási cikkek esetében bevált ez a rendszer, mivel ezek értékesítése nem igényelt különösebb szaktudást. Az egyes biztosítótársaságok egyszerű termékcsomagokat alakítottak ki, hogy ezek a gyors oktatást követően közvetíthetőek legyenek az ügyfelek számára. Ma már sokkal összetettebbek a termékek és átfogóbbak az ügyfelek igényei.

A függetlenség számomra azt jelenti, hogy egyetlen szolgáltató sem befolyásolja az üzletpolitikát, tanácsadóink valamennyi termékkategóriában számos termék közül választhatnak szabadon, és a választási döntés az ügyféllel folytatott beszélgetés keretében születik meg. Tapasztalataim szerint a magyar ügyfélnek is szüksége van egy kompetens tanácsadóra.

Pénzcentrum: Mely termékek, illetve termékcsoportok irányába mozdul el a hazai piac?

János Zsolt: Látható, hogy az ügyfelek a kötött termékcsomagok helyett az élethelyzetüknek megfelelő és igényeikre szabott egyedi megoldásokat keresik. Világosan látható az is, hogy az ügyfelek is sokkal nagyobb flexibilitást fognak elvárni az elkövetkezendő években a bankoktól és biztosítóktól. Az értékesítést Nyugat-Európában is sok kritika érte az alacsony kompetencia miatt. Azóta sokat javult a helyzet, és a tanácsadásban illetékes szakemberek gyakran már nem a bankoknál és biztosítóknál dolgoznak, hanem kiváltak belőlük. Ezek a tanácsadók magasabb igényeket támasztanak a szolgáltatókkal szemben, mert az ügyfelek helyett már ők tartják velük a kapcsolatot. A tanácsadók magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében a társaságok szakembereinek is tovább kell képezniük magukat. Magyarországon gyorsabb fejlődéssel számolok, mivel az ügyfelek nyugat-európai kapcsolataik és saját tapasztalataik révén már intenzívebben igénylik ezt a változást.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
MEDIA1  |  2022. december 5. 01:59
Tragikus hirtelenséggel érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?